Главен командант на воздухопловните сили на Руската Федерација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Врховен командант на воздухопловните сили
Стандард на врховниот командант на воздухопловните сили
Стандард на врховниот командант на воздухопловните сили
Сергеј Суровикин (2021) .jpg
Позицијата важи
Генерал на армијата Сергеј Суровикин
од 22 ноември 2017 година
Позиција
Води Руските воздухопловни сили
Формулар за апликација другар генерал на армијата
Се појави 1 август 2015 година
Прво Виктор Бондарев
Веб -страница структура.mil.ru

Главен командант на воздушните сили на Русија - највисокиот официјален ВКС Русија . Позицијата е воспоставена во 2015 година, кога воздухопловните сили , силите за воздушна одбрана и вселенските сили беа префрлени под една команда. [1] Назначен со указ на претседателот на Русија . Сегашниот командант на воздухопловните сили е армискиот генерал Сергеј Суровикин [2] .

Список на команданти

Име Слика Воен чин Ја презеде функцијата Разрешен од функцијата
Виктор Бондарев
(роден 1959 година)
Виктор Бондарев.jpg генерал полковник 1 август 2015 година 26 септември 2017 година
Павел Кураченко
(роден 1961 година)
Павел Кураченко.jpg генерал -потполковник 26 септември 2017 година 22 ноември 2017 година
Херој на Руската Федерација Сергеј Суровикин
(роден 1966 година)
Сергеј Суровикин (2021) .jpg армиски генерал 31 октомври 2017 година

Забелешки (уреди)

  1. Шојгу: во Русија е создаден нов вид вооружени сили - Воздухопловните сили . ТАСС. Датум на лекување: 30 јули 2019 година.
  2. Суровикин Сергеј Владимирович . Министерството за одбрана на Русија . структура.mil.ru. Датум на лекување: 30 јули 2019 година.