католицизмот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
христијанството
Христијански крст.svg
Библијата
Троица
Историја на христијанството
христијанска теологија
христијанско богослужение
Насоки во христијанството
Критика на христијанството
Друго
Портал: Христијанство

Католицизам , католицизам ( латински catholicismus од грчкиот καθολικός „универзален“, „вселенски“) е религија на христијаните кои го признаваат авторитетот на папата и епископите , особено во воспоставувањето на доктрината , неговото пренесување и организирање на богослужбите и тајните . Католичката црква ги смета сите крстени во Католичката црква за католици. Католицизмот обединува повеќе од 1,3 милијарди луѓе [1] во светот, тој е несомнено првата христијанска деноминација на планетата. Христијанството е исто така мнозинска религија ширум светот. На руски, терминот „католицизам“ најчесто се користи за означување на идеологијата и политиката на Католичката црква. Зборот „католицизам“ се користи за да се дефинира индивидуална религија [2] .

Католичката црква е формирана во текот на I милениум од нашата ера. д. на територијата на Западното Римско Царство и одигра важна улога во историјата на западната цивилизација [3] . Се одликува со организациска централизација и најголем број приврзаници меѓу христијанските цркви. Католичката црква на западниот литургиски обред, заедно со дваесет и три источни католички цркви, сочинуваат единствена католичка црква, која се смета себеси за Црква која ја поседува сета полнота на вистината.

Католичката црква се гледа себеси како единствена католичка црква чиј основач и поглавар е Исус Христос . Видливиот поглавар на Католичката црква е Папата , кој е канонски наследник на апостол Петар и поглавар на Светата столица и државата Ватикан во Рим .

Главните одредби на доктрината се утврдени во Никејскиот Символ , Никејскиот Символ (обично со filioque ), Халкидонскиот Символ , Апостолските и Атаназиските симболи на верата, како и во декретите и каноните на Ферара-Фиренца , Трент и Првиот ватикански совет. Во Катехизмот на Католичката црква е дадена генерализирана доктрина.

Име

Папата Франциско

Зборот „католик“, кој стана општоприфатено име за црквата обединета околу римскиот престол, е позајмен од грчкиот јазик ( грчки καθολικός - „универзален“, од старогрчки καθ όλη - „во текот“ или „според сè "). Според толкувањето на Катехизмот на Католичката црква, овој термин се подразбира како „универзален“, во смисла на „сеопфатен“, „универзален“ [4] [~ 1] .

За првпат во однос на црквата, терминот „ ἡ Καθολικὴ Εκκλησία “ бил применет околу 110 година во писмото на свети Игнатиј до жителите на Смирна и внесено во Никејскиот Символ на верата . По расцепувањето на црквата во 1054 година , таа била поделена на Католичка црква на Запад со центар во Рим и Православна црква на Исток со центар во Константинопол . Прекините во евхаристиската заедница меѓу Константинополската и Римската седишта се случувале постојано, почнувајќи од средината на I милениум од нашата ера. д. , но сите празнини од I милениум беа затворени.

По реформацијата во 16 век, црквата го користела терминот „католичка“ за да се разликува од различните протестантски групи што се одвоиле од неа. Името „Католичка црква“ се појавува во насловот на Катехизмот на Католичката црква. Покрај тоа, овој термин го користел папата Павле VI при потпишувањето на шеснаесет документи на Вториот ватикански собор [5] [6] [~ 2] .

Ширење

Ширењето на католицизмот низ земјите

Католицизмот е најголемата (по бројот на верници) гранка на христијанството. Од 2017 година, во светот имало 1,313 милијарди католици [1] . Петте најголеми земји во светот во однос на вкупното католичко население се Бразил , Мексико , Филипините , Соединетите Држави и Италија [7] .

Католицизмот е главна религија во многу европски земји ( Италија , Франција , Шпанија , Португалија , Австрија , Белгија , Литванија , Полска , Чешка , Унгарија , Словачка , Словенија , Хрватска , Ирска , Малта итн.). Вкупно, во 21 држава во Европа, католиците го сочинуваат мнозинството од населението, во Германија , Холандија иШвајцарија - половина [8] . Во западната хемисфера, католицизмот е широко распространет низ Јужна и Централна Америка , Мексико , Куба , Канада и САД .

Во Азија, католиците преовладуваат на Филипините и Источен Тимор ; има голем број католици во Виетнам , Јужна Кореја , Кина , Либан ( маронити ) итн.

