Камерун

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Република Камерун
фр. Република Камерун
Англиски Република Камерун
Знаме Грб
Знаме Грб
Мото : „Paix, Travail, Patrie
( фр. : мир, труд, татковина)“
Химна : „Chant de Rallyement“
Камерун на мапата на светот
Камерун на мапата на светот
Датум на независност 1 јануари 1960 година (од Франција )
официјалните јазици Француски и англиски (де факто)
Капитал Јаунде
Најголемите градови Јаунде, Дуала
Форма на владеење претседателска република [1]
Претседателот Пол Бија
премиер Џозеф Нгут
Територија
• Вкупно 475.440 km² ( 55. во светот )
Популација
• Проценка (2020) 27.744.989 [2] луѓе ( 51-ви )
Густина 58,4 луѓе / km²
БДП ( ППП )
• Вкупно (2019) 95309000000 [3] долари ( 88 минути )
• По глава 3830 $ [3] ( 147-ми )
БДП (номинален)
• Вкупно (2019) 38,712 милијарди [3] долари. ( 93-то )
• По глава 1556 $ [3] ( 152. )
HDI (2018) 0,563 [4] ( просек ; 150. место )
Валута CFA франк BEAC (XAF)
Интернет домен .цм
ISO код ЦМ
Код на МОК ЦМР
Телефонски код +237
Временска зона +1
Автомобилски сообраќај десно[5]
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Камерун ( француски Камерун , англиски Камерун [ˌkæməˈruːn] ), официјално - Република Камерун ( Француска République du Cameroun , англиска Република Камерун од пристаништето. Rio dos Camarões - „река од ракчиња“) - држава во западниот дел на Централна Африка , на југозапад, измиена од водите на заливот Бони (дел од Гвинејскиот Залив на Атлантскиот Океан ). Главен град на Камерун е Јаунде.

Членка на ОН (1960), Африканска унија (1963), ММФ (1963), ИБРД (1963), СТО (1995), Комонвелт на нации (1995).

Етимологија

Името на државата доаѓа од хидронимотРио дос Камариес “ ( пристаниште Рио дос Камариес - „река од ракчиња “). Овој хидроним настанал по откривањето на португалските морнари во 1480-тите години на устието на реката Вури , каде што биле пронајдени голем број ракчиња. Последователно, хидронимот се трансформирал во форма „ Камерун[6] .

Географија

Физичка карта на Камерун
Карта на Камерун

Територијата на земјата се наоѓа северно од екваторот . Најјужната точка е оддалечена помалку од 200 километри од неа. Должината на крајбрежјето е околу 320 км. Се граничи на северо-запад со Нигерија , на север и северо-исток со Чад , на исток со Централноафриканската Република , на југ со Габон , Република Конго и Екваторијална Гвинеја . Највисоката точка во земјата е планината Фако - 4040 m.

Геологија

Релјефот на Камерун се карактеризира со наизменични планини ( Камерун Планини ), висорамнини и рамнини. Поголемиот дел од брегот на Атлантикот е окупиран од акумулативни низини (на места мочурливи) со широки утоки . Активниот трахибазалтен стратовулкан Камерун (4100 м) се раздвојува на брегот. Јужно од реката Лобе, брегот станува висок и карпест. Во централниот дел на земјата, блокадните планини на Адамава се издигнуваат до 2460 m (Чабал Мбабо), комплицирани со млади лава листови и конуси од изумрени вулкани. На југ од овие планини се висорамнините за денудација на подрумот, кои зафаќаат поголем дел од територијата на Камерун. Северно од планините Адамава се наоѓа издигната стратална рамнина, граничи на запад со планините Мандара со мала надморска височина. Крајниот север на земјата е окупиран од езерско-акумулативната рамнина на сливот на езерото Чад , која е поплавена во сезоната на дождови. Екстремниот југоисточен дел на Камерун се наоѓа на периферијата на басенот на Конго .

