Козачка војска

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Пират КК генерал на армиските козачки единици. 1855 година. [еден]
Август атамани на козачките трупи. Колаж од раните 1910-ти

Козачка војска - воена формација ( армија ), регрутирана од редот на лицата на козачкиот имот или држава ; Првично појавувајќи се како здруженија на слободни и бегалци надвор од која било државна административна јурисдикција, козачките трупи подоцна станаа дел од вооружените сили на московската држава , а потоа и на Руската империја , како и на Комонвелтот и Отоманската империја .

Во Русија

Нашиот голем суверен, против неговите државни непријатели, собира мноштво многу и неброени, а зградите се различни: ...

Дон Козаци , Терек Козаци , Јаички Козаци се борат со огнена битка; и Запорожје Черкаси - и огнени и стрелачки.

Со појавувањето на редовна војска во Русија на крајот на 17 век, до 70-тите години на 19 век, Козаците биле рангирани меѓу нередовните трупи на Русија .

Во 1874 година , системот на регрутирање во Русија беше заменет со универзална воена служба , а редоследот на службата на Козаците почна да се одредува со повелбата на армијата Дон усвоена во 1875 година.

Од тоа време терминотнеправилни трупи “ исчезна во официјалните документи и концептот на „козачки трупи“ беше законски фиксиран.

На почетокот на 20 век, во Русија имало 11 козачки трупи , кои броеле околу три милиони луѓе; најголемата беше Донската армија . Во мирно време, Козаците поставија 17 полкови и 6 одвоени стотици од војската на Дон Козаците, 11 полкови и 1 дивизија на војската Кубањ, 4 полкови и 4 локални тимови на армијата Терек, 6 полкови, 1 дивизија и 2 стотици од Оренбург. армија, 3 полкови и 2 тима на војската на Урал, 3 полкови на сибирската армија, 1 полк на војската Семиреченски, 4 полк на трансбајкалската армија, 1 полк на армијата Амур, 1 дивизија на војската Усуријск, 2 стотици Козаците од Иркутск и Краснојарск.

Дополнително, Козаците поставија три полк на чувари на живот ( Козачки чуварски полк , полк за животна стража на Атаман и Консолидиран козачки чуварски полк ). Покрај нив, имаше и 6-та Дон Козачка батерија на Неговото Височество и Сопствената конвој на Неговото Царско Височество од 4 стотини. За време на војната, Козаците беа обврзани да распоредат до 146 полкови, 41 стотина, 22 пешки баталјони и 38 батерии коњска артилерија, со вкупен персонал од 178 илјади луѓе. Сите мажи Козаци се сметаа за обврзани на воена служба за период од 20 години. За разлика од редовната армија и морнарица, чиј повик се должи на голем број привилегии и исклучоци, Козаците беа обврзани да ги служат сите без исклучок. Почнувајќи од 18-годишна возраст, Козакот беше наведен во подготвителната категорија три години. За тоа време, тој беше должен да набави коњ и униформи . Потоа, Козакот беше вклучен во борбен ранг и служеше во активна служба четири години, по што беше префрлен „на привилегија“. Козаците „на привилегии“ продолжија да бидат наведени во „привилегирани“ единици, првите четири години - во втората фаза, потоа беа префрлени од борбена категорија во резерва, а во делот на третата линија, но всушност сите Козаците „на привилегија“ повеќе не служеа. На 33-годишна возраст, Козакот беше префрлен во резерва, на 38 години - во милицијата .

Така, организацијата на козачките единици се разликуваше од онаа што постоеше во редовната армија - наместо резервните баталјони (кои постоеја во редовната армија), до две третини од козачките единици во мирнодопски услови беа наведени „на привилегија“. односно тие всушност не постоеле. Во исто време, во мирновременските армиски резервни баталјони, беше назначен мал кадар да служи како организациско јадро за мобилизација , обично составен од еден штабен офицер , шест началници и четириесет пониски чинови . Мобилизацијата на редовните трупи и нерегуларните за време на војната беше различна: во редовните трупи, составот на единиците се зголеми, но не и нивниот број; кај Козаците, бројот на единици, исто така, се зголеми поради мобилизацијата на полкови кои беа „на привилегија“.