Според различни проценки, во Африка живеат од 110 до 175 милиони католици [9] . Официјалните бројки од Католичката црква за 2017 година се 234 милиони католици во Африка. [1]

ВоАвстралија и Нов Зеланд, бројот на католиците преовладува над протестантите.

До 1917 година , според официјалните податоци, повеќе од 10 милиони католици живееле во Руската империја (главно во Кралството Полска ). Според пописот од 1897 година, вкупниот број на римокатолици изнесувал 11.468.000 [10] . Од 2005 година, во Русија имало 426 парохии [8] , од кои една четвртина немаат храмови. Проценките за вкупниот број католици во Русија варираат од 200.000 до 1,5 милиони. Референтната книга „Католичко-хиерархија“ дава бројка од 789 илјади [10] . Во Украина (главно во западниот дел на земјата) има околу 4,7 милиони католици, од кои повеќе од 4 милиони се католици од источниот обред [8] . Во Белорусија има над милион католици [8] .

Грко-католицизмот (или католицизмот на византискиот обред ) е широко распространет меѓу Белорусите, Словаците, Унгарците, Романците, Украинците, Русините и Мелките од Сирија , Либан и САД ; а исто така во мал број меѓу Албанците, Грците, Бугарите, Хрватите и Русите. Други источни католици се наоѓаат во Индија , Блискиот Исток, Египет , Етиопија , Еритреја , Ирак и дијаспората.

Источните католички цркви користат еден од источните литургиски обреди во црковниот живот. се под јурисдикција на Папата преку Конгрегацијата за ориентални цркви - еден од ограноците на Римската курија , формирана во 1862 година во рамките на Конгрегацијата за пропагирање на верата ( Пропаганда Фиде , сега Конгрегација за евангелизација на народите ), која се занимава со мисионерската работа на Црквата. Во 1917 година, папата Бенедикт XV ја направи автономна конгрегација.

Источните католички цркви се во целосна исповедна и литургиска заедница со Светата столица. Тие уживаат во сопственото канонско право , кое е различно од она на Латинската црква, поради што терминот „Цркви по нивно право“ ( sui iuris ) често се користи во нивната адреса. Во 1990 година, Апостолската столица го објави Кодексот на каноните на источните цркви , кој ги содржи нормите на канонското право заеднички за сите католички цркви од источните обреди.

Ограноци на христијанството без текст.svg
Христијанството во историјата
(XVI век)
(XI век)

Организација и управување

Грб на папскиот престол

Папата ја има највисоката, целосна, непосредна, универзална и обична моќ во Католичката црква [11] . Советодавните тела под папата се Колеџот на кардинали и бискупскиот синод . Административниот апарат на Црквата се нарекува Римска курија , која вклучува конгрегации , судови и други институции. Епископската столица Папата со курија ја формираше Светата столица , која се наоѓа во независна држава Ватикан . Светата столица е предмет на меѓународното право.

Светската католичка црква се состои од Црквата на латинскиот обред и источните католички цркви , кои исповедаат еден од источните литургиски обреди и имаат статус на „ Sui iuris “ (нивно право). Во пракса, тоа се изразува со фактот дека овие цркви, иако остануваат во заедница со папата и во Европа и во Америка, имаат своја хиерархиска структура и свое канонско право, обично целосно споделувајќи ја католичката догма. Најголемите источни католички цркви се на чело на Патријархот или Врховниот Архиепископ . Источните патријарси и врховните архиепископи се поистоветуваат со кардиналите-епископи од латинскиот обред и заземаат место во католичката хиерархија веднаш зад папата.

Главна посебна територијална единица е епархијата на чело со епископот . Некои важни епархии историски се нарекувале архиепископии . Неколку епархии (и архиепископии) можат да сочинуваат митрополија или црковна провинција. Центарот на метрополата нужно се совпаѓа со центарот на надбискупијата, така што митрополитот во Католичката црква е нужно архиепископот. Во некои земји ( Италија , САД , итн.), метрополите се обединети во црковни региони. Епископите на повеќето земји се обединети во конференција на католички бискупи , која има големи овластувања во организирањето на црковниот живот во земјата.

Епархиите се составени од парохии на чело со парохиски ректори кои се подредени на епископот. На игуменот во парохијата може да му помагаат други свештеници, наречени викари . Понекогаш соседните парохии се обединуваат во деканатски канцеларии .

