Катовице

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Градот
Катовице
Катовице
Катовице колаж N.jpg
Знаме [d] Грб [d]
Знаме [d] Грб [d]
50 ° 15 ′ N НС. 19 ° 00′ источно г. H G Я O
Земја Полска
Војводство Шлезиски
Претседателот Марчин Крупа
Историја и географија
Основана 1598 година
Поранешни имиња Катовиц (до 1921, 1939-1945)
Сталиногруд (1953-1956)
Град со 1865 година
Плоштад 164,67 km²
Централна висина 357 м
Временска зона UTC + 1: 00 , во лето UTC + 2: 00
Популација
Популација 321 илјади луѓе ( 2005 )
Агломерација население 3.487.000 ( GOP )
Катоиконим катовичани, катовичанин, катовичанк [1]
Дигитални идентификатори
Телефонски код +48 32
Поштенски код 40-001
Код на автомобилот СК
Друго
Награди Орден на знамето на трудот, 1 степен

web.archive.org/web/20070623134134/http://www.um.katowice.pl/
Катовице на мапата
Катовице
Катовице
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Катовице ( Пол. | Катовице [ the k a t ɔ v i t ͡ s ɛ ], него. Катовиц - Катовиц; Сталиногруд ( Пол. Сталиногрод) во 1953-1956) - град на југот на Полска во Горна Шлезија , на главен град на провинцијата Шлезија . Основан во 19 век , статусот на град го добил во 1865 година , со одлука на кралот на Прусија, Вилхелм I. Според податоците за 2004 година , населението на Катовице е 321.163 луѓе, а во градското подрачје живеат вкупно 3.487.000 луѓе.

Катовице е центар на науката, културата, индустријата, бизнисот, трговијата и транспортот во Горна Шлезија и јужна Полска, како и главен град во индустрискиот регион Горна Шлезија. Катовице се наоѓа во урбаната област со население од 2.774.460 жители според Еуростат и исто така дел од поширокото градско подрачје на Шлезија со население од 5.294.000 според Европската мрежа за набљудување на просторното планирање [2] .

Историја

Регионот Катовице во Горна Шлезија е населен со етнички Шлезијци со најрана документирана историја [3] [4] . Со него првично владееше полската шлезиска династија Пиаст до нејзиното исчезнување [5] . Населувањето во областа околу Катовице датира од крајот на 12 век. Од 1138 година, битомските кастолини ја покривале територијата каде што сега се наоѓа Катовице. Во 1177 година, војводата Казимир II Праведникот легално му ги пренел земјите на неговиот внук Мешко I Тангелфут [6] . Ова го оправдало нивното вклучување во средновековните шлезиски провинции. На крајот на 14 век, биле создадени нови села под имињата Богушице, Лигота, Шопеница и Подлеши, како и селото Домб, споменато во 1299 година во документ издаден од војводата Казимиерз од Битом.

Од 1327 година, регионот е дел од Кралството Бохемија . Историските документи датирани од 1468 година се однесуваат на населбата Подлеши, која моментално е една од урбаните области, додека селото Катовице (или „Катовице“ во старите записи) првпат се споменува во 1598 година [7] . Историчарите веруваат дека Катовице е основана на десниот брег на реката Рава од Анджеј од Бохучице околу 1580 година.

Во 1742 година, Првата Шлезиска војна ја пренела Горна Шлезија, вклучително и Катовице, во Прусија. Последователно, од втората половина на 18 век, многу германски или пруски занаетчии, трговци и уметници почнале да се населуваат во регионот, кој во изминатите стотици години бил населен со Полјаци. Истовремено, Шлезија доживеа прилив на првите еврејски доселеници. Во првата половина на 19 век, интензивната индустријализација ги претвори локалните мелници и фарми во индустриски челичарници, рудници, леарници и занаетчиски работилници. Придонело и за создавање компании и за брзиот раст на градот. Во исто време, Катовице беше поврзан со железничкиот систем со првиот воз кој пристигна на главната станица во 1847 година.