Од минералите Камерун има наоѓалишта на нафта и гас на полицата, боксит, злато , никел , манган , кобалт , железо , калај , титаниум и ураниумски руди.

Клима

Климатските услови на Камерун се разликуваат во различни делови на земјата. На југ, климата е екваторијална , постојано влажна, во центарот и на север - субекваторијална, со дождливи лета и суви зими (времетраењето на сушната сезона од југ кон север се зголемува од 4 на 7 месеци). Западните и југозападните падини на вулканот Камерун се највлажното место во Африка (до 9655 мм врнежи годишно) и едно од највлажните места во светот.

t од најтоплиот месец, ° С t од најстудениот месец, ° С годишни врнежи, mm
брег 24-28 (февруари-март) 22-24 (јули-август) > 3000
Центар 22-24 (април-мај) 20-21 (декември-јануари) 1500-2000 година
Север 32-33 (април-мај) 26-27 (декември-јануари) <500

Хидрологија

Густата и изобилна речна мрежа на Камерун припаѓа на сливот на Атлантскиот Океан , со исклучок на далечниот север и североисток, чии реки се влеваат во езерото Чад . Најголемата река, чиј слив е целосно во Камерун, е Санага . Реките, кои потекнуваат од северните падини на планините Адамава , се влеваат во Бенуе , која е главната притока на Нигер. Реките што течат на југоисток се влеваат во Сангу , кој припаѓа на басенот на Конго . Големи резервоари се создадени за хидроенергија потреби: Mbakau , Lagdo , Bamenjing .

Флора и фауна

Шумите и шумите заземаат околу половина од територијата на земјата. Речиси сите тропски видови дрвја растат во шумите на Камерун. Најтипични се фикуси, хлебни, еукалиптус, палми. Постојат многу вредни видови кои се барани на светскиот пазар: разни видови махагони, како што се акажу, сипо, сапеле; абонос, жолто дрво [ појасни ] и други кои обезбедуваат вредно украсно и градежно дрво. Постојат многу видови дрвја со исклучително тврдо (тешко) дрво, меѓу нив еден од познатите видови железарови - азоби; неговото дрво се користи во пристаништето и за производство на прагови. Густината на вегетациската покривка се зголемува од север кон југ: со оддалеченост од езерото Чад, пустините савани се заменуваат со типични, кои се заменети во централниот дел на земјата со светли шуми и листопадни-зимзелени шуми, заменети на југ со влажни зимзелени екваторијални шуми со едно од највисоките нивоа на биолошка разновидност во Африка. На падините на вулканот Камерун, планинските зимзелени шуми над 3000 m го отстапуваат местото на планинските ливади. Мангровите растат долж брегот.

Камерунската флора вклучува повеќе од 9000 видови повисоки растенија, фауната е претставена со 1000 видови птици, над 300 видови цицачи, 200 видови влекачи. Шумите се населени од различни примати ( мајмуни , galago , potto, colobus , вежби , шимпанзата , горилата ), слонови , нилски коњи и рогови антилопи (bongos, sitatunga). Во саваните има бројни жирафи , биволи , антилопи , црн носорог , ноеви , марабу , габи , лавови и леопарди . Богата е и водната фауна. Во крајбрежните води има над 130 видови риби, меѓу кои има многу вредни комерцијални риби, како и ракови, ракчиња и јастози. Голијатската жаба , најголемата жива жаба, живее во шумите на крајбрежниот појас. Реките на сливовите Вури, Санага и Нионг се богати со слатководни риби.

Приказна

Најстарото население на Камерун биле пигмеите . Тогаш југот е колонизиран од племињата Бенуе-Конго и народите Банту . Во 15 век дошле племињата Маса, кои припаѓале на семејството Чад . Во 1472 година биле остварени првите контакти со Европејците. На почетокот на 17 век, на север од денешен Камерун била формирана раната феудална држава Мандара . Во 1715 година, владетелот на Мандара дозволил муслимански проповедници да влезат во неговата земја, а Мандара станал султанат.