Посебна улога во Католичката црква имаат таканаречените институции на посветен живот , односно монашките редови и конгрегации ; а исто така и општества на апостолскиот живот . Институциите на посветен живот имаат свои статути (одобрени од папата); нивната територијална организација не секогаш одговара на црковната епархиска структура. Локалните единици на монашките редови и конгрегации понекогаш се подредени на локалните епархиски епископи, а понекогаш директно на папата. Голем број наредби и конгрегации имаат еден поглавар (Генерал на редот, генерален претпоставен) и јасна хиерархиска структура; други се спојување на целосно автономни заедници.

Колегијалноста во црковната управа ( extra Ecclesiam nulla salus ) датира од апостолско време. Папата врши административни овластувања во согласност со Кодексот на Канонското право и може да се консултира со Светскиот бискупски синод. Епархиското свештенство (архиепископи, епископи, итн.) функционира во рамките на обичната јурисдикција, односно поврзано со закон со функцијата. Ова право го имаат и голем број прелати и игумени, а свештениците - во рамките на својата парохија и во однос на нивните парохијани.

Свештенството

Католички свештеник во расо со колорат

Во свештенството се вклучени само мажи. Разликувајте помеѓу белото свештенство (составено од свештеници кои служат во епархиските цркви) и црното свештенство ( монаштвото ). Како и во сите историски цркви , свештенството е јасно одвоено од мирјаните и е поделено на три степени на свештенство:

Свештениците (службениците на Црквата кои не се ракополагаат во текот на свештенството ) имаат два диплома - послушници и читатели - и не припаѓаат на свештенството.

Целибатот е задолжителен за свештениците и епископите од латинскиот обред. Во 20 век била обновена институцијата постојан ѓаконат, за постојаните ѓакони не е потребен целибат, но таков ѓакон повеќе нема да може да стане свештеник. Во источните обреди, целибатот е задолжителен само за епископите и монасите.

До крајот на 2014 година, вкупниот број на католички епископи во светот беше 5.237, бројот на свештеници - 415.792, повеќе од 44,5 илјади постојани ѓакони. Бројот на членовите на машките монашки редови, кои не се свештеници, изнесуваше повеќе од 54 илјади луѓе, жени-монахињи - 682 илјади. Во 2014 година, 116.939 семинаристи студирале во католичките семинарии [12] .

Верување

Вероучение базируется на Священном Писании и Священном Предании . Католическая догматика приведена в Никейском символе веры и подробно описана в Катехизисе Католической Церкви , каноническое право систематизировано и изложено в Кодексе канонического права .

Священное Предание включает в себя каноны — свод правил апостолов и Вселенских Соборов , авторизованные церковью литургические тексты, богословские творения Отцов церкви , жития святых , а также обычаи церкви. При этом Предание, в понимании святоотеческой литературы, «есть жизнь Святого Духа в Церкви». Согласно догматической Конституции второго Ватиканского собора «Dei Verbum » «Священное Предание и Священное Писание составляют единый священный залог Слова Божия, вверенный Церкви» [13] . Со Священным Писанием и Священным Преданием тесно связано понятие «учительство церкви» (Магистериум). Согласно католической доктрине на «учительстве церкви» лежит обязанность аутентичного истолкования и Писания и Предания, причём учительство не превосходит Слова Божия, а служит ему [13] .

Католическая вера провозглашает, что существует один вечный Бог в трёх лицах: Бог Отец, Бог Сын (Иисус Христос) и Бог Святой Дух; Церковь — «… это продолжающееся присутствие Иисуса на земле». Церковь учит, что спасение достоверно существует только в католической церкви, но признаёт, что Святой Дух может использовать и иные христианские общины, чтобы привести людей к спасению [14] [15] .

Таинства

В католичестве существует семь таинств :

По учению Католической церкви, таинства — это священнодействия , в которых верные видят признаки присутствия Бога, и пути ниспослания Божьей благодати всем участникам, кто принимает веру. Таинство есть видимый образ невидимой благодати. За исключением крещения, таинства могут совершаться только католическим духовенством. Крещение — это единственное таинство, которое может быть произведено любым христианином, а в случае необходимости — даже некрещёным человеком, имеющим требуемое намерение, но лишь в случае, если нет возможности позвать священника или крещаемый находится под угрозой смерти [16] .

