Историја на поштенските марки на Гвинеја и поштенските марки

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Знаме на Гвинеја Република Гвинеја
fr Република де Гине
Историја на пошта
Пошта постои со
Член на UPU од 06 мај 1959 година
Поштенски администрации
Француска Гвинеја (1892-1944) 1 франк = 100 центими
Странска територија на Франција (1946-1958) 1 франк = 100 центими
Монетарен систем
1958-1960 година 1 франк = 100 центими
1945-1960 година 1 CFA франк = 100 центими
1960-1972 година 1 гвинејски франк = 100 центимити
1972-1986 година 1 Гвинеја Сили = 100 Каури
од 1986 година 1 гвинејски франк = 100 центимити
La Poste Guinéenne
Пошта Office de la Poste Guinéenne (OPG)
БП: 2984 Конакри, Реп. Гинеј.
Сајт за пошта http://www.laposteguineenne.post/ www.laposteguineenne.post
Први поштенски марки
Стандардно 1892 (колонија), 1959 (република)
Комеморативна 1931 (колонија), 1959 (република)
Полу-пошта 1915 година
Доплата 1905 (колонија), 1959 (република)
Воздушна пошта од 1940 година (колонија), 1959 (република)
Поштенски блок 1937 (колонија), 1962 (република)
Филателија
Член на WNS со
Гвинеја Map.png
Карта на Гвинеја

Историјата на поштенските и поштенските марки на Гвинеја го опишува развојот на поштенските услуги во Гвинеја , држава во Западна Африка и поранешната француска колонија Француска Гвинеја , која се граничи со Сенегал на север, Мали на север и североисток и Брегот на реката Ивоар на исток. На југ - со Либерија , на југо -запад - со Сиера Леоне , на северо -запад - со Гвинеја -Бисао и Атлантскиот Океан измиени од запад, со главен град во Конакри .

Гвинеја е една од земјите - членки на Универзалната поштенска унија (UPU; од 1959 година), а нејзиниот сегашен национален поштенски оператор е државната институција од индустриска и комерцијална природа „ Пошта на Гвинеја “ ( fr. L'Office de la Poste Гвинен ) [1] .

Развој на пошта

Од 16 век, односите со европските трговци се воспоставени во Гвинеја [2] . Во средината на XIX век, Франција склучи голем број договори со локалните владетели на крајбрежните области, со што се создадоа протекторати, кои во 1882 година беа споени во протекторат на Ривиер-ду-Суд (Rivières du Sud), административно подредена на француската колонија Сенегал [2] . До 1892 година, француските пошти отворени во крајбрежните области беа управувани од Сенегал [2] . Во 1891 година, Франција го анектираше протекторатот, формирајќи ја својата колонија Француска Гвинеја [2] .

На таа територија на Француска Гвинеја, која била пренесена од Француски Судан во 1899 година, имало пошта во Сигири , која користела поштенски марки од Француски Судан [2] .

Пошта во Гвинеја ( fr. L'Office de la Poste Guinéenne ) работи врз основа на Законот бр. 017 за поштенската индустрија од 8 септември 2005 година и регулативата од 2 јуни 1992 година [3] . Денес, поштата во Гвинеја има 174 вработени. Постојат 40 пошти во земјата (2014) [3] .

Прашања на поштенски марки

Француска Гвинеја

Поштенска марка на Француска Гвинеја, 1913 година
Поштенска марка на Француска Гвинеја, 1938 година
Поштенска марка на Француска Гвинеја, 1938 година

Од 1881 година, крајбрежните региони на Француска Гвинеја беа под контрола на француската колонија Сенегал и таму беа користени вообичаени поштенски прашања на француските колонии, од 1887 до 1892 година беа во оптек поштенски марки на француската колонија Сенегал [4] На Бидејќи Француска Гвинеја беше издвоена како посебна колонија, првата серија од 13 маркички од колонијален тип беше издадена во 1892 година [2] [5] [6] .

Француска Западна Африка

Француската Гвинеја беше припоена кон Француска Западна Африка заедно со другите француски колонии во 1895 година [2] .

Во 1904 година, биле издадени поштенски марки од оригиналниот дизајн за да ги заменат марки од колонијален тип [5] .

На поштенските марки на колонијата издадени од 1906 година, имаше натпис фр. Гвинеја (Гвинеја), и дополнително: Afrique Occidentale Française („Француска Западна Африка“) или скратено AOF за означување на Француска Гвинеја како дел од Федерацијата на Француска Западна Африка [2] . Други натписи на поштенските марки на колонијата: „Републичка француза. Колонии “ („ Француска република. Колонии “), „ Постес “ („ Пошта “), „ Гине Франсез “ („ Француска Гвинеја “) [6] .