Во 16 век, Фулбе , кое припаѓа на семејството на Атлантикот , почнало да навлегува на север од Камерун. Во 19 век, благодарение на џихадот Фулани, речиси цел северен Камерун стана дел од муслиманска држава, чиј центар се наоѓаше во северна Нигерија.

До 1884 година, целиот регион на Камерун бил управуван од независни старешини, од кои кралевите на Дуал биле најмоќни, сè додека три германски фирми не ја стекнале врховната моќ над регионот Дуала и ја предале на германската влада. Во 1884-1916 година беше германска колонија. За време на Првата светска војна во 1916 година, бил окупиран од англо-француските трупи. Друштвото на народите во јули 1922 година им додели мандати за управување, а Камерун беше поделен меѓу Велика Британија и Франција.

Локалното население дигна востанија против колонијалистите (во 1922, 1928-29, 1931 г.). По Втората светска војна, национално-ослободителното движење се интензивирало [7] . Камерун се стекна со независност на 1 јануари 1960 година, првиот претседател беше Ахмаду Ахиџо , лидер на партијата Сојуз на Камерун (ЦК), лидер на Камерунската Национална демократска партија (КНДП) Џон Нгу Фонча беше потпретседател до 1970 година. Во 1960-тите, јужен британски Камерун повторно се обедини со мејнстрим Камерун. Како резултат на референдумот на 20 мај 1972 година, Камерун беше трансформиран од федерална република во унитарна. Под притисок на француската влада, Ахиџо поднесе оставка во ноември 1982 година, предавајќи ги своите овластувања на Пол Бија .

Структура на државата

Камерун е република. Уставот на земјата е на сила од 1972 година. Камерун е дел од Комонвелтот , предводен од Велика Британија.

Шефот на државата е претседателот [7] , кој е и врховен врховен командант. Претседателот се избира со народно гласање за мандат од 7 години (не повеќе од два мандата). Актуелниот претседател Пол Бија континуирано е претседател на Камерун од 6 ноември 1982 година (следните претседателски избори се одржаа во октомври 2011 година, Бија повторно победи) [a] [b] .

Извршната власт ја врши претседателот и владата на чело со премиерот.

Законодавната власт ја врши еднодомен парламент - Народно собрание [7] - 180 пратеници. Според уставните измени од 1996 година, предвидено е создавање на Горен дом - Сенат, составен од 100 пратеници (10 лица од 10-те покраини), од кои 70 сенатори треба да ги избира избирачкиот колеџ, а 30 - назначен од претседателот. Сепак, Сенатот се уште не е формиран.

Демократското движење на камерунскиот народ е владејачка партија од 1961 година и сега има 140 места во парламентот.

Англофонска криза

Демонстрации за поддршка на Амбазонија

Во септември 2017 година, сепаратистите на англиското говорно подрачје на северозападните и југозападните региони (колективно познати како Јужен Камерун ) прогласија независност и почнаа да се борат против владата. Ова движење е познато како англофонска криза . Владејачката партија, Камерунското народно демократско движење, ги смета сепаратистите за терористи и поддржува воено решение на конфликтот [10] . Во меѓувреме, опозицијата отворено ги критикува активностите на власта за решавање на конфликтот. Во јануари 2019 година, Социјалдемократскиот фронт објави дека ќе се спротивстави на какви било идни избори во земјата додека војната сè уште трае.

