Гжегорзевска, Марија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Марија Гжегорзевска
полски Марија Стефанија Гжегорзевска
Марија Гжегорзевска во 1964 г
Марија Гжегорзевска во 1964 г
Родено име полски Марија Стефанија Гжегорзевска
Целосно име Марија Стефанија Гжегорзевска
Дата на раѓање 18 април 1887 година ( 1887-04-18 )
Место на раѓање Волуча
Датум на смрт 7 мај 1967 година ( 1967-05-07 ) (80 години)
Место на смртта Пјашечно
Земја
Занимање наставник , психолог , професор , воспитувач
Награди и награди
Орден на градители на Народна Полска Командант на Редот на ренесансата на Полска Офицер на редот на полската ренесанса Почесен учител на Полската Народна Република медал „10-годишнина на Народна Полска“
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Марија Стефанија Гжегоржевска ( полска Марија Стефанија Гжегорзевска , 18 април 1887 година , Волуча [pl] , провинција Петроков , Кралство Полска , Руска империја - 7 мај 1967 година , Пјасечно (во близина на Варшава , Пјасечињски , полски народен гроф ) психолог, професор, креатор на специјална педагогија во Полска.

По посетата на Летечкиот универзитет , каде што имаше можност да добие основно образование од полски наставници, Гжегоржевска доби квалификација за наставник во Литванија [⇨] и последователно го продолжила своето образование на Јагелонскиот универзитет , а во 1913 година ги започнала студиите под водство на нејзината сонародничка Јозефа Јотеико [ru] во Брисел на Меѓународниот факултет за образование. Кога нејзините студии во Белгија биле прекинати со Првата светска војна , таа заминала во Париз и докторирала на Универзитетот во Париз во 1916 година. [⇨]

По создавањето на Втората полска република во 1918 година, таа се вратила дома, со намера да создаде програми кои ќе ги задоволат потребите на децата со попреченост и ќе воведат образовни реформи за подобрување на нивниот живот. [⇨] . Во 1919 година, таа се приклучила на Министерството за верски работи и јавно образование и била одговорна за поставување објекти за згрижување деца со попреченост, училишта за дефектологија и наставни програми за наставници. Користејќи ја сопствената методологија, таа разви наставна програма што беше имплементирана во новосоздадениот Државен институт за дефектологија [pl] во 1922 година и служеше како негов водач од неговиот почеток до нејзината смрт.

За време на Втората светска војна, Гжегоржевска работела како медицинска сестра, земала активно учество во Движењето на отпорот [Велика Британија] и предавала во Варшава. Таа се придружи на егото и им помагаше на Евреите. Кога Полска беше ослободена во 1945 година , таа го основаше Институтот за дефектологија и во рок од пет години воведе магистерски и кореспондентни курсеви. [⇨] . Во 1950 година, со спроведувањето насталинистичката доктрина во Полска, институтот беше преименуван во Државен колеџ за дефектологија со воведување на државни наставни програми. Таа се бореше против владината програма за заштита на дефектологијата на лицата со посебни потреби. По Полската Октомвриска револуција , владината поддршка беше обновена за институтот, а неговото првобитно име беше вратено. Во 1957-1960 година била професорка на Универзитетот во Варшава . Нејзината работа во областа на науката и развојот на полското образование доби бројни награди. [⇨]

Биографија

раните години

Марија Гжегорзевска е родена на 18 април 1888 година во селото Волуча [pl] на Кралството Полска во Руската империја во семејството на Фелиција (родено Богданович) и Адолф Гжегоржевски[1][2] . Родителите на Марија дојдоа од Самогитија (сега дел од) Литванија) и последователно се преселиле во Волуча, каде што изнајмиле имот. Нејзиниот татко работел како администратор на имот, а исто така ги надгледувал соседните фарми, залагајќи се за модернизација на земјоделските технологии и похуман третман на работниците.[3] Нејзината мајка учествувала во социјални проекти за да им помогне на локалните жители и обезбедувала медицинска нега во сопствената заедница[4] . Покрај Марија, семејството израснало уште пет деца[2][5] : Зено, Ванда, Елена, Витолд и Владислав[6] . Гжегорзевска наследила од нејзините родители чувство на должност кон својата заедница[2][7] и уште од мала возраст имала зголемено чувство за општествена одговорност[8] .

