Конде, Алфа

Alpha Conde 2017.jpg
21 декември 2010 година - 5 септември 2021 година
Претходник Муса Дади Камара
Наследник Мамади Думбуја [1] (како претседател на Националниот комитет за помирување и развој )
30 јануари 2017 година - 28 јануари 2018 година
Претходник Идрис Деби
Наследник Пол Кагаме

Раѓање 4 март 1938 година ( 1938-03-04 ) (83 години )
Боке , Француска Западна Африка
Родено име N'Ko јазик [en] ߞߐ߲ߘߍ
N'Ko јазик [en] ߞߐ߲ߘߍ߫
Сопружник Џене Каба Конде [г]
Пратката Обединување на народот на Гвинеја
Однос со религијата исламот
Награди
Место на работа

Алфа Конде ( ос. Алфа Конде ; роден на 4 март 1938 година , Боке , Француска Западна Африка ) е политичар од Гвинеја. Претседател на Гвинеја ( 21 декември 2010 - 5 септември 2021 година ). Отстранет од власт како резултат на вооружен државен удар . Претседател на Африканската унија ( 30 јануари 2017 - 28 јануари 2018 година ). Основач и водач на партијата Обединување на народот на Гвинеја .

Биографија

Младина

Потекнува од народот Малинке . На 15-годишна возраст емигрирал во Франција, каде што посетувал училиште во Париз и Сорбона . До 1991 година, тој беше во егзил поради противењето на режимите на Ахмед Секу Туре и Лансана Конте . Подоцна тој стана лидер на опозициската партија, Обединување на народот на Гвинеја , која е дел од Социјалистичката интернационала , која е поддржана главно од претставници на народот Малинке .

Политичка активност

Учествувал на претседателските избори во 1993 година ; според официјалните податоци тој добил 19,6% од гласовите, а победила Лансана Конте . На претседателските избори во 1998 година, тој доби 16,6% од гласовите (повторно победи Лансана Конте ); два дена по изборите бил уапсен. Во 2000 година започна судењето; Конде беше обвинет дека имал намера да ја убие претседателката Лансана Конте. Во септември, Конде беше осуден на пет години затвор, но беше ослободен рано во 2001 година и му беше забрането да се занимава со политички активности. Во 2001-2005 година, Конде живеел во Франција.

Еден ден по големиот митинг на опозицијата на 28 септември 2009 година, Конде, тогаш во Њујорк , објавил мобилизација на општествените движења и повикал на продолжување на протестите против „криминалниот режим“ на Гвинеја [2] [3] . На 1 октомври Алфа Конде го отфрли предлогот на Камара за создавање влада на национално единство, нарекувајќи го шефот на воената хунта „несигурен партнер“.

претседател на Гвинеја

На 27 јуни 2010 година, во првиот круг од претседателските избори, тој доби 553.021 (20,67%) гласови, завршувајќи втор по Селу Далеин Диало и стигнувајќи во вториот круг. Според прелиминарните податоци, во вториот круг Конде добил 52,52% од гласовите наспроти 47,48% од Диало [4] , по што ја објавил својата победа на изборите [5] .

Во јули 2011 година, беше извршен обид за атентат врз резиденцијата Конде: напаѓачите пукаа во неговата спална соба од фрлач на гранати, но претседателот не беше повреден, бидејќи, по среќна шанса, ја помина ноќта во друга соба [6] .

На 17 октомври 2015 година, за време на претседателските избори, Конде беше реизбран за втор мандат со 57,85% од гласовите, освојувајќи апсолутно мнозинство во првиот круг на гласање. Опозицијата тврдеше дека изборите биле нарушени со фалсификат. Селу Диало, кој доби околу 30 отсто од гласовите, одби да ги прифати резултатите, тврдејќи дека гласањето е наместено. Тој ја обвини владата за заплашување гласачи, полнење ливчиња, дозволување на малолетници да гласаат и менување на изборниот процес. Сепак, тој не упати официјална жалба. Конде положи заклетва за втор мандат на 14 декември 2015 година.

