Полк на чувари на коњски живот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Lifeивотно чувари коњанички полк
Значка на полкот „До денот на двегодишнината од основањето на чуварите на коњите“
Значка на полкот „До денот на двегодишнината од основањето на чуварите на коњите“
Години на постоење 1721 - 1918 година
Земја Руската империја
Вклучено во 1 -та гардиска коњаничка дивизија
( Стражарски корпус , Петербург VO )
Тип на чувари коњички полк
Број воена единица
Дислокација Петербург
Ознаки на извонредност види текст
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Lifeивотно гардиски коњички полк , Леиб стражарски коњички полк [1] - Lifeивотни чувари коњичка формација ( воена единица , полк ) на Руската империјална гарда на руските вооружени сили, царски период .

Староста на полкот (датумот на кој конечно беше формиран) е 7 март 1721 година. Полски празник - 25 март, Благовештение на Пресвета Богородица . Седиште и локација : Санкт Петербург .

Историја

Главен офицер и реитер на коњските чувари. 1731-1742 година
Персонал и подофицер на коњичкиот полк на чувари на живот. 1814-1828 година
Униформата на коњичкиот полк на стражарите во 1848 година

Иако за време на Северната војна, Петар I ја отфрли старата коњаница и не создаде нова, освен драгуните ( возење пешадија ), во 1704-1706 година. двајца команданти на Петар, принцот Меншиков и грофот Шереметев се здобија со свои коњанички придружници на „ескадрилата“ (формално, ескадрилата од тоа време може да се нарече ескадрила , но не беше еднаква на четата , како подоцна, туку се состоеше од две или повеќе компании, како баталјон ) на државата - Лејб -шквадрон , односно личниот конвој на Неговото спокојно височество принцот Меншиков, беше формиран на 16 јуни 1706 година [2] .

Во 1719 година, императорот наредил да ги обедини ескадрилата „Брауни“ на Шереметев и „ескадрилата Леиб“ на Меншиков со ескадрилата на провинцијата Санкт Петербург, која извршувала полициски функции во главниот град од 1706 година, а исто така била подредена на Меншиков како гувернер. Полк на драгуни Кроншлотс . Формирањето на полкот траеше две години, до 7 март 1721 година .

На 21 декември 1725 година, тој беше реорганизиран во -ивот-полк по шведски модел и екипиран исклучиво од благородници . За разлика од другите џинови, полкот доби црвена боја на инструментот и камезоли со златни жици; опремата и оружјето беа исти како и за чуварите; наместо еден пиштол, два, и немаше секири. Времето на шведските чувари на коњи, земени од нив во битката кај Полтава на 8 јули 1709 година, му беа доделени на theивотниот полк.

На 31 декември 1730 година ( 11 јануари 1731 година ), полкот беше именуван како чувари на коњи и беше опремен со сите права на чуварите - со што се постави основата за редовната стражарска коњаница. Вработени во полкот: 5 ескадрили од 2 чета во секоја (вкупно 1423 луѓе, од кои 1111 борбени чинови ). Царицата Ана го презеде чинот полковник или началник на полкот; тогаш оваа титула ја носеа Петар III и Катерина II .

Секојдневната униформа на чуварите на коњите беше слична на онаа на драгунот, која се разликуваше само во црвената боја на камизолата и панталоните. Униформа фустан се состои од туника , гребло и панталони од deerskin, железна половина - оклоп со бакар елементи, broadsword на појас темперамент , со карабин без бајонет со прашка и два пиштоли. Опремата и коњската опрема беа слични на оние на џиновите. Од времето на царицата Ана, полкот главно бил екипиран од Остејските (балтички) Германци .

Во 1737 година, полкот го зеде своето прво учество во непријателствата - три од десет компании на полкот се бореа во заземање на Очаков и во битката кај Ставучани за време на руско -турската војна .

Павле I вклучи дел од коњаничките трупи Гатчина во полкот, и во 1800 година го назначи за началник на Царевич Константин Павлович .

Во 1801 година, царот Александар I го нарече полкот на чуварите на животот Коњ . По смртта на Царевич Константин, владејачките суверени се сметаа за началници на полкот.

