Гвинеја

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Да не се меша со Гвинеја-Бисао , Екваторијална Гвинеја и Папуа Нова Гвинеја .

Гвинеја
фр. Република Гвинеја
Знаме Грб
Знаме Грб
Мото : „Трав, правда, солидарност“
Химна : „Liberté“
Гвинеја на мапата на светот
Гвинеја на мапата на светот
Датум на независност 2 октомври 1958 година (од Франција )
Официјален јазик француски
Капитал Конакри
Најголемите градови Конакри, Нзерекоре , Киндија
Форма на владеење претседателска република [1]
Претседател на НКПР Мамади Думбуја
премиер Ибрахим Касори Фофана
Територија
• Вкупно 245 857 km² ( 77-ми во светот )
Популација
• Проценка (2020) 12.771.000 [2] луѓе ( 75-ти )
Густина 39,4 луѓе / km²
БДП ( ППП )
• Вкупно (2019) 30,864 милијарди [3] долари ( 132 минути )
• По глава 2322 [3] САД $. ( 167-ми )
БДП (номинален)
• Вкупно (2019) 12,099 милијарди [3] долари. ( 133. )
• По глава 910 $ [3] ( 165-ти )
HDI (2020) 0,477 [4] ( ниско ; 178 место )
Валута Гвинески франк
Интернет домен .гн
ISO код ГН
Код на МОК GUI
Телефонски код +224
Временска зона +0
Автомобилски сообраќај десно[5]
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Република Гвинеја ( fr. République de Guinée ) е држава во Западна Африка . Се граничи на север со Сенегал , на север и североисток со Мали , на исток со Брегот на Слоновата Коска , на југ со Либерија , на југозапад со Сиера Леоне , на северозапад со Гвинеја , Бисау . Од запад го мие Атлантскиот Океан . Главен град на Гвинеја е Конакри .

Етимологија

Потеклото на топонимот „Гвинеја“ не е конечно утврдено. Според Е. М. Поспелов , веројатно е хипотезата дека топонимот е искривување на берберскиот збор iguawen („неми“), бидејќи берберските племиња ги нарекувале своите јужни соседи кои не го разбирале берберскиот јазик. На европските карти од 14 век , името се појавува во формите Гануа, Гиња , а од 15 век - Гвинеја[6] .

Географија

Олеснување на Гвинеја
Гвинеја

Повеќе од половина од територијата на земјата е окупирана од ниски планини и висорамнини. Атлантскиот брег е силно навлезен од речни утоки и е окупиран од алувијално-морска низина широка 30-50 km. Понатаму, висорамнината Фута-Дјалон се издига со корнизи, расчленети во посебни масиви високи до 1538 m (планината Тамге ). Зад неа, на исток од земјата, има издигната стратална рамнина, на југ од која се издига северно Гвинејското висорамнина , претворајќи се во подрумски висорамнини (≈800 m) и блокади висорамнини (планината Нимба е највисоката точка на земјата. со висина од 1752 m).

Таа е поделена на четири природни региони - Приморскаја Гвинеја, Централна Гвинеја, Планинска Гвинеја и Шумска Гвинеја.

Најважните минерали на Гвинеја се бокситот , чии резерви земјата е на прво место во светот. Ископани се и злато, дијаманти, руди од црни и обоени метали, циркон, рутил, моназит.

Климата е субекваторијална со изразена промена на суви и влажни годишни времиња. Влажните лета траат од 3-5 месеци на североисток до 7-10 месеци на југот на земјата. Температурата на воздухот на брегот (≈27 ° C) е повисока отколку во внатрешноста (≈24 ° C) на земјата, освен за време на периоди на суша, кога ветрот Хармата кој дува од Сахара ја зголемува температурата на воздухот на 38 ° C .

Густата и изобилна речна мрежа на Гвинеја е претставена со реки што течат од висорамнината кон источната рамнина и течат таму во Нигер , и реки што течат од истото плато директно во Атлантскиот Океан. Реките се пловни само во мали, главно устини области.

Шумите заземаат околу 60% од територијата на земјата, но повеќето од нив се претставени со секундарни ретки листопадни дрвја. Домородните влажни зимзелени шуми преживеале само на ветровите падини на висорамнината на Северна Гвинеја. Галериските шуми се фрагментарни по долините на реките. Мангровите растат на места покрај брегот.

Некогаш разновидна шумска фауна е зачувана главно во заштитени подрачја ( нилски коњи ,генети ,цибети , шумски војводи ). Слоновите , леопардите и шимпанзата се речиси целосно истребени.

Популација

Возрасно-полова пирамида на населението на Гвинеја во 2020 година

Население - 12 395 924 (2017).

Годишната стапка на раст е 2,6% (плодноста е 5,2 раѓања по жена, смртноста на доенчињата е 63 на 1000 раѓања).

