Кореја (полуостров)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
полуостровот Кореја
Топографска карта на Корејскиот Полуостров.png
Спецификации
Плоштад 220,8 илјади km²
Локација
38 ° 00 с. НС. 127 ° 30 ′ Д г. H G Я O
Водни површини за перење Јапонско море , Корејски теснец , Жолто Море
Земја
Азија
Точка
полуостровот Кореја
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Кореја [1] [2] [3] , Корејски Полуостров (во Република Кореја - арматура. 한반도 Ханбандо во Кореја - арматура. 조선 반도 Joseon-Pando [4] ) - полуостров во источна Азија помеѓу Јапонското Море во на исток, Кореја теснецот и теснецот Џеџу на југ и Жолтото Море на запад.

Географија

Областа е околу 220,8 илјади km², должината е околу 1000 km.

Релјефот е претежно планински. Највисоката точка е планината Паектусан [5] на границата на КНДР и Кина , висина 2744 m [6] .

Бреговите на Јапонското Море се претежно планински и праволиниски, брегот на Корејскиот теснец и Жолтото Море е претежно рамно, преполно со заливи и заливи, во близина се наоѓаат корејскиот архипелаг и островот Џеџу .

Климата е умерено монсунска, на југ е суптропска. Просечните јануарски температури се движат од -20 ° C на север до + 4 ° C на југ, просечните температури во јули се движат од 24 ° C на север до 26 ° C на југот на полуостровот. Годишните врнежи се до 1500 mm, главно во лето.

Полуостровот има густа мрежа од длабоки реки кои активно се користат за наводнување.

Природата

Територијата на полуостровот е 2/3 окупирана од шуми и грмушки. Шумата на долниот појас на планините е широколисна, со доминација на даб , јасен , костен . Како што се искачувате по планините, листопадна шума се заменува со иглолисна-листопадна, а потоа иглолисна. На југот на островот доминираат зимзелени шуми и грмушки.

Речиси сите рамни површини активно се обработуваат. Мали области на степите преживеале.

На полуостровот се организирани неколку национални паркови.

Земја

На Корејскиот Полуостров се наоѓаат:

Галерија

Белешки (уреди)

  1. Република Кореја, КНДР // Светски атлас / комп. и подгответе. до ед. ПКО „Картографија“ во 2009 година; погл. ед. Г.В. Поздњак . - М .: ПКО „Картографија“: Оникс, 2010. - С. 128. - ISBN 978-5-85120-295-7 (Картографија). - ISBN 978-5-488-02609-4 (Оникс).
  2. Кореја // Речник на географски имиња на странски земји / отв. ед. А. М. Комков . - 3-то издание, Rev. и додадете. - М .: Недра , 1986 .-- С. 172.
  3. Речник на географски имиња на Кореја. - М .: Наука, 1973 .-- стр. 112.
  4. Инструкции за руски пренос на географски имиња на Кореја. - М., 1972 .-- С. 38.
  5. 백두산 (아시아 산) [白頭山] (кратко) ... Кореја Британика. Преземено на 24 мај 2010 година. Архивирана на 26 август 2011 година.
  6. Чангбаишан (инг.) ... Глобална програма за вулканизам. Преземено на 24 мај 2010 година. Архивирана на 26 август 2011 година.

Литература

  • KOIS (Кореа прекуокеанска информативна служба). Прирачник за Кореја (неодредено) . - 11-ти. - Сеул: Холим (англиски) , 2003. - ISBN 978-1565912120 .

Врски