Катовице добил статус на град во 1865 година во пруската провинција Шлезија [7] . Градот процвета поради големите наоѓалишта на минерали (особено јаглен) во блиските планини. Екстензивниот урбан раст и просперитет зависеа од индустријата за јаглен и челик, кои започнаа за време на Индустриската револуција. Градот бил населен главно со Германци, Шлезијци, Евреи и Полјаци. Во 1884 година, 36 еврејски ционистички делегати се состанаа овде, формирајќи го движењето Ховевеи Сион (хебрејски „љубители на Сион“, палестинофили ). Порано, дел од областа Бехтен, во 1873 година, станал главен град на новата област Катовице. На 1 април 1899 година, градот бил одвоен од округот, станувајќи независен град [4] .

Во согласност со Версајскиот договор, по Првата светска војна, плебисцитот на Горна Шлезија бил организиран од Лигата на народите [8] . Населението гласало (22.774 луѓе) да остане дел од Германија, но 3.900 луѓе гласале за Полска. И покрај мнозинството гласови, градот беше приклучен на Полска. По Шлезиското востание од 1919-1921 година, Катовице станал дел од втората полска република со одредена автономија за шлезискиот парламент како изборна област и Советот на Шлезиското војводство како извршно тело) [8] .

Во раните фази на Втората светска војна, Катовице во суштина беше напуштена бидејќи полската војска требаше да биде стационирана околу Краков. Додека гранатирањето на Вестерплате на 1 септември 1939 година се сметало за прво вклучено во Втората светска војна, Хитлер всушност наредил тивка диверзантска мисија еден ден претходно, облекувајќи ги своите СС офицери како полски војници. Под нацистичката окупација, многу историски и верски споменици на градот биле уништени, пред се Големата синагога Катовице, која била запалена пред нејзиното основање на 4 септември 1939 година. Потоа следеше промена на имињата на улиците и воведување строги правила. Покрај тоа, употребата на полски јазик во јавниот дискурс беше забранета. Германската администрација е озлогласена и по организирањето јавни егзекуции на цивили, а до средината на 1941 година повеќето од полското и еврејското население биле протерани.

За време на германската окупација, фабриката Ферум во Катовице произведувала ракети за Вермахтот [9] . Во градот имало подземна група полски комунисти (чиј еден од членовите бил советскиот граничен поручник С. В. Козленков) [10] .

Во јануари 1945 година Катовице беше ослободено од германската окупација од страна на Црвената армија [11] .

Повоениот период на Катовице се карактеризира со развој на тешката индустрија во регионот на Горна Шлезија, што му помогна на градот да го врати статусот на индустријализиран полски град и главен административен центар. Како што градот се развиваше брзо, во 1950-тите забележано е значително зголемување на населението и прилив на мигранти од Источните погранични региони, т.н. Crécy. Урбаната област почна брзо да се шири за да ги вклучи соседните комуни и окрузи.

Од 7 март 1953 година до 10 декември 1956 година, Катовице беше наречена Сталин-градина во чест на водачот на Советскиот Сојуз Јосиф Сталин [12] . Оваа промена беше воведена со уредба на Државниот совет. Во 1956 година, поранешното име било вратено по бројни протести [13] .

Во 1990 година, првите демократски локални избори што се одржаа означија нов период во историјата на градот. Економијата на Катовице се претвори од центар на тешката индустрија во „една од најатрактивните инвестициски локации за гранките на современата економија во Централна Европа[14] . Неодамна, ефикасната инфраструктура на градот, брзиот напредок во севкупниот развој и зголемувањето на канцеларискиот простор го направија Катовице популарна деловна локација. Katowickie Centrum Wystawiennicze организира саеми или изложби и привлекува инвеститори од целиот свет [15] . Катовице е централен град на индустрискиот регион Горна Шлезија и главен град на Горна Шлезиска конурбација .

Со воведувањето на воената состојба во декември 1981 година во Катовице, имаше големи протести на синдикатот Солидарност - штрајкови во рудникот Вуек и во металуршката фабрика Хута Катовице , задушени со воена сила.

