Чувар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Стража на честа, ѕидно сликарство на гробот на принцот Иде, 706, Кјанксиан, провинција Шанкси.

Гардија ( италијанска гардија „заштита, заштита“) во моментов е елитен, привилегиран дел од трупите [1] , елитни воени единици .

Терминологија

Стражата е позајмена од полската гвардија или италијанската гардија, можеби преку германски. Во романските јазици потекнува од античкиот германски * wardon, * warton („чувај, заштити“) [2] [3] [4] [5] .

Локалните жители во одредите за заштита и заштита наломбардските градови се нарекувале себеси „гарда“ за време на борбата со германските императори за суверенитет на нивните градови-држави. Според други извори, терминот „чувар“ се појавил во Италија во XII век и означувал елитен одред за заштита на националното знаме .

Историја

Уште од античко време, владетелите (водачите, принцовите, кралевите и монарсите) на формациите имале со нив специјална гарда ( одред ), а во сите вооружени сили на државите имало избрани трупи (сили) кои служеле како резерва за војската. лидери.

Древни времиња

Терминот датира од XII век , меѓутоа, слични формации на гарда во вооружените сили на државите постоеле во античко време (имале свои имиња):

Со организирање на постојани платенички војски во различни европски земји, се создава гарда , која се одликува со најдобра обука, униформи и оружје и извршува, покрај борбените задачи, и функциите на чување на монархот.

Модерни времиња

На почетокот на 15 век, гардата била организирана во Франција, а подоцна станала широко распространета во многу европски држави.

Исто така, гардата имаше улога во политиката на одредени земји. На пример, во Русија во ерата на државните удари, стражата стана многу силна, ова стана главната причина за зачестеноста и леснотијата на државните удари .

Франција

Обединето Кралство

Денес, следните единици може да се именуваат како Британска гарда:

Гардиска дивизија [ru] се состои од пет пешадиски полкови:

Коњаницата на гардиската палата која се состои од два полка:

Телохранителите на британскиот монарх , составени од три церемонијални единици:

Полковите на гардиската дивизија и коњаницата на палатата ги комбинираат церемонијалните и борбените функции; првите од нив во борбени услови се моторизирана пешадија, додека вторите се оклопно извидување. Телохранителите на британскиот монарх се составени од истакнати ветерани на армијата, но телохранителите на монархот се само номинално - всушност, оваа функција ја вршат квалификувани членови на Командата за безбедност ru en на Митрополитската полициска служба .

Историски гледано, имало и други гардиски единици, како што е гардискиот митралески полк .

Германија

Пруската гарда се појавила под Фредерик Вилијам I , кој формирал посебна почесна гарда за себе, од која потоа бил формиран гардискиот полк на Гренадиер.

До почетокот на 20 век, целата германска гарда го сочинувашегардискиот корпус (германски) ... Вклучуваше 11 пешадиски полкови, ренџерски и пушки баталјони, 8 коњанички полкови, 2 артилериски бригади и саперски баталјон.

Униформи на прускиот гардиски полк од 1740 до 1926 година

Пешадија:

Коњаница:

По 1919 година, во Германија нема стражари.

Шпанија

Војници на шпанската кралска гарда на главниот влез на кралската палата во Мадрид

Моментално има еден гардиски полк во Шпанија - Кралската гарда .

Холандија

Парада на гардискиот полк за гренадиер и пушка во Хаг

Во моментов во Холандија има два гардиски полкови - гарда на гренадиер и пушка (инг.) и гардискиот фузилиер полк на принцезата Ирена (англиски)

Данска

Данската кралска гарда на церемонијата на менување на стражата, Амалиенборг

Во моментов има еден гардиски полк во Данска - данската кралска животна гарда .

Шведска

Жена војник на Животната гарда во Кралската палата во Стокхолм на роденденот на кралот

Во моментов има еден гардиски полк во Шведска - Животни чувари (англиски)

Норвешка

Во моментов има еден гардиски баталјон во Норвешка - Кралската гарда на Норвешка .

Јапонија

Царската гарда, составена од 12 илјади луѓе, беше создадена во 1867 година , кога, како резултат на реставрацијата на Меиџи, императорот на Јапонија доби вистинска моќ. Бил организиран на француски начин и бил крстен со оган за време на задушувањето на востанието Сатсума . Првично се состоеше од 1. пешадиска бригада (1. и 2. полк) и 2. пешадиска бригада (3. и 4. полк).

На крајот на Втората светска војна, сите гардиски единици беа распуштени.

Русија

Историјата на гардата во Русија е откриена во написите:

На 22 декември 2000 година, „со цел да се оживеат и да се развијат домашните воени традиции, да се зголеми престижот на воената служба и во врска со 300-годишнината од руската гарда “, со декрет на рускиот претседател Владимир Путин, Незаборавниот ден на Формирана е руска гарда ( 2 септември ).

Фото галерија

исто така види

Примечания

  1. Источник: Военный энциклопедический словарь (ВЭС), Москва, Военное издательство, 1984 года, 863 стр. с иллюстрациями (ил.), 30 листов (ил.)
  2. Макс Фасмер. Этимологический словарь русского языка.
  3. П. Я. Черных. Историко-этимологический словарь русского языка
  4. Online Etymology Dictionary of the English Language
  5. Il Vocabolario Etimologico di Pianigiani

Литература

Ссылки