Жизнь после смерти

Вера в жизнь после смерти является частью католической веры; «четыре последние вещи» — смерть, суд, воскресение, рай или ад [17] . Католичество учит, что сразу после смерти душа каждого человека попадает на Божий суд , основанный на поступках его земной жизни. Также в католической вере есть учение страшного суда , когда Христос будет судить сразу всех людей. Это решение, в соответствии с католическим учением, положит конец человеческой истории и ознаменует начало новой и улучшенной Божьей справедливостью. Основы, по которым будет оцениваться душа каждого человека, подробно изложены в Евангелии от Матфея [18] [19] [20] .

Отличия от других христианских вероучений

Католическое вероучение имеет ряд доктринальных положений, которые отличают её от учения других христианских конфессий:

 • филиокве (filioque) — догмат об исхождении Святого Духа как от Отца, так и от Сына (но не как от разных источников);
 • догмат о Непорочном зачатии Девы Марии и догмат о Её телесном вознесении;
 • учение о чистилище ;
 • учение об индульгенциях ;
 • особо широкое почитание Девы Марии ( hyperdulia, ὑπερδουλεία ), хотя оно распространено также в Русской, Кипрской православных и в несторианских церквах;
 • как у православных, почитание мучеников, святых и блаженных при различии между поклонением, подобающим одному лишь Богу ( latria, λατρεία ), и почитанием святых ( dulia, δουλεία );
 • утверждение монархической власти Римского епископа над всею Церковью как преемника апостола Петра ;
 • централизованность церковной организации (схожая черта с некоторыми протестантскими движениями), в отличие от автокефальности православных поместных церквей;
 • утверждение о безошибочности учительства Папы Римского в вопросах веры и нравственности, провозглашаемого ex cathedra ;
 • нерасторжимость таинства брака ; существует лишь возможность признания недействительности брака.

Богослужение

Рождественская месса в Базилике Рождества Христова ( Вифлеем )

В католичестве существуют несколько обрядов. Преобладающим обрядом является латинский или римский, распространённый по всей планете. Прочие Западные обряды ограничены территориальными рамками или рамками монашеских орденов. В северо-западной Ломбардии , кроме города Монца , около 5 миллионов человек практикуют амвросианский обряд , в городе Брага (Португалия)брагский обряд , а в городе Толедо и ряде других испанских городов — мосарабский обряд , в которых есть ряд отличий от литургии римского обряда. Восточные обряды употребляются в богослужении восточнокатолических церквей .

Характерные черты богослужения в латинском обряде

Подробнее смотри статьи: Месса , Литургия часов

 • добавление «и Сына» ( филиокве ) в Никео-Константинопольский символ веры
 • обязательный целибат священства
 • крещение , в большинстве случаев, через возлияние воды на голову, а не погружение в воду
 • совершение миропомазания только епископом (священник может преподать это таинство лишь в исключительных случаях, например, в случае смертельной опасности для принимающего таинство)
 • употребление для Евхаристии , как правило, пресного хлеба , а не квасного
 • причастие мирян или Телом, или Телом и Кровью Христа — и то и другое считается причастием во всей полноте; причастие священства только Телом и Кровью
 • крестное знамение слева направо, а не справа налево как в византийском обряде (в том числе у православных), при этом знамение, чаще всего, совершается пятью пальцами, как символ пяти ран Христовых
 • Ноги Иисуса Христа на распятии скрещены (в отличие от православия, где они лежат параллельно друг другу). При этом на католическом распятии правая нога Иисуса Христа лежит поверх левой

Богослужение до Второго Ватиканского собора традиционно совершалось на латинском языке . После данного собора совершается также и на национальных языках.

Литургия латинского обряда, месса — главное богослужебное действие, на котором совершается таинство евхаристии . Состоит из Литургии Слова (главный элемент которой — чтение Библии ) и Евхаристической Литургии. Причащение в латинском обряде до Второго Ватиканского собора осуществлялось под одним видом для мирян и под двумя видами для священнослужителей. После Второго Ватиканского собора всё большее распространение получает практика причащения под двумя видами и мирян. Для таинства используется пресный хлеб — гостия .

