Стражарски митралески полк

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Стражарски митралески полк
Години на постоење 1918 - 1920 година
Земјата Велика Британија
Вклучено во Велика Британија Британската армија
Тип автомати
Вклучува пет баталјони
Функција пешадиска поддршка
Учество во Првата светска војна

Гардиски митралески полк ( инж. во гардиски митралезно полк ) - полк на британската армија , кој постоел за време на Првата светска војна.

Приказна

Формирање

Формирана е номинално во 1915 година откако компаниите за митралез почнале да се воведуваат во Дивизијата на Британската гарда [1] . Во април 1917 година, четири чети беа споени во баталјон на гардиските топџии ( инж. митралез во гардата ), а во мај 1918 година беше преименуван во 6-ти или митралески полк одење гарда ( инж. 6-ти, или митралез, полк на Нога во гарди) [2] .

Баталјони

Во јуни, полкот повторно беше поделен на баталјони [3] :

Борбена патека и повоени години

Првите три баталјони служеа во британската 1-ва армија од Британските експедициски сили , додека 4-от баталјон остана во гардиската дивизија. По Првата светска војна, трите баталјони на коњаницата на палатата се вратија на нивната претходна улога, а 4-тиот баталјон беше распуштен во февруари 1919 година. Поставувањето на полкот не се променило до 1920 година: во јуни 1919 година, тој учествувал на церемонијата на „ Трупување на бојата “ по повод роденденот на кралот [4] .

На 26 февруари 1920 година , добиена е наредба за распуштање на полкот со ова име [5] .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. во гардискиот митралески полк на архивата The regiments.org (инж.)
  2. Бр. 30678, стр. 5603 (англиски) // Лондон весник : весник. - Л .. - Не. 30678 . - P. 5603 . - ISSN 0374-3721 .
  3. Шестата гарда. A Machine Gun Regiment, The Times (11 мај 1918), стр. 7.
  4. Trooping The Color. Впечатлива церемонија во Хајд Парк, Избор на домашни трупи, Тајмс (4 јуни 1919 година), стр. 10.
  5. Guards Machine-Gun Regiment, The Times (28 февруари 1920 година), стр. 16.