Во 1999 година Катовице стана центар на Шлезиското војводство, во 1975-1998 година беше центар на Катовицето војводство .

Катовице е центар на индустријата за јаглен и металургија.

Урбана населба Катовице

Клима

Климата е умерено континентална. Просечната температура е +8,2 ° C (-1,5 ° C во јануари и до +18 ° C во јули). Просечните годишни врнежи се 608,5 mm. Типични западни слаби ветрови дуваат со брзина од околу 2 m/s. [16]

Транспорт

Катовице е еден од најголемите транспортни центри во Полска.

Географија

Катовице се наоѓа на висорамнините Катовице (висорамнини), дел од Шлезиските планини, во источниот дел на Горна Шлезија , на југот на Полска , околу 50 километри северно од шлезиските Бескиди (дел од Карпатите) и околу 100 километри југоисточно од Судетските Планини.во централниот дел на Горниот Шлезиски слив на јаглен. Градот лежи на сливот на сливовите на Висла и Одра ; низ неговата територија течат неколку реки, од кои главни се Рава (притока на Бриница ) и Клодница (притока на Одра), како и неколку помали водотеци.

Катовице е урбана заедница во Шлезиското војводство во југозападна Полска. Тоа е централниот регион на Шлезиската метропола - метропола со два милиони жители. Се граничи со градовите Chorzow , Siemianowice Silesian, Сосновец , Myslowice , Lodziny , Tychy , Mikolow , Ruda Slaska и Celadu [17] .

На 600 километри од Катовице има шест главни градови: Берлин , Виена , Прага , Братислава , Будимпешта и Варшава .

Демографија

Во моментов, градот Катовице е населен главно со Полјаци и етнички Шлезијци, како и неколку малцинства на Германци, Чеси и Моравци [18] . Тоа исто така го прави регионот религиски и културно разновиден. Со текот на годините, оваа разновидност силно се рефлектираше во локалната архитектура, како што се станбените згради и владините згради. Неодамнешниот полски попис покажа дека Шлезијците се најголемото етничко малцинство во Полска, а Германците се на второто место на листата. И двете од овие малцинства главно живеат во регионот на Шлезија. Затоа, таа е најмултикултурната провинција во Полска.

Пред Втората светска војна, Катовице главно било населено со Полјаци и Германци. Шлезискиот демографски попис од 1905 година покажа дека Германците сочинуваат речиси 75% од вкупното население. По поразот на Германија во 1945 година, големото германско мнозинство било принудено да побегне [18] .

Архитектура

Катовице не бил изграден како средновековен град. Центарот на градот почнал да се оформува во средината на 19 век, кога бил дел од Кралството Прусија и имало етничко германско мнозинство. Зградите од тоа време се украсени во еклектичен стил (главно ренесансни со барокни елементи). До крајот на деветнаесеттиот век, центарот бил наречен „Малиот Париз“ поради присуството на станови во париски стил. Примери на модернизам, особено меѓународниот стил и инспирирани од архитектурата Баухаус, сè уште коегзистираат со модерните деловни згради во центарот на Катовице. Во 1950-тите и 1980-тите, многу социјалистички станбени згради беа изградени во внатрешните предградија. Забележителни примери од овој период вклучуваат повеќенаменски арен комплекс наречен Сподек и делови од областа Козиутки [19] .

Катовице е еден од ретките градови во Полска каде се присутни речиси сите архитектонски стилови. На пример, плоштадот на пазарот во Катовице (полски: Rynek Katowicki) е опкружен со огромно мнозинство згради и структури кои претставуваат стилови како што се неокласицизмот, модернизмот, социјалистичкиот реализам. Некои станови имаат неоготски елементи, кои се извонреден пример од овој тип во Централна и Источна Европа [20] . Контурите на улиците, особено во старата заднина, многу потсетуваат на оние во Париз. Создадени се репрезентативни булевари и шеталишта и покрај силниот индустриски карактер на градот. Тие, сепак, најмногу го красеа центарот на градот, а не надворешните предградија на работничката класа.

