национална химна

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Националната химна (исто така и националната химна, националната песна ) е свечена патриотска музичка композиција признаена од владата на земјата како еден од државните симболи како официјална национална песна . Повеќето од националните песни се напишани во стилот на марш или химна , предизвикуваат гордост и почит кон историјата на земјата, ги одразуваат традициите и борбата на нејзиниот народ.

Приказна

Рана верзија на Вилхелм зачувана во ракопис од 1617 година (Брисел, Кралска библиотека , MS 15662, Фол. 37V-38R) [1]

Најстарата национална химна е јапонската химна „ Кимигајо “. Нејзиниот текст е преземен од збирка песни од периодот Хејан (794-1185) , но музиката за него е напишана околу 1880 година [2] .

Националните химни се појавија во Европа во 19 век , со подемот на националните држави , но некои од химните датираат од многу порано. Најстарата национална химна се смета за химна на Холандија , која се нарекува „ Вилхелм “. Неговите песни се напишани помеѓу 1568 и 1572 година за време на револуцијата во Холандија . Сегашната верзија на мелодијата е напишана околу 1626 година . Овој марш на портокаловите бил популарен во 17 век, но бил одобрен како официјална национална химна на Холандија до 1932 година .

Една од најпознатите национални химни, британската национална химна God Save the Queen за првпат била изведена во 1619 година под насловот God Save the King. Се изведува на јавни и свечени настани, како и во присуство на монархот. Оваа химна не е официјално прогласена за национална химна на Велика Британија, иако стана таква преку обичај и континуирана употреба.

Друга прилично позната национална химна, Марселезата , била напишана во 1792 година од Клод Жозеф Руже де Лисл и усвоена како национална химна на Франција во 1795 година .

Една од првите официјално усвоени национални химни (во 1770 година ) беше шпанската национална химна „Marcha Real“ (Кралски марш), напишана во 1761 година .

Во 1780 година, песната „ Kong Christian stod ved højen mast “ била усвоена во Данска како кралска химна (кралот Кристијан стоел покрај високиот јарбол). Во Данска, покрај кралската химна, постои и национална, „ Der er et yndigt land “ (Оваа прекрасна земја). И државната химна има статус на државна химна. Во церемониите со членовите на кралската куќа и во воените церемонии се свири кралската химна, а за граѓанските церемонии има национална химна. Во посебни прилики и во церемонии со мешан формат, се изведуваат и двете химни.

Филипинската национална химна „ Лупанг Хиниранг “ (Избраната земја) е напишана како мелодија без зборови во 1898 година за церемонијата на независност на островите од Шпанската империја . Зборовите на химната се преземени од шпанската поема „Филипини“, но таа беше преведена на тагалог дури во 1962 година .

Првата источноевропска нација која имаше национална химна беше Кнежеството Србија , кое беше формирано за време на Првото српско востание (1804-1813). Песната „ Стани, Србија! „Беше објавен како негова химна во 1804 година .

Еден од првите национални химни што треба да се специјално нарачан е Кенија "Ee Mungu Nguvu Yetu" (О Боже Сите Креирање). Химната е напишана на свахили од специјална комисија во 1963 година со цел да послужи како химна на земјата по независноста од Обединетото Кралство [3] .

Јазици

Марселез. Бас-релјеф на Триумфалната капија во Париз

Националната химна најчесто се пее на националниот или најчестиот јазик на државата. Државите со повеќе од еден национален јазик може да имаат неколку верзии на нивната химна, на пример:

Музичкиот режим на химните

Повеќето од националните песни се напишани како свечен марш или химна. Во земјите од Европа , Централна Азија и Латинска Америка, државните химни се трудеа да ги доближат до оперските дела. Во земјите од Блискиот Исток , Океанија , Африка и Карибите се користат повеќе „демократски мелодии“ [5] .

Додека повеќето национални химни се напишани на големи , постојат голем број забележителни исклучоци. На пример, следните химни во помал клуч :

Овие химни користат пентатонска скала :

И овие химни имаат уникатни музички начини:

Креаторите

Уметник I. Pils . Руже де Лисл за прв пат ја изведува „Песна на Рајнската армија“ (подоцна наречена „Марсејска“ )

Повеќето од најпознатите национални химни се напишани од малку познати или целосно непознати композитори, како што се Клод Џозеф Руже де Лисл , кој ја напиша музиката на Марселезата и Џон Стафорд Смит, кој ја напиша мелодијата за Анакреонска песна, која стана мелодијата на американската национална химнаЅвезда шарени банер “. Не е познат авторот на God Save the Queen, една од најстарите и најпознатите химни во светот.

Многу малку земји имаат национална химна напишана од меѓународно познат композитор. Исклучок се Германија, чија химна „ Das Lied der Deutschen “ користи мелодија компонирана од Џозеф Хајдн , и Австрија , чија национална химна „ Land der Berge, Land am Strome “ понекогаш му се припишува на Волфганг Амадеус Моцарт .

Музиката на „ Химната на Ерменската Советска Социјалистичка Република “ ја напиша Арам Хачатуријан .

Музиката на Папската химна , химната на Ватикан , беше компонирана во 1869 година од Шарл Гуно за златниот јубилеј од свештеничката ракополагање на папата Пие IX .