Литургический год начинается с Адвента (Рождественского поста). Среди периодов литургического года выделяются два постных периода — Адвент и Великий Пост , два праздничных — рождественское и пасхальное время. Прочие периоды литургического года объединены под названием « рядовое время ». Выделяется три ранга церковных праздников — «память» (святого или события), «праздник» и «торжество». Два главных праздника литургического года — Пасха и Рождество празднуются с октавой, то есть в течение восьми дней после самого торжества ( Октава Пасхи , Октава Рождества ). Три дня, предшествующих пасхальному воскресенью — Великий четверг , Великая пятница и Великая суббота представляют собой вершину богослужебного годового цикла и объединены под названием Пасхальное триденствие .

Ежедневное чтение Литургии часов (бревиария) обязательно для священнослужителей и монашествующих. Миряне могут использовать бревиарий в своей личной религиозной практике.

Внелитургические богослужения включают в себя пассийные службы, в том числе Крестный путь , поклонение Святым Дарам , молитвенные процессии, храмовое общинное чтение молитв (главным образом, Розария ) и т. д.

По традиции в латинском обряде дети начинают приступать к таинству евхаристии в возрасте 7-10 лет, первое Причастие ребёнка становится семейным торжеством. Конфирмация ( миропомазание ) проводится над подростками в возрасте 13 лет и старше.

У христиан-католиков (как западного, так и восточного обрядов) принято приветствовать друг друга восклицанием « Слава Иисусу Христу !», на которое, как правило, следует ответ «Во веки веков! Аминь!», а в некоторых общинах «Во веки слава!» или «Навеки слава!».

Социальная доктрина

Социальная доктрина католичества наиболее развита по сравнению с другими христианскими конфессиями и течениями. В XVII веке немецкий теолог Руперт Мельдений [en] (1626), по другим исследованиям первое авторство принадлежит Марку Антонию Доминису (1617) [21] , выдвинул знаменитую максиму: « in necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas » — «в необходимом — единство, в сомнениях — свобода, во всём — любовь» [22] . Известный теолог кардинал Йозеф Хёффнер определил католическое социальное учение как «совокупность социально-философских (взятых, в сущности, из социальной природы человека) и социально-теологических (взятых из христианского учения о Спасении) знаний о сущности и устройстве человеческого общества и о вытекающих отсюда и применимых к конкретным общественным отношениям нормам и задачам строя».

Католическое социальное учение опиралось сначала на августинизм , а позже — на томизм и основывается на ряде принципов, среди которых выделяются персонализм и солидаризм . Католическая церковь предложила свою трактовку теории естественного права, сочетающую религиозные и гуманистические идеи. Первичный источник достоинства и прав личности — Бог , однако, сотворив человека как существо телесное и духовное, личностное и социальное, Он наделил его неотъемлемыми достоинством и правами. Это стало результатом того, что все люди стали равны, уникальны и причастны Богу, но имеют свободную волю и свободу выбора. Грехопадение повлияло на природу человека, но не лишило его естественных прав, а поскольку его природа до окончательного Спасения человечества неизменна, то даже Бог не властен отнять или ограничить свободу человека. По мнению Иоанна Павла II , «человеческая личность есть и должна оставаться принципом, субъектом и целью всех социальных обществ». В решениях Второго Ватиканского Собора и энцикликах Иоанна Павла II отстаивалась необходимость разделения властей и правового характера государства, при котором первичны законы, а не воля уполномоченных должностных лиц. В то же время, признавая различие и самостоятельность природы и цели Церкви и государства, католические теологи подчёркивают необходимость их сотрудничества, поскольку общей целью государства и общества является «служение одним и тем же». Одновременно католичество противостоит тенденциям закрытости государств, то есть противопоставляет «национальные традиции» общечеловеческим ценностям.

Социальное учение восточных католических церквей принципиально не отличается от социальной доктрины Римо-католической церкви, хотя некоторые поместные церкви имеют свой собственный подход к социальным проблемам, обусловленный историческими и общественно-культурными реалиями народов. В частности, Украинская Греко-Католическая Церковь делает особенный акцент на биоэтике и этике политических отношений [23] .

Раскольнические группы на основе католических традиций

Старокатолики откололись от Католической церкви вследствие неприятия некоторых решений Первого , и, как следствие, — Второго Ватиканского собора . Кроме того, существуют маргинальные группировки, называющие себя католиками, но непризнаваемые в качестве таковых Святым Престолом. Многие такие группы доктринально стоят на консервативной христианско-фундаменталистской платформе, фактически представляют собой свою собственную организационную автономию.

