Гејзер (гребен)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Гејзер
fr Гејзер
Banc du Geyser Panorama MODIS.jpg
Спецификации
Највисоката точка 8 м
Популација 0 луѓе
Локација
12 ° 21'00 ″ С НС 46 ° 26'00 "во инчи d. H G Я O
Водна област индиски Океан
Земја
Регион Француски јужни и Антарктички територии
Округ Глориозус
Мадагаскар
Красная точка
Гејзер

Гребен гејзер ( fr. Banc du Geyser или fr. Banc du Geysir ) е скоро целосно скриен корален гребен во североисточниот дел на Мозамбичкиот теснец .

Географија

Гребенот се наоѓа 110 километри североисточно од островот Мајоте , 122 километри југозападно од островите Глориосус и 200 километри северозападно од брегот на Мадагаскар .

Гребенот има форма на овален долг 8 километри и широк 5 километри, што е прикажано над водата само при мала плима, со исклучок на неколку карпи во јужниот дел, постојано се издигаат над водата. Во источниот дел на гребенот, има голем број песочни островчиња покриени со трева и мали грмушки. Влезот во централната лагуна е можен од југоисточна насока. Гребен Гејзер и гребенот Селе лоцирани малку на југ се наоѓаат на отвори на подводен вулкан.

Историја

Гребенот веќе им бил познат на арапските морнари и се појавува веќе на картите од 9 век. Околу 1650 година, гребенот се појавува на шпанските карти под името Шпански. Аресифе де Санто Антонио . На 23 декември 1678 година, британскиот брод „Гејсир“ се појави на гребенот, по што го доби своето модерно име.

Прашањето за сопственост

Од француска гледна точка, гребенот се наоѓа во ексклузивната економска зона на островите Глориосус . Коморите го оспоруваат ова, верувајќи дека гребенот припаѓа на нивната ексклузивна економска зона. Во 1976 година, Мадагаскар прогласи анексија на гребенот (во областа на која може да има наоѓалишта на нафта), но тој с still уште е под контрола на Франција.

Флора и фауна

Гребенот е дом на морски птици .

Забелешки (уреди)