Кралството Бора Бора

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Историска состојба
Кралството Бора Бора
Ројаум де бора-бора
Знаме
Знаме
Кралство означено со розова боја
Кралство означено со розова боја
Почеток на 19 век - 1888 година
Капитал Нунуе
Чекај
Јазици) Тахитски , француски
Религија Религија Тахитјаните [en]
христијанството
Валутна единица француски франк
ГБП
Плоштад 31, 1 км²
Форма на владеење монархија
Приказна
почетокот на 19 век База
19 март 1888 година Припојување кон Франција
21 септември 1895 година Абдикација

Кралството Бора Бора ( француски Royaume de Bora-Bora ) е основано на почетокот на 19 век на територијата на истоимениот остров , како и островите Тупаи , Маупити , Маупиха , Моту-Оне и Мануае. . Во 1847 година, на конвенцијата во Јарнак , таа беше официјално признаена од Велика Британија и Франција . Во 19 век, таа била една од независните полинезиски држави лоцирана на островите Социјати во близина на Тахити , Хуахине и Рајатеа , чие население зборувало слични јазици и имало иста култура, нивните владетели биле поврзани со венчавки со претставници на кралските династии. Во 1888 година кралството било заземено од Франција, во 1895 година нејзината последна кралица Териимаеваруа III била принудена да абдицира [1] [2] .

Белешки (уреди)

  1. Кристофер Купувачи. Бора Бора: Тапоа од генеалогијата на династијата (инж.) ... Веб-страница на Кралската Арка. Преземено на 20 јуни 2013 година. Архивирана на 28 јуни 2013 година.
  2. Бен Кахун. Полинезија француски (инг.) ... WorldStatesman.org (2000). Преземено на 20 јуни 2013 година. Архивирана на 28 јуни 2013 година.