Комитетот задолжен да ја избере националната химна на Малезија по независноста одлучи да покани избрани композитори со меѓународен углед да ги претстават делата на разгледување, вклучувајќи ги Бенџамин Бритен , Вилијам Волтон , Јан Карло Меноти и Зубир Саид, кој подоцна ја напиша Маџулу Сингапур . националната химна на Сингапур . Ниту еден од наведените композитори немаше право да ја напише националната химна на земјата.

Неколку химни ги содржат зборовите на нобеловците во литературата . Првиот азиски лауреат, Рабиндранат Тагоре , ги напиша зборовите и музиката за Јана Гана Мана и Амар Шонар Бангла, подоцна усвоени како национални химни на Индија и Бангладеш соодветно. Бјорнстиерне Бјорнсон ги напиша стиховите за норвешката национална химна „ Ja, vi elsker dette landet “ (Да, ја сакаме земјата).

Химните на голем број земји беа напишани од локални јавни и политички личности. На пример, зборовите на химната на Колумбија ги напиша поранешниот претседател и поет Рафаел Нуњез , кој го напиша и првиот устав на земјата. Во Либерија, националната химна ја напиша нејзиниот трет претседател, Даниел Башил Ворнер .

Зборовите на израелската национална химна , Хатиква , првично биле песна напишана од Нафтали Херц Имбер во 1877 година . Во 1888 година, Шмуел Коен ги постави овие песни на мелодијата на италијанската песна „Ла Мантована“. (Оваа мелодија била многу популарна во тоа време во Европа и на неа се пееле многу народни песни ).

Извршување

Постери со зборовите „ Istiklâl Marşı “ се закачени во турските училишта

Националните химни се изведуваат во различни прилики. Изведбата на химната обично е придружена со одреден ритуал. Вообичаено тоа се воени почести, станување, симнување капи и слично. При посета на странски државници, изведбата на химната на нивната земја се одредува со дипломатски протокол.

Државните химни се изведуваат на државните празници и фестивали, како и за време на спортски настани. Првата земја што ја изведе националната химна на својата земја на спортски настан беше Велс. Во 1905 година, во Ланели се одигра рагби натпревар помеѓу репрезентациите на Велс и Нов Зеланд . Пред натпреварот, Новозеланѓаните танцуваа маорски борбен танц хака . Како одговор, тимот на Велс ја пееше националната химна на нивната земја „ Хен Влад Фај Надау “. Оттогаш, националните химни на тимовите учеснички, како и на земјата домаќин, се изведуваат за време на спортски настани. За време на Олимписките игри се изведува националната химна во чест на победниците на кои им се доделува златниот медал . звучи на секоја церемонија на доделување .

Во некои земји, учениците ја пеат националната химна секој ден пред почетокот на училиштето. Таков ритуал, на пример, е усвоен во училиштата во Танзанија [6] .

Во некои земји, националната химна може да се свири во театар пред претстава или во филм пред претстава кога ќе ја посети шефот на државата.

Многу радио и телевизиски станици ја свират националната химна наутро кога започнуваат емитувањата и навечер кога завршуваат. Например, национальный гимн Китая звучит перед трансляцией вечерних новостей на местных телеканалах Гонконга TVB Jade и ATV Home [7] . В Колумбии есть закон, согласно которому на каждом общественном радио- и телевизионном канале в 6:00 и 18:00 должен исполняться гимн страны . В Таиланде , « Пхленг Чат Тхай » играется в 08:00 и 18:00 общенациональном радио.

Исполнение национального гимна за пределами страны зависит от международного признания этой страны. Например, Тайвань не был признан Международным олимпийским комитетом , как отдельная страна. Поэтому с 1979 года он выступает на спортивных соревнованиях как китайский Тайбэй ; а вместо его государственного гимна играют Песню национального знамени используется вместо ее [8] . На Тайване национальный гимн страны исполняется до поднятия и опускания флага , а во время его исполняется песня национального знамени.

В США даже в пределах одного штата граждане могут по-разному интерпретировать национальный гимн (например, в Соединенных Штатах некоторые считают, что национальный гимн США представляет уважение к погибшим солдатам и полицейским, в то время как другие считают его почитанием страны в целом) [9] .

Ссылки

См. также

Примечания

  1. M. de Bruin, «Het Wilhelmus tijdens de Republiek», in: LP Grijp (ed.), Nationale hymnen. Het Wilhelmus en zijn buren. Volkskundig bulletin 24 (1998), p. 16-42, 199—200; esp. p. 28 n. 65. (нид.)
  2. Японский институт исследований политики Рабочий документ № 79 // Публикации Японского института исследований политики (JPRI). (англ.)
  3. Kenya . Дата обращения: 20 марта 2015.
  4. Spain: Lost for words - The Economist . The Economist . Дата обращения: 20 марта 2015.
  5. Burton-Hill. World Cup 2014: What makes a great national anthem? (англ.) . BBC.com (21 October 2014). Дата обращения: 26 марта 2018.
  6. 17 June 2013. Tanzania: Dons Fault Court Over Suspension of Students (Page 1 of 2) . allAfrica.com (17 июня 2013). Дата обращения: 19 июня 2014.
  7. Identity: Nationalism confronts a desire to be different . Financial Times . Дата обращения: 20 марта 2015.
  8. Yomiuri Shimbun Foul плакал над гимном Тайваня во время обручального турнира Опубликовано 6 августа 2007 г.
  9. How national anthem became essential part of sports (англ.) , USA TODAY . Дата обращения 27 сентября 2017.