Историја на воените чинови во Русија и СССР

Воен чин - ја одредува позицијата (правата, должностите) на војската во однос на другиот воен персонал. Воен чин е почесно, посебно или друго име доделено на поединечни граѓани , кое изразува признание за нивните заслуги, посебни одлики и службени квалификации. Правата и обврските, привилегиите поврзани со различни чинови се утврдуваат со закон посебно за почесни, специјални и воени чинови.

Ознаките на војниците по чин во современите армии се ленти за рамо , шеврони , дупчиња за копчиња , еполети , поретко - кокада и други ознаки и амблеми на наметката.

Воени чинови

Вооружени сили на Руската империја 1722-1917 (1918)

Офицерите имаат место за ова: капетанот е во средината на четата , (под) поручникот на десната страна, фендрич , но ако не, тогаш наредникот , лево, на краевите на четата. Сите симпатизери имаат место во првиот или другранг напред, воопшто не стојат позади, така што е поудобно да се види и командува. Поручникот се врати и погледна низ целата линија на неговата чета, капралите, секој од неговите каплари, на десната страна од истата линија, стојат и гледаат над војниците , така што тоа е точно, како што наредил повисокиот офицер; наредникот во четата треба да дејствува на ист начин како градоначалникот во полкот, каптенармусот и бесот да му помогне на поручникот позади.

Црвена армија 1918-1935 година

Црвена армија 1935-1940 година

Лични воени чинови на копнените и поморските сили на Црвената армија (1935-1940) - воведени со декрети на СНК бр. 2590 за копнените и воздушните сили на Црвената армија и 2591 за поморските сили на Црвената армија од 22 септември, 1935 година . Објавено по наредба на Народниот комесар за одбрана бр.176 од 3 декември 1935 година.

Црвена армија 1940-1943 година

Вооружените сили на СССР 1943-1955 година

На 6 јануари 1943 година, со декрет на Врховниот совет на СССР, во Црвената армија беа воведени ленти за рамо.

Вооружените сили на СССР 1955-1991 година

Вооружените сили на Руската Федерација од 1992 година

Во пролетта 1993 година, беше одобрен Законот на Руската Федерација „За воена должност и воена служба“ [1] , кој содржи список на воени чинови во вооружените сили на Руската Федерација и други трупи :

Војници Поморски
Ранг и датотека
Приватен
(во образовната формација
именуван по позиција - кадет )
Морнар
(во образовната формација
именуван по позиција - кадет)
каплар Постар морнар
Наредници и ситни офицери
Ленс наредник Матен офицер 2-ра класа
Наредник Матен офицер 1 класа
Штабниот наредник Главен ситник
Наредникот мајор Главен бродски наредник
Офицери за налог и офицери за налог
Заповедник Посредник
Висок офицер за налог Висок офицер за налог
Помлади офицери
Заповедник Заповедник
поручник поручник
Постар поручник Постар поручник
Капетан Поручник капетан
Високи офицери
мајор Капетан од трет ранг
Потполковник Капетан од втор ранг
полковник Капетан од прв ранг
Високи офицери
Генерал мајор Заден адмирал
генерал-полковник Вицеадмирал
генерал полковник Адмирал
Армиски генерал Адмирал на флотата
Маршал на Руската Федерација

Историски

Списоци по азбучен ред

Видете Азбучен список на рангови на руската армија во историјата и азбучен список на категории на Црвената армија .

Видете Азбучен список на руски поморски чинови во историјата и азбучен список на категории и позиции на РККФ .