Почесен офицерски корпус за придружба

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Почесен офицерски корпус за придружба
Амблем на корпусот
Амблем на корпусот
Години на постоење 1509 - денес
Земја Обединето Кралство
Потчинетост Кралица на Велика Британија
Вклучено во Телохранители на британскиот монарх
Тип на телохранители
Вклучува
Функција чувајќи го британскиот монарх
Број еден вод
Дислокација Лондон
Прекар Garde-du-Corps, Royal Life Guard, Horse Guard, Почитувани благородни пензионери на тимот ( анг. На почесниот состав на господа пензионери), почесно тело на господа
Бои бела, црвена, сина
март Најблискиот чувар
Учество во Битка кај Гинегат (1513)
Опсада на Булоњ (1544)
Команданти
Значајни команданти Лорд Johnон Тејлор (инж.) , капетан

Почесна придружба на офицери за домување ( инж. Почесен корпус на господа во АРМ), полно име на почесен придружник на службениците на телохранителот на телохранителот на Нејзиното Височество ( инженер. Телохранител на Височеството на Почесниот корпус на господа во рацете) - британска церемонијална гарда 17 март 1834 година беше познат како чест благородни пензионери ( анг. На Почесниот бенд на господа пензионери). Во минатото, корпусот беше одговорен за заштита на британскиот монарх, но сега извршува главно церемонијални функции [1] .

Образование

Во 1509 година, кралот Хенри VIII формираше одред од господа ( инж. Трупа на господа): тоа беше придружба на коњаницата, вооружена со копја и шпили и вклучена во заштитата на монархот во битките и патувањата. Хенри одлучи дека „овој нов и брилијантен состав го сочинуваа помладите синови на најблагородните и аристократски семејства и играа улога на лична или непосредна заштита“ ( англиски. Оваа нова и раскошна група господа составена од питомци од благородни Семејствата и највисокиот ред на благородници како со неговиот личен телохранител или најблиската гарда ).

Во 1513 година, овие телохранители го придружуваа кралот и учествуваа во битката кај Гинегат (позната и како „Битка на Спарс“). Тој, исто така, го придружуваше кралот на полето на златната брокада во 1520 година за мировни преговори со Францис I , кралот на Франција. Од 1526 година, овој стражар бил пеш и примал големи секири како оружје. Последен пат тие се бореа во деновите на Англиската граѓанска војна , кога телохранителот Метјус го спаси принцот Чарлс од Велс во битката кај Едгејл од еден од коњаниците, Ерл Роберт Деверо, Ерл од Есекс . Од тој момент, телохранителите станаа церемонијална единица, иако редовната воена служба се спроведуваше на еднаква основа со сите до 19 век.

Под Хенри VIII, бројот на неговите чувари варираше и зависеше од можноста за плаќање плати. Како најблиска кралска гарда, овој одред се состоеше од претставници на најдобрите синови на британски благородни семејства, кои имаа можност да служат под кралот, ако услугата во колониите беше неприфатлив луксуз за нив [2] .

Одговорности

Денес, должностите на почесните офицери за придружба се сведени на церемонијални, и овие офицери се присутни на сите важни церемонии со учество на британскиот монарх: на државни посети, отворање на седницата на британскиот парламент, витез (вклучително и наградата Редот на жартиерата ), состаноци во градината на Бакингемската палата, приеми на дипломатскиот кор , кралски венчавки, церемонии на крунисување, вложување на принцот од Велс и погребни церемонии. Тие се поканети на банкет три пати годишно.

Структура

Корпусот се состои од пет високи офицери, по редослед на стаж, почнувајќи од највисокиот чин: капетан, поручник, стандарден носител, помошник секретар и курир. Вклучува и 27 помлади офицери. Капетанот е парламентарен организатор на Домот на лордовите . Адјутант секретар ги издава сите наредби на корпусот. Курирот организира банкети и состаноци, придружувајќи го ајдутантот. Средбите се одржуваат во палатата Свети Jamesејмс . Во XVII век, претходно имало офицери на благајнички корпус (инж.) и соодветниот пост на заменик благајник.

Барања

Сите оние што влегуваат во корпусот не смеат да бидат постари од 55 години (просечната возраст е обично 52 години) и да имаат офицерски чин. Најчесто, војниците со чин од мајор до полковник посредуваат во корпусот. На возраст од 70 години, полицајците се пензионираат.

Во целата историја на корпусот, само еден член на свештенството служеше во него: пречесниот Ричард Витингтон, полковник на Кралскиот инженерски корпус , кој беше ракоположен за ѓакон во 1993 година и свештеник во 1994 година, приклучувајќи се на корпусот во 1999 година. Витингтон е член на Редот на Британската империја и е капелан во Кралската болница во Челзи од јануари 2001 година.

Униформа

Униформата на офицерот на почесната придружба која учествуваше на церемонијата на крунисување на Georgeорџ VI

Униформа беше позајмена од гарда на Драгун (инж.) во 1840 -тите: тоа е црвена униформа со сини панталони и шлемови со бели перја пердуви (чуварите не ги симнуваат дури и на црковните служби). Униформата вклучува златни ајгулети, златни стапчиња за капетанот, сребрени стапчиња за поручник, носител и секретар, и стапче од слонова коска за курир. Додека се на должност, чуварите се вооружени со секира со долга вратило и коњичка сабја. Униформата е произведена од Gieves & Hawkes.

Банер

Знамето на почесниот придружен корпус е слично на онаа на пешадиската или коњаничката единица на британската армија: таа е темноцрвена со златна граница, на врвот на транспарентот е прикажан крстот на Свети Georgeорџ, под кој е името на владејачкиот монарх прикажан дијагонално со името на корпусот „Gentlenmen at Arms“. Во средината на текстот има значка за корпус, на дното на стандардот има воени почести (англиски) [3] . Во 2009 година, на прославата на 500 -годишнината од корпусот, кралицата Елизабета II му додели на полкот специјална лента, која ќе биде прикажана на транспарентот [4] .

исто така види

Забелешки (уреди)

Линкови