Контролен број на библиотеката на Конгресот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Властите на LC (скриншот)

Контролен број на Конгресната библиотека ( . Англиски Контролен број на Конгресната библиотека, LCCN, првично - Број на каталогска картичка на Конгресната библиотека; дозволено - Конгресна библиотека) - Контролен број Конгресна библиотека , сериски број на системот (за периодични изданија) или алфанумерички (за лица и теми) каталогизирање записи во Библиотеката на Конгресот на Соединетите Американски Држави , ID на базата на податоци и индикаторот за снимање во американската национална библиографија.

Историја на апликација

Библиографска контрола во нумерирањето на библиотеката воведена од 1898 година, LCCN првично кратенка број на картичка во Библиотеката на Конгресот на Соединетите Американски Држави . Овој термин моментално се користи како код во кабинетот за поднесување документи на Библиотеката на Конгресот, заедно со други шифри.

Контролниот број е единствен за секое поединечно издание. Се користи од библиотеките ширум светот за каталог на сите издадени американски книги. Контролниот број е напишан во форма на двоцифрен (за 1898-2000) или четирицифрен број (почнувајќи од 2001 година), што ја означува годината на објавување и шестцифрен единствен нумерички идентификатор (делумно одделен со цртичка ). Водечките нули може да бидат испуштени. Броевите на изданието 1898, 1899, 1900, 1998, 1999, 2000 се разликуваат само по големина (во старите тие се пократки).

Библиотекарите ширум светот го користат овој идентификатор кога ги каталогизираат повеќето книги познати во САД. Ова помага да се направат достапни онлајн и преку други медиуми.

LCCN во системот за библиокодификација

Име на параметарот Опсег Име Забелешки
ГНД Лица, корпорации, субјекти Gemeinsame Normdatei Германска национална библиотека (ДНБ) и други европски библиотеки
LCCN Лица Контролен број на библиотеката на Конгресот Моментално се користи во проекти на Викимедија само за лица
RSL Лица Податоци од Руската државна библиотека (РСЛ)
ВИАФ Лица Датотека за виртуелна меѓународна организација Меѓународни податоци од Центарот за онлајн компјутерска библиотека (OCLC)

Врски