Поручник капетан

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Поручник капетан
Russia-Navy-OF-2-2010.svg Russia-Navy-OF-2.svg
еполета на поручникот капетан ( Руска морнарица ) ознаки на ракавите на поручникот капетан ( Руска морнарица )
Виш ранг Ранг 3 Капетан
Помлад ранг Постар поручник
Аналози Капетан

Получник-командант - чин ( Руско кралство и Руска империја ) и највисок од рангот на помлади офицери на морнарицата на некои држави и земји; во Германија и Русија одговара на капетан во армијата и авијацијата.

Германски - kapitenloytnant ( it. Kapitänleutnant, KptLt, на KL).

Приказна

Примероци од ознаки на командантот-полковник (ОФ-3) во Руската империја, СССР и Руската Федерација
Брадата Поморски знак на Русија.svg
Руската царска морнарица
Поморски знак на Советскиот Сојуз 1935 година.svg
Морнарица на СССР
Поморски знак на Русија.svg
Морнарица на Руската Федерација
ракав
знак

лента за на рамо
RN F6st.лејтенант 1917 манжетна.jpg 1907mor-15.png IRN Kapitan-leytenant 1911.jpg Црвена флота Insignia 6.svg Морнарица на УССР 1943-1991 година OF2 ознаки.svg 1943kor-p09.png RAF N F2CaptLt од 2010 година par.svg Russia-Navy-OF-2.svg Russia-Navy-OF-2-1994-everyday.svg Russia-Navy-OF-2-1994-parade.svg Russia-Navy-OF-2-2010.svg RAF N F2CaptLt од 2010 година par.svg
Поручник капетан
(1907-1911)
лента за на рамо
до туниката (1907-1911)
... напред
(1911-1918)
Командант
Брод од 2 ранг

(1918-1935)
Поручник капетан
(1935-1991)
лента за на рамо
до туниката (1943-1955)
... напред
(1955-1991)
Поручник капетан
(од 2010 г.)
... лежерно на сакото
(1994-2010)
... напред
(1994-2010)
... секој ден
(1994-2010)
... напред
( од 2010 година)

Во старо време тоа беше и армиски чин , под чинот капетан . Буквално - „заменик капетан“ (како командант на брод или компанија ).

Во армиски формации и инженерски трупи - главен офицерски чин од X класа, IX класа во артилерија, VIII класа во гарда во табелата на чинови до 1730 година. Во 1730-1798 година бил именуван за поручник , потоа капетан на штабот ; Приближно одговара на современиот воен чин капетан.

Во руската морнарица на вооружените сили - помлад офицерски чин од VIII класа, што одговара на чинот на армиски мајор . Воведен од рускиот цар во 1713 година и постоел до 1884 година . Обновен е на 9 јуни 1907 година и повторно укинат на 6 декември 1911 година. Сличен чин има и во руската морнарица .

Понекогаш, во неформален амбиент, се користи скратеното име „капка“ [1] .

Секвенца на поморски чин (поранешен чин)
помлад ранг :
Постар поручник

Средниот амблем на руската морнарица.svg
Поручник капетан
постар ранг:
Ранг 3 Капетан
Малиот грб на Руската империја.svg
Поручник капетан
(1764-1798)
Малиот грб на Руската империја.svg
Поручник капетан


исто така види

Белешки (уреди)

  1. Каланов Н.А. Речник на морски жаргон. - 2. - М .: Моркнига, 2011 .-- 153 стр. - ISBN 978-5-9906698-5-7 .

Врски