Административни поделби

Административна поделба на Камерун на региони
Крайнесеверный регион (Камерун)Северный регион (Камерун)Адамава (регион Камеруна)Центральный регион (Камерун)Восточный регион (Камерун)Южный регион (Камерун)Северо-Западный регион (Камерун)Юго-Западный регион (Камерун)Западный регион (Камерун)Прибрежный регион (Камерун)Административна поделба на Камерун на региони
бр. на картичката Регионот адм. Центар Плоштад,
km²
Популација,
луѓе (2007)
Густина,
луѓе / km²
еден Адамава Нгаундере 63701 838 689 13.17
2 Централно Јаунде 68953 2 797 212 40,57
3 Ориентален Бертоа 109.002 875 949 8.04
4 Екстремен север Маруа 34.263 3.142.883 91,73
5 Крајбрежни Дуала 20248 година 2.294.540 113,32
6 Северно Гаруа 66.090 1.409.445 21.33
7 Северозападна Баменда 17300 2.095.538 121.13
осум Јужни Еболова 47191 633.082 13.42
9 Југозападен Буеа 25410 1.419.269 55,85
10 Запад Бафусам 13892 година 2 269 136 163,34
Вкупно 466.050 17.775.743 38.14
Белешки:
кога ќе кликнете на сликата на регионот, ќе бидете однесени во соодветната статија.

Популација

Возрасна и полова пирамида на населението на Камерун во 2020 година

Население - 27,7 милиони (попис јули 2020 година).

Годишен раст - 2,78% ( плодност - 4,66 раѓања по жена).

Просечниот животен век кај мажите е 60,6 години; 64 години за жени.

Инфекција со вирусот на имунодефициенција ( ХИВ ) - 3,6% (проценка за 2018 година).

Во земјата има околу 250 етнички групи. Најголеми се песјаците (21%), бамилеке (19%), дуала (11%), фулбе (10%), тикар (7%).

Официјални јазици се францускиот и англискиот [7] .

Религии - 38,3% католици; 25,5% протестанти; 24,4% муслимани; 6,9% се други христијани; 2,2% анимисти; 2,7% други (според податоците од 2018 година).

Писменост - 82,6% од мажите; 71,6% жени (проценка 2018 година)

Урбано население - 57,6% (во 2020 година).

Јазици

Официјални јазици се англиски и француски; најраспространет е францускиот (над 80%) [11] . На териториите кои порано и припаѓале на Британија, јазикот на комуникација е камерунскиот пиџин [en] [12] . Од средината на 1970-тите, мешавина од англиски, француски и пиџин наречена Camfranglais се здобива со популарност во урбаните центри [13] [14] . Владата ја охрабрува двојазичноста на англиски и француски, така што официјалните владини документи, новата легислатива и гласачките ливчиња, меѓу другото, се напишани и обезбедени на двата јазика. Како дел од иницијативата за промовирање на двојазичноста во Камерун, шест од осумте универзитети во земјата се целосно двојазични.

Помимо колониальных языков, около 20 миллионов камерунцев говорят примерно на 250 других языках [15] . Именно поэтому Камерун считается одной из самых разнообразных по языку стран в мире [16] .

В 2017 году начались массовые протесты англофонов против предполагаемого угнетения со стороны франкофонов [17] . Против протестующих были брошены войска, что привело к человеческим жертвам; сотни были заключены в тюрьмы и тысячи бежали из страны [18] . Конфликт получил название англоязычный кризис .

Религия

Религия в Камеруне (2018) [19]
Христианство
70,7 %
Ислам
24,4 %
АТР
2,2 %
Другие
2,7 %

Около 40 % населения — христиане (преимущественно католики), 22 % — мусульмане [20] , остальные — приверженцы традиционных африканских верований (анимализм, фетишизм, культ предков и сил природы и другие) [21] .

Экономика

Благодаря запасам нефти и благоприятным условиям для сельского хозяйства экономика Камеруна является одной из наиболее самообеспеченных в Африке. ВВП на душу населения в 2009 году — 2,3 тыс. долл. (11-е место в Африке, 108-е место в мире). Однако почти половина населения — ниже черты бедности . Уровень безработицы — около 30 %.

Сельское хозяйство (70 % работающих, 20 % ВВП) — кофе, какао, хлопок, каучук, бананы, масличные, зерновые, корнеплоды; косточковые: персики, нектарины, абрикосы, томаты, огурцы, апельсины, перец. С 2016 года является основным поставщиком фруктов в Россию [ источник не указан 400 дней ] . Скотоводство, лесозаготовки.

