Генералисимус на Советскиот Сојуз

Укината 1993 година
Помлад ранг Маршал на Советскиот Сојуз
Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз

Генералисимус на Советскиот Сојуз - личен [1] највисок воен чин во вооружените сили на СССР .

Насловот беше воведен со Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 26 јуни 1945 година врз основа на разгледување на колективната петиција на работници, инженери и техничари и вработени во московската фабрика „Ресора“ од 6 февруари. 1943 година [2] и белешка од командантите на предните трупи, Генералштабот на Црвената армија, -Морска флота на 24 јуни 1945 година [3] . Следниот ден, 27 јуни , на предлог на Политбирото на Централниот комитет на Сојузната комунистичка партија (болшевиците) и писменото поднесување на командантите на фронтот, титулата му беше доделена на Ј.В. Сталин „во спомен на исклучителните услуги во Големата патриотска војна “. Покрај тоа, тој беше награден со Орден за победа и му беше доделена титулата Херој на Советскиот Сојуз .

Приказна

Според мемоарите на современиците, прашањето за доделување на воениот чин генералисимус било дискутирано неколку пати, но Ј.В. Сталин неизбежно го отфрлал овој предлог. И дури по интервенцијата на маршалот на Советскиот Сојуз К. К. Рокосовски (кога тој рече: „Другар Сталин, ти си маршал, а јас сум маршал. Не можеш да ме казниш!“) [4] даде согласност.

Форма и ленти за рамо

Униформата и ознаките на генералисимусот на Советскиот Сојуз беа развиени од задната служба на Црвената армија , но за време на животот на Ј.В. Сталин тие не можеа да бидат официјално одобрени, а по неговата смрт потребата за тоа исчезна. Подолу се прикажани проектите наленти зарамо и еполети на генералисимусот на Советскиот Сојуз.

Еднаш, откако пристигнавме во Кремљ на извештај, Антонов и јас се сретнавме со главниот намерник на Црвената армија , П.И. Драчев, во чекалната на Сталин. Тој беше облечен во прекрасна воена униформа со непознат крој. Униформата е направена по моделот на времето на Кутузов со висока јака за држење. Панталоните изгледаа модерно, но блескаа со позлатени риги . Кога изненадени од таквата оперета облека застанавме и го погледнавме чудниот костим, Драчев тивко ни рече: „Нова униформа за генералисимусот“.
Членови на Политбирото беа во канцеларијата на Сталин. Шефот на задниот дел, генералот на армијата Хрулев, објави . Откако го завршил извештајот, побарал дозвола на присутните да им ја покаже новата воена униформа. Сталин бил добро расположен и рекол: „Ајде, тука ќе погледне Генералштабот “.
Тие дадоа знак на приемот. Влезе Драчев. Сталин му фрли површен поглед и се помрачи. Очигледно, тој погодил каква е формата.
- Кој ќе се облечеш така? Праша тој, благо кимнувајќи со главата во насока на главниот намерник.
„Ова е предложената униформа за генералисимусот“, одговори Хрулев.
- За кого? праша Сталин.
- За тебе, другар Сталин.

Врховниот командант му нареди на Драчев да си оди. Униформата на генералисимусот никогаш не била создадена. Сталин носел маршалска униформа до крајот на неговите денови.

- [5]
Генералисимусот на Советскиот Сојуз Сталин во маршалска униформа

Всушност, генералисимусот на Советскиот Сојуз, Сталин, носел јакна на генерална униформа со стандарден крој (пред воведувањето на прерамки) со јака надолу и четири џебови, но во уникатна светло сива боја. Прерамки на јакна - Маршал на Советскиот Сојуз. Шупки за копчиња на генералот - црвени со златни рабови и копчиња. Оваа униформа беше официјална и беше прикажана на портрети и постери.

Понатамошната судбина на титулата

Според В.М. Молотов , „Сталин жали што се согласил со генералисимусот. Секогаш му беше жал. И со право. Каганович , Берија претера... Па, командантите инсистираа на тоа “ [6] .

