кинески

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
кинески
Ширење на кинескиот јазик во светот: Земји каде што тој е главна или официјална земја Земји со повеќе од 5 милиони говорници Земји со повеќе од 1 милион говорници Земји со повеќе од 0,5 милиони говорници Земји со повеќе од 0,1 милиони говорници Градови со значителен говорење на број

Ширењето на кинескиот јазик во светот:      Земји каде што е главен или официјален      Земји со над 5 милиони говорници      Земји со над 1 милион говорници      Земји со над 0,5 милиони говорници      Земји со над 0,1 милион говорници

     Градови со значителен број говорници
Самоиме
 • усмен говор:
 • 漢語,汉语
 • писмен говор:
 • 中文
Земја Народна Република Кина , Тајван , Сингапур , Филипини , Малезија ,Индонезија , Источен Тимор , Тајланд , Виетнам , Мјанмар , Камбоџа , САД , Русија , Индија
Официјален статус

Кина
Република Кина
Сингапур

 Уа (непрепознатливо)

Организации:

ОН
SCO
АСЕАН
Вкупен број на звучници
 • 1 299 877 520 луѓе[1]
Класификација
Кинеско-австронезиски јазици [d]
Кинеско-тибетски јазици
кинески
Пишување Кинеско писмо , традиционални кинески знаци и поедноставен кинески
Јазични кодови
ГОСТ 7,75-97 кит 315
ISO 639-1 zh
ISO 639-2 чи и Џо
ISO 639-3 џо
ISO 639-5 zhx
Етнолог џо
ABS ASCL 71
IETF zh
Глотолог sini1245
Википедија на овој јазик

Кинески (кинески, sinitskie, јазици siniticheskie [2] , гл. Трад.漢語, екс.汉语, Пинин hànyǔ, Пал. Hanyu или кит.中文, Пинин zhōngwén, Пал. Chzhunven) - јазик или јазична гранка на Sino- Тибетско јазично семејство , кое се состои од сорти , вклучително и целосно меѓусебно неразбирливи [3] [4] . Кинескиот е најраспространетиот модерен јазик со вкупен број говорници од над 1,3 милијарди луѓе [5] .

Кинескиот јазик е една од двете гранки на кинеско-тибетското семејство јазици . Првично беше јазикот на главната кинеска етничка група , народот Хан . Во својата стандардна форма, кинескиот е официјален јазик на НР Кина и Тајван и еден од шесте официјални и работни јазици на Обединетите нации .

Кинескиот јазик е збир на многу различни дијалекти и затоа повеќето лингвисти го сметаат за независна лингвистичка гранка , составена од посебни, иако меѓусебно поврзани, јазични и/или дијалектни групи [3] [6] .

Во Народна Република Кина, официјалниот писмен и усен стандард е путонгхуа (буквално - вообичаен / заеднички говор), заснован на нормата за изговор во Пекинг на северниот кинески јазик (во западната литература - мандарински). Во Тајван, Хонг Конг и Макао неговиот аналог (со минимални разлики) се нарекува „ goyuy “ („државен јазик“), во Сингапур и Малезија - „ huayuy “ („јазик на Кинезите / Кина“). Сложениот социолингвистички концепт на „кинески“ го комбинира современиот кинески јазик и неговите дијалекти (но не и јазиците на националните малцинства - ујгурски, монголски, тибетски итн.). Многу од дијалектите немаат пишан јазик, тие постојат усно и користат, доколку е потребно, стандардни кинески знаци кои се слични по изговор [7] .

Во Русија, фразата „кинески“ (вклучително и во образовните програми) најчесто значи мандарински кинески јазик и неговата стандардна верзија - мандарински .

Лингвогеографија

Дистрибуција и изобилство

Кинескиот јазик е официјален јазик на НР Кина , Тајван и Сингапур . Го зборуваат над 1,3 милијарди луѓе ширум светот.

Кинескиот е еден од 6-те официјални и работни јазици на Обединетите нации . Историски гледано, тоа е јазикот на народотХан , кој доминира во националниот состав на НР Кина (над 90% од населението на земјата). Дополнително, десетици милиони Кинези кои го чуваат својот јазик живеат практично во сите земји од Југоисточна Азија (во Сингапур, сочинуваат повеќе од 75% од населението); значителна кинеска дијаспора е расфрлана низ целиот свет.

