Косово и Европската Унија

Одете на навигација Одете на пребарување
Косово и Европската унија
Европската унија и Косово

европска унија

Република Косово

Европската унија и Косово воспоставија врска во 2008 година, кога Република Косово прогласи независност. Едно од важните прашања на актуелната агенда во овие односи е влезот на земјата во шемите за европска интеграција, бидејќи Косово е признато како потенцијален кандидат за членство во ЕУ [1] .

Договорот за стабилизација и асоцијација помеѓу ЕУ и Косово беше потпишан на 26 февруари 2016 година, а стапи на сила на 1 април истата година. [2]

На 6 февруари 2018 година, Европската комисија објави план [3] што опфаќа шест земји од Западен Балкан: Албанија , Босна и Херцеговина , Косово , Црна Гора , Северна Македонија и Србија . Планот предвидува сите шест од овие земји да можат да станат членки на Европската унија до 2025 година [4] .

Исповед

Во 2013 година, 23 од 28 членки на ЕУ ја признаа независноста на Косово . Земјите кои не ја признаваат нејзината независност се Шпанија , Словачка , Кипар , Романија и Грција . Како резултат на тоа, Европскиот парламент ја усвои резолуцијата на 8 јули 2010 година, со која ги повика сите членови на асоцијацијата да ја признаат независноста на земјата од Србија. [5] Во октомври 2010 година, претставник на Европскиот парламент рече дека непризнавањето на Косово од страна на некои членки на ЕУ нема да биде пречка за пристапување на земјата во Шенген зоната [6] . Потоа, голем број земји, главно лоцирани во Африка, го повлекоа признавањето на независноста на Косово [7] . Во август 2021 година, уште 10 земји објавија дека имаат намера да го повлечат признавањето на Косово [8] .

Присуство на ЕУ

Мисијата на Европската унија за владеење на правото во Косово (ЕУЛЕКС) работи врз основа на Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН, со која се воведе меѓународно управување на Косово во 1999 година [9] , но Русија го блокираше трансферот на овластувањата на ОН во Косово во мисијата на ЕУ [ 10] [11] . Србија, исто така, смета дека таквата мисија е признавање на независноста на Косово. [12]

Мисијата, која броеше од 1.800 до 1.900, беше одобрена од Европскиот совет на 14 декември 2007 година, но подоцна беше проширена на 2.000. [13] Мисијата е составена од полицајци, обвинители и судии, со што се фокусира на владеењето на правото и демократските стандарди. Големината на оваа мисија значи дека Косово има најголем број вработени во владата на ЕУ по Брисел. [14]

ЕУ, исто така, назначи Меѓународен цивилен претставник за Косово (исто така познат како специјален претставник на ЕУ ). Степенот на влијанието на ЕУ на Косово доведе некои луѓе да ја нарекуваат земјата протекторат [15] .

Потенцијална кандидатура

Прогласувањето независност на Косово од Србија се случи на 17 февруари 2008 година по гласањето на членовите на Собранието на Косово [16] [17] .

Во октомври 2009 година, Европската комисија, во својот годишен извештај за напредокот на кандидатите и потенцијалните кандидати за пристапување во ЕУ, истакна дека Република Косово се соочува со големи предизвици, вклучително и обезбедување владеење на правото, борба против корупцијата и организираниот криминал, зајакнување административен капацитет, заштита на српското население и другите национални малцинства [18] [19] .

Преговорите за членство во ЕУ би можеле да започнат откако Косово ќе поднесе апликација и ќе стане официјален кандидат за членство во ЕУ. Косовскиот министер за надворешни работи Енвер Хоџај предложи Европската унија исто така да ги прими Србија и Косово во исто време, бидејќи ако Србија биде прифатена прва, може да стави вето за влез на Косово [20] .

