Гречко, Андреј Антонович

Шефот на владата Алексеј Косигин
Претходник Родион Малиновски
Наследник Дмитриј Устинов

Раѓање 4 (17) октомври 1903 година ( 1903-10-17 )
Населба Голодаевка , област Таганрог , Дон-козачки регион ,
Руската империја
Смртта 26 април 1976 година ( 1976-04-26 ) (72 години)
Москва , РСФСР , СССР
Место за погреб Црвениот плоштад ,
Ѕидот на Кремљ , Москва
Татко Антон Василиевич Гречко
Пратката Комунистичката партија
Образование Воена академија по име М.В.Фрунзе ; Воена академија на Генералштабот
Автограм Автограм слика
Награди
Херој на Советскиот Сојуз - 1958 година Херој на Советскиот Сојуз - 1973 година
Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин
Редот на Ленин Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме Орден на Црвеното знаме Орден на Суворов I степен
Орден на Суворов I степен Орден на Кутузов I степен Орден на Кутузов I степен Орден на Бохдан Хмелницки, 1 класа СУ Орден на Суворов лента од втор ред.svg
Јубилеен медал „За храбар труд (за воена храброст). Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Владимир Илич Ленин “ Медал „За одбрана на Москва“ SU Медал за одбрана на Киев лента.svg Медал „За одбрана на Кавказ“ Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна 1941-1945 година“.
SU медал 40 години од вооружените сили на СССР лента.svg SU медал 50 години од вооружените сили на СССР лента.svg
Почесно златно оружје

Странски награди:

Херојот на златна ѕвезда CSSR.png
Орден на Георги Димитров - Бугарија.png Орден на Народна Република Бугарија 1 степен GDR Marks-order bar.png
Командант на Орденот на Ѕвездата на Социјалистичка Република Романија, I класа MN Нарачајте Sukhebator rib1961.svg MN Нарачајте Sukhebator rib1961.svg
Орден за заслуги 1 класа (HRM) Орден за заслуги на Унгарската Народна Република од 5-ти степен (HHR) Орден на знамето на Унгарската Народна Република со дијаманти
Витез Големиот крст на Орденот за воена храброст Витез Големиот крст на Редот на ренесансата на Полска Командантски крст од редот на ренесансата на Полска
Орден на „Крстот на Грунвалд“ II степен Кавалер на Големата лента на Редот на Месопотамија (воена дивизија) Ред „23 август“ I степен
Витез крст од 1 класа од редот на лавот на Финска Cs2okg.png Орден на белиот лав „За победа“ 1 класа
Чехословачки воен крст 1939 година Медал „Победа и слобода“ CS Dukielski Medal Pamiatkowy.jpg
Воена служба
Години на услуга 1919 - 1976 година
Припадност СССР
Тип на војска коњаница , пешадија
Ранг
Заповеда 6-та армија , 12-та армија , 47-та армија ,
18-та армија , 56-та армија ,
1-ва гардиска армија ,
Група на советски сили во Германија ,
Киевска воена област ,
Копнените сили на СССР ,
Вооружените сили на државите од Варшавскиот пакт ,
Вооружените сили на СССР
Битки Граѓанска војна ,
Полската кампања на Црвената армија ,
Голема патриотска војна ,
Јунско востание во ГДР ,
Влегување на советските трупи во Чехословачка .

Андреј Антонович Гречко ( 4 октомври [17], 1903 година , Голодаевка , округ Таганрог , Дон козачки регион , Руска империја - 26 април 1976 година , Москва , РСФСР , СССР ) - советски воен, државник и партиски лидер, Маршал на Советскиот Сојуз 1955). Двапати херој на Советскиот Сојуз ( 1958 , 1973 ), Херој на Чехословачка ( 1969 ). Министер за одбрана на СССР ( 1967 - 1976 ). Член на Централниот комитет на КПСС ( 1961 - 1976 ). Член на Политбирото на Централниот комитет на КПСС ( 1973 - 1976 ).

Пред Големата патриотска војна

Андреј Антонович Гречко е роден на 4 октомври (17) 1903 година во населбата Голодаевка (сега село Куибишево , област Куибишевски , Ростовска област ) во семејство на селски ковач. Тој беше тринаесеттото дете во семејството. украински [1] .

Во Црвената армија од декември 1919 година, волонтира. Член на Граѓанската војна . Се борел како војник на Црвената армија во 11-та коњаничка дивизија на 1-та коњаничка армија на јужниот и кавкаскиот фронт. Учествувал во непријателствата против трупите на генералите А. И. Деникин и П. Н. Врангел на јужниот фронт, четите на Н. И. Махно и елиминацијата на политичкиот и криминалниот бандитизам (вклучувајќи ја и бандата „Марусија Черној“ во 1921 година).