Државата Њујорк го измени својот изборен закон со кој се бара од сите градови во државата со повеќе од еден милион жители да ги преведат сите документи поврзани со изборите на три дијалекти на кинескиот јазик. Покрај кинескиот, на листата се најдоа шпански, корејски, филипински и руски. [осум]

Во Русија, според пописот од 2010 година , 70.722 луѓе зборуваат кинески.

Дијалектни групи

Карта на синитски јазици-ru.svg

Обезбедени 10 кинески дијалектни групи: Северна супергрупа (北Bay, најголемата - над 800 милиони говорници) група Jin, Hoy, y (吴), Xiang (湘), Gan (赣), Hakka (客家), Yue (粤) , пингхуа и супергрупа мин (闽). Дијалектите се разликуваат фонетски (што ја отежнува меѓудијалектната комуникација, иако дијалектите се поврзани со редовни звучни кореспонденции), вокабуларот и, делумно, граматиката, иако основите на нивната граматика и вокабулар се исти. Средство за комуникација меѓу говорителите на различни дијалекти е нормативниот кинески јазик, кој во Кина се нарекува Putonghua (普通话), во Сингапур huayui (华语) во Хонг Конг и Тајван - goyui ( 国语), меѓу нив има многу мали разлики во фонетика, во пишувањето на мандарински и huayui користи поедноставени хиероглифи, додека goyui користи традиционални .

Литературниот јазик се заснова на северните дијалекти. Современата фонетска норма се заснова на пекиншкиот изговор. Меѓутоа, во минатото постоеле и други норми за изговор, понекогаш многу различни од пекиншката: на пример, во династијата Танг , кога биле создадени повеќето од класичните кинески текстови, нормата се засновала на јужнокинескиот изговор, блиску до карактеристиките на сегашната дијалектна група на Хака .

Кинеско писмо

За разлика од повеќето писма, кинеското писмо не се состои од букви, туку од хиероглифи , иако се почесто се користат разни кинески азбуки (најчести се пинјин во Кина и Жујин фухао или бопомофо во РепубликаТајван ). Секој хиероглиф значи посебен слог и посебна морфема . Вкупниот број на хиероглифи надминува 80 илјади, но повеќето од нив може да се најдат само во спомениците на класичната кинеска литература.

 • Познавањето на 500-те најчести хиероглифи е доволно за да разберете 80% од обичниот модерен кинески текст, знаењето од 1000 и 2400 знаци ви овозможува да разберете 91% и 99% од таквиот текст, соодветно.
 • 3000 хиероглифи се доволни за читање весници и неспецијализирани списанија.
 • Големите еднотомни двојазични речници обично вклучуваат 6000-8000 хиероглифи. Меѓу овој том, веќе има неколку многу ретко користени хиероглифи, на пример, оние што се користат во имињата на ритуалните предмети од антиката или лековите на традиционалната кинеска медицина.
 • Најкомплетниот речник на знаци Zhonghua zihai („Море од кинески знаци“ 中華 字 海) издание од 1994 година содржи 85.568 [9] знаци.
Kangxi Zidian е класичен кинески речник.

Во моментов, кинеските знаци постојат во 2 верзии: поедноставени, усвоени во Кина и традиционални - во Тајван, Хонг Конг и во некои други земји.

Традиционално, Кинезите пишуваа од горе до долу, а колоните се движеа од десно кон лево. Во моментов, во НР Кина, тие пишуваат главно хоризонтално, од лево кон десно, по моделот на европските јазици; вертикалното пишување продолжува да се користи во Тајван заедно со хоризонталното пишување. Меѓутоа, во Кина, вертикалното пишување и хиероглифите пред реформите сè уште се користат како семантичка референца за традиционалната кинеска култура - во историјата на уметноста, уметничките периодични списанија итн.

На почетокот на мај 2004 година, тајванскиот парламент донесе нов закон за пишување. Сега сите официјални документи треба да бидат напишани само во хоризонтални линии. Како што објасни говорникот, промената се должи на тоа што бројките и англиските зборови внесени во документите создаваат хаос. Иновациите нема да влијаат на фикцијата.

