Голованов, Александар Евгениевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Александар Евгениевич Голованов
Александар Голованов.jpg
Дата на раѓање 7 август 1904 година ( 1904-08-07 )
Место на раѓање Нижни Новгород
Датум на смрт 22 септември 1975 година ( 1975-09-22 ) (71- годишна возраст )
Место на смртта Москва , СССР
Припадност Руската империја
СССР
Тип на војска Знаме на советските воздухопловни сили.gif Воздушни сили
Години на услуга 1919 - 1924 , 1941 - 1953 година
Ранг Главниот маршал на воздухопловните сили на СССР
Воздухопловен маршал
Заповеда 212. посебен полк ДБА (1941);
81-ва дивизија на ДБА (1941-1942);
Авијација со долг дострел (1942-1944);
18. воздухопловни сили ;
Авијација со долг дострел на СССР ;
15. Воздухопловен корпус
Битки / војни
Награди и награди
Редот на Ленин Редот на Ленин Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме
Орден на Црвеното знаме Орден на Суворов I степен Орден на Суворов I степен Орден на Суворов I степен
Орден на Црвена звезда Медал „За храброст“ (СССР) Јубилеен медал „За храбар труд (за воена храброст). Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Владимир Илич Ленин “ Медал „Партизан на патриотската војна“ I степен
Медал „За одбрана на Москва“ SU Медал за одбрана на Сталинград лента.svg Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна 1941-1945 година“. Лента за медал на SU Дваесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година.svg
SU медал Триесет години од победата во Големата патриотска војна 1941-1945 лента.svg SU Medal For the Capture of Koenigsberg лента.svg Медал „За заземање на Берлин“ SU медал 30 години советска армија и морнарица лента.svg
SU медал 40 години од вооружените сили на СССР лента.svg SU медал 50 години од вооружените сили на СССР лента.svg SU медал во комеморација на 800-годишнината од Москва лента.svg
Советска гарда

Странски награди

MN Нарачајте Sukhebator rib1961.svg Орден на Црвеното знаме (Монголија) МН Орден Воени заслуги rib1961.svg Орден на „Крстот на Грунвалд“ 1 класа
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Александар Евгениевич Голованов ( 7 август 1904 година , Нижни Новгород , Руска империја - 22 септември 1975 година , Москва , СССР ) - советски воен водач . Воздухопловен маршал ( 19 август 1944 година ). Командант на авијација со долг дострел на СССР ( 1942 - 1944 ), командант на 18-та воздушна армија ( 1944 - 1946 ), командант на авијација со долг дострел на СССР ( 1946 - 1948 ). Заменик на Врховниот совет на СССР од второто свикување ( 1946 - 1950 година ).

Тој беше најмладиот маршал на гранка на армијата во историјата на Црвената армија .

Биографија

Млади години и услуга во OGPU

Роден во семејство на капетан на шлепер и оперски пејач. На осумгодишна возраст бил испратен во кадетскиот корпус Александар [1] .

Во октомври 1917 година , 13-годишниот Голованов се приклучил на Црвената гарда - за среќа, бил висок под два метри, а самиот изгледал 16 години [2] . Работел од 1918 година како курир во канцеларијата „Профсолеб“ на Народниот комесаријат за храна. Во Црвената армија од мај 1919 година [3] . Се борел како извидник на 59-от пешадиски полк на 28-та пешадиска дивизија на источниот фронт , потоа како извидник на истиот полк на 7-та пешадиска дивизија на Јужниот фронт , бил ранет во битка во септември 1920 година. По демобилизацијата во октомври 1920 година, Голованов, според неговата автобиографија и материјалите од неговото лично досие, работел во Централната дирекција за снабдување на Црвената армија и морнарицата како курир, во Центропечат како агент, во Волгосудстрој како агент за рафтинг, како агент и во 5. Волшки полк на ГПУ во Нижни Новгород - електричар. Според некои публикации, на крајот на 1920 година се приклучил на ЧОН [1] . Во 1924 година дипломирал на средното училиште по име Ја. М. Свердлов во Нижни Новгород.