Од септември 1921 до јули 1922 година служел во посебен баталјон ЧОН во Таганрог , а потоа бил испратен да студира. Студирал на курсевите за кримска коњаница именувани по Серускиот Централен извршен комитет, кој го дипломирал во август 1923 година. Веднаш испратен да студира во Коњаничката школа Таганрог во Севернокавкаскиот воен округ , во септември 1924 година бил префрлен во Коњаничката школа за севернокавкаски планински националности ( Краснодар ). За време на студиите бил надзорник на ескадрила , во 1925 година учествувал во воени операции против „бандитски формации“ во Чеченија , во 1926 година - во Дагестан . Во 1926 година завршил училиште. Член на КПСС (б) од 1926 година.

Од септември 1926 година до април 1932 година служел во 61-от коњанички полк на 1-та одделна коњаничка бригада на Московскиот воен округ : командант на вод, командант на митралез ескадрила . На чело на ескадрилата, тој учествуваше на парадата на Црвениот плоштад на 7 ноември 1927 година [2] . Потоа - на училиште.

Дипломирал на Воената академија на РККА по име М.В.Фрунзе во 1936 година. По дипломирањето, тој служел во специјалната коњаничка дивизија на Црвеното знаме Сталин на Московскиот воен округ (тогаш префрлен во белорускиот специјален воен округ ): помошник началник и началник на првиот (оперативен) дел од штабот на дивизијата, командант на 62-та коњаница полк, од мај 1938 година - помошник началник на штабот на дивизијата, од октомври 1938 година - началник на штабот на дивизијата. На оваа позиција, тој учествуваше во кампањата на Црвената армија во Западна Белорусија во септември 1939 година.

Дипломирал на Академијата на Генералштабот на Црвената армија по име К.Е.Ворошилов во јуни 1941 година.

Големата патриотска војна

Во раните денови на Втората светска војна, потполковник Гречко дипломирал на академијата пред предвиденото и служел во оперативното раководство на Генералштабот на Црвената армија [3] .

Од јули 1941 година, тој командуваше со 34-та коњаничка дивизија , која се формираше на Југозападниот фронт во близина на градот Прилуки и која влезе во битка со нацистичките напаѓачи во првата половина на август за време на одбранбената операција на Киев . Дивизијата до јануари 1942 година се бореше како дел од 26-та армија , 38-та армија и 6-та армија на Југозападниот фронт ( левиот брег Украина ).

Командантот на 1-та гардиска армија, генерал полковник А.А. Гречко (во средината) на линијата Арпад . 1944 година

Од јануари 1942 година - командант на 5-тиот коњанички корпус , кој учествуваше во офанзивната операција Барвенково-Лозовскаја . Од март 1942 година - командант на Оперативната група на сили на Јужниот фронт , која дејствуваше во Донбас .

Од април 1942 година - командант на 12-та армија на Јужниот фронт, бранејќи се во насока Ворошиловград . Од јули учествуваше во битката за Кавказ , прво на неговата поранешна позиција. Од септември 1942 година - командант на 47-та армија и во исто време дејствува како командант на одбранбениот регион Новоросијск . Од 19 октомври 1942 година - командуваше со 18-та армија на Црноморската група сили на Закавкаскиот фронт , која се бореше во насока Туапсе .

Од 5 јануари 1943 година - командант на 56-та армија на Закавкаскиот фронт, кој за време на севернокавкаската офанзивна операција по жестоки битки во јануари, ја проби силно утврдената непријателска одбрана и стигна до приодите до Краснодар . Во февруари-март, како дел од Севернокавкаскиот фронт, тој учествуваше во офанзивната операција Краснодар , а потоа и во голем број локални и главно неуспешни офанзивни операции на трупите на фронтот. Во септември 1943 година, трупите на 56-та армија, во соработка со 9-та и 18-та армија, го ослободија полуостровот Таман за време на офанзивната операција Новоросијск-Таман .

Од 16 октомври 1943 година, А.А. Гречко - заменик командант на Воронежскиот фронт (од 20 октомври - 1 - ви украински ). Учествувал во битката за реките Днепар , вклучително и во офанзивата во Киев и во одбранбените операции на Киев .

Од декември 1943 година до крајот на војната, тој беше командант на Првата гарда армија , која учествуваше во операциите Житомир-Бердичевскаја , Проскурово-Черновци , Лвов-Сандомиерц , Западен Карпати , Моравско-Острава и Прага . Го прославив Денот на победата источно од Прага . [4]

Го познавав Андреј Антонович од првите денови на војната. Во овој тежок период од 1941 година, тој работи во Оперативната управа на Генералштабот. Уште тогаш се одликуваше со желбата за самостојна работа во трупите. Андреј Антонович упорно бараше да оди на фронтот и наскоро замина за Северен Кавказ на службено патување и таму, по препорака на командантот на армијата, беше назначен за командант на коњаничка дивизија. За време на војната не се среќававме често, но добро ги знаев критиките за него и беа најпозитивни. Наскоро А.А.Гречко стана командант на армијата, а потоа и заменик командант на фронтот и ја заврши војната, повторно на негово барање, командант на 1-та гардиска армија. А.А.Гречко има долгогодишно борбено искуство и веќе во војната беше препознаен како талентиран командант...