Козаци на гардиските полкови
Jebens-lgv-atamanskij-polk.jpg Амурски Козаци 189x 190x.JPG Cossack of Life Guards Cossacks Regiment.jpg Cossack of Life Guards Composite Cossacks Regiment.jpg
Група чинови на полкот Атаман на чуварите на животот. 1857 година. Козаци на животните чувари на Урал Козачки Стотици. Козак на животните чувари на козачкиот полк. Наредникот на сибирскиот педесет од 3-тата стотина на Консолидираниот козачки полк на чуварите на живот. 1914 година.

Тела на воена команда на козачките трупи

Во руската држава, централниот орган на воената управа на Козаците и градските Козаци беше прво редот Стрелецки , а потоа и Редот за ослободување и козачкиот ред .

Козаците во Сибир беа задолжени за сибирскиот поредок , Днепар [3] [4] ( Запорожје и мал руски ) Козаците - малиот руски ред , Мешерските козаци - редот Мешчерски, почвените Смоленск Козаци - Редот на Категорија Смоленск.

Во Руската империја, службата на Козаците беше задолжена (период):

 • Воен колегиум (1721 - 1802);
 • Министерство за војна (1802 - 1835);
 • Одделот за воени населби на Министерството за војна (1835 - 1857);
 • Дирекција (од 1867 година - Главна дирекција) на нерегуларни трупи (1857 - 1879);
 • Главна управа на козачките трупи (1879 - 1910);
 • Козачки оддел на Генералштабот (1910 - 1918).

Козачки трупи на Русија

Во различни периоди од историјата, следните козачки трупи биле дел од руските вооружени сили :

Исто така, беше планирано да се создадат козачки трупи Сунгари (Кина), Алаи (Киргистан), Туркестан и Алтај (под Колчак - со припишани странци).

Козачки трупи и здруженија

Козачки трупи на почетокот на XX век

Во времето на пописот во 1897 година, вкупниот број на Козаци во Русија изнесувал 2.928.842 луѓе (мажи и жени), или 2,3% од вкупното население, без Финска.

До почетокот на Првата светска војна, имаше единаесет козачки трупи:

На крајот на 19 век во Манџурија , на бреговите на реката Желта (подоцна преименувана во Желтуга, кинеското име е Мохе), притока на Албазиха што се влева во Амур, била формирана квази-државната република Желтугин - самостоен -управувачка козачка заедница на кинески ( Албазинци ) и руски козачки рудари за злато.

За време на распадот на Руската империја , граѓанската војна и интервенцијата во Русија, беа прогласени неколку козачки државни формации:

Исто така, граѓанската војна беше поттик за заживување на Козаците во Украина . Така, во Украинската Народна Република беа создадени „ слободни Козаци “, украинската армија ги користеше традиционалните козачки воени атрибути, структура, систем на чинови, а подоцна, за време на државен удар , беше обновена институцијата хетманство - украинската држава беше прогласен.

И болшевиците ја искористија идејата за оживување на Козаците. Така, по почетокот на конфронтацијата меѓу Украинската Народна Република и Советска Русија , таа ги создаде „ Козаците Червоно “. Таа всушност стана армија прогласена со почетокот на конфронтацијата на украинската автономија во рамките на Советска Русија, која болшевиците ја позиционираа како противтежа на буржоаската Украинска Народна Република. И покрај фактот што Автономната украинска Народна Република Совети беше ликвидирана во пролетта 1918 година, „червонојските Козаци“ во различни форми постоеја уште 20 години и беа укинати во 1938 година.

И за време на советизацијата на Дон , Кубан и Терек, болшевиците прогласија автономни советски републики Дон , Кубан и Терек , но сите тие не добија поддршка од најголемиот дел од козачкото население и беа елиминирани за време на антисоветските востанија и востанија. .

Боите на козачките трупи

Покрај разликите во униформите меѓу различните козачки трупи, имаше [да се разјасни ] разлики во бојата на униформите , широките панталони , ригите , рабовите ,ремените на рамениците , круните и лентите за капи: [ извор не е наведен 2582 дена ] [ појасни ]