Од октомври 1924 година, тој влезе во ОГПУ , каде што влезе по препорака на Л. Н. Захаров , сопругот на неговата сестра [4] . Служеше во специјални одделенија и оперативна работа во Нижни Новгород и Москва, имаше позиции од овластено лице до раководител на одделот. Учествувал во апсењето на Борис Савинков [2] . Во согласност со ознаките што ги носеа вработените во ОГПУ (ГПУ), на 21-годишна возраст, на копчињата на Александар Евгениевич веќе имаше 3 правоаголници („спијачи“), што одговараше на позицијата на вработен во графичкиот процесор - помошник на раководител на посебен оддел на одделение, овластен оддел на ОО или КРО на централни дирекции ... Работејќи во органите, тој двапати отиде на службени патувања во Кина (провинција Ксинџијанг ) во 1930 и 1931 година . Покрај тоа, тој беше на службени патувања во Монголија и Франција . Во 1929 година се приклучил на КПСС (б) . Од август 1930 година служел во ОГПУ во Казахстанската ССР во Алма-Ата .

Во цивилното воздухопловство

Во декември 1931 - 1933 година . бил назначен во Народниот комесаријат за тешка индустрија , каде што работел како извршен секретар на заменик народниот комесар .

Во 1932 година дипломирал на школата за летови на ОСОАВИАХИМ . Од јули 1933 до 1941 година работел во Главната дирекција на цивилната воздушна флота Аерофлот , каде што ја вршел функцијата пилот, помошник командант на воздушната ескадрила на Дирекцијата во Москва, од септември 1934 година - командант на специјална воздушна ескадрила на тешки бродови на Централноазиската управа на цивилната воздушна флота ( Ашгабат ), од јануари 1935 година - шеф на Источносибирската управа на цивилната воздушна флота ( Иркутск ). Во 1936 година тој беше вклучен во Советот под раководство на цивилната воздушна флота на СССР.

Во 1937 година бил исклучен од партијата, по што заминал за Москва, „по вистината“. Комисија за контрола на партијата откри дека тој бил исклучен по грешка, но Александар Евгениевич не се вратил во Иркутск, откако се населил во септември 1937 година да работи како пилот на 27-та транспортна ескадрила во московската управа на цивилната воздушна флота. Од јуни 1938 година - пилот-инструктор на 3-та транспортна ескадрила на истото место. На овие места, Голованов стана главен пилот на специјална ескадрила и еден од најдобрите пилоти во цивилното воздухопловство.

Во 1938 година, весниците пишуваа за него како „пилот-милионер“, односно дека прелетал милион километри. Голованов ја доби значката „Одличен Аерофлот“ и значките „За летање без несреќа“ 300.000 и 500.000 км. Неговата фотографија е објавена на насловната страница на популарниот магазин Огоњок [5] .

Од мај до октомври 1939 година, тој учествуваше во воените дејствија на Калхин-Гол , префрлен во командата на штабот на воздухопловните сили на Црвената армија . Пилотирајќи го авионот Даглас , тој изврши транспорт на висок команден персонал и отстранување на тешко ранетите од борбената зона до болниците на територијата на СССР. Во оваа војна тој беше награден со својот прв орден, Орден на Црвеното знаме . Учествувал и во советско-финската војна .

Од февруари 1940 година - главен пилот на московската управа на цивилната воздушна флота. Во јануари 1941 година , според советот на Јаков Smushkevich (генерален инспектор на воздухопловните сили ), Голованов му напиша писмо на Сталин за потребата од специјална обука на долг дострел бомбашот пилоти за летови во лоши временски услови, надвор од очите на земјата [ 1] [2] . По личната средба со Сталин во февруари 1941 година, Александар Евгениевич беше вклучен во кадарот на Црвената армија со назначување на воен чин потполковник и назначен за командант на 212-тиот авионски полк за бомбардери со долг дострел.