Просечниот животен век е 56 години за мажите, 59 години за жените.

Инфекција со вирусот на имунодефициенција ( ХИВ ) - 1,6% (проценка од 2007 година, нема веродостојни податоци за следните години).

Етнички состав: фулбе 32%, мандинка 30%, сусу 20%, други 10%.

Главната религија - исламот сунитско крило од 86,7% од населението, 8,9% христијани . Повеќето од нив се католици, има и заедници на Божји собранија , евангелисти , браќа од Плимут . Абориџински верувања - 4%.

Писменост - 42% мажи, 18% жени (проценка 2003 година).

Урбано население - 34% (во 2009 година).

Приказна

Предколонијален период

Античката историја на Гвинеја не е проучена. Во 5 век п.н.е. д. брегот на Гвинеја, најверојатно, бил заробен од феникискиот морепловец Ганон . Во средниот век, некои делови од денешна Гвинеја биле дел од империите на Гана (VIII-IX век) и Мали (XIII-XV век). Во тоа време, територијата на Гвинеја била населена со различни племиња, од кои најбројни биле Мандинка , Дијалонке , Сусу .

Во 16 век, номадските сточари Фулбе се населиле на висорамнината Фута Јалон . Во 1720-тите, исламизираната елита на Фулбе започна војна против Дијалонке, како и против Фулбе-паганите. Оваа војна заврши главно во доцните 1770-ти. Како резултат на тоа , била создадена раната феудална држава Фулбе, Фута Јалон .

Во 19 век започна навлегувањето на Французите во Гвинеја. Тие се обидоа да организираат трговски односи со локалните жители, но тоа често завршуваше со уништување на европските трговци. Од 1865 година, Франција започна да гради тврдини и утврдени места на брегот на пиперката (во јужна Гвинеја) за да ги заштити трговците. Французите се обидоа да склучат договори за ненапаѓање со водачите на локалните племиња.

Колонијален период

Во 1897 година, Франција склучила договор за протекторат со владетелот на Фута Јалон. Во 1898-1904 година. приближно на територијата на модерна Гвинеја постоела француска колонија Ривиер ду Суд .

Од 1904 година, Француска Гвинеја е вклучена во Федерацијата на Француска Западна Африка .

Колонизацијата на Гвинеја од Французите продолжи бавно. Дури по завршувањето на Првата светска војна , таму започна создавање насади со банани, ананас, кафе. Сепак, плантарската економија не доби голем развој. Индустријата се развиваше бавно и во Гвинеја - само во пресрет на Втората светска војна таму се појавија првите рударски претпријатија и мали производствени работилници.

Период на независност

На референдумот во 1958 г., народот на Гвинеја гласаше за независност, која беше прогласена на 2 октомври. Гвинеја беше прогласена за република.

Претседател на републиката беше Ахмед Секу Туре , кој воспостави еднопартиски систем во земјата, поддржан од моќен репресивен апарат за да ги потисне „експлоататорските класи“, кои не постоеја конкретно, но на кои наводните противници на режимот беа припишани. На полето на надворешната политика се држеше до умерено просоветски курс, а во областа на внатрешната политика беше приврзаник на „научниот социјализам со африкански карактеристики“. Резултатот на оваа стратегија беше целосна социјализација на имотот, во одредени фази дури и бројот на трговците во чаршиите беше регулиран по наредба. До почетокот на 1980-тите, околу еден милион жители на земјата емигрирале во странство.

По смртта на Ахмед Секу Туре во 1984 година, група војска ја презеде власта, создавајќи Воен комитет за национална преродба, предводен од полковникот Лансана Конте , кој ги елиминираше главните конкуренти во борбата за моќ во следните три години. За време на претседателот Конте, надворешната политика беше преориентирана кон поголема соработка со Франција, САД , Велика Британија ; земјата почна да ја ужива скромната поддршка на меѓународните финансиски организации.

Кон крајот на 1980-тите, започна процесот на демократизација на политичкиот живот; Од почетокот на следната деценија редовно се одржуваат номинално слободни претседателски и парламентарни избори. Како и да е, Конте победи на три претседателски избори (во 1993, 1998, 2003 година), а неговата Партија за единство и напредок победи на парламентарните избори, а секој круг беше проследен со моќни протести на опозицијата, на кои локалните министерства традиционално реагираат многу остро.

Континуираното влошување на економската ситуација во земјата доведе во 2007 година на масовни протести со барање за оставка на владата и усвојување итни мерки за извлекување на земјата од кризата. Како резултат на преговорите меѓу властите и синдикалното движење, функцијата премиер беше префрлена на компромисен кандидат со мандат до следните избори, закажани за средината на 2008 година.