Козачка војска Туника /
черкески (ж)
Панталони Лампас Капа / капа (p)Ремен за рамо
Тулија Околиш /
врвот на капата (во)
Кант
(ивица)
Поле Кант
Амурское Темно зелена Жолта Темно зелена Жолта (3 ЕЕЗ.) Зелена
Астрахан Сино Жолта Сино Жолта Жолта
Волжское Сино Црвено Сино Црвено Црвено
Донское Сино Црвено Сино Црвено Сино Црвено
Јенисејск Зелена Црвено Зелена Црвено Црвено
Забајкалское Темно зелена Жолта Темно зелена Жолта Жолта
Кубан Црно (ж) Црвено Црно (n) Црвено (во) Црвено Црвено
Оренбург Темно зелена Сиво сино Светло сино Темно зелена Светло сино
Семиреченское Темно зелена [5] Crimson Малина (во) Crimson
од 1892 година [6] : Темно сина боја Темно сина боја Малина (3 ЕЕЗ.)
Од почетокот на XX век. [7] :
Маслиново зелена (ж)
Темно зелена (ж)
сибирски Заштитна Скарлет Заштитна Скарлет Скарлет
Терское Црно (ж) Светло сино Црно (n) Светло сина (v) Светло сино
Урал Сино Crimson Сино Crimson Crimson
Усуријское Темно зелена Жолта Темно зелена Жолта Жолта Зелена
 1. Амур Козаци - темно зелени униформи, жолти риги, зелени ремени за рамо, темно зелена капа со темно зелена лента со три жолти рабови
 2. Астрахански Козаци - сини униформи, жолти риги, жолти ремени за рамо, сина капа со жолта лента
 3. Волга Козаци - сини униформи, црвени риги, црвена лента за рамо со црвен цевковод, сина капа со црвена лента
 4. Дон Козаци - сини униформи, црвени риги, сини ленти на рамо со црвени цевки, сина капа со црвена лента
 5. Yenisei Cossacks - црна униформа, жолти риги, жолт ремен за рамо, црна капа со жолта лента [да биде наведено ]
 6. Трансбајкалски Козаци - темно зелени униформи, жолти риги, жолти ремени за рамо, темно зелена капа со жолта лента
 7. Кубански Козаци - црно или таканаречено јоргованско черкеско палто со газир, црни широки панталони со темноцрвена полусветилка, папака или кубанка (кај извидниците) со темноцрвен врв, темноцрвени прерамки и качулка. [ појасни ]
 8. Оренбург Козаци - темно зелени униформи ( чекмени ), сиво-сини харемски панталони, светло сини риги, светло сини ремени за рамо, темно зелена круна со капа со светло сини рабови и лента
 9. Semirechye Козаци
 10. Сибирски Козаци - каки униформа, црвени риги, скарлет еполет, каки капа со црвена лента
 11. Терек Козаци - црна униформа, светло сина раб [ наведете ] , лента за на рамо светло сина, црна капа со светло сина лента
 12. Урал Козаци - сини униформи, темноцрвени риги, темноцрвени ленти за рамо, сина капа со темноцрвена лента
 13. Усуријски Козаци - темнозелени униформи, жолти риги, жолта лента за рамо со зелени цевки, темно зелена капа со жолта лента

Козачки трупи во филателија

Поштенски марки на Украина

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Ил. 98. Генерал, наведен во армиските козачки единици. (Во целосен фустан) 18 март 1855 година. // Промени во униформите и вооружувањето на трупите на Руската царска армија од доаѓањето на тронот на суверениот император Александар Николаевич (со додатоци): Составен од највисоката команда / Комп. Александр II (император российский), илл. Балашов Петр Иванович и Пиратский Карл Карлович . — СПб. : Военная типография, 1857—1881. — Тетради 1—111 : (С рисунками № 1—661). — 47×35 см.
 2. Лопатин А. «Москва» — М., 1948. — С. 57.
 3. Днепровские казаки // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 4. Днепровские казаки // Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого … [ и др. ]. — СПб. ; [ М. ] : Тип. т-ва И. Д. Сытина , 1911—1915.
 5. Перемены в обмундировании и вооружении войск Российской Императорской армии с восшествия на престол Государя Императора Александра Николаевича: составлено по Высочайшему повелению: тетради 1−111 : (с рисунками № 1−661). — СПб. : Военная типография, 1857−1881. — Илл. , .
 6. Иллюстрированное описание перемен в обмундировании и снаряжении войск Императорской Российской армии за 1881–1900 гг.: в 3 т.: в 21 вып. — Сост. в Техн. ком. Гл. интендантского упр. СПб., 1898–1903. — Илл. 123.
 7. // Фотографии Сергея Михайловича Прокудина-Горского (1863-1944), восстановленные в рамках народного проекта

Литература