Појаснување

Гвинеја (појаснување)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Гвинеја е збор што има значења:

Гвинеја е името на голем број држави лоцирани во Западна и Централна Африка:

Гвинеја е сложено име за историски држави лоцирани во Западна и Централна Африка:

Гвинеја е име на географска област лоцирана во Западна и Централна Африка:

  • Горна Гвинеја е природен регион на Африка во непосредна близина на Атлантскиот Океан и Гвинејскиот Залив помеѓу Кејп Кабо Рочу на запад и врвот на заливот Биафра на исток.
  • Долна Гвинеја е природен регион на Африка, во непосредна близина на исток од Гвинејанскиот Залив и Атлантскиот Океан, помеѓу врвот на заливот Биафра на север и долниот тек на реката Кванза на југ.

Нова Гвинеја

исто така види