Постојат голем број системи за транскрипција на кинескиот јазик во азбучно писмо. Најшироко користен од нив е системот hanyu pinyin , кој има официјален статус во НР Кина и ОН . Обратниот процес - превод на зборови од други јазици во хиероглифи - не е толку строго регулиран, затоа еден странски збор може да има неколку варијанти на хиероглифска нотација.

Младите луѓе во Кина користат специјални нумерички шифри за кореспонденција кои звучат како значајни фрази (на пример, 520 - wu er ling = 我 爱 你 vo ai no, те сакам).

Историја

Кинескиот е еден од најстарите јазици што постојат денес. Тој го поседува и најстариот систем на пишување што се користи денес. Хиероглифите на кинескиот јазик, заедно со нивните сопствени азбуки ( Кана , Хангул ), ги користат јапонските и корејските јазици (вториот е само во јужнокорејската верзија, згора на тоа, тој е исклучително ограничен).

Најстариот корпус на пишани документи кои го документираат постоењето на кинескиот јазик се гатачки натписи на коски од жртвени животни и лушпи од желки (XIV-XI век п.н.е.). Тие сведочат за постоењето на формиран јазичен систем веќе во периодот Шанг-Јин . Сепак, нивното откритие датира од почетокот на 20 век, додека студијата продолжува до денес и се уште е далеку од завршување.

Главниот елемент што ја зацврсти кинеската лингвистичка традиција беше официјалниот пишан јазик венјан . Доминацијата на единствениот пишан систем стана уникатен феномен што овозможи постоење на хетерогени дијалекти кои некое време се развиваа во рамките на независните држави. (Види стар кинески )

Од политички причини, северните дијалекти станале доминантни во кинескиот јазик, кои биле поуниформирани од јужните. Врз основа на нив, беше формиран „јазикот на службениците“, гуанхуа , кој се здоби со статус на службен јазик на империјата. Заедно со него, т.н. баихуа е говорниот јазик на обичниот народ.

Пресвртна точка во историјата на кинеската култура беше писмената употреба на говорниот јазик; Се верува дека приматот во ова му припаѓа на Џин Шенгтан [ен] ( кинески трад .金聖歎, вежба金圣叹, 1610? -1661). Движењето за демократизација на писменоста на почетокот на 20 век. ја означи револуционерната транзиција кон баихуа како главен јазик на писмената комуникација и почетокот на обединувањето на кинеските дијалекти.

Вокабуларот на кинескиот јазик помина низ две фази на трансформација: адаптација на нов семантички слој што се појави со навлегувањето на будизмот во Кина во 1 век. n. НС. - и спојување со светскиот вокабулар на Њу Ејџ, чиј најпристапен носител стана јапонскиот јазик: од почетокот на XX век. започнува навлегувањето на многу западни концепти, адаптирани со помош на некогаш позајмените кинески хиероглифи, но се оформиле веќе во Јапонија и, според тоа, за кинескиот јазик се заеми.

Според статистичките податоци, до 1911 година, во Кина биле објавени 12.067 изданија од 4813 дела посветени на кинескиот јазик [10] .

Јазични карактеристики

Фонетика и фонологија

Согласките и самогласките на кинескиот јазик се организирани во ограничен број на затемнети, фиксирани слогови. На мандарински има 414 слогови [11] [12] , земајќи ги предвид опциите за тон - 1332 [13] (на мандаринскиот има 4 значајни тонови, секој слог може да има од 1 до 4 опции за тонови + неутрален тон) [14 ] . Слоговната поделба е морфолошки значајна, односно секој слог е звучна обвивка на морфема или едноставен збор. Тонскиот систем има правила за читање: тоновите може да се менуваат или неутрализираат .

Современите табели што се користат во државниот тест за нивото на познавање на Путонгхуа („Putonghua shuiping ceshi“) вклучуваат 400 слогови без да се земат предвид тонските разлики. Табелите се засновани на современиот нормативен фонетски речник „Ксинхуа Зидијан“ (Пекинг, 1987), од списокот на слогови од кои се исклучени 18 интерекции и ретки читања на хиероглифи кои се сметаат за дијалектна или застарена книга [15] .