Во 1900 година, кога Гжегоржевска ги започнала студиите, програмата за русификација принудила многу родители да ги испраќаат своите деца во тајни приватни училишта за да можат да ја изучуваат полската култура и јазик[9] Студирала четири години во интернатот во Варшава, кој го раководела г-ѓа Котвичка, а потоа влегла во училиштето Полин Хевелке [en] , завршувајќи ги студиите во 1907 година[2] [10] . Потоа веднаш влегла во едногодишниот подготвителен курс на Универзитетот, предводен од Лудвик Кживицки , предавач од Катедрата за математика и природни науки на Универзитетот во Варшава[2] [11] . За време на студиите, таа се сретна група на социјални активисти, во која беа вклучени Маријан Falsky [pl] , Елена Radlinskaya [pl] и Стефанија Sempolovskaya [pl] [10] [12] . Учеството на социјалистичката младина во подземјето и обуката на работниците го привлекле вниманието на царската полиција кон нив, принудувајќи ја Гжегорзевска да побегне во Литванија[2] [12] . Во Литванија, таа доби диплома за приватен учител и почна да учител за да заработи пари за да оди на универзитет [12] .

Во 1909 година, Гжегоржевска ги започнала студиите на Факултетот за наука на Јагелонскиот универзитет во Краков , додека работела како учителка, предавајќи на Народниот универзитет Адам Мицкевич и правејќи чудни работи како што се лепење пликови[5] [10] . Студирала и работела во Краков две години, но недостатокот на правилна исхрана и сон влијаел на нејзиното здравје. Страдајќи од белодробна болест, Гжегоржевска се откажала за да се лекува во Закопане [13] , каде што нејзиниот вереник, Чеслав, лекувал туберкулоза. Починал неколку месеци подоцна, како резултат на што Гжегорзевска доживеала депресија[5] [14] . Додека била во вилата „Особита“ го запознала Владислав Хајнрих [pl] . Тој ѝ раскажал за работата во областа на педологијата, која ја извршувал нејзиниот сонародник - Јозеф Јотеико во Белгија [14] . Гжегорзевска започнала кореспонденција со неа, а по патувањето во Италија со своето семејство се вратила во Закопане, каде заработила значителна сума пари за да ги продолжи студиите во Брисел[5] [14] .

Животот во егзил

Во 1913 година, Гжегоржевска влезе на Меѓународниот педолошки факултет на Слободниот универзитет во Брисел и ги започна своите студии под водство на Јотеико [15] . Избирајќи курсеви по педагогија, психологија и социологија, таа имаше можност да комуницира со извонредни научници како Едуар Клапарде , Емил Жак-Далкроз и Жан Овид Декроли. Комуникацијата со нив значително влијаеше на нејзиниот развој[2] . И покрај фактот што на факултетот предавале и студирале научници од целиот свет, Гжегоржевска живеела во куќа со полските студенти Јозефа Бергруен, Стефанија Хмилакувна и Ванда Вошинска [16] . Како дел од нејзината дипломска работа, таа започнала со истражување во државните училишта во Брисел за естетскиот развој на децата [17] . Таа беше заинтересирана и за широкиот опсег на знаење на Јотеико и за нејзината емпатија кон децата и сиромашните. Како што се развиваше нивната врска, тие станаа придружници и во професионалниот и во приватниот живот [18] . Во 1914 година, Гжегоржевска се вратила во Полска на одмор за да се сретне со своето семејство, каде што го запознала и почетокот на Првата светска војна . Последователно, откако патувала со воен брод низ минираното Северно Море , во 1915 година пристигнала во Лондон, каде што била Јотеико[2] [19] . По краткиот престој во Лондон, тие се преселиле во Париз , каде Јотеико започнал да предава на Колеџот на Франс , а Гжегорзевска подоцна се запишала на Универзитетот во Париз [20] .

