Ранг 3 Капетан

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Ранг 3 Капетан
Russia-Navy-OF-3-2010.svg Russia-Navy-OF-3.svg
Капетански ремен за рамо 3 ранг (Руска морнарица) ознаки на ракавите на капетанот од 3 ранг (руска морнарица)
Земјата
Виш ранг Ранг 2 Капетан
Помлад ранг Поручник капетан
Аналози мајор

Капетан од 3 ранг - во руската морнарица , воен чин што одговара на чинот мајор во копнените сили и авијацијата .

Пред воениот чин на војник кој отслужува воена служба во стражарска воена единица, на стражарски брод, се додава зборот „чувар“.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“.

Понекогаш се користи, во неформален амбиент, скратеното име „cap-tree“ [1] . Постои и комичен термин „хидромајор“, кој главно се користи во врска со капетаните од третото рангирање „механички“ специјалитети [2] .

Редоследот на воени чинови
Помлад ранг:
Поручник капетан

Амблем на руската морнарица.svg
Ранг 3 Капетан
Виш ранг:
Ранг 2 Капетан

Историја на ознаки на воен чин во Русија

Примероци на ознаки Капетан 3-ти ранг (OF-3) во СССР и Руската Федерација
Брадата Поморски знак на Советскиот Сојуз 1935 година.svg
Морнарица на СССР
Поморски знак на Русија.svg
Морнарица на Руската Федерација
ракав
знак

лента за на рамо
Црвена флота Insignia 7.svg RAF N F3LtCommander 1940 година.gif RAF N F3LtCom од 2010 година par.svg RFNAVYSH-CP3.png Russia-navy-shoulder-1994 13.gif Russia-navy-major.png RAF N F3LtCom од 2010 година par.svg
Командант
Брод од 2 ранг
(1918-1935)
Капетан
3-ти ранг

(1935-1991)
лента за на рамо
до туниката (1943-1955)
... напред
(1955-1991)
... лежерно на сакото
(1994-2010)
... напред
(1994-2010)
... секој ден
(1994-2010)
... напред
( од 2010 година)

Извори на

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Каланов Н.А. Речник на морски жаргон. - 2. - М .: Моркнига, 2011 .-- 153 стр. - ISBN 978-5-9906698-5-7 .
  2. Едуард Овечкин. Ајкули направени од челик. Лука. .