Туника

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Линија баталјон службеник во бело палто и црвени панталони , РИА , TurkVO .
В.В. Верешчагин . Туркестански офицер кога нема кампања“. 1873. Државна галерија Третјаков . Москва .
Шлем , опрема , офицерска туника на постар техничар-поручник на сигналните трупи, модел 1943 година
( Воено-историски музеј на артилерија, инженерски трупи и сигнален корпус , Санкт Петербург) во музејот - на плочата - грешка во идентификацијата, ленти за рамо - сребрена плетенка - техничари (помлади офицери) и инженери ( високи офицери ).

Туника (од него. Kittel - буквално "блуза или облека") - горниот дел од секојдневниот фустан и теренските униформи изврши специјален пресек и го носат луѓе, воени лица во вооружените сили или службеници за спроведување на законот во повеќето земји во светот.

На други јазици, облеката како туника може да се нарече „ јакна “, „туника“ и слично.

Историја

Етимологијата на зборот не е точно утврдена. Во рускиот јазик влезе од германски, каде што значеше блуза , работна наметка . Постојат две главни верзии за потеклото на овој збор. Според една од нив, изворот на зборот е, наводно, јидиш , каде што "kitl" значеше машки обвивка (тоа е исто така се носи на Јом Кипур ). Сепак, оваа верзија не го објаснува изгледот на зборот на јидиш.
Според друга верзија, зборот се појавил на германски во XII век и значел кошула како горна облека. Можеби зборот се враќа на арапскиот qutun- памук .

Во Русија, парче облека со ова име се појави во 18 век во форма на долга јакна направена од грубо платно - работна облека од долните редови на коњаницата , наменета заедно со капа за сточна храна (прототип на капа) за работа во домаќинството.

Во текот на 19 век, терминот „туника“ преминал на летниот офицерски мантил во бела униформа, кој порано се нарекувал зборот „лен“. Сега тоа беше затворена ленена бела јакна со двојни гради со јака за подигнување, долг раб, исечен слично на еднообразно палто, со прицврстувач на 12 (2x6) униформни копчиња. Се носеше само со ремени за на рамо , за разлика од мантил, на кој можеа да се закачат еполети . Во согласност со барањата на модата, таа постојано беше скратена, достигнувајќи ја должината на модерната јакна до почетокот на 20 век .

Во 1907 година , по резултатите од Руско-јапонската војна , руската армија воведе како летна униформа едноградна каки јакна со држач на јака на куки, со прицврстувач со пет копчиња, со џебови на градите и на страните (т.н. „американски“ пресек) ... Белата туника од претходниот модел испадна од употреба.

Во руската морнарица имаше едноградни јакни со сличен крој во сина и бела боја. Во воздушната флота (авијација), во пресрет на војната, сина јакна беше усвоена како работна облека.

За време на Првата светска војна од 1914-1918 година, во армијата, авијацијата и морнарицата беа широко распространети туники со произволни дизајни - имитации на англиски и француски модели, кои го добија општото име „ Францу “ - по англискиот генерал Џон Френч. Карактеристиките на нивната структура главно се состоеле во конструкцијата на јаката - меко свртување надолу, стоечки или меки копчиња на прицврстувач слични на туника за јака; прилагодлива ширина на манжетната (со ремени или поделени манжетни ), големи џебови на градите и полите со затворање со копчиња. Меѓу авијатичарите , јакните во француски офицерски стил со отворена јака за носење со кошула и вратоврска добија ограничена дистрибуција.

Руската армија се приближи до револуцијата (државен удар) од 1917 година во туники со најразновиден крој. Усогласеноста со повелбата беше забележана само во седиштето , задните организации, како и во морнарицата. Сепак, благодарение на напорите на новиот министер за војна и морнарица А.Ф. Керенски , дури и овој релативен ред беше уништен. Тој самиот носел јакна-јакна со произволен дизајн, следен од многу водачи на вооружените сили. На морнарицата и беше наредено да се смени во туники со прицврстувачи за куки, исечени со црна лента долж страната, со џебови без вентили. Пред да се изработат нови примероци на формуларот, неопходно беше да се измени постојниот. Полицајците произволно ја извршија оваа наредба , како резултат на тоа, флотата исто така изгуби еден примерок од јакната.

За време на граѓанската војна во Русија во 1918 - 1922 година . туниките се практично надвор од оптек. Се користеа разни примероци на гимнастички кошули и, повремено, сервисни јакни. Терминот „туника“ во армијата долго време излезе од оптек. Така, во 1924 година едно парче облека, структурно слично на јакна, официјално беше наречено „јакна-јакна“. Зборот „туника“ остана во црвената морнарица на работниците и селаните , означувајќи парче облека структурно слично на предреволуционерната туника - сина и бела, едноградна, со прицврстувач со 5 копчиња, со држач. јака.

Општо земено, се почитуваше правилото - униформа едноградна јакна со јака надолу, со или без ревери, се нарекуваше јакна, со стоечка јака - јакна. Не е изненадувачки што името туника повторно беше доделено на униформата на новиот модел воведен во 1943 година (слично на туниката на царската армија од моделот од 1907 година ). (Иако во армијата, терминот беше оживеан уште во 1940 година со воведувањето на нова униформа за највисокиот команден персонал на копнените сили и авијацијата, преименувана во генерали , со јака надолу).

Меѓутоа, со воведувањето во 1949 година на нова униформа за авијација и оклопни сили, која вклучуваше отворена јакна со двојни гради со ревери, слична на поморски модел, терминот „јакна“ почна да се префрла на неа, конечно фиксирајќи се на облека со сличен крој во 1954 година . со воведувањето на „секојдневната јакна за маршали и генерали “, која имаше ист крој. После тоа, тие почнуваат да ја нарекуваат речиси секоја воена облека слична на јакна, без оглед на кројот, со исклучок на свечената униформа , како и јакната на морнарицата.

Во вооружените сили и агенциите за спроведување на законот на Руската Федерација, терминот „туника“ се применува и на свечена униформа, бидејќи не се разликува по сечењето и бојата од секојдневната туника. Женската туника во документите се нарекува „јакна“. Униформна јакна во други оддели, покрај вооружените сили и агенциите за спроведување на законот, обично го носи името „јакна“ - на пример, во FSSP , FTS итн. Во морнарицата, поради исклучувањето на сино-белите туники од опсегот на униформи, се користи само терминот „јакна“ (со исклучок на крајбрежните трупи, кои имаат туники со посебен крој). Во 2010 година, сината волнена туника повторно беше вклучена во списокот со предмети за облека за офицерите на руската флота.

Видови

 • војската
 • цивилен (паравоен)
 • лето
  • Поле
  • секој ден
  • церемонијална
 • зима
  • Поле
  • секој ден
  • церемонијална

исто така види

Литература

Врски