Морфологија

Морфемата обично е едносложна. Некои од старите едносложни зборови не се синтаксички независни - тие се користат само како компоненти на сложени и изведени зборови. Доминираат двосложни (двоморфолошки) зборови. Како што се развива терминологијата, се зголемува бројот на повеќе од двосложни зборови [14] .

Формирање збор се врши со помош на зборот состав , припојувањето и конверзија .

Традиционално, кинескиот јазик немаше речиси никакви директни заеми, сепак, широко користеше семантички копии за следење, на пример, 电 - електрична енергија, букви. молња, 电脑 - компјутер, букви. електричен мозок, 笔记本 电脑 - лаптоп, осветлен. лаптоп компјутер. Фонетските позајмици стануваат се почести овие денови, како што е 克隆 ( kelong ) „клон“. Некои нови заеми почнуваат да ја заменуваат постоечката хартија за следење, на пример, 巴士 (bāshì) „автобус“ (од англискиот автобус ) го поместува 公共汽车, осветлено. јавен превоз за гас.

На кинески, во многу случаи, невозможно е да се разликува сложен збор од фраза. Формирањето е претставено главно со глаголски специфични наставки. Изборната множинска форма на наставката 们 (мажи) се среќава кај именките за лица и личните заменки.

Один аффикс может быть использован для «группового» оформления, то есть может относиться к ряду знаменательных слов. Аффиксы немногочисленны, иногда факультативны, носят агглютинативный характер. Агглютинация в китайском языке не служит выражению отношений между словами, и строй языка остаётся преимущественно изолирующим.

Китайский синтаксис характеризуется номинативным строем, относительно фиксированным порядком слов: определение всегда предшествует определяемому, чем бы оно (определение) ни выражалось: от одного слова до целого предложения. Обстоятельства, выраженные наречиями степени и т. п., ставятся перед глаголом; так называемые «дополнения» (времени, результата) обычно следуют за глаголом.

Предложение может иметь форму активной и пассивной конструкции; возможны перестановки слов (в определённых пределах), не меняющие их синтаксической роли. Китайский язык имеет развитую систему сложных предложений, образуемых союзным и бессоюзным сочинением и подчинением.

Знаменательные части речи условно делятся на «имена» и «предикаты». К последним относятся и прилагательные. Для многих слов возможно полифункциональное употребление. В современном китайском языке различают настояще-будущее и прошедшее время, имеется инвентарь аспектуальных показателей и сложная система модальных частиц.

Китайский язык обладает развитой системой служебных слов. Основными из них являются: предлоги , послелоги , союзы , частицы , счётные слова , показатели членов предложения , нейтрализаторы предикативности .

С точки зрения соотношения между субъектом и объектом китайский язык относится к активным языкам , однако различия между активными и стативными глаголами выражаются не морфологически, а синтаксически.

Антропонимика

Обычно китайцы имеют имена, состоящие из одного или двух слогов , которые пишутся после фамилии. Существует правило, согласно которому китайское имя должно поддаваться переводу на путунхуа . С этим правилом связан известный случай, когда отцу — заядлому интернетчику было отказано в регистрации сына на имя « @ » [16] .

Прежде китайцы на протяжении жизни имели несколько имён: в детстве — «молочное», или детское имя (сяо-мин, кит. упр.小名, пиньинь xiǎo míng ), взрослые получали официальное имя (мин, кит. упр., пиньинь míng ), служащие среди родных носили второе имя (цзы, кит. упр., пиньинь ), некоторые также брали псевдоним (хао, кит. упр., пиньинь hào ). Однако к середине 1980-х годов у взрослых стало принято иметь лишь одно официальное имя мин, хотя «молочные» имена в детском возрасте всё ещё были распространены [17] :164-165 .

В русском языке между китайскими фамилией и именем обычно ставится пробел: Фамилия Имя , при этом имя пишется слитно. В старых источниках китайские имена записывали через дефис (Фэн Юй-сян), однако позднее стало принятым слитное написание [17] :167 (правильно — Фэн Юйсян ). Наиболее распространённые китайские фамилии: Ли ( кит. упр., пиньинь ), Ван ( кит. упр., пиньинь Wáng ), Чжан ( кит. упр., пиньинь Zhāng ) [17] :164 .

Китайские женщины, выходя замуж, как правило, сохраняют свои девичьи фамилии и не принимают фамилию мужа (в Китайской Народной Республике почти повсеместно), но дети, как правило, наследуют фамилию отца.

