Капетан (воен чин)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Капетан
Russia-Army-OF-2-2010.svg Russia-Airforce-OF-2-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг мајор
Помлад ранг Постар поручник
Аналози Поручник капетан
Капетанот на 22-та посебна гардиска бригада специјални сили го составува падобранот Д-6

Капитан ( доцниот латински capitaneusвоен водач “; од латински caput „глава“) - чин , воен чин на офицери во армијата , авијацијата и морнарицата на многу земји и земји во светот, порано во Русија име на командант на компанија .

Приказна

Во античка Грција постоел аналог на капетанскиот чин - лохаг (командант на лохос ). Во современата грчка армија, лохаг ( грчки Λοχαγός ) е капетан. Во антички Рим, аналоген на lohag беше стотникот ( стотникот ). Во Отоманската империја, аналог на капетанот бил чинот јузбаши .

За прв пат чинот ( позиција , чин) на капетанот се појавил во средниот век во Франција , каде што т.н. началници на одделни воени области ; од 1558 година почнале да ги нарекуваат капетаните кои командувале со устата , а началниците на воените окрузи - Генерални капетани [1] .

Во Русија

Во Русија, чинот капетан се појавил во 16 век за странски офицери како командант на компанија (командант на компанија); во документите на наредбата на руската држава за прашањето за платите на Жак Маржерет, капетанот бил напишан како - капитен и капидан ; во 17 век бил инсталиран за команданти на чети во полковите на „новиот поредок“ , а на почетокот на 18 век - за команданти на чети во целата регуларна армија . Неопходно е да се направи разлика помеѓу капетаните во вооружените сили кои служеле во Животната гарда ( капетан на гардата ) и армијата ( капетан на армијата ), во согласност со табелата со чинови тие се од различни класи.

Во коњаницата (во драгунските полкови и корпусот на жандарми од 1882 година ), капетанот се нарекувал капетан , во козачките трупи - есаул .

Како знак на разлика во руската армија во 1855-1917 година, како и во Белата армија, се користеше галон лента за рамо со една празнина . Рангот на армиски пешадиски капетан беше еднаков на оној на современ армиски капетан, бидејќи по укинувањето на главниот чин во мај 1884 година, капетанот се искачи во табелата на чинови на ниво на VIII класа. Рангот на капетан на гардата е еднаков на чинот на армиски потполковник . Во државната служба на Русија имало и чин еднаков на пешадиски капетан - колегиум проценител од 1884 година, титуларен советник до 1884 година.

Во вооружените сили на СССР (а потоа и Русија), чинот капетан беше воспоставен со декрет на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР од 22 септември 1935 година за командниот персонал на копнените сили. воздухопловните сили и крајбрежните единици на морнарицата . Со истата уредба, чиновите капетан од 1 , 2 и 3 чин и капетан-полковник беа воведени за поморскиот персонал на морнарицата (вториот одговара на чинот капетан). Капетан е еден од рангот на помлади офицери во сите гранки на вооружените сили на Руската Федерација.

Во артилерија, чинот капетан одговара на позицијата командант на батерија (командант на баталјон).

Во полициските сили, капетанот обично има позиција што одговара на командантот на водот или командантот на четата.

Воен чин (чин)
помлад ранг:
Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg Постар поручник

Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg
Капетан
постар ранг:
Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg мајор
Малиот грб на Руската империја.svg Главен капетан

Малиот грб на Руската империја.svg Потполковник

Ознаки на капетанот

Руската империја, СССР и Руската Федерација

Примероци од ознаките на капетанот (OF-2) во Руската империја, СССР и Руската Федерација.

Ознаки Малиот грб на Руската империја.svg

РИА

Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советска армија
Ревер
знак

лента за на рамо
еполет
1904ir018-e09.png 1904-a-p12.png Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K6 1924v.jpg Капетан на Црвената армија полковник 1943v.png Капетан на Црвените воздухопловни сили 1943v.png RAF A F2Capt од 2010 година par.svg RAF AF F2Capt од 2010 година par.svg
RA A-AF F1-2-K4 1935 година.svg
Еполет
(пред 1917 г.)
Ремен за рамо
(пред 1917 г.)
командант
компании
(1919-1924)
ревер
знак
К6
(1924-1935)
...
(1935-1943)
... воздухопловните сили
(1935-1943)
лента за рамо SV (1943-1955) ... Поле
(1943-1955)
... преден SV
(1955-1991)
... воздухопловните сили
(1955-1991)
Ознаки Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руската Федерација

Ремен за рамо
Russia-Airforce-OF-2-2010.svg Russia-Army-OF-2-2010.svg Капетан на морнарицата (сина ивица) .png Капетан на морнарицата Ред Еџинг .png Russia-Army-OF-2-1994-parade.svg 12kpt.png Russia-Police-OF-2-2013.svg Russia-Police-OF-2-2013вng.png
... воздухопловните сили
(од 2010 г.)
... SV , Стратешки ракетни сили
(од 2010 г.)
...
Морски
авијација

(од 2010 г.)
...
Крајбрежни
поморските сили

(од 2010 г.)
... слатко
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
... Поле
(од 2010 г.)
... полицијата
SMVCH
... Националната гарда

Во Австрија

Ознаки на австриските вооружени сили .

ВО САД

Во Армијата на САД, чинот капетан е повисок по стаж од првиот поручник, но под мајор . Капетанот командува со единици од четата, брои од 75 до 200 луѓе, а исто така е офицер на штабот на баталјонот.

Титулата настанала за време на Револуционерната војна и била позајмена од системот на воени чинови на британската армија . Два меѓусебно поврзани сребрени правоаголници се користат како ознаки на капетанот.

Во Германија

Во земјите од германско говорно подрачје се нарекува капетански збор „Hauptmann“ ( тоа. Hauptmann е). Во средниот век, Хауптман командувал со фанлејн - тактички единици кои биле поголеми од чета, но помали од модерен баталјон. Во 18 век , кога цела Европа зборуваше француски, Хауптманите почнаа да се нарекуваат капетани, но на германски начин - Капитан. Овој збор стана толку популарен што во армиите на некои германски покраини, на пример, Баварија, имаше капетани од прва и втора класа. Меѓутоа, по она што се случи во 1871 година, германскиот капетан, кој служел во пешадијата, повторно бил наречен Хауптман, а капетанот на коњаницата конечно го обезбедил чинот капетан ( it. Rittmeister). Од 1888 година, ознаките на Хауптман станаа две надолжно распоредени ѕвезди на потера на главниот офицер со бел (од 1903 година - сребрен) врвка испреплетена околу копче, но не завиткана со „прасичка“, за разлика од ремените на штабовите . Таков ремен постоеше до 1945 година и беше оживеан во ННА на ГДР , но веќе со четири ѕвездички, лоцирани како советски капетан.

Во трупите на СС, еквивалент на рангот Хауптман беше чинот Хаупсттурмфирер .

Во Бундесверот , за да не им се создаваат непријатности на сојузниците на НАТО , беа воведени три ѕвезди за Хауптман, лонгитудинално лоцирани на британски начин. Во оваа форма постои и по обединувањето на Германија во 1990 година.

Во Израел

Израелскиот термин „серен“, што одговара на чинот капетан во израелските одбранбени сили , е земен од Библијата, каде што тој беше титулата водач на непријателите на Израелците, Филистејците .

Ознаки во други авиони

Во културата

исто така види

Белешки (уреди)

  1. „К-22“ - борбен крстосувач / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1979. - С. 71. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 4).

Литература