- Двапати херој на Советскиот Сојуз Маршал на Советскиот Сојуз А.М.Василевски Животна работа. Второ издание, дополнето. - М: Издавачка куќа на политичката литература, 1975. Стр.399.

Повоена кариера

Главниот командант на ГСВГ А.А. Гречко на парадата на трупите на ННА ГДР . 1956 година .
Прв заменик министер за одбрана на СССР - Врховен командант на Обединетите вооружени сили на државите членки на Варшавскиот пакт А.А. Гречко (десно) со министерот за одбрана на СССР Р.Ја.Малиновски во ГДР. 1961 година .
Министерот за одбрана на СССР А. А. Гречко (трето од лево)
на парадата на трупите на ННА ГДР . 1974 година .
4-ти баталјон BVOKU на состанокот на министерот за одбрана на СССР Маршал на Советскиот Сојуз А.А. Гречко, 1970 година.

По завршувањето на војната во јули 1945 година, А.А. Гречко командуваше со трупите на воената област Киев .

Од 26 мај 1953 година - врховен командант на Групата на советските окупациски сили во Германија (од 1954 година - Групата на советските сили во Германија ); на оваа позиција, учествува во задушувањето на јунското востание во 1953 година во ГДР .

Од 12 ноември 1957 година - прв заменик министер за одбрана на СССР - врховен командант на копнените сили на СССР .

Со декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 1 февруари 1958 година, за храброста и херојството покажана во борбата против нацистичките напаѓачи, Андреј Антонович Гречко ја доби титулата Херој на Советскиот Сојуз со Орден Ленин и медалот Златна ѕвезда .

C 7 апреля 1960 года — первый заместитель министра обороны СССР, с июля 1960 года — первый заместитель министра обороны СССР — главнокомандующий Объединёнными Вооружёнными силами государств — участников Варшавского договора .

C апреля 1967 года до своей кончины в 1976 году — министр обороны СССР . Один из организаторов ввода советских войск в Чехословакию 1968 года.

Член ЦК КПСС в 19611976 годах (кандидат с 1952 ), член Политбюро ЦК КПСС в 19731976 годах (первый министр обороны, включённый в Политбюро после 16-летнего перерыва после снятия с должности министра Г. К. Жукова ).

Как вспоминал Иларион Лямцев, председатель колхоза Ростовской области, Гречко мог общаться на украинском языке с подчинёнными с его родных мест его области, где проживали украинцы. [5]

Указом Президиума Верховного Совета СССР от 16 октября 1973 года за заслуги перед Родиной в строительстве и укреплении Вооружённых сил СССР и в связи с 70-летием со дня рождения, Маршал Советского Союза Гречко Андрей Антонович награждён второй медалью «Золотая Звезда».

С 1973 года являлся главным редактором 12-томного энциклопедического издания «История Второй мировой войны 1939—1945».

Министр обороны СССР, Маршал Советского Союза Андрей Антонович Гречко умер 26 апреля 1976 года . Похоронен в Москве , на Красной площади , урна с прахом замурована в Кремлёвской стене.

Семья

• Жена — Гречко Клавдия Владимировна (1907—1990)
  • Дочь — Гречко Татьяна Андреевна (1927—2002)
  • Внучка — Гречко Ирина Андреевна (1947—1978)
  • Внучка — Гречко Клавдия Андреевна (1947—1993)

Армейский болельщик

Внешние изображения
Приём в МО СССР Олимпийской чемпионки Галины Прозуменщиковой , 1972 г.

По воспоминаниям современников Андрей Антонович был увлечённым болельщиком ЦСКА [6] .

Андрей Антонович был футбольным фанатом в хорошем смысле этого слова. В ЦСКА души не чаял. Помню, когда после войны мы приезжали играть в Киев, где Гречко был командующим военным округом, он всегда нас встречал и принимал у себя. Ходил на наши матчи. А перебравшись в Москву, внимания ЦСКА стал уделять ещё больше. Сколько же хорошего он сделал для клуба! Жаль, другие военачальники, возглавлявшие Министерство обороны, этим не отличались. Малиновского, Устинова, Соколова спорт-то не шибко интересовал.

Для ЦСКА маршал Гречко сделал больше, чем все министры обороны СССР , вместе взятые. Именно благодаря ему клуб получил в своё распоряжение не только новый стадион , но и манеж, и базу в Архангельском, и массу других спортивных сооружений [7] .