На 22 декември 2008 година, претседателот Конте ненадејно почина и, според уставот, неговите должности беа префрлени на претседателот на Националното собрание (парламентот) Абубакар Сомпара , кој требаше да одржи избори за нов претседател на републиката во рок од 60 дена. Меѓутоа, на 23 декември 2008 година, неколку часа по смртта на Конте, група војници кои се декларираа како Национален совет за демократија и развој , CNDD ( Француски Консеил национален за демократијата и развојот , CNDD ), извршија државен удар. 'етат . На 24 декември 2008 година, должностите на претседателот на Републиката беа префрлени на капетанот Мус Дади Камара со договор помеѓу владата на премиерот Ахмед Тидијане Соаре и војската, која го создаде Националниот совет за демократија и развој .

Лидерот на хунтата закажа нови претседателски избори за јануари 2010 година. Во исто време, тој најпрвин одби да учествува во борбата за претседателската функција, но потоа се предомисли, што предизвика револт кај опозицијата. На 28 септември 2009 година, во главниот град на Гвинеја, Конакри, се одржа митинг од многу илјади, за да се растераат фрлените армиски единици. Како резултат на тоа, повеќе од 150 учесници беа убиени, а околу 1000 демонстранти беа повредени.

Во декември 2009 година беше извршен обид за атентат врз Муса Дади Камар, при што тој беше ранет во главата и испратен на лекување во странство. Како резултат на тоа, контролата на владејачката хунта премина на генералот Секуба Коната, кој подоцна ја повика опозицијата да формира влада на национално единство и да ги одреди претседателските избори во јуни 2010 година. Од 21 декември 2010 година, претседател на Алфа Конде .

На 28 септември 2013 година се одржаа парламентарни избори , чии резултати опозицијата не ги призна.
На 12 октомври 2016 година, како резултат на преговорите меѓу претседателот на Републиката, претставници на опозицијата и граѓанското општество, како и со учество на меѓународни набљудувачи, беше постигнат политички договор, составен од 12 дела, имплементација на што требаше да обезбеди нормализација на односите меѓу политичките блокови и во граѓанското општество. Договорот требаше да помогне во подготовката за одржување на отворени и независни избори за парламент во 2018 година и претседател во 2020 година [7] .

На 5 септември 2021 година, во главниот град на државата се случи воен удар , извршен од силите на елитната воена единица на група владини специјални сили (ГПС). Шефот на единицата, полковник Мамади Думбуја, најави апсење на претседателот на земјата, Алфа Конде, распуштање на владата и парламентот и затворање на границите [8] .

Има дипломатски односи со Руската Федерација (воспоставена со СССР на 4 октомври 1958 година). Во 2018 година, земјите потпишаа договор за воена соработка [9] .

Структура на државата

Гвинеја е претседателска република. Шефот на државата и владата е претседателот , кој се избира со народно гласање. Последните избори се одржаа на 11 октомври 2015 година. Во првиот круг Алфа Конде освои 58 отсто од гласовите, а за Мандинка и малцинските народи на Гвинеја гласаа. Народите и племињата кои го поддржаа Село Далеина Диало (освои 31% од гласовите) неуспешно се обидоа да организираат протести. Во исто време, набљудувачите од Европската унија ги признаа изборите за фер, забележувајќи одредени организациски проблеми.

Парламентот на Гвинеја е еднодомно Национално собрание. Парламентот има 114 пратеници, од кои 38 се избираат со мнозински систем , а 76 со пропорционален . По воениот удар во 2009 година, Националниот совет за транзиција служеше како парламент. По долгиот преговарачки процес меѓу власта и опозицијата, со активно учество на светската заедница, на 28 септември 2013 година се одржаа парламентарни избори.

Според резултатите што ги призна светската заедница и мнозинството политички партии во земјата, Rassemblement du peuple de Guinée , партијата на претседателското мнозинство „Обединување на народот на Гвинеја“, освои 53 места во парламентот. Второто место го зазеде опозициската партија Union des Forces Democratiques de Guinée (37 места); третата - опозициската партија Union des Forces Républicaines (10 места) и други.

Врховниот суд ( инж. Врховен е суд) - највисокиот судски и апелационен суд Гвинеја. Покрај Врховниот суд, постојат два апелациони суда, првостепени и воени судови. Судиите ги именува претседателот по препорака на Врховниот совет на судии. Покрај тоа, постојат два специјални суда: Уставен суд ( . Англиски Уставен суд), во чија надлежност се прашањата за уставната структура, и Високиот суд на правдата ( Eng. High Court of Justice), кој е во надлежност на претседателот и членовите на владата [10] [11] ...

Экономика

Гвинея обладает большими минеральными, гидроэнергетическими и сельскохозяйственными ресурсами, однако по-прежнему остаётся экономически слаборазвитой страной.

С 1950-х гг. Гвинее оказывал экономическую помощь Советский Союз. При его содействии был создан бокситодобывающий комплекс и множество промышленных объектов, реконструированы железные и автодороги, построены столичный университет, аэропорт, центральный стадион, гостиница, радиостанция [9] .