Големата патриотска војна

Војната ја запознав како командант на овој полк. Во летото и есента 1941 година, тој леташе голем број ноќни борбени мисии за бомбардирање на важни воени и индустриски цели на непријателот. На 17 август 1941 година, тој беше назначен за командант на 81-та воздухопловна дивизија со долг дострел , на местото на поранешниот командант М.В. Водопјанов , ослободен поради недостаток на „доволно командни вештини и искуство во организациска работа“, истиот ден му беше доделена војската. чин полковник [6] . Генерал-мајор на авијацијата (25 октомври 1941 година). Во август-септември, дивизијата ги бомбардираше длабоките германски задни области ( Берлин , Кенигсберг , Данциг , Плоешти ). Со почетокот на битката во Москва, дивизијата доби задача да ја спречи германската офанзива врз Москва и во октомври-ноември нападна концентрации на војници, премини, мостови, железнички крстосници во московскиот регион , во близина на Рослав , во областа Новгород-Северски. , непријателски аеродроми во регионите Смоленск , Бобруиск , Могилев , железнички и патни мостови преку Волга кај Калинин .

Во декември 1941 година, со резолуција на Државниот комитет за одбрана, тој беше назначен за командант на 3-та воздушна дивизија со долг дострел на Врховниот штаб на високата команда [7] . Дивизијата оперираше во германскиот заден дел од аеродромот Монино .

На 24 февруари 1942 година, тој беше назначен за командант на авијацијата со долг дострел (ADD) на Врховниот штаб на висока команда. Генерал-полковник на авијацијата (5 мај 1942 година). Од тој момент до крајот на војната, тој ја водеше советската авијација со долг дострел, уживаше во симпатиите и довербата на Сталин. Генерален полковник на авијацијата (26 март 1943 година). Од декември 1944 година, тој беше командант на 18-те воздухопловни сили , во кои беше собрана целата авијација бомбардери со долг дострел. Тој лично учествуваше во спроведувањето на рации за бомбардирање со долг дострел (на пример, во бомбардирањето на Берлин во почетната фаза на Големата патриотска војна ). Според германските разузнавачи:

Голованов, меѓу ретките, има право на слободен пристап до Сталин, кој го нарекува по име во знак на неговата посебна доверба.

- [2]

Во своите мемоари, Голованов го споменува летот (подготвен од него лично) на Сталин и на сите советски претставници на конференцијата во Техеран . Летаа два авиони. Голованов лично го контролираше вториот, на првиот, кој го контролираше Виктор Грачев , летаа Сталин, Молотов и Ворошилов.

Во 1944 година, Голованов тешко се разболел - одеднаш имало грчеви во телото (респираторен застој, прекини во работата на срцето), што било резултат на постојан недостаток на сон, што значително го уништило централниот нервен систем [2] .

Воздушен маршал ( 3 август 1943 година ), главен маршал на воздухопловството ( 19 август 1944 година ). За три и пол години тој се искачи во воените чинови од потполковник до главен маршал на авијацијата. Ова е рекорд во советските вооружени сили.

По војната

Од април 1946 година - командант на авијацијата со долг дострел на СССР (создаден врз основа на поранешната 18-та воздушна армија).

Во мај 1948 година бил отстранет од функцијата и испратен да студира на академијата. Во 1950 година дипломирал на општиот воен факултет на Вишата воена академија по име К.Е.Ворошилов со златен медал. По дипломирањето на академијата, тој не доби задача во трупите и беше принуден да му пише на Сталин за ова. Сепак, и тогаш тој не доби никакво назначување, останувајќи на располагање на воениот министер на СССР. Во декември 1951 година влегува на курсот за стрелање . По нивното дипломирање, од мај 1952 година до април 1953 година, тој командуваше со 37-ми гардиски воздушнодесантен корпус . Ова беше спуштање што немаше аналози во историјата - во целата историја на вооружените сили на СССР, корпусот никогаш не бил командуван од главниот маршал на воениот огранок. Од Голованов беше побарано да напише изјава до Президиумот на Врховниот Совет на СССР со барање да го намали својот чин од главен маршал на авијацијата на генерал-полковник за комбинирано вооружување, со што тој не се согласи [2] .

