Коморите

Знаме Грб
Мото : о. Unité Solidarité Développement[1]
„Единство, солидарност, развој“
Химна : „Umodja wa Masiwa (Сојуз на острови)“
Коморите на мапата на светот
Датум на независност 6 јули 1975 година (од Франција )
официјалните јазици Коморски , француски , арапски
Капитал Морони
Најголемиот град Морони
Форма на владеење федерална претседателска република [2]
Претседателот Азали Асумани
Потпретседатели
држава религијата ислам ( сунитски )
Територија
• Вкупно 2235 km² [3] / 1862 km² ( 180. во светот )
Популација
• Оценка 846.281 [4] луѓе. ( 163-ти )
Густина 433 луѓе / km²
БДП ( ППП )
• Вкупно (2019) 2373000000 [5] долари. ( 177. )
• По глава 2789 $ [5] ( 161. )
БДП (номинален)
• Вкупно (2019) 1184000000 [5] долари. ( 177. )
• По глава 1391 $ [5] ( 168. )
HDI (2018) 0,503 [6] ( ниско ; 165 место )
Валута Коморски франк ( КМФ, шифра 174 )
Интернет домен .км
ISO код КМ
Код на МОК COM
Телефонски код +269
Временска зона +3
Автомобилски сообраќај десно[7]

Комори ( француски Комори , арапски جزر القمر ), официјалното име е Унија на Коморите [8] ( Француски Union des Comores , арапски الاتحاد القمري , com. Udzima wa Komori ). На руски, името Комори традиционално се користи (до 1978 година - држава Комори , до 2002 година - Сојузна Исламска Република Комори ) - држава во Источна Африка . Сместено во Индискиот Океан во северниот дел на Мозамбичкиот канал помеѓу северен Мадагаскар и северен Мозамбик . Површина - 1862 km² (со островот Мајот - 2235 km² [3] ). Население - 846.281 луѓе (2020 година, без Мајот [4] , со неа - повеќе од 1.050.000 } луѓе [9] ), главно Коморскиот народ или Анталоатра . Главен град е градот Морони .

Официјални јазици се коморскиот (поврзан со свахили ), францускиот и арапскиот . Државна религија е исламот .

Етимологија

Името на државата доаѓа од арапскиот. ал-камар , што значи „ Месечина “. Европските географи од II век, почнувајќи од делата на Птоломеј , прикажувале фиктивни планини на Месечината на картите на Африка. Како што го истражувавме континентот, локацијата на овие планини се „поместуваше“ сè подалеку на југ. Ова продолжило до 16 век, кога португалските морепловци ги откриле островите и го усвоиле нивното арапско име „Џезаир ел-Комра“ („лунарни острови“, што е поврзано со култот на месечината во оваа област; подоцна сликата на месечината била поставен на официјалното знаме на државата). Долгогодишниот мит за Планините на Месечината придонесе за консолидација на името Коморски (т.е. „Лунарни“) острови во европска употреба. Во арапските извори, Коморите честопати се нарекувале „Мали лунарни острови“, за разлика од Мадагаскар , кој бил наречен „Големиот лунарен остров“ [10] .

Географија

Карта на Коморите

Државата се наоѓа на вулканскиот архипелаг на Коморите , кој вклучува четири главни острови. Островите Нгазиџа (Големите Комори), Нџуани ( Анжуан ) и Мвали (Мохели) всушност ја сочинуваат Унијата на Коморите, а островот Мајот всушност има статус на „прекуокеански регион“ на Франција , но Унијата на Коморите тврди за тоа Одете во делот „#Колонијален период“ ...

Највисоката точка е активниот вулкан Картала (2361 m). Островите се планински, опкружени со корални гребени. Климата е тропска, влажна и топла. Врнежи од 1100 до 3000 mm годишно. Горните делови на планинските падини се покриени со густи тропски шуми, подолу има савани и грмушки. Постои опасност од заразување со маларија во текот на целата година.