Во 1916 г., Гжегоржевска ја одбранила својата дисертација за Развој на естетско чувство - Истражување во експерименталната естетика кај учениците од бриселските училишта, што го одразувала нејзиниот интерес за естетиката и го добила својот докторат [20] [21] . Додека се работеше на студијата, таа имаше можност да учествува во обиколки со водич низ болницата Bicetre [en] - психијатриска институција во која се лекуваа лица со ментална ретардација [22] [23] . Екскурзијата имала длабоко влијание врз неа и таа одлучила дека нејзиниот живот ќе биде поврзан со обезбедување пристап до образование за лицата со попреченост[5] [23] . Гжегорзевска започнала да работи во училиште за ученици со интелектуална попреченост во Париз и создала метод за работа со ученици врз основа на нејзиното знаење и искуство [10] [24] . Во 1918 година, таа, заедно со Јотеико, ја основале Полската наставна лига во Париз за да им помогне на Полјаците кои претходно биле протерани поради нивната вклученост во движењето за независност, заедно собрале едукативни материјали и развиле методологија на наставата [19] . Тие планираа да ги искористат материјалите за изградба на модерен училишен систем веднаш штом Полска ќе ја врати својата независност. Гжегорзевска напиша статија за Лигата „За потребата од организирање на специјално образование за абнормални деца во Полска“ [24] [25] .

Враќање во Полска

Во мај 1919 година Гжегоржевска и Јотејко се вратиле во Полска [23] [26] . Неколку месеци подоцна, Гжегоржевска почна да работи како помошник во Министерството за верски прашања и јавно образование. Била назначена да го води развојот на специјалната педагогија за училиштата, институциите и наставниците [23] [27] . Во тоа време, обединетите специјални образовни институции во Полска се состоеја од бироа за слепи во Бидгошч и Лвов , бироа за глуви во Варшава и дополнителни училишта за помошни служби во Варшава и Лоѓ [28] . Бидејќи Јотеико била одбиена работа на Универзитетот во Варшава [26] [29] , Гжегорзевска и помогнала да најде работа како учителка во Националниот педагошки институт и Националниот институт за глуви [pl] [27] [30] . Иако во Полска постоеја специјализирани институции за глуви, слепи и ментално ретардирани лица, не постоеше посебен систем насочен кон едукација на оние кои живеат со физички или ментален хендикеп. Гжегорзевска имаше за цел да ги воведе со текот на времето образовните методи што ги разви, како и задолжителна обука на наставниците и истражувачки проекти за евалуација на системот [31] . Нејзиниот метод на настава беше холистички пристап кој вклучуваше решавање на прашањата на грижата, бариерите за секојдневно функционирање и учење на лицата со попреченост, како и нивната социјална интеграција и социо-професионален развој [32] . Користејќи го нејзиниот метод, беше можно да се процени степенот на болеста на болните, инвалидите или социјално неприлагодените деца од интердисциплинарна, научна позиција, без да се фокусира на нивните недостатоци [33] .

Статуа на Гжегоржевска на Академијата за специјална педагогија во Варшава

По тригодишен период, кога неколку пати го реорганизирала својот наставнички курс, во 1922 година Гжегоржевска го основала Државниот институт за дефектологија [pl] [27] [31] [34] , со кој раководела од моментот на неговото основање до нејзиниот смрт [27] [35] . Во 1924 година, таа го основала списанието „Специјално училиште“ за објавување информации во оваа индустрија и за стимулирање на научната работа за развој на „иновативни методи за ревалидација“ на неприлагодени деца и лица со посебни потреби [10] [36] . Во 1927 година, кога состојбата на Јотеико се влошила, Гжегорзевска се грижела за неа една година до нејзината смрт [37] [38] . Во 1930 година, таа го основала и раководела Државниот институт за наставници за да им овозможи на наставниците можност да ги подобрат своите вештини преку постдипломско образование, предавајќи нови методи на настава [27] [39] . Во 1935 година, таа беше отпуштена од институтот, бидејќи се спротивстави на авторитарното владеење воведено од режимот на санација [27] . Во 1927 година ја објавила книгата „Психолошката структура на визуелното и тактилното читање“[5] . Учествувала на многу конференции, вклучувајќи го и четвртиот конгрес на Меѓународната лига за ново образование, кој се одржал во 1927 година во Локарно , вториот конгрес на наставниците од специјалните училишта во 1934 година и Првиот национален детски конгрес во 1938 година [25] .