Промышленность (13 % работающих, 30 % ВВП) — добыча и переработка нефти, производство алюминия, пищевая промышленность, потребительские товары, текстиль, лесоматериалы, мелкий судоремонт.

Сфера обслуживания — 17 % работающих, 50 % ВВП.

Внешняя торговля

Экспорт в 2017 году — 4,27 млрд долл. [22]

Основные экспортные товары — сырая нефть ($1,34 млрд), пиломатериалы ($616 млн), какао-бобы ($492 млн), бананы ($306 млн) и необработанный лес ($219 млн).

Основные покупатели — Франция (13 %, $559 млн), Китай (11 %, $488 млн), Италия (9,2 %, $392 млн), Бельгия, Люксембург и Нидерланды.

Импорт в 2017 году — 5,88 млрд долл.

Основные импортные товары — нефтепродукты ($396 млн), суда специального назначения ($351 млн), рис ($304 млн), медикаменты ($195 млн).

Основные поставщики — Китай (18 %, $1,06 млрд), Франция (9,3 %, $548 млн), Республика Конго (7,5 %, $441 млн), Таиланд и Нигерия.

Внешняя политика

Камерун является членом следующих международных организаций:

В 2019 году президент США Дональд Трамп сократил военную помощь Камеруну за акты насилия, совершённые камерунской армией против граждан. Он также исключил Камерун из числа стран, имеющих беспошлинный доступ к американскому рынку [9] .

Здравоохранение

Здравоохранение в Камеруне остаётся на низком уровне. Большая часть территории за пределами крупных городов не оснащена медицинским обслуживанием. Вследствие этого развиваются такие заболевания как малярия , менингит , сонная болезнь , шистосомоз , лейшманиоз , лихорадка денге . 5,5 % населения в возрасте от 15 до 49 лет заражены ВИЧ . Во многих районах народные целители являются популярной альтернативой западной медицине.

Образование

Бюджет образования —3,7% ВВП. Школьное образование только на французском или на английском языках (преимущественно на французском). С 2000 года начальное образование бесплатное, но школьная форма и учебники приобретаются за счёт родителей, данный фактор так же влияет на снижение посещения школы детей из малообеспеченных семей. Уровень грамотности 71,3%. Однако наблюдается гендерное неравенство-основные причины-ранние браки.

Школьные учебники наполнены как академическими знаниями, так и практическими знаниями о сельском хозяйстве, птицеводстве.

В Камеруне насчитывается восемь государственных университетов в Буэа, Баменда, Дуала, Дшанг, Маруа, Нгаундере и Яунде I и II. В 1990-е годы большинство студентов трудоустраивались на государственную службу.

СМИ

Государственная телерадиокомпания ( Cameroon Radio Television — CRTV), основана в 1987 году, включает в себя телеканал CRTV-Télé (запущен 23 декабря 1985 года), общенациональную радиостанцию CRTV Radio и провинциальные радиостанции.

Культура

Музыка

Ману Дибанго

Камерун — родина такого жанра африканской поп-музыки как макосса (от названия танца косса, популярного у народа дуала ). Зародившийся в городе Дуала , он поначалу был тесно связан с музыкальным фольклором и получил широкое распространение лишь в миссионерских школах. Однако к концу 1960-х годов макосса стала популярной по всему Камеруну, а с 1970-х начала завоевывать и мировую известность (параллельно сближаясь с джазом, хайлайфом , сукус и другими жанрами). Большую роль в этом процессе сыграл саксофонист Ману Дибанго , в чьей музыке сочетаются элементы макоссы, джаза и фанка . Появившийся в 1972 году сингл «Soul Makossa» за короткий срок стал известен во многих странах мира [23] и до сих пор считается одним из самых ярких произведений Дибанго, чья карьера продолжается и по сей день.

Другие заметные фигуры поп-музыки — Сэм Фэн Томас , второй по степени известности камерунский музыкант (после Дибанго), и Тото Гийом , один из ярких представителей жанра поп-макосса, который в 1980-х годах стал активно развиваться в Париже.