Во мај 2014 година, Енвер Хоџај објави дека владата на земјата си поставила цел да постигне членство во ЕУ во рок од 10 години [21] . Во мај 2018 година, Бугарија, која во тоа време претседаваше со Советот на ЕУ, беше домаќин на Самитот на Западен Балкан, чија цел беше да се олесни пристапувањето на шесте земји, вклучително и зајакнување на регионалната безбедносна соработка и регионалната поврзаност. [22] Вреди да се одбележи дека на самитот стануваше збор за партнери, а не за држава, бидејќи Косово е делумно призната држава [23] [24] .

Договор за асоцијација и стабилизација

Пред да аплицира за полноправно членство во ЕУ, Косово се обиде да потпише Спогодба за стабилизација и асоцијација со ЕУ, која ги дефинира правата и обврските на двете страни за членство во ЕУ. [25] Во март 2012 година, Европската комисија започна да проучува физибилити студија за перспективите на договорот [26] [27] . На 10 октомври 2012 година, беа објавени неговите резултати: студијата покажа дека нема правни пречки за пристапување на земјата во ЕУ, бидејќи за таков договор не е потребен целосен суверенитет, и препорача започнување на преговори штом Републиката направи понатамошен напредок во четири области - владеење на правото.јавна администрација, заштита на националните малцинства и трговија [28] .

Бриселски спогодби од 2013 година

На 19 април 2013 година, владите на Косово и Србија потпишаа договор [29] , кој беше признат како важен чекор кон нормализирање на односите и им овозможи на двете земји да се придвижат кон европска интеграција [30] . Договорот беше ратификуван од Собранието на Косово на 28 јуни истата година [31] .

Неколку дена откако беше постигнат договорот, Европската комисија препорача да се дозволи почеток на преговори за договор за асоцијација и стабилизација на односите меѓу ЕУ и Косово [32] , како и започнување преговори за членство со Србија [33] . На 28 јуни 2013 година, Европскиот совет ги одобри заклучоците на Советот на ЕУ во врска со преговорите и со Косово и со Србија [34] [35] .

Преговорите формално беа започнати на 28 октомври 2013 година [36] и беа завршени на 2 мај 2014 година [37] . Договорот беше ратификуван на 25 јули 2014 година, договорот беше потпишан на 27 октомври 2015 година [38] .

За успешна интеграција на Србија и Косово во Европската унија, неопходен е дијалог за нормализација на односите меѓу земјите. Од 2019 година, ЕУ дејствува како главен посредник во спроведувањето на постигнатите договори, бидејќи нормализацијата на односите меѓу Србија и Косово може да се постигне само преку преговори за политички прашања [39] [40] [41] .

Еднострано воведување на еврото

Не е јасно колку еднострана употреба на еврото ќе влијае на аспирациите на Косово за понатамошна интеграција во ЕУ, бидејќи таквиот потег бара од државите да се придржуваат до неколку критериуми од Мастрихт пред да можат да се приклучат на еврозоната . Црна Гора , како и Косово, исто така, еднострано го усвои еврото и сега преговара за членство со ЕУ. Од поднесувањето на барањето за членство на Црна Гора, Европската комисија и ЕЦБ во неколку наврати го изразија своето незадоволство од користењето на еврото. [42] Во изјавата приложена кон Договорот за стабилизација и асоцијација со ЕУ, се вели дека едностраното воведување на еврото не било компатибилно со Договорот. [43] Дипломатите сугерираат дека Црна Гора најверојатно нема да го повлече еврото од оптек [44] .

Либерализација на визниот режим

Косово е единствениот потенцијален кандидат за членство во ЕУ без визен режим со Шенген-зоната . ЕУ и Косово започнаа дијалог за визна либерализација на 19 јануари 2012 година. [45] На 14 јуни 2012 година, Косово доби патоказ за визна либерализација со ЕУ со детали за неопходните реформи [46] [47], а во мај 2016 година Европската комисија му предложи на Косово да воведе режим без визи [48] фактот дека владата на оваа земја го одобри договорот за демаркација на границата со Црна Гора [49] , што беше одобрен од косовскиот парламент во март 2018 година [50] . Извештајот од јули 2018 година, исто така, посочи дека Косово ги исполнило сите услови за безвизен режим со Шенген-зоната. [51]