Природата

Вегетација

Вегетацијата е претставена со шеќерна трска, кокос, банана, кафе дрво, каранфилче.

Животински свет

Коморите е дом на едно од најретките животни на Земјата - детиштето на Ливингстон , пронајдено на само два острова.

Приказна

Античка историја

Врз основа на резултатите од археолошките ископувања, островот Анжуан бил населен уште во 5 век од нашата ера. д. Во XII век, архипелагот потпаднал под власта на султанатот Килва , создаден од Арапите на источниот брег на Африка (територијата на модерна Танзанија ). Островите првпат биле опишани во 1598 година од холандскиот патник К. Хаутман . Обидот на Португалците кои се упатиле кон Индија да се населат на островите во 1610-тите пропаднал поради отпорот на локалните жители. По распадот на Килва, тука имало бројни завојувани султанати, се зголемило влијанието на исламот, наметнато од луѓето од Шираз ( Персија ).

Од 1600-тите, започна вториот бран на населување на островите од имигранти од Африка, земјите од арапскиот исток и островот Мадагаскар . Архипелагот бил дом и на пирати кои овде донеле заробени Индијанци и Кинези. Од 1785 година, беа извршени рации од Мадагаскар со цел да се заробат робови , поради што на почетокот на 19 век островот Мајот беше практично населен и, заедно со островот Мохели, беше контролиран од владетелите на Мадагаскар.

Колонијален период

Во 1841 година, Франција го зазеде островот Мајот и во 1843 година стана нејзин протекторат . Во 1886-1892 година бил воспоставен протекторат над островите Анжуан , Гранде Комор и Мохели . Од 1909 година, архипелагот беше официјално прогласен за француска колонија , а во 1912 година беше административно припоен кон Мадагаскар .

Фармите на колонистите се засновале на одгледување ванила , каранфилче и кафе . Локалната елита тесно соработуваше со колонијалната администрација. По окупацијата од страна на британските трупи за време на Втората светска војна , според новиот устав на Франција, во 1947 година е добиен статусот на нејзината „прекуморска територија“. Во 1957 година беше формиран Владиниот совет (во 1961 година го предводеше родум од земјата, С. М. Шеик), во 1961 година беше формирана избрана комора на пратеници . Локалната самоуправа (освен прашањата за финансии, одбрана и надворешни односи) е воведена од 1968 година. Административниот центар во 1968 година бил преместен од градотМамуџу (островот Мајот) во градот Морони (островот Гранде Комор). Администрацијата беше предводена од висок комесар.

Првите политички организации, кои претставуваа различни групи на муслиманската аристократија, се појавија во 1962 година: Демократскиот сојуз на Коморите (ДСКО, создаден од С. М. Шеик) - таканаречената Зелена партија (партијата на високи државни службеници) и Демократскиот сојуз. на Коморскиот народ „(МЛЦ), ја нарече „партијата на белците“ „или“ партија на принцовите“. Во 1963 година, заедницата на Коморите во Тангањика го создаде Движењето за национално ослободување на Коморите (MOLINACO), признаено од ОАУ како водач на националното ослободително движење на островите. Од 1970 година, огранок на архипелагот, Еволуциската партија на Коморите (ПЕЦ), работи на архипелагот. Во 1972 година, на островот Гранде Коморос беше создадена „ Партија на народот “ („Уммет“).

На референдумот за независност (декември 1974 година), мнозинството жители на архипелагот се изјасниле позитивно. Од нив, 96% од жителите на островите Анжуан, Гранде Комор и Мохели гласале за негово отцепување од Франција, а 64% од населението на островот Мајот - против. На 6 јули 1975 година, локалната комора на пратеници еднострано ја прогласи независната Република Комори (РЦО), контролирајќи три острови: Анжуан, Гранде Комор и Мохели. Претседател на владиниот совет Ахмед Абдалах стана претседател. Овој совет беше укинат, беше формиран парламент, беше усвоен устав, а арапските имиња на островите беа вратени.

