Заден адмирал

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Заден адмирал
Русија-морнарица-OF-6-2010.svg Russia-Navy-OF-6-Sleeve.svg
ремен за назад на адмиралот (Руска морнарица) обележја на ракавот на задниот адмирал (Руска морнарица)
Висок ранг Вицеадмирал
Помлад ранг Рангиран 1 Капетан
Аналози Генерал мајор

Заден адмирал е рангот на првиот адмирал во флотите на многу земји во светот. Воен чин и ранг на свита во Руската империја .

Додека вицеадмиралите командуваа и беа на еден од бродовите на авангардата , задните адмирали обично беа на бродот на задната стража , за возврат, локацијата на адмиралите служеше како брод на баталјонот на корпусот , од каде тие командуваа со целата ескадрила (формација на авангардата, баталјон на корпус, заден чувар).

Одговара на чинот генерал -мајор во копнените сили и воздухопловството.

Во морнарицата на вооружените сили на СССР, рангот на заден адмирал беше воспоставен од Президиумот на Врховниот совет на СССР на 7 мај 1940 година.

Редоследот на воениот ранг
Помлад ранг:
Рангиран 1 Капетан

Амблем на руската морнарица.svg
Заден адмирал
Висок ранг:
Вицеадмирал

Историја на обележја на воен ранг во Русија

Примероци од обележја на заден адмирал (ОФ-6) во РИФ, СССР и Руската Федерација
Брадата Naval Ensign of Russia.svg

РИФ

Naval Ensign of Russia.svg

Флота на Руската Република

Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg
Морнарица на СССР
Naval Ensign of Russia.svg
Морнарица на Руската Федерација
ракав
знак

лента за на рамо
1904mor-18.png RN F6RearAdmiral 1917 манжетна.jpg Знаци на Црвената флота 10.svg RAF N F6ДобарАдмирал 1943.jpg RAF N F6RearAdm 1943-1955.gif RAF N F6RearAdm од 2010 годинаpar.svg RFNAVYSH-CAD.png Русија-морнарица-рамо-1994 16.gif Russia-navy-kontr-admiral.png RAF N F6RearAdm од 2010 годинаpar.svg
Ремен за рамо

(пред 1917 година)

Знак за ракав

(1917)

Лепенка „Командант
бригади на бродови "
(1918-1935)
Лепенка „Контра-адмирал“
(1935-1991)
лента за на рамо
до туника (1943-1955)
... напред
(1955-1991)
... напред
(1994-2010)
... напред
до белата кошула
(1994-2010)
... дневно
(1994-2010)
... напред
( од 2010 година)
Капетан на крстосувачот „Варијаг“ заден адмирал В. Ф. Руднев
Заден адмирал Сергеј Козлов

Во Руската Империја

Рангот на заден адмирал беше воведен во 1732 година [1] за да го замени рангот на шаутбенахт . Укинат од 12 јануари ( 25 ), 1918 година - датумот на влегување во сила на „Уредбата за демократизација на флотата“, потпишана од Народниот комесар за поморски работи П. Ј. Дибенко и шефот на Министерството за мориња М. В. Иванов [2] .

На ранг на адмиралот беше воведен за време на владеењето на Николај I , и за прв пат беше доделена во 1835 година. Нема информации за издавање на нормативен правен акт за укинување на титулата заден адмирал на Свита.

ВО САД

Во американската морнарица, рангот „Заден адмирал“ е поделен на две фази: Заден адмирал долна половина (заден адмирал на помладата етапа, одговара на англискиот чин Комодор и копнениот ранг на „бригаден генерал“) и англиски ранг Заден адмирал и копнен чин „Генерал -мајор“).

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. К Бр. 6292 // Картичка за известување ... // Задни адмирали // Целосна колекција на закони на Руската империја . - SPb : Печатница на II оддел на сопствената канцеларија на Неговото царско величество , 1830. - Т. XLIV. Дел Еден. Државна книга. Втора гранка. Држави на морската страна . - С. 34 .
  2. Уредба за демократизација на флотата // Збирка легализации и наредби на владата за 1917-1918 година .. - М .: Администрација на Советот на народните комесари на СССР, 1942. - Стр. 236-242.