Во 1805 година, полкот учествуваше во австриската кампања , а на 20 ноември учествуваше во битката кај Аустерлиц . Сите пет ескадрили на полкот под команда на генерал -мајор И. Јанкович, заедно со theивотните Хусари, нападнаа баталјон од француска пешадија. Приватниците на 3 -тиот вод на 2 -та ескадрила Гаврилов, Омелченко, Ушаков и Лазунов го освоија почесниот трофеј - францускиот баталјон „орел“ од полкот на 4 -тата линија. За оваа разлика, натписот "За фаќање на непријателскиот знаме во близина на Аустерлиц на 20 ноември 1805 година" беше ставен на стандардот на полкот.

Во 1807 година, чуварите на коњите учествуваа во битките кај Хајлсберг и Фридланд . На 2 јуни, во близина на Фридланд, полкот, под оган од 30 француски пиштоли, ја нападна и собори француската коњаница, а потоа упадна во пешадиските редови. 4 -та ескадрила на полкот, под команда на капетанот принц И.М. Вадболски, по цена на големи загуби, го спаси полкот од контранапад на француската коњаница. Во нападот на коњицата, загинаа 16 офицери и 116 пониски чинови на полкот.

Полкот се одликуваше во битката кај Бородино , заедно со коњичкиот полк, напаѓајќи ја дивизијата на лорге од Лорге од корпусот Латур-Мобур во близина на батеријата Раевски. За оваа битка, на 32 офицери на коњските чувари им беа доделени наредби.

Во април 1813 година, на полкот му беа доделени стандардите на Свети Georgeорѓи со натпис „За разликата во поразот и протерувањето на непријателот од границите на Русија во 1812 година“.

Во 1813 година , полкот учествуваше во странски кампањи на Руската армија и се бореше 16 - 18 на август 1813 година во Кулм , 4 - 6 октомври 1813 година во Лајпциг и 13 на март 1814 година, кога Фер -Шампеноаза . За време на последната битка, полкот прими 22 цевки од Свети Georgeорѓи со натпис „За храброст против непријателот на Фер-Шампеноиз на 13 март 1814 година“. На 19 март 1814 година, полкот, заедно со целата руска армија, влегоа во Париз. За оваа кампања, на полкот му беа доделени стандардите на Свети Georgeорѓи.

На 14 декември 1825 година, полкот учествуваше во растурање на бунтовниците на плоштадот во Сенатот. Приватен на 3-та ескадрила Павел Panyuta беше убиен во престрелка.

Во 1831 година, две дивизии на полкот учествуваа во задушување на полскиот бунт и бурата на Варшава ( 25 - 26 август ). Од 1835 до 1846 година, многу од офицерите на полкот доброволно се пријавија за Кавкаската војна . Во 1849 година, полкот учествуваше во задушување на бунтот во Унгарија . За време на Кримската војна, полкот беше на должност да го заштити брегот на Финскиот Залив од Петерхоф до Санкт Петербург во случај на англо-француско слетување. Во 1877 - 78 година , многу офицери на полкот доброволно се пријавија за руско -турската војна . Во Руско-јапонската војна, полкот не учествуваше во битки, но неколку офицери и 28 пониски чинови на полкот доброволно се пријавија на фронтот.

Со избувнувањето на Првата светска војна во 1914 година, полкот како дел од 1 -та гардиска коњаничка дивизија влезе во германскиот фронт, каде што стана дел од 1 -та армија на генералот Рененкампф . На 6 август, тој учествуваше во битката кај Каушен , каде чуварите пеш нападнаа германска батерија покриена со митралези. Полкот претрпе големи загуби. Исходот од нападот беше решен со коњичкиот напад на Squивотната ескадрила под команда на капетанот П.Н. Врангел , при што беа убиени речиси сите офицери на ескадрилата. Во спомен на славната битка и одбележување на подвигот на чуварите на коњите, 2 заробени германски пиштоли од 77 мм, 4 кутии за полнење и кула беа доделени од највисоката команда како имот („подарок“) на коњичкиот полк на чувари на живот. [3] .

На 28 јули 1917 година, полкот беше преименуван во Чувари на коњи . Во декември, полкот почна да се распушта. На 19 декември, во близина на merмеринка , првата дивизија (1, 2 и 5 ескадрили) беше распуштена, а втората дивизија (3, 4 и 6 ескадрили) се самораспушти. Офицерите и некои од пониските чинови отидоа дома, а околу 150 пониски чинови се вратија во касарната во Петроград , каде што во февруари - март 1918 година полкот конечно беше распуштен.