По Ј.В.Сталин, титулата генералисимус на Советскиот Сојуз не беше доделена, но таа беше наведена во статутите до 1993 година.

Значи, според клаузулата 9 од Повелбата на внатрешната служба на вооружените сили на СССР, од 30 јули 1975 година:

" За особено извонредните услуги за татковината во управувањето со сите вооружени сили на државата за време на војната, Президиумот на Врховниот совет на СССР лично го доделува највисокиот воен чин - генералисимус на Советскиот Сојуз [7] . "

Оваа повелба продолжи да функционира во Руската Федерација до 1 јануари 1993 година, кога беше стапена во сила Привремената повелба на внатрешната служба на вооружените сили на Руската Федерација [8] , во која највисокиот воен чин генералисимус на Советскиот Унијата веќе не се споменува.

Во исто време, во архивите се зачувани писма со предлози за доделување на овој чин на генерал-полковник Н.С. Хрушчов и маршалот на Советскиот Сојуз Л.И.Брежњев :

Cquote3.svg
Да му се додели титулата генералисим на Н.С. Хрушчов за извонредни заслуги за татковината и за зајакнување на вооружените сили на СССР.
- Гардиски капетан на Советската армија, член на КПСС од 1941 година Иванов [9] .
Cquote3.svg
Давам предлог - на извонредниот борец за мир, најголемиот војсководец Леонид Илич Брежњев, да му ја додели титулата генералисимус на Советскиот Сојуз.
- Пензионираниот полковник К. К. Рибако [10] .
Cquote3.svg
Предлагам да се додели највисокиот воен чин генералисим до Денот на победата на 9 мај и ги молам народите на СССР и другите држави да го поддржат мојот предлог да му се додели највисокиот чин генералисим на Леонид Илич Брежњев.
- Мамедов Гаџи. Бравар на фабриката за суперфосфат во Сумгаит [10] .

Овие предлози не добија официјален потег, иако, според мемоарите на заменик-директорот на ТАСС , Евгениј Иванович Иванов , на 12 мај 1976 година, на состанокот со ветераните на 18-та армија, Брежњев (пет дена пред тоа му беше доделена титулата на Маршалот на Советскиот Сојуз) го изјави следново:

" Ќе слушам што сакаше да ми кажеш кога ќе го добијам чинот генералисим [11] . "

Без разлика дали тоа беше шега, лапсус или искрена желба на Леонид Илич, сега е тешко да се утврди.

1. Повелбата на внатрешната служба на вооружените сили на СССР
  2. Писмо од колективот на работници, инженери и вработени во московската фабрика „Ресора“ со петиција да му се додели на Сталин IV Орден на Суворов 1 степен и да му се додели највисокиот воен чин - генералисимус на Црвената армија (02/06/ 1943) РГАСПИ . F.558. Оп.11. Г.1348 година. L. 73-74
  3. Забелешка на командантите на фронтовите, Генералштабот на Црвената армија, морнарицата до Политбирото на Централниот комитет на Сојузната комунистичка партија на болшевиците со предлози да му се додели на Сталин IV Орден на победата, доделувајќи ја титулата Херој на Советскиот Сојуз, титулата генералисимус на Советскиот Сојуз, Орден на Сталин (06.24.1945) РГАСПИ . F.558. Оп.11. D.1329 година. Л.24-25
  4. Сталин во животот: систематизирана збирка мемоари на современици
  5. Штеменко, 1989 година , стр. 500.
  6. Ф. Чуев. Сто и четириесет разговори со Молотов.
  7. Повелбата на внатрешната служба на вооружените сили на СССР
  8. Уредба на претседателот на Русија од 16.09.1992 година бр. 1074
  9. октомври 1964 година низ очите на луѓето. По повод 40-годишнината од оставката на Никита Хрушчов
  10. 1 2 Минати документи