Кухня

Традиционные блюда центрального Камеруна

Камерунская кухня — одна из самых разнообразных в Африке из-за расположения Камеруна на перекрестке путей между севером, западом и центром континента; этнического разнообразия, смешения культур племён банту, семи-банту и арабов. К этому следует добавить влияние немецкой колонизации, а затем французской и английской аннексии различных частей страны.

Спорт

Популярны футбол и лёгкая атлетика. Национальная футбольная сборная — олимпийские чемпионы 2000 года, пятикратные чемпионы Африки.

Примечания

Комментарии
 1. В 2008 году в конституцию Камеруна были внесены поправки, дающие президенту право переизбираться неограниченное количество раз [8]
 2. По мнению британского журнала The Economist [9] :

  Камерун, потрясающе коррумпированная страна, с большими запасами нефти. Президент Пол Бийа — автократ старой школы. Когда после конца Холодной войны в странах Африки стала распространяться демократия , Бийа назвал последнюю «пошлым и недолговечным идолом».

Источники
 1. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — Москва: АСТ, 2017. — С. 64. — 96 с. — ISBN 978-5-17-10261-4.
 2. People and Society :: Cameroon . US CIA. Дата обращения: 19 августа 2020.
 3. 1 2 3 4 World Economic Outlook Database, October 2019 – Report for Selected Countries and Subjects (англ.) .International Monetary Fund (IMF) (11 October 2019). Дата обращения: 11 марта 2020.
 4. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 14 сентября 2018.
 5. http://chartsbin.com/view/edr
 6. Поспелов, 2002 , с. 183.
 7. 1 2 3 4 Камерун // Казахстан. Национальная энциклопедия . — Алматы: Қазақ энциклопедиясы , 2005. — Т. III. — ISBN 9965-9746-4-0 .
 8. Камерун: Президент получил право переизбираться неограниченное количество раз
 9. 1 2 How to stop Cameroon collapsing into a full-fledged civil war , The Economist, 6.11.2019
 10. Cameroon's Defence minister says «terrorists» will not be freed . Архивировано 27 марта 2019 года. , Journal du Cameroun, Dec 14, 2018. Accessed Mar 27, 2019.
 11. Nathan, Fernand (ed.) (2010) La langue francaise dans le monde en 2010 (недоступная ссылка) . Дата обращения: 29 ноября 2019. Архивировано 3 июня 2012 года. , ISBN 2098824076
 12. Neba 94.
 13. DeLancey and DeLancey 131
 14. Niba, Francis Ngwa (20 February 2007). « New language for divided Cameroon Archived (недоступная ссылка) . Архивировано 21 февраля 2007 года. 21 February 2007 at the Wayback Machine ». BBC News . Retrieved 6 April 2007.
 15. Kouega, Jean-Paul. 'The Language Situation in Cameroon', Current Issues in Language Planning, vol. 8/no. 1, (2007), pp. 3-94.
 16. Linguistic diversity in Africa and Europe - Languages Of The World . web.archive.org (16 июня 2011). Дата обращения: 4 июля 2019. Архивировано 15 сентября 2017 года.
 17. Genin. AFRICAN POWDER KEG: CAMEROONIAN CONFLICT AND AFRICAN SECURITY (англ.) . The California Review (11 February 2019). Дата обращения: 16 апреля 2019.
 18. Deaths and detentions as Cameroon cracks down on anglophone activists (недоступная ссылка) . Дата обращения: 3 сентября 2019. Архивировано 3 января 2018 года. The Guardian, 2018
 19. Africa :: Cameroon — The World Factbook - Central Intelligence Agency
 20. Страны Африки — Камерун: карта и описание государства
 21. Камерун
 22. Внешняя торговля Камеруна по данным atlas.media.mit.edu
 23. Makossa (недоступная ссылка) . Дата обращения: 20 июня 2016. Архивировано 22 апреля 2009 года.

Литература

Ссылки