Головко, Александар Валентинович

од 1 август 2015 година
Претседателот Владимир Путин
Претходник Олег Остапенко

Раѓање 29 јануари 1964 година ( 1964-01-29 ) (57 години)
Днепропетровск , Украинска ССР , СССР
Пратката
Награди
Воена служба
Години на услуга 1981 - денес v.
Припадност Русија
Тип на војска Vvs ussr fl n4492.gif , Воздухопловни сили
Ранг
Заповеда Државен истражувачки центар именуван по Г. С. Титов ,
Космодром „Плесецк“
Воздухопловни одбранбени трупи ,
Вселенски сили

Александар Валентинович Головко (роден на 29 јануари 1964 година , Днепропетровск , Украинска ССР , СССР ) - руски воен водач , генерал полковник ( 2017 година ). Командант на Вселенските сили - Заменик врховен командант на Воздухопловните сили од 1 август 2015 година ; Командант на силите за воздушна одбрана ( 24 декември 2012 - 1 август 2015 година ) [1] .

Биографија

Во 1986 година дипломирал на Харковската виша воена команда и инженерска школа на ракетните сили именувана по Маршалот на Советскиот Сојуз Н.И.Крилов . Од 1986 до 1998 година, тој служел како инженер на оддел , началник на станица, командант на чета , шеф на оддел и началник на одделение во воените единици на Главниот центар за тестирање Титов за тестирање и контрола на вселенски капацитети .

Во 1992 година дипломирал на командниот факултет на Воената академија по име В.И. Ф.Е.Џержински . Од 1998 до 2001 година, раководител на посебниот командно мерен комплекс на Главниот центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенски објекти именуван по Г.С. Титов.

Дипломирал на Воената академија на Генералштабот на вооружените сили на Руската Федерација во 2003 година . Од 2003 до 2004 година, тој беше заменик-началник на Генералштабот на вселенските сили . Од 2004 до 2007 година бил началник на кабинет - прв заменик-началник на Главниот центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенски средства именуван по Г.С. Титов. Во 2007 година е назначен за раководител на Центарот.

Наградување со орден Орден за заслуги за татковината, 1 степен. 10 декември 2013 година

На 23 јуни 2011 година, тој беше назначен за шеф на 1-виот државен тест космодром на Министерството за одбрана на Руската Федерација и на оваа функција беше до декември 2012 година [2] .

На 24 декември 2012 година, со указ на претседателот на Руската Федерација, генерал-мајор А. В. Головко беше назначен за командант на силите за воздушна одбрана [3] [4] .

По создавањето на вооружените сили на Руската Федерација на нов вид трупи - видео конференции , со указ на претседателот на Руската Федерација од 1 август 2015 година број 394 , генерал-полковник Головко беше назначен за командант на вселенските сили - заменик. Командант на воздухопловните сили [1] . На 10 јуни 2017 година му беше доделен воен чин генерал полковник [5] .

Член на редакцијата на списанието „Воена мисла“.

Награди