Многу постари згради беа урнати во 1950-тите за да се направи простор за модерни блокови. Други причини за нивното уништување биле огромните архитектонски детали кои некогаш го претставувале богатството на локалните индустријалци и сопственици на имот. Во тоа време, ова беше особено неконзистентно со социјалистичкиот систем и комунистичкото владеење.

Економија

Катовице е голем центар за јаглен и челик. Има неколку рудници за јаглен (рудник Ујек, рудник Мисловице-Весола, рудник Вецорек, рудник Мурки, рудник Сташиќ), организирани во синдикати - компанијата за јаглен Katowicki (pl: Katowicki Holding Węglowy), два металуршки погон (Huta Baildon, Huta Ferrum) и една леарница за обоени метали (Huta Metali Nieżelaznych Szopienice) [21] .

Катовице е голем трговски и изложбен центар. На Меѓународниот саем во Катовице и Сподек секоја година се одржуваат десетици меѓународни саеми. Катовице го има вториот по големина деловен центар во Полска (по Варшавскиот бизнис центар). По улиците на Хоржовска, Корфантего и Роженски стојат облакодери. Најновите деловни згради се Хорзовска 50, облакодерот Алтус и кулите на Шлезија.

Катовице е жител на Специјалната економска зона Катовице (Специјална економска стрела Катовице).

Стапката на невработеност е една од најниските во Полска - 2% (2008) [22] . Градот сè уште се карактеризира со силата на работничката класа и привлекува многу луѓе од соседните градови и земји.

Образование

Универзитетот во Шлезија во Катовице - Правен и Административен факултет

Катовице е голем научен центар. Во градот има повеќе од 20 универзитети со вкупен број студенти над 100.000, меѓу нив:

Также имеются:

События и достопримечательности

Города-побратимы

Фотографии

См. также

Примечания

 1. Городецкая И. Л., Левашов Е. А. Катовице // Русские названия жителей: Словарь-справочник. — М. : АСТ , 2003. — С. 136. — 363 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-016914-0 .
 2. http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/official/reports/coheter/coheter_en.pdf
 3. Выписки Из Культурной Периодики — Новая Польша
 4. 1 2 Historia miasta i dzielnic — Katowice
 5. Katowice, Poland | A City Guide | Cracow Life
 6. Мешко I. Некоронованный король и… викинг
 7. 1 2 Что значит катовице Значения слов
 8. 1 2 Германо-Польский конфликт из-за Верхней Силезии 1919—1921 гг
 9. А. В. Зотова, С. Н. Полторак. Деятельность Государственного Комитета Обороны по использованию трофеев в период Великой Отечественной войны // Вестник ВолГУ. Серия 4. «История. Регионоведение. Международные отношения.» Том 22, № 3, 2017. стр.126-131
 10. Дозорные западных рубежей: документальные очерки по истории войск Краснознамённого Западного пограничного округа / И. А. Куроленко, В. А. Козлов, Э. Д. Брагин, Н. Д. Боровков. 2-е изд., пер. и доп. Киев, 1984. стр.184
 11. Katowice, Poland
 12. Польский город СТАЛИНГРАД: szhaman — LiveJournal
 13. Jak Katowice zamieniono na Stalinogród . niezależna.pl (07.03.2013).
 14. 未备案
 15. Архивированная копия (недоступная ссылка) . Дата обращения: 28 августа 2017. Архивировано 28 августа 2017 года.
 16. Климат: Катовице — Климатический график, График температуры, Климатическая таблица — ru.Climate-Data.org
 17. Город на юге Польши в Верхней Силезии 8 букв
 18. 1 2 Silesia
 19. When did a «Flying Saucer» arrive in Katowice? — Katowice
 20. Рыночная площадь в Катовице, Польша Редакционное Фотография — изображение насчитывающей заполированность, верхне: 55040582
 21. Катовице — «Энциклопедия»
 22. Główny Urząd Statystyczny
 23. В польском Катовице разобрали монумент советским солдатам — Телеканал «Звезда»

Ссылки