Од пониските чинови и подофицери на стражата што се вратиле во Петроград, во јануари 1918 година, Петроградскиот совет, формиран на 1 регимента на Црвената армија (полк командант E.I.Kusin , помошник-командант Fomichev, командант на 1. ескадрила Eroshov, аѓутант на полкот Карачинцев), разоружан во пролетта 1919 година за желба на офицерите да одат кај белците.

Од јануари 1919 година, коњските чувари, заедно со другите чувари на курацијата, станаа дел од тимот на монтирани извидници на Пешадискиот полк на Консолидирани гарди на Волонтерската армија . Во март 1919 година, беше формиран Консолидираниот полк на гардата Cuirassier дивизија, во кој коњските чувари ја формираа втората ескадрила. Во јуни 1919 година, врз основа на Консолидираниот полк, беше формиран 1 -от гардиски консолидиран полк Куирасиер, во кој коњските чувари беа претставени со 2 ескадрили. На 15 декември 1919 година, ескадрилата на коњаничкиот полк влезе во консолидираниот гардиски коњанички полк на 1 -та коњаничка дивизија, а по пристигнувањето во Крим на 1 мај 1920 година, стана 2 -та ескадрила на гардискиот коњанички полк на Руската армија на генерал Врангел. За време на борбите во летото и есента 1920 година, ескадрилата загуби значителен дел од својата сила и беше распуштена во септември 1920 година, а преживеаните беа сведени на вод, што генералот Врангел го претвори во негов конвој. Полкот загуби 18 офицери во движењето Бели (5 беа застрелани, 12 убиени и 1 почина од болест), а според други извори 23 (во светската војна - 12).

Полковното здружение во емиграција („Сојуз на чувари на коњи“) до 1931 година броеше 105, до 1951 година - 50 луѓе. Во 1953-1967 година, таа го издаде годишното списание „Весничко здружение на чувари на коњи“ на ротатор.

Полковници на коњските гарди [4] и началниците на полкот

Шефови ( почесни команданти ) на формацијата:

Николај I и Царевич Александар Николаевич меѓу офицерите на коњичкиот полк на спасувачите на живот . Пиратски К.К.

Потполковникот на коњските чувари [5]

Команданти на полкот

Царот Николај I во униформа на коњичкиот полк на чуварите на животот. Портрет на Владимир Сверчков (1856), Музеј на стражарите, Санкт Петербург
Светлейший князь Владимир Дмитриевич Голицын в повседневном мундире лейб-гвардии Конного полка. 1865 год

Внешний вид

Нижние чины полка комплектовались из высоких жгучих брюнетов с усиками (4-й эскадрон — с бородами).

Общая полковая масть коней — вороная (с основания полка, затем — разная в период войн, вновь вороная с 1823 г.), у трубачей с 1737 г. масть коней серая [7] .

Форма 1914 года

Общекирасирский. Мундир (парадный) - колет,тулья,выпушка - белый, мундир (праздный),околыш,погоны,воротник,обшлага,лампас,выпушка - алый, вальтрап,обшлаг - тёмно -синий, мундир (повседневный) - тёмно-зелёный, обшивка - оранжевый, обшивка,эполеты,металлический прибор - золотой.

Флюгер

Цвета: Средний треугольник - белый, верхний треугольник - жёлтый. нижний треугольник - тёмно-синий.

Боевые отличия

 • Георгиевский штандарт с Андреевской юбилейной лентой и надписями: «За взятие при Аустерлице неприятельского знамени и за отличие при поражении и изгнании неприятеля из пределов России 1812 года» и «1730-1830».
 • 22 георгиевские трубы, с надписью «Фер-Шампенуаз».
 • Серебряные литавры с надписью: «Sub. Felicissimo, cersemine Potentissime Regissvecia Carolus XII cum. Polonis Saxon. Tart. Woloscis et noc formen icta globum, hostitis Clitzoviam in Pol. 1702» («За славную победу Великого Короля Шведского Карла XII над Поляками, Саксонцами, Татарами, Валахами и другими чужеземными народами под Клишовым в Польше. 1702 год»). Принадлежали шведской Конной Гвардии, отбиты у Переволочны , (в другом источнике указано что после боя у Полтавы [8] ) и пожалованы Лейб-шквадрону князя Меншикова; по сформировании лейб-гвардии Конного полка сданы в арсенал , затем хранились в Придворной церкви в Стрельне и 4.07.1827 г. вновь выданы в полк.