Топонимика

В китайском языке топонимы включают в себя идентификатор класса географического объекта . Идентификатор класса на китайском языке помещается в конце топонима. При этом названия озёр и гор могут записываться двояко: «X озеро» [18] / «Озеро X» и «X гора»/«гора X».

Фразеологизмы и аллюзии

Взаимосвязь между различными видами фразеологических единиц и их место в диапазоне «устная речь — письменный язык» (разряд 谚语 объединён с 俗语)

В настоящее время в китайской фразеологии наиболее распространённой является классификация, предложенная китайским лингвистом Ма Гофанем (马国凡), состоящая из пяти разрядов:

 1. Чэнъюй ( кит. трад.成語, упр.成语, пиньинь chéngyŭ , буквально: «готовое выражение») — идиома .
 2. Яньюй ( кит. трад.諺語, упр.谚语, пиньинь yànyŭ ) — пословица
 3. Сехоуюй ( кит. трад.歇後語, упр.歇后语, пиньинь xiēhòuyǔ , буквально: «речение с усечённой концовкой») — недоговорка-иносказание
 4. Гуаньюнъюй ( кит. трад.慣用語, упр.惯用语, пиньинь guànyòngyŭ , буквально: «привычное выражение») — фразеологическое сочетание
 5. Суюй ( кит. трад.俗語, упр.俗语, пиньинь súyǔ , буквально: «просторечное выражение») — поговорка

Помимо фразеологизмов в китайском языке, как древнем, так и современном, встречаются аллюзии, или прецедентные феномены, по-китайски называемые «дяньгу» ( кит. упр.典故), представляющие собой фразы из древних текстов (один из крупнейших источников — роман « Троецарствие »). Как и для фразеологизмов, в Китае выпускаются специальные словари таких выражений [19] . Присутствие «дяньгу», в частности, серьёзно осложняет понимание китайской классической поэзии,требуя от читателя большой образованности [20] [21] .

Интересный факт

Китайский язык занесён в Книгу рекордов Гиннесса как один из самых сложных языков мира (с точки зрения европейцев) из-за своей иероглифической письменности, а также широко распространённой омонимии, которую, впрочем, минимизуют те же иероглифы [22] . Вместе с тем, омофоны и омонимы в современном китайском минимизируются через окружающий контекст, а также путём добавления к ним слов-толкователей, которые контекст прилагают путём уточнения значения. В рекордном списке он упоминается в одном ряду с языками чиппева , хайда , табасаранским и эскимосским .

