Рангиран 1 Капетан

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Рангиран 1 Капетан
Русија-морнарица-OF-5-2010.svg Русија-морнарица-OF-5.svg
Ремен за капетан од 1 ранг (руска морнарица) обележја на ракавот на капетанот од 1 -ви ранг (руска морнарица)
Земја
Висок ранг Заден адмирал
Помлад ранг Рангиран 2 Капетан
Аналози Полковник

Капетан од 1 -ви ранг - офицерски чин на поморскиот штаб [1] , во морнарицата (морнарица) на вооружените сили (АФ) на Руската империја , личен поморски воен ранг во морнарицата на вооружените сили на Сојузот на Советските социјалистички републики , Руската Федерација и во некои други поранешни републики на Советскиот Сојуз.

Одговара на воениот чин полковник во копнените сили и авијацијата .

Историја

Овој чин во Русија го воведе Петар I во 1713 година. Во 1732 година, со одлука на Воената поморска комисија, поделбата на рангот на капетанот во чинови беше откажана и до 1751 година, рангот на капетан од 1 -ви ранг одговараше на рангот „ капетан на флота “ („од / во капетанот на флотата“) ) или "капетан од чин полковник" ("капетан од ранг полковник"). Поделбата во чинови беше обновена на 5 септември (16), 1751 година. Возрасната граница за да се биде во поморскиот ранг Капетан од 1 -ви ранг на руската флота беше 55 години [2] .

Насловот во морнарицата на вооружените сили на СССР за инженерите на бродската служба - инженер -капетан од 1 -ви ранг , во 1940 година [3] , на инженерскиот амфибиски персонал ( екипаж ) на морнарицата му беше доделена титулата капетан на Инженер од 1-ви ранг . На остатокот од морнарицата (крајбрежен персонал: медицинска служба, хемиска служба, маринци , поморска авијација ) им беше доделен чин полковник.

Морнарицата на многу земји во светот еквивалентниот ранг генерално се нарекува „Капетан“ ( англиски. Капетан). За да се разликува од титулата „капетан“, насловот често се преведува како „ капетан “. Во класификацијата на НАТО, слични наслови се кодирани како ОФ-5. Во германската морнарица, еквивалентниот ранг звучи како него. Капитан зур Види [4] („капетан зур види “, буквално - „капетан на морето“), на шпански. Capitán de navío („капетан де навио“, буквално - „капетан на [воениот брод]), на португалски јазик - пристаниште. Capitão de mar e guerra ("capitão di mar и guerra ", осветлена - "капетан на морето и битката"). Можни се и други опции [5] .

Понекогаш се користи скратеното име „каперанг“ и сленг „капраз“ [6] .

Редоследот на воениот поморски ранг
помлад ранг:
Рангиран 2 Капетан

Амблем на руската морнарица.svg
Рангиран 1 Капетан
висок ранг:
Заден адмирал

Историја на обележја на воен ранг во Русија

Примероци од обележја Капетан 1-ви ранг (ОФ-5) во РИФ, СССР и Руската Федерација
Ранг Naval Ensign of Russia.svg
РИФ
Naval Ensign of Russia.svg

Флота на Руската Република

Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg
Морнарица на СССР
Naval Ensign of Russia.svg
Морнарица на Руската Федерација
ракав
знак

лента за на рамо
еполет
1904mor-e17.png 1904mor-17.png RN F6Kap1r 1917 манжетна.jpg Црвена флота Insignia 9.svg RAF N F5CaptainNavy 1940.gif RAF N F5CaptNavy од 2010par.svg RAF N F5CaptNavy1 1994-2010..png RAF N F5CaptNavy 2010parad.gif Russia-navy-polkovnik.png RAF N F5CaptNavy од 2010par.svg
Еполетот
(1904-1917)
Ремен за рамо
(пред 1917 година)
Знак за ракав
(1917)
Знак за ракав
командант
Бродови од 1 ранг
(1918-1935)
Знак за ракав
капетан
1 -ви ранг

(1935-1991)
лента за на рамо
до туника
(1943-1955)
... напред
(1955-1991)
… Обично за јакната
(1994-2010)
... напред
(1994-2010)
... секој ден
(1994-2010)
... напред
( од 2010 година)

Забелешки (уреди)

  1. Воени чинови // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - SPb , 1890-1907 година.
  2. Капетан од 1 -ви ранг // Воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. В.Ф. Новицки ... [ и други ]. - SPb ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.
  3. Уредба на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 7 мај 1940 година "За воспоставување воени чинови на највисокиот команден персонал на морнарицата".
  4. Шунков В., Гусев И., Тарас Д., Јадловски А. Награди, обележја и униформи од Големата патриотска војна . - М .: AST , 2015 .-- 256 стр. -ISBN 978-5-17-086237-5 .
  5. Codes НАТО кодови за оценки на воен персонал 1992 година (издание 5) . // Ранг Мејвен. Датум на лекување: 15 август 2017 година.
  6. Каланов Н.А. Речник на морски жаргон. .: Моркнига, 2011 .-- S. 151.- ISBN 978-5-9906698-5-7 .

исто така види

Литература