Главен ситник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Главен ситник
RAF N R7-GlStarsh 2010 – .svg
лента за рамо на главниот офицер (Руска морнарица)
Виш ранг Главен бродски наредник
Помлад ранг Главен на првиот член
Аналози Штабниот наредник

Главен ситен офицер - воен чин во морнарицата , во ранг повисок од ситен офицер од прва класа и под главниот офицер на бродот (до 18 ноември 1971 година, среден офицер ).

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица, на стражарски брод, се додава зборот „чувар“.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“.

Во категоријата воени лица, рангот на главен офицер одговара на чинот постар наредник .

Редоследот на воени чинови
Помлад чин: Матен офицер 1-ва класа , помошник водач на одред, водач на група

Амблем на руската морнарица.svg
Главен ситник
Виш ранг:
Главен бродски наредник


исто така види