См. также

Примечания

 1. Chinese // Ethnologue — 19 — Dallas, Texas : SIL International , 2016.
 2. Ю. Б. Коряков . Китайские языки . Большая российская энциклопедия .
 3. 1 2 *David Crystal, The Cambridge Encyclopedia of Language (Cambridge: Cambridge University Press, 1987), p. 312. «The mutual unintelligibility of the varieties is the main ground for referring to them as separate languages.»
  • Charles N. Li, Sandra A. Thompson. Mandarin Chinese: A Functional Reference Grammar (1989), p 2. «The Chinese language family is genetically classified as an independent branch of the Sino-Tibetan language family.»
  • Jerry Norman. Chinese (1988), p.1. «The modern Chinese dialects are really more like a family of languages».
  • John DeFrancis. The Chinese Language: Fact and Fantasy (1984), p.56. «To call Chinese a single language composed of dialects with varying degrees of difference is to mislead by minimizing disparities that according to Chao are as great as those between English and Dutch. To call Chinese a family of languages is to suggest extralinguistic differences that in fact do not exist and to overlook the unique linguistic situation that exists in China.»
 4. Китайский язык // БРЭ. Т.14. М.,2009.
 5. Summary by language size (англ.) // Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International.
 6. Chinese languages , Британская энциклопедия .
 7. Москвичева С.А., Ли Сюэ. Категоризация номинаций языков в социолингвистическим пространстве Китайской Народной Республики (рус.) // Вестник РУДН. — 2017. — № 4 . — С. 1103—1117 . — ISSN 2411-1236 .
 8. Русский язык стал официальным языком в штате Нью-Йорк Архивная копия от 16 сентября 2010 на Wayback Machine
 9. Дэниэл Г. Пибл, SCML: структурное представление китайских иероглифов Архивная копия от 10 марта 2016 на Wayback Machine , 29 мая 2007
 10. Galambos, Imre. Orthography of Early Chinese Writing: Evidence from Newly Excavated Manuscripts . Budapest, 2006:12 n.4.
 11. По разным подсчётам, от 397 до 420 слогов. См.: Гун Ши (恭士)。Бэйцзин хуа ли цзю цзин ю дошао иньцзе? (北京话里究竟有多少音节?-- Сколько же слогов в пекинском диалекте?) // Чжунго юйвэнь (中国语文),1958,№ 4. Приводится по: Софронов М. В. Китайский язык и китайская письменность. М., 2007. С. 20
 12. Алексахин А.Н. Теоретическая фонетика китайского языка. Базовый курс теоретической фонетики современного китайского языка путунхуа. / Алексахин А.Н.. — Допущено Министерством образования и науки Российской Федерации в качестве учебного пособия для студентов педагогических вузов по специальности "Иностранные языки". Издание второе, исправленное и дополненное. — Москва: Восточная книга, 2011. — С. 342. — 1 -342 с. — ISBN 978-5-7873-0541-8 .
 13. Алексахин А. Н. Теоретическая фонетика китайского языка
 14. 1 2 Солнцев В. М. Китайский язык // Лингвистический энциклопедический словарь . — 1990. — С. 225 . — ISBN 5-85270-031-2 .
 15. О. И. Завьялова. Китайский язык // Духовная культура Китая: энциклопедия: в 5 т. 2006-- Т. 3. Литература. Язык и письменность. М., 2008. С. 643.
 16. В Китае родители пытались назвать своего ребёнка именем «@» Архивная копия от 6 апреля 2009 на Wayback Machine
 17. 1 2 3 Крюков М.В., Решетов А.М. Китайцы // Системы личных имён у народов мира. — М. : Наука , 1989. — С. 164—170 .
 18. http://www.mwr.gov.cn/english1/20040802/38171.asp Архивная копия от 14 марта 2009 на Wayback Machine — Ministry of Water Resources
 19. Былевский В. П. Функции прецедентных феноменов (дяньгу) в текстах СМИ КНР (рус.) // Электронный научный журнал «Медиаскоп». — 2015. — № 3 .
 20. Федоренко Н. Китайская поэзия (рус.) // Антология китайской поэзии / Перевод с китайского под общей редакцией Го Мо-Жо и Н. Т. Федоренко . — М. : Государственное издательство художественной литературы , 1957. — Т. 1 . — С. 11 .
 21. Былевский В. П. Прецедентные феномены (дяньгу) в дискурсе СМИ КНР : диссертация на степень кандидата филологических наук : 10.0110 / [МГУ]. — Москва, 2016. — 275 с. : ил.
 22. Книга рекордов Гиннесса. Языковые рекорды. Самые сложные языки

Литература

 • Кожевников И. Р. Словарь привычных выражений современного китайского языка. М., 2005
 • Юань Цзя-хуа. Диалекты китайского языка / Под ред. проф. Г.П. Сердюченко. — М. : Наука, 1965. — 55 с. — 1200 экз.
 • Курдюмов В. А. Курс китайского языка. Теоретическая грамматика. — М. : Цитадель-трейд, Лада, 2005. — 576 с. — 3000 экз.ISBN 5-9564-0015-3 .
 • Войцехович И. В. Практическая фразеология современного китайского языка. М., 2007
 • Духовная культура Китая: энциклопедия в 5 т . М., 2006. — Т. 3. Литература. Язык и письменность. 2008. 727 с. Авторы статей общего раздела «Язык и письменность» — О. И. Завьялова и А. М. Карапетьянц, авторы словарных статей о языке и письменности — О. И. Завьялова , И. Т. Зограф, Л. Р. Концевич, А. В. Немтинова, Ф. Ю. Тавровский, Р. Г. Шапиро. Избранная библиография работ на русском языке подготовлена В. П. Журавлевой
 • Завьялова О. И. Большой мир китайского языка. М.: Восточная литература, 2010. 287 c. ISBN 978-5-02-036434-9 .

Ссылки

Распознавание нарисованных символов

Словари