Заменик на Врховниот совет на СССР од второто свикување (1946-1950).

Во 1953 година , по смртта на Сталин , тој беше отпуштен „поради болест“. Како што се сеќава неговата ќерка Олга: „Таткото тешко ја зеде смртта на Сталин и остана сталинист до крајот на неговите денови“ [8] .

Од 1958 година работел како заменик-раководител на Истражувачкиот институт за цивилна авијација за летачка служба. Пензиониран од 1966 година.

Авторот на книгата мемоари „Далечен самоубиец ...“, во која многу страници се посветени на состаноци и односи со IV Сталин. За време на животот на авторот, книгата беше објавена со значајни резови и тоа не како посебна публикација, туку во книжевното списание „Октомври“ во посебни поглавја цели пет години. Мемоарите првпат беа објавени како посебно издание дури кон крајот на 1980-тите, а нивната целосна верзија беше објавена во 2004 година [9] .

Александар Евгениевич Голованов почина на 22 септември 1975 година. Неговите последни зборови беа: „Мајко, каков ужасен живот...“ повтори три пати. Сопругата Тамара Василиевна почна да прашува: „Што си ти? Што ти? Зошто го велиш тоа? Зошто страшен живот?!“ И тој исто така рече: „Твоја среќа е што не го разбираш ова ...“ [9] Тој беше погребан на 24 септември на гробиштата Новодевичи во Москва.

Семејство

Брат - Анатолиј.

Сопруга - Тамара Василиевна, ќерка натрговец од 1-виот еснаф од провинцијата Вологда . Таа почина во 1996 година [9] .

Деца - Светлана (родена 1934 г. ), Тамара (родена 1938 г. ), Вероника (1943-2003 г.), Олга (родена 1945 г. ), Свјатослав (1947-1996 г.).

Награди

Награди за странски земји

Библиографија

Голованов А. Е. Дальняя бомбардировочная… Воспоминания Главного маршала авиации 1941—1945 . — М. : Центрполиграф , 2007. — (Без купюр). — ISBN 978-5-9524-3033-4 .

Память

Оригинальная почтовая марка СССР , посвящённая 80-летию со дня рождения Голованова. 1984
 • Улица Маршала Голованова в Москве.
 • Улица Маршала Голованова в Приокском районе Нижнего Новгорода.
 • Самолёт Ту-160 на авиабазе Энгельс .
 • В 2018 году, в рамках проекта «Великие имена России», имя А. Е. Голованова предложено присвоить нижегородскому аэропорту « Стригино ».
 • Памятная доска установлена на здании Восточно-Сибирского управления государственного авиационного надзора Федеральной службы по надзору в сфере транспорта (г. Иркутск, ул. Декабрьских Событий, д. 97) [11] .
 • Московский многопрофильный образовательный лицей «Марьино» носит имя Главного маршала авиации А. Е. Голованова [12] .
 • В городе Дзержинский Московской области муниципальный общеобразовательный лицей № 3 носит имя Главного маршала авиации А. Е. Голованова.
 • В 2017 году школе № 43 города Иркутска присвоено имя Главного маршала авиации А. Е. Голованова.
 • В 2019 году в Москве ГБОУ «Школа „Марьино“» присвоено имя Главного маршала авиации А. Е. Голованова.