Во ноември 1975 година, Коморите беа примени во ООН како дел од четирите острови како единствена држава. Франција, откако ја призна независноста на РКО, еднострано го обезбеди статусот на својата „територијална единица“ на островот Мајот.

По осамостојувањето

Како резултат на бескрвна државен удар на 3 август 1975 година, маоистички симпатизер, Али Sualih , дојде на власт, прогласувајќи текот на т.н. "национален социјализам ": на национализација на големите земјишни поседи и имотот на француски колонисти протерани од земјата, воведување на планирање во економијата, укинување на шеријатот и ограничување на влијанието на муслиманското свештенство, распуштање на политичките партии. Антиисламската ориентација на политиката на владата доведе до дестабилизација на ситуацијата во земјата. РКО се најде во услови на меѓународна изолација.

Во мај 1978 година се случи нов државен удар, предводен од францускиот платеник Боб Денар (Али Суалих беше убиен, власта повторно премина на А. Абдалах). Обновена е активноста на административниот апарат, приватните француски и локални компании, земјиштето им се враќа на големите сопственици, се поттикнуваат странските инвестиции , се обновуваат дипломатските односи со Франција.

Според уставот од 1978 година, земјата беше преименувана во Сојузна исламска република на Коморите (FIRCO), парламентот стана Федерално собрание, а исламот беше прогласен за државна религија. По воведувањето на еднопартискиот систем (1979), владејачката Унија за напредок Коморите (Уџима, создадена во 1982 година) стана единствената партија.

На 6 декември 1979 година, Генералното собрание на ОН ги призна правата на државата Коморос на островот Мајот [11] .

Авторитарниот режим на А. Абдалах, реизбран во 1984 година (99% од гласовите) и потиснувањето на какви било опозициски ставови доведоа до државен удар во ноември 1989 година, при што тој беше убиен.

Претседателските избори во 1990 година беа одржани во повеќепартиски систем (се создадени 14 легални партии). За претседател е избран Саид Мохамед Џохар (55,3 отсто од гласовите). Постојаната конфронтација меѓу партиите придонесе за нов државен удар во септември 1995 година, извршен од странски платеници. Во 1996-1998 година претседателствуваше Мохамед Таки Абдулкарим . Новиот устав (1996) го консолидираше постоењето на повеќепартиски систем и исламот како државна религија.

По смртта на претседателот, оваа функција ја презеде Т. Масунд . Влошената економска ситуација (вклучително и поради падот на светските цени на ванилата и каранфилчето ) и сепаратизмот (еднострано прогласување независност од страна на островите Анжуан и Мохели во 1997 година) ја дестабилизираа ситуацијата во земјата. Како резултат на воениот удар на 30 април 1999 година, на власт дојде полковникот Азали Асумани . Во 2001 година, владините сили спречија обиди за воен удар на островите Анжуан и Мохели.

По референдумот на 21 декември 2001 година, беше одобрен нов устав [12] [13] , со што на островите им беа доделени пошироки автономни права. Земјата стана позната како Унија на Коморите (UCO). А. Асумани победи на претседателските избори на 14 април 2002 година (неколку пати одложувани и одржани во два круга). Во март-април истата година беа избрани претседателите на островите Анжуан и Мохели. Претседател на островот Гранде Комор беше избран во мај 2002 година, противкандидат на А. Асумани А.С. Елбак (63% од гласовите).

Според уставот од 2001 година, Коморите ги задржуваат своите претензии кон островот Мајот, сметајќи го за составен дел и еден од четирите автономни острови на државата [12] .

Островот Нџуани покажува сепаратистички чувства [14] и дури најави создавање на офшор зона , која не беше призната од официјалните власти на Коморите.

Структура на државата

Република. Претседател - Азали Асумани (на функцијата од 26 мај 2016 година).

