Главен маршал на огранокот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Маршал ѕвезда на маршалот и главен маршал на гранката

Главен маршал на гранка на армијата - група воени чинови во вооружените сили на СССР : началник маршал на артилерија ( гранка на армијата ), началник маршал на авијација ( гранка на војската ), главен маршал на оклопните сили ( огранок на вооружените сили), главен маршал на инженерските сили ( специјални сили ) и началник маршал на сигналниот корпус (специјални сили).

Тие беа рангирани повисоко од чиновите „ маршал на гранката на трупите (силите) и специјалните трупи “ (еднакви на чинот за комбинирано оружјегенерал на армијата “ и поморскиот чин „ адмирал на флотата “).

Прашањето дали дадениот воен чин е напишан со голема или со мала буква останува отворено, бидејќи тогашното воено законодавство дојде во судир со правилата на рускиот јазик.

Историја

Воведен на 9 октомври 1943 година .

Во текот на целиот период од своето постоење, титулата „главен маршал“ ја добија 4 артилери, 7 пилоти и 2 тенкмени. Во инженерските и сигналните трупи, овие чинови постоеја, но никогаш не беа доделени.

Секој пат кога чинот „Главен Маршал“ им се доделуваше на лица со чин Маршал од ист тип на војници (тип на сили) и специјални сили, со единствен исклучок на В.Ф. Толубко , кој во 1983 година го доби чинот началник маршал артилерија по чинот на комбинирано оружје „ Генерал на Армијата “.

Во 1984 година беа задржани само титулите главен маршал на артилерија и главен маршал на авијацијата; останатите беа исклучени од списокот на лични воени чинови со Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 26 април 1984 година бр. 89-XI „За воените чинови на офицерите на вооружените сили на СССР“ [ 1] . Но, дури и преостанатите две титули по 1984 година не беа доделени (последната задача беше доделена на А.И. Колдунов на 31 октомври истата година). Тие конечно беа исклучени од списокот на воени чинови во 1993 година. Последниот носител на оваа титула - главен маршал на воздухопловството Б.П.Бугаев - почина на 13 јануари 2007 година.

помлад воен чин:
Маршал на гранката
Значка на Црвената армија.svg
Главна
маршал
вид на војници
виш чин на вооружените сили:
Маршал
советски Сојуз

Плата

Месечната плата за воен чин - „главен маршал на огранок на вооружените сили“ и „главен маршал на авијацијата“, службеник во резерва или пензиониран, доделен, според претходното законодавство, беше 27.000 рубли во 2019 година. Истата плата беше утврдена за воениот чин „генерал на армијата“ и „ маршал на гранката на армијата и специјалните сили “.

Ознаки

На ремените на главните маршали на гранките на војската, беше прикажана ѕвезда со дијаметар од 40 мм, врамена со ловоров венец и амблемот на гранката.

Во 1945-1955 година, маршалите и главните маршали на ограноците на вооружените сили, исто така, имаа униформа различна од генералниот генерал.

Посебна ознака беше и „ Ѕвездата на Маршал “ од истиот модел како онаа на „обичните“ маршали на рацете на трупите (силите) и специјалните сили (без дијаманти меѓу гредите).

Список на главни маршали на гранките на вооружените сили (тип на сили) и специјални сили

Главните маршали на артилерија

 1. Воронов, Николај Николаевич ( 21 февруари 1944 година )
 2. Неделин, Митрофан Иванович ( 8 мај 1959 година )
 3. Варенцов, Сергеј Сергеевич ( 6 мај 1961 година , одземен од чинот на 13 март 1963 година )
 4. Толубко, Владимир Федорович ( 25 март 1983 година )

Воздухопловни маршали

 1. Новиков, Александар Александрович ( 21 февруари 1944 година , одземен од чинот на 11 мај 1946 година , вратен во 1953 година )
 2. Голованов, Александар Евгениевич ( 19 август 1944 година )
 3. Жигарев, Павел Федорович ( 11 март 1955 година )
 4. Вершинин, Константин Андреевич ( 8 мај 1959 година )
 5. Кутахов, Павел Степанович ( 3 ноември 1972 година )
 6. Бугаев, Борис Павлович ( 28 октомври 1977 година )
 7. Колдунов, Александар Иванович ( 31 октомври 1984 година )

Главните маршали на оклопните сили

 1. Ротмистров, Павел Алексеевич ( 28 април 1962 година )
 2. Бабаџанјан, Хамазасп Хачатурович ( 29 април 1975 година )

Главните маршали на инженерските трупи

не е доделен

Главните маршали на сигналниот корпус

не е доделен

исто така види

Белешки (уреди)

Врски