Канада (Нова Франција)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Колонија на Франција
Канада
фр. Канада
Знаме Грб
Знаме Грб
Нова Франција во 1750 година
Нова Франција во 1750 година
1534 - 1763 година
Капитал Квебек
Јазици) француски
Религија католицизмот
Историја
1535 година Француска територијална сопственост
1608 година Основање на Квебек
1634 година Основање на Троа-Ривиер
1642 година Основање на Монтреал
1763 година Предајте се на Велика Британија

Канада ( fr. Canada ) - француска колонија во Северна Америка како дел од Нова Франција . Поради фактот што беше најразвиена од северноамериканските колонии на Франција, термините „Нова Франција“ и „Канада“ често се користеа наизменично.

Географија и политичка структура

Колонијата на Канада вклучувала земји во непосредна близина на реката Сент Лоренс . Административно, колонијата на Канада беше поделена на три региони: Квебек, Троа-Ривиер и Монтреал. Секој од окрузите имаше своја влада; гувернерот на регионот Квебек бил и генерален гувернер на Нова Франција.

Териториите зависни од Канада беа т.н. „ Горни земји “ ( fr. Pays d'en Haut ) - територија што се протега северно и западно од Монтреал. Овој концепт ги вклучуваше сите места каде патувале француските пионери, иако француските населби постоеле само во областа јужно од Големите езера . Дел од Горните земји беше земјата Илиноис , која беше инкорпорирана во колонијата Луизијана во 1717 година.

Историја

Во 1534 година, францускиот морепловец Жак Картие подигнал крст на Кејп Гаспе и ги прогласил овие земји во сопственост на францускиот крал Франсис I. И покрај фактот што првите француски обиди за воспоставување населби завршија неуспешно, француските рибари продолжија да пловат по североисточниот брег на северноамериканскиот континент и пливаа во реката Свети Лоренс, воспоставувајќи контакти со локалните Индијанци. Наскоро, француските трговци дознаа дека овие места се богати со крзнени животни (особено дабари, кои во тоа време беа малку во Европа), а француските власти решија да започнат со колонизација на регионот.

Во 1608 година, спонзорирани од францускиот крал Хенри IV, Пјер Дугуис и Самуел де Шамплен ја основале населбата Квебек . Откако стапил во сојуз со Алгонкините и Монтањите кои живееле таму, кои се бореле со Ирокезите , Шамплејн во 1609 година отишол по долината на реката Свети Лоренс јужно до езерото Шамплен , каде што учествувал во битката против Ирокеите. Ова ја зајакнало позицијата на Французите меѓу Алгонкините и Хуроните , што станало суштинско за понатамошното продирање на француските пионери и доселеници во внатрешноста на континентот. Шамплен, исто така, ги охрабрил младите Французи да живеат меѓу Индијанците за да го усвојат нивниот јазик и обичаи; таквите луѓе (како Етјен Бруле ) станаа канали на француското влијание во регионите јужно и западно од Големите езера.

Во првите децении од своето постоење, само неколку стотици Французи живееле на територијата на колонијата. Сакајќи да ја направи Нова Франција не помалку важна од англиските колонии во Америка, кардиналот Ришелје ја создаде компанијата Нова Франција во 1627 година. Само на католиците им беше дозволено да се преселат во Нова Франција; од протестантите се бараше да се преобратат во католицизам пред да заминат; ова доведе до фактот дека протестантите претпочитаа да одат во англиските колонии. Како резултат на тоа, Католичката црква фати цврсти корени во Канада. Ришелје исто така воспоставил полуфеудален систем на владеење на земјиштето во Канада, кој постоел во долината на реката Сент Лоренс до 19 век.

Во тоа време, англиските колонии лоцирани на југ почнале да организираат рации во долината на реката Сент Лоренс, а во 1629 година го зазеле Квебек, кој го држеле до 1632 година. Шамплен, назначен за генерален гувернер на Нова Франција, се вратил во Америка истата година и основал ново трговско место, Троа-Ривиер .

Во 1642 година, Пол Шаомеди де Мезонев , спонзориран од Редот на Језуит, им помогна на група доселеници да го основаат селото Вил-Мари, кое подоцна прерасна во градот Монтреал . Отпрвин, колонистите успеаја да одржат мирни односи со Индијанците, но во 1643 - 1644 година започнаа воени судири со Ирокезите. Во 1645 година, Maisonneuve добил вест дека неговиот татко починал и заминал во Франција. Во 1647 година се вратил во колонијата и ја продолжил војната со Индијанците. Во 1652 година морал повторно да замине за Франција, каде што нашол стотина доброволци да го бранат Монтреал. Кога се врати со оваа стотка во Монтреал, останаа само 50 доселеници - останатите беа принудени да побегнат во Квебек. Наскоро колонијата станала доволно силна за да ги издржи нападите.

Во 1650-тите, ретко населената Нова Франција била беспомошна од нападите на ирокезите. Во 1660 година, доселеникот Адам Долар-де-Ормо ги предводел Канаѓаните и Хуроните против многу поголемите сили на Ирокеите. И покрај фактот дека никој од Канаѓаните не преживеа, тие беа во можност да се борат против инвазијата на Ирокезите.

Во 1663 година, кралот Луј XIV ги прекинал активностите на компанијата Нова Франција и самиот го презел управувањето со колонијата. Во 1665 година, гарнизон од кралски трупи бил испратен во Канада, а администрацијата на колонијата била повторно изградена на начин на други француски територии: сега со колонијата управувале генерал-гувернер и кварт-мајстор, подредени на француското поморско министерство.

Во 1666 година бил направен првиот попис на населението во Нова Франција. Таа покажа дека таму живееле 3125 луѓе, но 2034 мажи и само 1181 жена; ова се должи на фактот дека повеќето војници, патници и трговци со крзно кои дојдоа во Нова Франција беа самохрани мажи. За да ја зајакне колонијата и да ја направи центар на француската колонијална империја, кралот Луј XIV наредил 700 немажени жени на возраст меѓу 15 и 30 години (кои станале познати како „ Кралските девојки “) да бидат испратени таму; Се охрабруваа бракови со Индијци, во колониите беа испратени луѓе кои мораа да работат на транспорт преку океанот.

Поради фактот што Хенри Хадсон го прогласил заливот Хадсон и околните земји како англиска сопственост, британските колонисти почнале да им ги носат на Французите границите на териториите под своја контрола. Ова доведе до француско-англиски конфликти , во кои и Индијците учествуваа од двете страни. Како резултат на тоа, во 1763 година, според условите на Парискиот мировен договор, сите француски поседи во Северна Америка (со исклучок на неколку острови) преминаа на Велика Британија. Британците ја преименуваа колонијата Канада во колонија Квебек .