Според уставот од 2001 година, претседателот на државата се избира за 4-годишен мандат [13] , во очекување на усвојување на уставен референдум (англиски) Според соодветните промени, кандидатите беа претставени по приоритет на секој од трите острови [15] . Во 2002 година, Азали Асумани од Нгазиџи беше избран за претседател , во 2006 година - Ахмед Абдала Самби од Нџуани , кој е и актуелен претседател.

Парламентот - 33 пратеници, од кои 18 се избираат со општо гласање, 15 - од собранијата на трите острови, со мандат од пет години.

Армијата

Вооружените сили на Коморите се составени од мала редовна армија и полиција од 500, како и 500 припадници на одбранбените сили. Договорот за заемна одбрана со Франција обезбедува поморски сили да ги бранат територијалните води, обука за Коморите и воздушно надгледување. Франција има неколку високи офицери во владата на Коморите. Франција има мала поморска база и одред на Легијата на странците (ДЛЕМ) во Мајот . Трошоците за вооружените сили (1.500 луѓе) се 3% од БДП (за 2002 година).

Надворешна политика

Административна поделба

Според сегашниот Устав од 2001 година, Унијата на Коморите се состои од четири автономни острови, вклучувајќи го Маоре (Мајот) [12] , контролирани од Франција. Всушност, Коморите опфаќаат само три автономни региони (острови), што одговараат на најголемите острови, на кои има 16 префектури.

Популација

Возрасно-полова пирамида на населението на Коморите во 2020 година

Населението е 889.561 луѓе (мај 2021), без Мајот, со него - повеќе од 1.050.000 луѓе [9] .

Според пописот од 2012 година, населението на земјата било 724.294 луѓе [16] (без Мајот , со неа - околу 936.900 луѓе).

Годишен раст - 8492 (2021).

Средняя продолжительность жизни — 64,2 года (61,8 — мужчины, 66,7 — женщины).

Этно-расовый состав: анталоатра ( метисы афро-арабо-малагасийского происхождения) — более 95 %, макуа ( негры банту ) — 1,5 %, арабы — 0,5 %, малагасийцы — 0,5 %, а также: персы , французы , индийцы (по 0,2 %).

Языки: официальные — арабский и французский , большинство населения говорит на коморском языке (ответвлении суахили с большой примесью арабского).

Религии: в основном мусульмане - сунниты , небольшое число мусульман- шиитов , французы и часть малагасийцев — христиане - католики (см. Католицизм на Коморских островах ).

Уровень грамотности среди мужского взрослого населения составляет 81,81% ( 206 888 человек), среди женского — 73,72% ( 192 608 человек).

Экономика

Коморы — одно из беднейших государств мира. ВВП на душу населения в 2018 году — 788 долларов США (168-е место в мире) [17] . Ниже уровня бедности — 60 % населения. Природные ресурсы незначительны, низкий уровень квалификации рабочей силы, большой рост населения, сильная зависимость от иностранной помощи. Страна не обеспечивает себя продовольствием — рис , основной продукт питания коморцев, занимает основную долю в импорте. Правительство пытается повысить уровень грамотности и трудовой квалификации, стремится приватизировать коммерческие и промышленные предприятия, улучшить здравоохранение, развивать туризм, уменьшить рост населения.

Сельское хозяйство (40 % ВВП, 80 % работающих): ваниль , гвоздика , иланг-иланг , копра , кокосы , бананы , маниок (тапиока); рыболовство .

Промышленность (4 % ВВП): парфюмерия и переработка сельхозсырья.

Сфера обслуживания — 56 % ВВП.

Экспорт в 2017 году (74 млн долларов США): гвоздика (41,1 млн долларов США), эфирные масла (14,4 млн долларов США), ваниль (13,1 млн долларов США) и др. [18] .

Основные покупатели — Индия (33 %), Франция (20 %), Индонезия (13 %), Германия (8,8 %) и США (6,9 %).

Импорт в 2017 году (296 млн долларов США): текстильные товары (80,7 млн долларов США); продукция животноводства (26,7 млн долларов США), в т. ч. мясо птицы (15 млн долларов США); продукция растениеводства (24,1 млн долларов США), в т. ч. рис (18,5 млн долларов США); машины и оборудование (23,9 млн долларов США); мебель (22,9 млн долларов США) и др.

