Алавитска држава

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Историска состојба
Алавитска држава
Знаме
Знаме
Француски мандат за Сирија и Либан карта en.svg
Капитал Латакија
Официјален јазик француски
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Алавитската држава ( арапски: الدولة العلوية ) е територија под мандат на Франција на територијата на модерна Сирија. Државата постоела во 1923-1936 година (во 1930-1936 година - под името Санџак Латакија ) [1] . Тоа беше главно населено со алавити - претставници наезотерична секта , на која припаѓа кланот Асад , кој владее во модерна Сирија.

Приказна

Воена парада во чест на независноста на алавитскиот регион на 8 март

Како резултат на распадот на Отоманската империја на крајот на Првата светска војна, различни провинции почнале да прогласуваат независност или да се повлекуваат во други држави. Салих ал-Али ја основал Алавитската држава во 1919 година, со главен град во пристаништето Латакија . Франција го окупирала поголемиот дел од Сирија во 1918 година и добила мандат за „Алавитски регион“ од Лигата на народите на 2 септември 1920 година. Во октомври 1921 година, Салих Ал-Али капитулираше пред Французите. На 1 јули 1922 година, „Алавитскиот регион“ бил инкорпориран во Француската задолжителна територија на француска Сирија .

Во 1922 година, шефот на француската администрација, генералот Максим Вејганд (Максим Вејганд) им дозволи на конститутивните делови на Сирија да изберат свои претставнички совети. На 29 септември 1923 година, Алавитскиот регион беше прогласен за држава со главен град во пристаништето Латакија , на 1 јануари 1925 година беше преименуван во Алавитска држава . Издадени се сопствени поштенски марки .

На 22 септември 1930 година, Алавитскиот регион бил преименуван во Санџак Латакија . Нејзиното население до тоа време беше 278 илјади луѓе.

5 декември 1936 година (всушност од 1937 година) стана дел од Сирија .

Француски гувернери

  • 2 септември 1920 - 192 година ?: Неже (Ниегер)
  • 192? - 1 јули 1922 година: Гастон Анри Густав Бијот (Гастон Анри Густав Билот; 1875-1940)
  • 1 јануари 1925-1925: Леон Анри Чарлс Кајла (1881-1965)
  • 1925 - 5 декември 1936 година: Ернест Мари Хуберт Шофле (Ернест Мари Хуберт Шофлер)

Белешки (уреди)

исто така види

Врски