Литература

Внешние изображения
Одна из последних фотографий. А. Е. Голованов на даче.
Надгробный памятник.
 • Коллектив авторов . Великая Отечественная. Командармы. Военный биографический словарь / Под общей ред. М. Г. Вожакина . — М. ; Жуковский: Кучково поле, 2005. — 408 с. — ISBN 5-86090-113-5 .
 • Коллектив авторов . Великая Отечественная: Комдивы. Военный биографический словарь / В. П. Горемыкин. — М. : Кучково поле, 2014. — Т. 2. — С. 483—485. — 1000 экз.ISBN 978-5-9950-0341-0 .
 • А. Е. Голованов послужил прототипом [13] одного из главных героев — Александра Холованова (Дракона) в серии исторических романов Виктора Суворова : « Змееед » (2011), « Контроль » (1994), « Выбор » (1997).
 • Чуев Ф. И. Несписочный маршал // Солдаты империи: Беседы. Воспоминания. Документы. — М. : Ковчег, 1998. — С. 219—276.
 • Главный маршал авиации Голованов: Сб. документов. — М. : Мосгорархив, 2001. — ISBN 5-7228-0089-9
 • Лазарев С. Е. Голованов, Александр Евгеньевич // Российская историческая энциклопедия в 18 томах / Глав. ред. А. О. Чубарьян. — Т. 5. — М. : ОЛМА Медиа Групп, 2017. — С. 157—158.
 • Идашкин Ю. В. Небо его мечты : О Главном маршале авиации А. Е. Голованове. — М. : Политиздат , 1986. — 122, [2] с. — ( Герои Советской Родины ). — 200 000 экз.
 • Экштут С. Синусоида маршала Голованова. Взлёт и падение сталинского любимца // «Родина». — 2005. — № 5.
 • Главный маршал авиации Голованов: Москва в жизни и судьбе полководца: Сборник документов и материалов. — М. : Мосгорархив, 2001.
 • Решетников В. В. А. Голованов. Лавры и тернии. — М. : «Церера», 1998. — 88 с. — 1000 экз. — ISBN 5-89710-004-7 .
 • Ушаков С. Ф. Главный маршал авиации А. Е. Голованов (К 80-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1984. — № 8. — С. 88—90.

Примечания

 1. 1 2 3 Юрий Баранов. Голованов Александр — главный маршал авиации Архивная копия от 15 февраля 2012 на Wayback Machine // газета «Копейка» (Иркутск)
 2. 1 2 3 4 5 6 Чуев Ф. И. Несписочный маршал // Солдаты империи: Беседы. Воспоминания. Документы. — М. : Ковчег, 1998. — С. 222.
 3. Биография А. Е. Голованова
 4. Шендриков Е. А. Главный маршал авиации А. Е. Голованов: штрихи к портрету // Воздушно-космические силы. Теория и практика — № 5, март 2018 — С. 190.
 5. КЦ Внуково (недоступная ссылка) . Дата обращения: 19 ноября 2014. Архивировано 16 июля 2014 года.
 6. Приказ Народного комиссара обороны СССР № 0071 от 17 августа 1941 года «О результатах и недостатках в организации налета 81-й авиадивизии на район Берлина». Опубл.: Русский архив: Великая Отечественная: Т. 13 (2—2). Приказы народного комиссара обороны СССР. 22 июня 1941 г. — 1942 г. — М. : ТЕРРА, 1997. — С. 61—62.
 7. 1 2 Голованов А. Е. Дальняя бомбардировочная…М. : Дельта НБ, 2004. — ISBN 5-9524-3858-X
 8. riafan.ru/1274993-doch-marshala-dalnei-aviacii-golovanova-rasskazala-kak-on-bombil-berlin
 9. 1 2 3 Маршал Голованов. Взлет и падение любимца Сталина — Российская газета
 10. Экскурсия по Народному музею «Боевой и трудовой славы аэропорта Внуково» в ГУК ДК «Внуково» Архивная копия от 13 августа 2007 на Wayback Machine
 11. Panoramio — Photo of Голованов Александр Евгеньевич . Дата обращения: 5 января 2013. Архивировано 29 января 2013 года.
 12. Лицей имени Маршала авиации А. Е. Голованова, Москва
 13. Подпись В. Суворова к портрету Голованова на 13-й странице приложения: «Александр Евгеньевич Голованов (1904—1975), ставший прототипом Александра Холованова (Дракона)» . Суворов Виктор. Змееед. — М. : Добрая книга, 2012. — С. 13 на вклейке. — 296 с., отд. ил. 40 с. — ISBN 978-5-98124-567-1 .

Ссылки