Главниот вселенски центар за тестирање именуван по Г. С. Титов

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Главниот вселенски центар за тестирање именуван по Г. С. Титов
Амблемот на ГИКТС ги. Титова
Амблемот на ГИКТС ги. Титова
Земја Русија
Вклучено во Вселенски сили
Дислокација Краснознаменск , Московска област
Ознаки на извонредност Ред на Октомвриската револуција Орден на Црвениот знак на трудот
Команданти
В.д. командант Генерал -мајор Сергеј Марчук

153 -тиот главен тест простор на наредбите на Октомвриската револуција и Црвениот знак на работничкиот центар именуван по Г.С. Титов (воена единица 32103) е центар за контрола на мисијата лоциран во вселенските сили на Руските воздухопловни сили , од кои воени и цивилни вселенски летала се контролирани (освен со екипаж). Се наоѓа во градот Краснознаменск, Московска област .

Историја

На 8 мај 1957 година, во врска со подготовките за лансирање на првиот советски сателит во согласност со директивата на Генералштабот на вооружените сили на СССР, создавање Центар за управување и координација на работата на комплексот на мерни инструменти, комуникациски капацитети, еднократна услуга и 13 одделни контролни и мерни точки , кои заеднички формираа Команден и мерен комплекс: Тиура-Там (КИП-1), Макат (КИП-2), Сари-Шаган (КИП-3 ) во Казахстан ; Јенисејск (КИП-4), Искуп (КИП-5) на територијата Краснојарск ; Елизово (КИП-6), Клучеви (КИП-7) во Камчатка ; Гижига (КИП-8) кај Магадан ; Красное Село (КИП-9) кај Ленинград ; Симферопол (КИП-10) на Крим ; Сартичали (КИП-11) во Грузија ; Новосибирск (КИП-12); Улан-Уде (КИП-13).

На 12 јули 1957 година, во согласност со директивата на началникот на Генералштабот на копнените сили, локацијата на центарот беше одредена со NII-4 во селото Болшево, Московска област.

На 4 октомври 1957 година, центарот започна да го следи летот на првиот вештачки сателит на Земјата. По наредба на министерот за одбрана на СССР од 3 август 1960 година, број 105, датумот 4 октомври беше одреден како годишнина од формирањето на Центарот.

На 12 април 1961 година, Центарот го контролира летот на првото светско вселенско летало „ Восток “ со космонаутот Ју А. Гагарин .

Во 1967 година, по директива на Врховниот командант на Стратешките ракетни сили, центарот беше преместен од Москва во селото Голицино-2 (сега Краснознаменск) од Московскиот регион.

На 25 август 1977 година, со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР, Центарот за контролен и мерен комплекс на сателити од вештачка земја и вселенски објекти беше награден со Орден на Црвениот знак на трудот за големи услуги во совладувањето специјална опрема, зајакнување на одбраната на земјата и високи перформанси во борбена и политичка обука.

Во јануари 1982 година, Центарот за контрола и мерење комплекс на вештачки сателити на Земјата и вселенски објекти беше преименуван во Главен центар за истражување и тестирање на вселенски средства на Министерството за одбрана на СССР.

На 10 декември 1982 година, со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР, за големи услуги во зајакнувањето на одбраната на земјата, совладување и управување со нови видови специјална опрема, на Главниот центар за истражување и тестирање на вселенски средства му беше доделена наградата Ред на Октомвриската револуција .

На 11 мај 1990 година, Главниот центар за истражување и развој за тестирање на вселенски средства на Министерството за одбрана на СССР беше преименуван во Главен центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенски средства на Министерството за одбрана на СССР.

Од 7 мај 1992 година, тој беше член на Воените вселенски сили .

Во ноември 1997 година, беше префрлен на подреденост на Стратешките ракетни сили .

Од 14 април 2001 година, тој е член на вселенските сили .

На 14 август 2001 година, со Уредба на претседателот на Руската Федерација бр. 1044 до Главниот центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенските средства за успесите постигнати во истражувањето на вселената, високото ниво на специјална обука на персоналот и со цел овековечи сеќавањето на вториот космонаут на планетата, Херој на Советскиот Сојуз, генерал полковник Г.С. Титов ја доби почесната титула „именувана по Г. С. Титов“. [1]

Состав

 • Управување со GICC;
 • Оддел за научно тестирање (НРУ);
 • тест центри (ТК);
 • делови од контролата на вселенското летало (ОКИК, ОИП).

Основата на системот за сателитска комуникација ГИКТ е сателитскиот комуникациски систем Приморка.

Секој ден, околу 900 офицери, војници и специјалисти од цивилен персонал ги преземаат своите работни места во ГИКТ.

Водачи

 • Генерал-мајор Витрук А.А. (1957-1959);
 • Генерал-мајор Карас А.Г. (1959-1965);
 • Генерал-мајор Спица I. I. (1965-1971);
 • Генерал-мајор Стаценко И. Д. (1971-1976);
 • Генерал-полковник Шликов Н.Ф. (1976-1988);
 • Генерал-полковник Иванов В.Н. (1988-1992);
 • Генерал-полковник Западински А.Б. (1992-2002);
 • Генерал-полковник Колесников Н.П. (2002-2007);
 • Генерал-полковник Головко А. В. (2007-2011);
 • Генерал-мајор Илин А.В. (2011-2015);
 • Генерал -мајор Марчук С.И. (од 2015 година).

Галерија

Антени на посебен команден и мерен комплекс

исто така види

Забелешки (уреди)

Линкови