Во 1937 година, беше издаден првиот поштенски блок [5] .

Поштенски марки беа издадени за Француска Гвинеја с they додека не беа заменети со француски западноафрикански марки во 1943 година. [4] Помеѓу 1944 година и независноста во 1958 година, француска Западна Африка [4] [5] поштенски марки беа во оптек во Француска Гвинеја.

Република

Првите марки на Република Гвинеја беа издадени на 5 јануари 1959 година во чест на независноста. [7] [8] Тоа беше препечатување на името на републиката на поштенските марки на француска Западна Африка. [9] Во исто време, беа издадени серија комеморативни марки [9] .

Првиот поштенски блок на републиката излезе во 1962 година [9] .

Практично сите марки на Република Гвинеја издадени со перфорација и без перфорација. Од 1958 година, натписот на поштенските марки во Гвинеја е fr. „Република де Гвинеја“ („Република Гвинеја“) [6] .

Гвинеја исто така беше забележана во Росика , особено, поштенски блок од 1965 година беше посветен на успесите на советската космонаутика, серија поштенски марки беа издадени во чест на В. Ленин и 60 -годишнината од Големата октомвриска социјалистичка револуција [9] .

Во 1978-1984 година, државата беше наречена Гвинејска народна револуционерна република [9] .

Други видови поштенски марки

Воздушна пошта

Поштенски марки се издаваат во колонијата од 1940 година [5] . Во 1959 година беа издадени поштенски марки на Република Гвинеја [9] . На таквите поштенски марки, натписот: fr. „Poste aérienne“ („Воздухопловна пошта “) [6] .

Поштенски добротворни организации

Во 1915 година, била издадена добротворна поштенска марка во Француска Гвинеја [5] .

Дополнително платено

Од 1905 година, во колонијата се издаваат дополнителни марки [5] . Првите дополнителни марки на републиката беа издадени во 1959 година [9] . Натписи на дополнителни марки на Гвинеја: fr. "Такси" ("Доплата"), "Chiffre-taxe à перспеар" ("Се плаќа") [6] .

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. Гвинеја (англиски) ... UPU: Земји -членки: Африка . Универзална поштенска унија. - UPU: Земји -членки: Гвинеја. Датум на лекување: 28 декември 2020 година.
 2. 1 2 3 4 5 6 7 8 Печат Светска историја: Француска Гвинеја Преземено на 12 август 2018 година.
 3. 1 2 Историска (fr.) ... La Poste Guinéenne . La Poste (2014). Датум на лекување: 28 декември 2020 година.
 4. 1 2 3 Печат Светска историја: Гвинеја Преземено на 28 декември 2020 година.
 5. 1 2 3 4 5 6 7 Француска Гвинеја // Голем филателистички речник / N. I. Vladinets, L. I. Ilyichev, I. Ya. Levitas ... [ и други ] ; под вкупно. ед. N. I. Vladintsa и V. A. Jacobs. - М .: Радио и комуникација, 1988. - С.?. - 40.000 примероци -ISBN 5-256-00175-2 .
 6. 1 2 3 4 5 Гвинеја (Република Гвинеја) // Филателистичка географија (странски земји): Прирачник / Л.Л. Лепешински. - М .: Комуникација, 1967. - С.?. - 480 стр.
 7. Роситер, Стјуарт и Johnон Флауер. Атлас на печат . Лондон: Мекдоналд, 1986, стр. 319. ISBN 0-356-10862-7
 8. https://web.archive.org/web/20171214173409/http://www.stampworldhistory.com/country-profiles-2/africa/guinea/ Преземено 12 август 2018 година.
 9. 1 2 3 4 5 6 7 Гвинеја // Голем филателистички речник / N. I. Vladinets, L. I. Ilyichev, I. Ya. Levitas ... [ и други ] ; под вкупно. ед. N. I. Vladintsa и V. A. Jacobs. - М .: Радио и комуникација, 1988. - С.?. - 40.000 примероци -ISBN 5-256-00175-2 .

Литература

 • Република Гвинеја (по земја и континент). // Филателија на СССР . - 1974. - број 5. - стр. 25.
 • Гвинеја. // Филателија на СССР. - 1991. - број 5. - С. 59-60, 63.
 • Гвинеја. // Филателија . - број 3. - 2009. - С. 26-27.

Линкови