Полковые здания

По окончании правления Екатерины II Конногвардейскому полку под казармы было передано здание Таврического дворца — резиденции князя Потёмкина-Таврического , подаренной ему императрицей и после его смерти в 1791 году вернувшейся в казну (всё дворцовое имущество по распоряжению Павла I было перенесено в новую императорскую резиденцию, Михайловский замок ). После убийства Павла император Александр I вновь включил здание в число императорских резиденций. Взамен под строительство казарм, конюшен и манежа был выделен участок, пролегающий между Конногвардейским бульваром и Адмиралтейской улицей (затем — Большая или Ново-Исаакиевская, с 1923 года — улица Якубовича ), ограниченный Сенатской площадью с одной стороны и Малой Луговой улицей (после 1836 года Благовещенская, с 1923 — улица Труда ) — с другой.

Манеж

Конногвардейский манеж

Конногвардейский манеж был возведён в 1804—1807 годах по проекту архитектора Джакомо Кваренги . Здание в классическом стиле , вытянутое между Конногвардейским бульваром (№ 2) и Адмиралтейской улицей (современный адрес — улица Якубовича , 1) своим фасадом обращено к Сенатской площади и Александровскому саду .

Между 1931 и 1934 годами заключённый « шарашки » архитектор Н. Е. Лансере провёл реконструкцию манежа под гараж ОГПУ : был надстроен второй этаж с ведущими на него пандусами .

Начиная с 1967 года здание бывшего Конногвардейского манежа используется в качестве выставочного зала (Центральный выставочный зал «Манеж»).

Казармы

Конногвардейские казармы

Одновременно [ уточнить ] с манежем строились здания полковых конюшен и казарм:

 • № 4 по Конногвардейскому бульвару (№ 3 по улице Якубовича, № 1 по Почтамтскому , № 2 по Конногвардейскому переулку ). С 2008 года в этом здании находится Музей русской водки .
 • № 6 по Конногвардейскому бульвару (№ 5 по улице Якубовича, № 1 по Конногвардейскому переулку, № 6 улице Труда (в те времена — Малая Луговая, после 1836 года, со строительством полковой церкви — Благовещенская).

Церковь

В 1844—1849 годах неподалёку от казарм, на Морском лугу, был возведён полковой храм — Благовещенская церковь . Здание в « русском стиле », построенное по проекту архитектора Константина Тона , было снесено вскоре после закрытия церкви в 1929 году под предлогом «стеснения трамвайного движения». Фундаменты, пещерный храм и некрополь были уничтожены в середине 1990-х годов при строительстве подземного торгового комплекса (в настоящее время — подземный переход под площадью Труда ).

В народе

Конный полк упоминался в сатирической народной словесной пародии на мелодию «туш»:

При виде Конного полка

Маруся пёрднула слегка,

Заметив ва-а-а-ахмистра!

Известные конногвардейцы

См. Категория:Конногвардейцы

Примечания

 1. «Правилах обучения и наставления рекрут и рядовых Леиб-Гвардейского Конного полка», 1788 года
 2. Лейб-шквадрон // Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого … [ и др. ]. — СПб. ; [ М. ] : Тип. т-ва И. Д. Сытина , 1911—1915.
 3. Пулеметный взвод Ауэ . btgv.ru. Дата обращения: 17 января 2020.
 4. Звание полковника гвардии, с 1730 по 1796, соответствовало званию шефа
 5. Звание подполковника гвардии, с 1730 по 1796, соответствовало званию второго шефа
 6. Илл. 699. Обер-офицер и Трубач Кавалергардского Её Величества и Л. Гв. Конного полков. 1845 // Историческое описание одежды и вооружения российских войск, с рисунками, составленное по высочайшему повелению / Под ред. А. В. Висковатова . — Paris: Imp. Lemercier, 1861–1862.
 7. лейб-гвардии Конный полк
 8. Литавры // Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого … [ и др. ]. — СПб. ; [ М. ] : Тип. т-ва И. Д. Сытина , 1911—1915.

Литература

Ссылки