Со избувнувањето на Втората светска војна во 1939 година, Институтот за дефектологија бил затворен, а Гжегоржевска започнала да работи како медицинска сестра во армиска болница управувана од полскиот Црвен крст [25] [40] . Во 1939-1944 година предавала во Специјалното училиште бр. 177 во Варшава и учествувала во подземниот образовен систем [en] [25] [41] . Додека учествуваше во полското движење на отпорот, таа дистрибуираше оружје и брошури. Таа се придружила на Жеготе и му помогнала на еврејското население да ги спаси [40] . Служел како член на Патролата на Ловечката гарда за време на Варшавското востание . За време на востанието, нејзината куќа била уништена, а со тоа и необјавените ракописи на две книги - вториот том на Психологија на глувите (првиот том е објавен во 1930 година) и Личноста на учителот[5] .

По Втората светска војна

По ослободувањето на Полска во 1945 година, Гжегоржевска го обнови Институтот за дефектологија, кој беше уништен за време на воените дејствија. И покрај фактот дека 30% од наставниците загинаа во војната, таа иницираше програми кои помогнаа брзо да се обнови наставниот кадар. Полскиот синдикат на наставници беше повторно воспоставен и таа започна со истражување за да ги процени достапните образовни програми, социо-економскиот статус на наставниците и улогата на училиштата во нивните заедници [40].

В 1947 году Гжегожевская опубликовала первый том « magnum opus », а именно — «Письма к учителю», в котором она изложила своё мнение об отношениях учителей с учениками и влияния воспитателей на развитие подопечных[5] [42] [43] . В книге Гжегожевская предлагала решения по улучшению жизни и здоровья людей с ограниченными возможностями путём преодоления их функциональных ограничений, включая особенности условий жизни. Она отмечала, что уроки должны базироваться на гибкой системе, соответствующей способностям учеников, стимулирующей их к обучению, а также говорила о необходимости адекватных перерывов, которые давали бы им возможность отдыха [44] . Создав систему классификации, она отмечала, что спектр инвалидности является чрезвычайно широким, и это требует от преподавателей индивидуального подхода в соответствии с потребностями учащегося [45] . Автор назвала книгу «Письма к учителю» и опубликовала в ней отзывы учителей, чтобы подчеркнуть: она является диалогом, призванным вызвать размышления и вдохновение [46] . Вся работа содержала 24 письма, опубликованные в 3-х томах в 1947—1961 годах. Первый том, вместе с практическими советами, сосредоточен на построении сообщества учителей, в котором поощрялась взаимопомощь [47] . В других письмах дана историческая информация о новаторах в образовании, в остальных обсуждаются гуманитарные и этические ценности, такие как ключи к самопознанию и механизмы преодоления изменений, которые в свою очередь могут мотивировать и вдохновлять других. Автора меньше интересовала структура материалов, она сосредотачивалась на оказании помощи, признающей достоинство и право на равенство любой жизни [48] [49] . Эти три тома значительно повлияли на международное развитие мысли об образовании в целом и особенно — на развитие специального образования [40] [49] .

