Градот
9 ° 30'33" с. ш. 13 ° 42'44 ″ В г. H G Я O
Земјата Гвинеја
Внатрешна поделба 5 комуни
Гувернерот Матурин Бангора (од 2016 година)
Историја и географија
Основана 1884 година
Плоштад 450 km²
Временска зона UTC ± 0: 00
Популација
Популација 2 164 282 луѓе ( 2012 )
Официјален јазик француски
Дигитални идентификатори
ISO 3166-2 GN-C
Конакри на мапата
Конакри

Конакри [1] [2] или Конакри [3] [4] ( фр. Конакри [kɔnakʁi] ) - главен град на Гвинеја од 1958 година и административен центар на истоимениот административен регион . Пристаниште на брегот на Атлантикот . Населението на градот заклучно со 2012 година е 2.164.182 луѓе; според пописот од 1996 година, тој броел 1.092.936 луѓе [5] . Административно, тој е поделен на пет комуни (Калум, Диксин, Матам, Ратома и Матото) и 97 квартови.

Етимологија

Градот настанал во 1885 година на местото на село лоцирано на остров и го наследил своето име Конакри - „за вода“, „од другата страна“, кое, очигледно, го дале жителите на копното крајбрежје[6] .

Географија

Градот се наоѓа на полуостровот Калум и островот Томбо (Толебо), поврзани со брана со копното (самата брана е изградена уште во 1891 година). Островот сега е централниот дел на градот.

Просечните висини не надминуваат 100 m Нивото на загаденост е високо.

Клима

Климата на градот се карактеризира како субекваторијална. Сушната сезона и сезоната на дождови се добро дефинирани. Сувата сезона трае од декември до април. Годишните врнежи се околу 3800 mm; највлажни месеци се јули и август.

Конакриска клима
Индикатор јан. фев март апр мај јуни јули авг Сеп окт Ноември Дек година
Апсолутен максимум, ° C 40 34 39 38 37 35 35 37 37 38 40 38 40
Просечен максимум, ° C 32.2 33.1 33.4 33.6 33.2 31.8 30.2 29.9 30.6 30.9 32.0 32.2 31.9
Просечна температура, ° C 26.1 26.5 27.0 27.4 27.5 26.5 25.5 25.2 25.6 26.3 27.0 26.6 26.4
Просечен минимум, ° C 19.0 20.2 21.2 22.0 20.7 20.2 20.4 20.8 20.7 20.4 21.0 20.1 20.6
Апсолутен минимум, ° C осумнаесет дваесет дваесет дваесет дваесет дваесет дваесет 22 21 осумнаесет осумнаесет осумнаесет осумнаесет
Стапка на врнежи, mm еден еден 3 22 137 396 1130 1104 617 295 70 осум 3784
Температура на водата, ° C 27 26 26 27 28 28 28 27 27 28 29 28 27
Извор: Хонг Конг опсерваторија , временска база , Светски климатски водич

Приказна

Селото Конакри, чие име, според легендата, доаѓа од името Кона и зборот накири - „друг брег“ на јазикот сусу , се појавило на островот Томбо, а потоа постепено заземало тесен појас на полуостровот Калум. До 1880-тите , кога Велика Британија ѝ го отстапи островот на Франција , тој имаше помалку од 500 жители [7] .

Градот е основан од француската администрација во 1880-тите (според некои извори, во 1884 година, според други - во 1885 или 1887 година) и обединил неколку рибарски села. Од 1890-тите е административен центар на колонијата Француска Гвинеја . Од 2 октомври 1958 година , по прогласувањето на независноста, тој е главен град на Република Гвинеја .

Во 1970 година, како дел од задушувањето на борбата за независност на Гвинеја-Бисао , која беше поддржана од Гвинеја, португалската армија го зазеде градот на еден ден со цел да ја уништи инфраструктурата на бунтовниците, да ги ослободи португалските воени затвореници, како и да ги фати Амилкар Кабрал и соборување на режимот на Ахмед Секу Туре . На крајот, тие не успеаја да го уапсат Кабрал или да го соборат режимот на Секу Туре. Инвазијата траела 24 часа, по што Португалецот ја напуштил земјата. Инвазијата предизвика бран на репресија, особено вонсудски егзекуции, опкружени со Секу Туре.

Економија и транспорт

Конакри е главниот економски центар на земјата, каде што е концентриран најголемиот дел од преработувачката индустрија. Развиена металопреработувачка, прехранбена, хемиска, текстилна, дрвопреработувачка индустрија, риболов. Најголем дел од надворешната трговија на Гвинеја оди преку пристаништето Конакри, се извезуваат боксит, банани, кафе, ананас, јаболка, агруми, јагоди, риба и други производи. Неодамна, одгледувањето зеленчук, билки и овошје со хидропонски метод почна активно да се развива. [ изворот не е наведен 1550 дена ] .

Има железничка станица и меѓународниот аеродром Конакри (Гбесија) , а голем број автобуски линии го поврзуваат Конакри со соседните региони. Низ градот возат такси.

Архитектура и знаменитости

Градот почна активно да се гради од крајот на 19 век , градби од модерен тип се појавија во 1960-тите. Градот е дом на Политехничкиот институт, хотелот Камајен, Научниот центар (изграден во 1982 година) и Националниот стадион за 25.000 седишта, во чија изградба учествувал Советскиот Сојуз, како и Националниот музеј. Комуната Диксин има Ботаничка градина.

На островот Толебо се наоѓа Претседателската палата, споменик и вили, во кои се сместени меѓународни организации, амбасади, банки и други организации. Една од главните атракции е Големата (или Големата) џамија, една од најголемите во Западна Африка.

Во источниот дел на градот се наоѓа Музејот на националните уметности, во северниот дел се наоѓа Народната палата во која се одржуваат театарски претстави. Покрај тоа, во градот се наоѓа и седиштето на Демократската партија на Гвинеја .

Најголемиот пазар е Мадина.

Образование и наука

• Централниот колеџ Гбесија
  • Колеџ-ликеј на Сен Мари
  • Универзитетот Гамал Абдел Насер (поранешен Политехнички институт)
  • Национален географски институт
  • Национална библиотека
  • Национален архив на Гвинеја
  • Универзитетот Кофи Анан

Значајни домородци

Галерија

1. Zaliznyak A.A. Conakry // Додаток. Правилни имиња // Граматички речник на рускиот јазик . - М .: AST-Press Kniga, 2010. - P. 757. - (Основни речници). - ISBN 978-5-462-00766-8 .
  2. Ageenko F. L. Conakry // Правилни имиња на руски. Речник на стрес. - Повеќе од 35.000 вокабулар единици . - М .: Издавачка куќа на НТС ЕНАС, 2001 година .-- стр.152 . - ISBN 5-93196-107-0 .
  3. Горскаја М.В. Англиско-руски и руско-англиски речник на географски имиња. - второ издание, Стереотип. - М .: Руски јазик, 1994 .-- 199 стр.
  4. БДТ
  5. Гвинеја: најголемите градови и населени места и статистика на нивното население (непристапна врска)
  6. Поспелов, 2002 година , стр. 212.
  7. Историја на Конакри (фр.) (недостапна врска) . Преземено на 13 јули 2014 година. Архивирана на 25 јуни 2006 година.