Во 2016 година, францускиот информативен канал France-24 објави аудио снимка на која се гледа дека англо-австралиската рударска компанија Рио Тинто платила провизија од 10,5 милиони долари на Франсоа де Комбре, советник на претседателот Конде, за да ги добие правата за рударство во мое.Симандов. И покрај изјавата на претседателот Конде дека Де Комбре дејствувал сам, близината на Де Комбре со претседателот предизвика скандал и оставки во раководството на Рио Тинто.

Трет мандат, протести и рушење

Во есента 2019 година, во Гвинеја започнаа масовни протести поради постојаното одложување на следните парламентарни избори. Ситуацијата ескалира откако А. Конде го претстави нацрт-новиот устав на 20 декември 2019 година, кој му овозможи на Конде да биде избран за претседател по трет мандат.

Уставните амандмани кои ги поништуваат двата претходни претседателски мандати на Конде беа одобрени на референдум на 22 март 2020 година . Веднаш по објавувањето на резултатите од референдумот, протестите избија со нов енерг. Во Конакри и други градови, поддржувачите на опозицијата излегоа на улиците, запалија автомобили и подигнаа барикади. За да ги растера демонстрантите, полицијата употреби солзавец, а на некои места и огнено оружје [7] . Соединетите држави , Франција , Африканската унија и Економската заедница на западноафриканските земји се изјаснија против амандманите на уставот. Во исто време, Русија ја поддржа иницијативата на Конде, а, како што се тврди, Русинот Виктор Бојаркин, поврзан со компанијата Русал , која има економски интереси во Гвинеја [8] [9], стана политички консултант на Конде.

Претседателските избори се одржаа на 18 октомври 2020 година. Откако претседателот на изборната комисија објави дека Конде води во изборните резултати, во главниот град на државата избувнаа немири, како резултат на кои загинаа најмалку 10 лица [10] . На 7 ноември 2020 година, Уставниот суд на Гвинеја ги одобри конечните резултати од претседателските избори и ги прогласи за победник на Алфа Конде, кој, според официјалните бројки, освоил 59,5% од гласовите. [11]

На 5 септември 2021 година, Алфа Конде беше соборена и приведена во воен удар .

Награди

1. Де факто дојде на власт како резултат на државен удар
  2. Хунтата забрани собири, прогласи дводневна жалост (инж.) ... France24 (30 септември 2009 година). Преземено на 30 септември 2009 година. Архивирана на 9 април 2012 година.
  3. Протестите во Гвинеја „ќе продолжат“ (инж.) ... BBC News (29 септември 2009 година). Преземено на 30 септември 2009 година. Архивирана на 9 април 2012 година.
  4. Втора турнеја Présidentielle 2010 - Résultats provisoires Архивирана на 11 ноември 2010 година. (фр.)
  5. Конде ја прогласи Гвинеја за победник на анкетата , Ал Џезира (15 ноември 2010 година).
  6. Кусов, Виталиј . Алфа Конде: Претседател на Гвинеја, биографија и владеење (руски) , Владетели на Африка: XXI век . Датум на лекување 18 декември 2017 година.
  7. Гвинеја: Парламентарни избори и референдум за уставни амандмани, 22 март 2020 година
  8. Како Русал му помогна на претседателот на Гвинеја да ја продолжи својата власт
  9. Блумберг дозна за рускиот советник во администрацијата на претседателот на Гвинеја
  10. Алфа Конде победи на претседателските избори во Гвинеја
  11. Уставниот суд на Гвинеја ја призна Алфа Конде за победник на претседателските избори
  12. Претседател на Гвинеја. нуди официјална вечера во чест на Н.В. Кралот
  13. Указ на претседателот на Руската Федерација од 27 септември 2017 година бр. 442 „За доделување Орден за пријателство на претседателот на Република Гвинеја Конде А“. . Официјален интернет портал за правни информации (27.09.2017). Преземено на 28 септември 2017 година.
  14. Преговори со претседателот на Република Гвинеја Алфа Конде . Претседател на Русија (28 септември 2017 година). Преземено на 28 септември 2017 година.