В 1950 году Гжегожевская ввела заочные и аспирантские курсы в Институте специального образования, но в марте институт был переименован в Государственный колледж специального образования, а учебные программы заменены на те, которые утверждались государством [50] . В годы сталинского периода её деятельность была «холодно воспринята» представителями власти коммунистической Польши [51] , поскольку официальная позиция заключалась в том, что инвалиды не требуют особого ухода. Учителей, которых признавали марксистскими , освобождали или понижали, а подготовка учителей была ликвидирована [52] . Она боролась за защиту специального образования для людей с ограниченными возможностями, чтобы предотвратить распространение на них производственных квот и политики, основанной на страхе и подозрении, ставя свою работу под угрозу [51] [52] . Когда события октября 1956 года предоставили польскому правительству бо́льшую автономию от влияния Советского Союза, Гжегожевская возобновила поддержку власти и название Института было восстановлено [50] [51] . В 1957—1960 годах была профессором Варшавского университета и председателем первой кафедры специальной педагогики в Польше [43] . Впоследствии она ввела высшие курсы специального образования для Варшавского университета [53] . Среди её поздних работ — «Анализ компенсационных случаев среди глухих и немых» и «Отбор произведений»[5] . Её научная работа и развитие польской системы образования были отмечены многочисленными наградами [43] .

Смерть и наследие

Монумент Гжегожевской возле села Волуча [pl]

Гжегожевская умерла от сердечного приступа 7 мая 1967 года в своем доме в Залесье-Дольном [pl] , ныне входящего в состав города Пясечно [54] . Она была похоронена на кладбище Старые Повонзки . Её помнят не только как основателя системы специального образования в Польше, но и как человека, отстаивавшего это направление в образовании [40] . Ее подход к обучению детей с ограниченными возможностями позволял им адаптироваться в обществе, преодолевать ограничения, связанные с психическим и физическим здоровьем, и обозначил изменение в эволюции образовательной мысли — от простого лечения инвалидности к признанию их общечеловеческих и интеллектуальных потребностей [55] . Роман «Путь домой» польский писатель Ежи Завейский [en] основал на отношениях Гжегожевской и её жениха Чеслава[5] [56] .

Работы Гжегожевской получили известность в других странах Восточного блока , например в Югославии , благодаря переводам и переписке с другими учеными, работавшими в области, связанной с инвалидностью, с 1930-х годов. Контакт с Велько Рамадановичем [sr] , основавшим первое в Югославии заведение для инвалидов, привёл к тому, что Божидар Карличич, Петр Меанджия, Дезимир Ристович и Любицы Вучелич прошли обучение по программам Государственного института специального образования [57] . В её честь в 1972 году была названа специальная образовательная школа в Познани [58] . В 1976 году основанный ею Государственный институт специального образования в Варшаве был назван в ее честь, сейчас он известен как Академия специальной педагогики имени Марии Гжегожевской [50] . В 1987 году в её честь была названа Педагогическая бибилотека в Зеленой Гуре [59] . В память о ней имеются два памятника: один возле школы в Познани [60] , другой — в Кужешине [pl] , недалеко от её места рождения, села Волуча [pl] [61] .

Надгробный камень Гжегожевской на кладбище Старые Повонзки

Награды

Избранные труды

 • Essai sur le developpement du sentiment esthetique (докторская диссертация, 1916);
 • Metody i zakres nauczania powszechnego w Belgii (соавтор, 1922);
 • Struktura psychiczna czytania wzrokowego i dotykowego (1927)
 • Głuchociemni (1928)
 • Psychologia niewidomych (1930)
 • Opieka wychowawcza nad dziećmi niewidomymi i głuchociemnymi (1933)
 • Listy do młodego nauczyciela. Cykl 1 (1947);
 • Zjawisko kompensacji u niewidomych i głuchych (1959)
 • Listy do młodego nauczyciela. Cykl 2 (1958)
 • Listy do młodego nauczyciela. Cykl 3 (1961);
 • Pedagogika lecznicza. Skrypt wykładów;
 • Psychologia niewidomych;
 • Analiza zjawiska kompensacji u głuchych i niewidomych;