Основные поставщики — Танзания (30 %), Китай (22 %), Франция (11 %), Пакистан (7,9 %), Индия (6,6 %).

Входит в международную организацию стран АКТ .

Транспорт и связь

Протяжённость автодорог — 230 км. Железных дорог нет. Через аэропорт в Дзаудзи осуществляются регулярные рейсы на Мадагаскар, Реюньон, в Кению и на острова архипелага. Морской порт в Лонгони [19] .

Пользователей мобильной связи — 446 868 чел. (173-е место в мире) [20] . Пользователей Интернета — 5,1 % от населения страны (168-е место в мире) [21] .

СМИ

Государственная телерадиокомпания ORTC («Управление радио и телевидения Комор»), включает в себя радиостанцию Radio Comores и телеканал ORTC TV .

См. также

Примечания

1. La Constitution comorienne (недоступная ссылка) . Дата обращения: 30 октября 2015. Архивировано 3 мая 2008 года.
  2. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — Москва: АСТ, 2017. — С. 73. — 96 с. — ISBN 978-5-17-10261-4.
  3. 1 2 2235 км² — площадь Коморских Островов с учётом острова Маоре (Майотта) — фактически заморский департамент Франции Майотта . Генеральная Ассамбея ООН (34/69 от 06.12.1979) признала за государством Коморские Острова права на остров Маоре (Майотта). Без учёта этого острова площадь Коморских Островов составляет 1862 км²
  4. 1 2 Comoros :: People and Society (англ.) . CIA. Дата обращения: 27 августа 2020.
  5. 1 2 3 4 World Economic Outlook Database, October 2019 – Report for Selected Countries and Subjects (англ.) .International Monetary Fund (IMF) (11 October 2019). Дата обращения: 12 марта 2020.
  6. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 14 сентября 2018.
  7. http://chartsbin.com/view/edr
  8. Атлас мира. ред. Поздняк Г. В.; Омск: Роскартография, ФГУП «ОКФ», 2007 ISBN 5-9523-0164-9
  9. 1 2 По оценкам (средний прогноз) Департамента по экономическим и социальным вопросам ООН на 1 июля 2016 года население Комор составляло 807 118 человек, население Майотты — 246 496 человек, то есть суммарно 1 053 614 человек. ( POP/1-1: Total population (both sexes combined) by major area, region and country, annually for 1950—2100 (Medium fertility, 2015—2100).xls Архивировано 25 мая 2017 года. )
  10. Поспелов, 2002 , с. 211—212.
  11. Генеральная Ассамблея ООН (34/69 от 06.XII.1979) Вопрос о коморском острове Майотта
  12. 1 2 3 Конституция Союза Коморских Островов (принята на референдуме 23 декабря 2001 года)
  13. 1 2 Конституция Коморских островов (недоступная ссылка) . Дата обращения: 6 июля 2011. Архивировано 23 сентября 2012 года.
  14. Мятежному коморскому острову нашли временного президента , Lenta.ru (26 марта 2008). Дата обращения 23 января 2010.
  15. Жеглов, Максим. Конституционный референдум на Коморах: народ ЗА два президентских срока подряд . ИнтерИзбирком. Архивировано 15 февраля 2021 года.
  16. Comoros portail de donnees Архивная копия от 11 января 2016 на Wayback Machine Информационный портал Комор
  17. По данным МВФ по ВВП на душу населения 2018 г.
  18. Внешняя торговля Комор на OEC.WORLD
  19. Коморы на сайте krugosvet.ru
  20. Рейтинг количества абонентов сотовых сетей в странах мира, по итогам 2017 года, на основе данных Центрального разведывательного управления (ЦРУ США)
  21. Отчет Международного союза электросвязи (International Telecommunication Union) о развитии информационно-коммуникационных технологий (ICT Development Index) стран мира за 2017 год