Неримский католицизм Маргинальный католицизм
Старокатолицизм : Старокатолическая церковь Германии , Старокатолическая церковь Австрии , Старокатолическая церковь Нидерландов , Христианско-католическая церковь Швейцарии , Католическая апостольская церковь Европы , Польская национальная католическая церковь , Польская национальная католическая церковь Америки Апостольский католицизм : Католическая апостольская церковь (Германии и Англии ), Новоапостольская церковь (Германии, ЮАР и др.)
Консервативный католицизм : Бразильская католическая апостольская церковь , Католическая американская православная церковь , Мексиканская православная католическая апостольская церковь , Католическая апостольская галликанская церковь , Старороманская католическая церковь Франции , Старокатолическая мариавитская церковь Польши , Африканский легион Марии ( Кения ), Национальная католическая апостольская церковь Либеральный католицизм : Православная католическая церковь, Автокефальная галликанская католическая церковь , Апостольская гностическая церковь (все 3 - во Франции), Либеральная католическая церковь США
Реформированный католицизм : Филиппинская независимая церковь, Чехословацкая гуситская церковь
Англороманский католицизм ( англокатолицизм ) : Свободная протестантская епископальная церковь Великобритании , Свободная протестантская епископальная церковь Нигерии , Африканская православная церковь Зимбабве , Африканская православная церковь ЮАР
Католические церкви, возглавляемые независимыми епископами («episcopi vagantes») : Католическая апостольская православная церковь Востока ( Алуэтт-Писсак , Жирика , Франция), Смешанный независимый главный приход Восток-Запад (Беэмское миссионерское аббатство, Франция)

См. также

Примечания

Комментарии
 1. Как поясняет Катехизис, церковь вселенская, потому что в ней присутствует Христос. Отдельные Церкви, то есть, в первую очередь, диоцезы (епархии) — полностью вселенские через общение с одной из них — Римской Церковью. Эти отдельные Церкви «созданы по образу Вселенской Церкви»
 2. Подпись папы появляется в латинской версии.
Источники
 1. 1 2 3 Presentation of the Pontifical Yearbook 2019 and the Annuarium Statisticum Ecclesiae 2017, 06.03.2019
 2. Азбука христианства. Словарь-Справочник важнейших понятий и терминов христианского учения и обряда. — М.: Наука, 1997. — С. 118
 3. O'Collins , p. v (preface).
 4. Катехизис Католической Церкви, § 830—831 . Дата обращения: 1 марта 2016.
 5. Катехизис Католической Церкви . — Libreria Editrice Vaticana, 2003.
 6. Документы Второго Ватиканского собора . Дата обращения: 19 мая 2013. Архивировано 25 мая 2013 года.
 7. Country Comparison to the World // CIA World Factbook
 8. 1 2 3 4 Статистика сайта catholic-hierarchy
 9. Данные сайта adherents.com (недоступная ссылка) . Дата обращения: 1 октября 2008. Архивировано 29 июня 2011 года.
 10. 1 2 Первая всеобщая перепись населения Российской империи 1897 г. Распределение населения по вероисповеданиям и регионам Архивная копия от 24 октября 2012 на Wayback Machine
 11. Кодекс канонического права, 331—335
 12. В мире насчитывается 1,3 млрд католиков
 13. 1 2 Dei Verbum. &10
 14. John Paul II, Pope Laetamur Magnopere . Vatican (1997). Дата обращения: 9 марта 2008. Архивировано 25 мая 2013 года.
 15. Катехизис Католической Церкви, § 777—778 . Дата обращения: 3 января 2016.
 16. Катехизис Католической Церкви, § 1256 . Дата обращения: 18 мая 2013.
 17. Краткий катехизис . Дата обращения: 19 мая 2013.
 18. Катехизис Католической Церкви, § 1021—1022, 1051 . Дата обращения: 3 января 2016.
 19. Катехизис Католической Церкви, § 1023—1029, 1042—1050 . Дата обращения: 3 января 2016.
 20. Катехизис Католической Церкви, § 1030—1032, 1054 . Дата обращения: 3 января 2016.
 21. Friedrich Meinecke. Neue Briefe und Dokumente. — Oldenbourg Verlag, 2012.
 22. Выражение часто приписывают Августину Блаженному .
 23. Социальное учение УГКЦ . Дата обращения: 19 мая 2013.

Литература

На русском языке
На других языках

Ссылки