Примечания

 1. Stec, 2014 , p. 10.
 2. 1 2 3 4 5 6 7 8 Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 625.
 3. Stec, 2014 , p. 11—12.
 4. Stec, 2014 , p. 14.
 5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 PWN, 1997 .
 6. Stec, 2014 , p. 11.
 7. Stec, 2014 , p. 10, 14.
 8. Stec, 2014 , p. 18.
 9. Stec, 2014 , p. 20.
 10. 1 2 3 4 5 Bucior, 2013 .
 11. Stec, 2014 , p. 21.
 12. 1 2 3 Stec, 2014 , p. 22.
 13. Stec, 2014 , p. 23—24.
 14. 1 2 3 Stec, 2014 , p. 24.
 15. Van Gorp, Depaepe & Simon, 2004 , p. 614.
 16. Stec, 2014 , p. 27.
 17. Stec, 2014 , p. 28.
 18. Stec, 2014 , p. 30.
 19. 1 2 Konarski, 1965 , p. 297—300.
 20. 1 2 Stec, 2014 , p. 32.
 21. Zielińska, 2013 , p. 1.
 22. Stec, 2014 , p. 33.
 23. 1 2 3 4 Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 626.
 24. 1 2 Stec, 2014 , p. 34.
 25. 1 2 3 4 Zielińska, 2013 , p. 2.
 26. 1 2 Szot, 2011 .
 27. 1 2 3 4 5 6 Bołdyrew, 2018 , p. 112.
 28. Maslić, 1965 , p. 92.
 29. Bołdyrew, 2018 , p. 911.
 30. Löwy, 2005 , p. 159.
 31. 1 2 Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 627.
 32. Stec, 2014 , p. 40.
 33. Stec, 2014 , p. 42.
 34. Stec, 2014 , p. 35.
 35. Шевченко, 2019 , p. 5.
 36. Sipowicz, Podlecka & Pietras, 2019 , p. 272.
 37. Löwy, 2005 , p. 151.
 38. Stec, 2014 , p. 31.
 39. Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 627—628.
 40. 1 2 3 4 5 Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 628.
 41. Єврейська віртуальна бібліотека, 1998 .
 42. Stec, 2014 , p. 2.
 43. 1 2 3 Sipowicz, Podlecka & Pietras, 2019 , p. 273.
 44. Stec, 2014 , p. 43.
 45. Stec, 2014 , p. 46.
 46. Гжибовська, 2009 , p. 354—355.
 47. Гжибовська, 2009 , p. 355.
 48. Гжибовська, 2009 , p. 355—356.
 49. 1 2 Sipowicz, Podlecka & Pietras, 2019 , p. 274—276.
 50. 1 2 3 Академія, 2019 .
 51. 1 2 3 Sipowicz, Podlecka & Pietras, 2019 , p. 272—273.
 52. 1 2 Grzybowska & Grzybowski, 1994 , p. 113.
 53. Maslić, 1965 , p. 62.
 54. Stec, 2014 , p. 37.
 55. Siemak-Tylikowska, 1993 , p. 629.
 56. Stec, 2014 , p. 25.
 57. Maslić, 1965 , p. 91.
 58. Познанська ратуша, 1998 .
 59. 1 2 3 4 Педагогічна воєводська бібліотека, 2021 .
 60. Cieliczko, 2018 .
 61. Herz, 2011 , p. 144.
 62. Zarządzenie o nadaniu Wielkiej Wstęgi, Krzyża Komandorskiego z Gwiazdą, Krzyża Komandorskiego, Krzyża Oficerskiego oraz Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski. . isap.sejm.gov.pl . Дата обращения: 11 апреля 2021. Архивировано 11 апреля 2021 года.
 63. Uchwała Rady Państwa z dnia 19 sierpnia 1955 r. o nadaniu odznaczeń państwowych. . isap.sejm.gov.pl . Дата обращения: 11 апреля 2021. Архивировано 11 апреля 2021 года.
 64. Lista osób odznaczonych "Medalem 10-lecia Polski Ludowej". . isap.sejm.gov.pl . Дата обращения: 11 апреля 2021. Архивировано 16 июня 2020 года.

Библиография