Инженерски трупи

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Лев Кил . Руски офицери на инженерскиот корпус за време на Наполеонските војни.
Парче на факултет Војниците на СССР вооружените сили .

Инженерски трупи (IV) - формирање ( специјални трупи ) на вооружените сили (AF), наменети за инженерска поддршка (опрема на територијата, инженерско извидување, изградба на премини, придружба на трупи во офанзивата и така натаму) воена (борбена ) дејства [1] .

Структурата се состои од инженерски трупи влади, институции, претпријатија, инженерство и сапер , инженерство и пат, понтони и други врски , воени единици и поделби .

Во вооружените сили на различни држави, корпус на инженери, Кралската инженери, воени инженери, корпус на инженери, Воена Градежништво војници, Началниците , Pioneer војници, Baltaji и така натаму може да се нарече (се вика).

Лица и вработените на факултет Војниците на Русија ја прослават нивната професионална одмор на 21 јануари [ извор не е наведен 1979 дена ] .

Во старите денови, во вториот век п.н.е. д. Биле наречени инженери , од Инженерот (италијански ingegni, шпански engeños или ingenios..) - личноста, креаторот и ракувачот на воената машина [2] , а подоцна и пионери од Pioneer ( fr. Pionier ( Eng. Pioneer car) - пионер, пионер од пион - пешак, од лат. pes, pedis - нога) - војник ангажиран во подигање на земјени утврдувања , копање ровови , поставување на мостови , патишта и слично.

Инженерски активности во војните на античкиот свет

Инженерските трупи не се појавија веднаш со појавата на вооружените сили ( армија и морнарица ), туку во процесот на нивниот развој, во врска со потребата да се спроведат инженерски мерки во воените работи . Во војните на Античка Грција , Рим , Картагина, за извршување на инженерски работи, формирање на робови , воини, а подоцна и специјално обучени одреди , како оние што подоцна станаа познати како пионери - пионери, односно трупите секогаш одеа напред. , првично биле вклучени во војните на Античка Грција , Рим , Картагина . Во асирската војска (1000 п.н.е.) постоеле специјални „ископувачки одреди“ кои поставувале патишта, граделе мостови , граделе кампови и поткопувале , подигнале вештачки насипи или ридови за да постигнат доминација над ѕидините на опколените градови . Кога ги преминувале реките, Асирците користеле сплавови и кожи на надувување. На постојки, за време на маршеви и кампањи, се градеше теренски камп, кој беше опкружен со ров и земјен бедем .

Во армијата на антички Рим во I - II век, за да се консолидираат освоените територии, долж државната граница биле подигнати одбранбени структури , кои биле наречени римски бедеми. Првично, римските бедеми биле изградени од самите трупи , а подоцна, значителен дел од работата била извршена од робови.

Во античка Русија IW го нарекувале Посошној Ратиу ( столови ). За време на Петар Велики , тие беа именувани како Миночисти кога беа формирани две компании : инженерска и рударска компанија [2] . Руските вооружени сили ги вклучија и коњските пионери - инженерски трупи влечени од коњи .

Инженерски трупи по земја

Саперите од 1-от инженерски полк , 3-та дивизија, канадската армија и 54-от инженерски баталјон, 173-та воздушно-десантна бригада, Армијата на САД, учат како да градат урнатини во литванската шума за време на вежбата Железен меч 2016 година.

исто така види

Белешки (уреди)

Литература

Врски