Критика

Вдова маршала бронетанковых войск М. Е. Катукова Е. С. Катукова характеризует Гречко как надменного, равнодушного и чёрствого человека, который считал, что «ему всё дозволено, всё можно» [8] . Нелестную характеристику оставил в книге воспоминаний В. П. Брюхов , Герой Советского Союза, служивший офицером для особых поручений в штабе Главного командования Группы советских войск в Германии в начале 1950-х гг.: «подтянутый, с каменным выражением лица… В его взгляде чувствовалось презрение» [9] .

Воинские звания

Советские награды
Иностранные награды

Память

Бронзовый бюст в Чехии, на Аллее Героев на Дукле.
  • Бронзовый бюст дважды Героя Советского Союза А. А. Гречко установлен на родине, в селе Куйбышево Ростовской области [10]
  • Его имя было присвоено Военно-морской академии (ныне Военно-морская академия им. Н. Г. Кузнецова ).
  • Проспект Маршала Гречко существовал в Москве в 1976—1992 годах (ныне включён в состав Кутузовского проспекта ). Сохранился мемориальный пилон и аннотационные доски. Имя Маршала Гречко также сохранил тоннель, расположенный на территории проспекта.
  • Нефтерудовоз «Маршал Гречко», входивший в состав флота НМП .
  • Улицы в Крымске , Славянске Донецкой области, в Ровеньках Луганской области, в Нукусе ( Узбекистан ) названы его именем.
  • На здании штаба Киевского военного округа была установлена мемориальная доска.
  • На здании бывшей Военной академии Генштаба в Москве (переулок Хользунова, 14) установлена мемориальная доска.
  • В Крымске , на улице имени Маршала А. А. Гречко стоит гранитный камень с памятной доской об освобождении Крымского района Маршалом Гречко.
  • Бронзовый бюст дважды Героя Советского Союза А. А. Гречко установлен в Чехии, на Аллее Героев на Дукле [11]
  • Имя А. А. Гречко с 14 января 2015 года носит средняя школа в райцентре Куйбышево, на родине маршала.

Киновоплощения

Мемуары

• Гречко А. А. Через Карпаты. — М. : Воениздат , 1970. — 432 с. — 100 000 экз.
    • . — 2-е изд., доп. — М. : Воениздат, 1972. — 484 с. — 100 000 экз.
  • Гречко А. А. Годы войны. 1941—1943. — М. : Воениздат , 1976. — 574 с. — 400 000 экз.
  • Гречко А. А. Битва за Кавказ. — М. : Воениздат, 1967. — 424 с. — 50 000 экз.
    • . — М. : Воениздат, 1969. — 424 с. — 50 000 экз.
    • . — М. : Воениздат, 1971. — 524 с. — 50 000 экз.
    • . — М. : Воениздат, 1973. — 496 с. — 100 000 экз. — (невысокую оценку книге давал маршал Г. К. Жуков [12] )

Примечания

1. Дважды Герой Советского Союза Гречко Андрей Антонович :: Герои страны
  2. Сто военных парадов / под ред. ген.-полк. К. С. Грушевого. — М.: Воениздат, 1974. — 264 с. — 50 000 экз.
  3. Гречко А. А. 25 лет тому назад. // Военно-исторический журнал . — 1966. — № 6. — С.11-12.
  4. Иванов С. П. Полководец советской школы (К 80-летию со дня рождения Маршала Советского Союза А. А. Гречко). // Военно-исторический журнал . — 1983. — № 10. — С.55-60.
  5. Родины солдат. Фильм-воспоминание о маршале СССР Гречко А. А. (Ростовская студия кинохроники) (рус.) . Дата обращения: 19 мая 2021.
  6. Анонс материалов еженедельника «Советский Спорт Футбол» (24-30 апреля) Архивная копия от 15 апреля 2012 на Wayback Machine .
  7. 1 2 Спорт-Экспресс 15 ноября 2002 года .
  8. Катукова Е. С. Памятное. Гл. 2. — М.: Издание Благотворительного фонда памяти писателя Владимира Чивилихина, 2002.
  9. Брюхов В. П. Правда танкового аса. — М.: Эксмо , 2015. — С. 324—325. — ISBN 978-5-699-82208-9
  10. Сайт «Молодая Гвардия». А. А. Гречко .
  11. Дважды Герой Советского Союза Гречко Андрей Антонович на сайте «Герои страны» .
  12. Газета «Северная Осетия» // Гость «СО» Архивировано 10 сентября 2012 года. .

• Великая Отечественная. Комдивы [Текст] : военный биографический словарь : в 5 т. / Д. А. Цапаев (рук.) и др. ; под общ. ред. В. П. Горемыкина . — М. : Кучково поле, 2011. — Т. 1. — С. 131—132. — 736 с. — 200 экз.ISBN 978-5-9950-0189-8 .