В Гвинее имеются месторождения бокситов (почти половина мировых запасов), железной руды , алмазов , золота , урана .

ВВП на душу населения (в 2009 году) — 1 тыс. долл. (212-е место в мире). Ниже уровня бедности — 47 % населения (в 2006 году).

В сельском хозяйстве занято более 75 % работающих (24 % ВВП).

Культивируются рис , кофе , ананасы , персики , нектарины , манго , цитрусовые , тапиока , бананы , картофель , помидоры , огурцы , перец , инжир и другие овощи и фрукты. Разводится рогатый скот , овцы , козы .

Промышленность (38 % ВВП) — добыча бокситов, золота, алмазов, железной руды, обработка сельхозпродукции.

Внешняя торговля

Экспорт [12] в 2017 году — 2,9 миллиарда долл. Импорт — 3,64 миллиарда долл.

Главные экспортные товары — бокситы (60 %), золото (19 %), природный газ, рыба и др. сельхозтовары (овощи, фрукты, орехи, какао). В последние годы [ какие? ] страна пытается диверсифицировать структуру экспорта и активно работает над освоением новых экспортных рынков.

Основные покупатели — Китай 44 %, Индия 17 %, Испания 13,2 %, Иордания 6,9 %, Ирландия 4,5 %, Испания 3,8 %, Франция 3,3 %, Украина 3 %.

Главные импортные товары — машины и оборудование (17,3 %), транспортные средства (12,5 %), нефтепродукты (11 %), продовольствие (рис, пшеница, соя и др.), а также лекарства, обувь, одежда и сигареты

Основные поставщики — Китай 34 %, Нидерланды 13 %, Индия 10 %, Бельгия 7,6 %, Франция 5,1 %.

Входит в международную организацию стран АКТ .

Административно-территориальное деление

Гвинея разделена на 7 провинций и 33 префектуры, столица Конакри приравнена к провинции.

Регионы Гвинеи.
Регион Регион (фр.) Административный центр Площадь,
км²
Население,
чел. (2009)
Плотность,
чел./км²
1 Боке Boké Боке 31 186 1 036 700 33,24
2 Конакри Conakry Конакри 450 1 548 500 3441,11
3 Фарана Faranah Фарана 35 581 777 700 21,86
4 Канкан Kankan Канкан 72 156 1 467 000 20,33
5 Киндия Kindia Киндия 28 873 1 432 900 49,63
6 Лабе Labé Лабе 22 869 919 700 40,22
7 Маму Mamou Маму 17 074 797 800 46,73
8 Нзерекоре Nzérékoré Нзерекоре 37 668 2 237 500 59,41
Всего 245 857 10 217 800 41,56

Вооружённые силы

СМИ

Государственная телерадиокомпания — RTG ( Radiodiffusion-Télévision Guinéenne — «Гвинейское радиовещание и телевидение»), создана в 1962 году как Voix de la Révolution , современное название с 1984 года, включает в себя одноимённый телеканал (запущен в мае 1977 года), телеканал RTG2 радиостанции Radio Guinéenne (запущена SORAFOM в 1958 году как Radio Guinée [13] ) и Radio Rurale de Guinée [14] .

См. также

Примечания

 1. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — Москва: АСТ, 2017. — С. 62. — 96 с. — ISBN 978-5-17-10261-4.
 2. Численность населения на 28 июля 2020 года Population HUB
 3. 1 2 3 4 World Economic Outlook Database, October 2019 – Report for Selected Countries and Subjects (англ.) .International Monetary Fund (IMF) (11 October 2019). Дата обращения: 13 марта 2020.
 4. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 15 декабря 2020.
 5. http://chartsbin.com/view/edr
 6. Поспелов, 2002 , с. 115.
 7. Республика Гвинея: отложенные выборы — не повод для кризиса?
 8. Госпереворот в Гвинее: военные арестовали президента Конде . Газета.Ru . Дата обращения: 6 сентября 2021.
 9. 1 2 Россия и Гвинея заключили межправительственное соглашение о военном сотрудничестве . tvzvezda.ru . «ТРК ВС РФ «Звезда» (4.04.2018).
 10. Guinea's Constitution of 2010 (англ.) . constituteproject.org.
 11. Гвинея. Гвинейская Республика. . Правовые системы стран мира: Энциклопедический справочник .
 12. Внешняя торговля Гвинеи по данным oec.world (недоступная ссылка) . Дата обращения: 3 сентября 2019. Архивировано 16 августа 2019 года.
 13. RADIODIFFUSION TÉLÉVISION GUINÉENNE (RTG)
 14. Guinee (недоступная ссылка) . Дата обращения: 29 ноября 2019. Архивировано 25 июня 2019 года.

Литература

Ссылки