исто така види

Забелешки (уреди)

1. Косово - Европска комисија . Ec.europa.eu . Датум на лекување: 13 јануари 2017 година.
  2. Информации поврзани со стапување во сила на Спогодбата за стабилизација и асоцијација помеѓу Европската унија и Европската заедница за атомска енергија, од еден дел, и Косово . ЕУР-Лекс. Преземено на 24 март 2016 година.
  3. стратегија за земјите од Западен Балкан Европска комисија (6 февруари 2018 година). Датум на лекување: 18 мај 2018 година.
  4. Олга Демидова. ЕУ има намера да биде домаќин на шест балкански земји до 2025 година . dw.com . Дојче веле.2 февруари 2018 година. Датум на лекување: 13 мај 2021 година.
  5. Архивирана копија . Преземено 10 Linden 2010. Архивирано на 12 јули 2010 година.
  6. Фајон: Косово мора да стане безвизно (SETimes.com) неодредено (30 октомври 2010 година). Датум на лекување: 31 октомври 2010 година.
  7. Независноста на Косово беше одбиена да ја признаат 14 земји . ntv.ru. Датум на лекување: 12 август 2021 година.
  8. ↑ На објавија медиумите во намерата од десет земји да го повлече признавањето на Косово РБЦ Датум на лекување: 12 август 2021 година.
  9. Вучева, Елица и Рената Голдирова (14 декември 2007) ЕУ се согласи за мисијата на Косово , наб Obsудувач на ЕУ
  10. Јунското плима , економист (Сре 19 2008). Датум на лекување 28 април 2010 година.
  11. Поделено правило , Економист (29.05.2008 година). Датум на лекување 28 април 2010 година.
  12. Вучева, Елица (17 декември 2007) Мисијата на ЕУ во Косово е „неприфатлива“ за Србија , наб Obsудувач на ЕУ
  13. Бес на Србија и Русија додека се ближи независноста на Косово | ЕУ - Европски информации за проширување и соседи . EurActiv.com (15 февруари 2008 година). Преземено на 28 април 2010 година. Архивирано на 9 јуни 2011 година.
  14. de Kuijer, Pim (18 февруари 2008) [Коментар] 28 -та земја -членка, набудувач на ЕУ
  15. Тим Judуда Косово: осамна ерата на протекторатот на ЕУ . Iss.europa.eu . Преземено на 13 јануари 2017 година. Архивирано на 28 март 2012 година.
  16. Европа | Косовските пратеници прогласија независност . BBC News (17 февруари 2008 година). Датум на лекување: 13 јануари 2017 година.
  17. ^ Косово: најновата држава во светот , The Economist (23 февруари 2008). Датум на лекување 24 септември 2012 година.
  18. процесот на проширување на ЕУ: година на напредок во земјите од Западен Балкан и Турција , Europa.eu, 14 октомври 2009 година, < http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1519&format=HTML&aged= 0 & јазик = МК & guiLanguage = en >
  19. Косово според Резолуцијата на ООН 1244/99 2009 Извештај за напредокот . Europa.eu (14 октомври 2009 година). Датум на лекување: 7 јануари 2011 година.
  20. Хоџај: 2013, vit i suksesshëm i politikës së jashtme неопределено . Министерство за надворешни работи на Косово (20 есенски падови 2013 година). Преземено на 24 ноември 2013 година.
  21. Hoxhaj во Prizren, vendimi for vizat merret pas изборите за институциите на BE-së (Видео) . Министерство за надворешни работи на Косово (17 мај 2014 година). Преземено на 18 мај 2014 година.
  22. Summit Самит ЕУ-Западен Балкан во Софија . Совет на Европа (17 мај 2018 година). Датум на лекување: 18 мај 2018 година.
  23. Мартин . Балканот етикетиран како „Партнери“ наместо „Држави“ за Самитот во Софија , Балкан инсајт (23 април 2018 година). Преземено на 18 мај 2013 година.
  24. Говор на високиот претставник / заменик-претседател, Федерика Могерини во Европскиот парламент на пленарна сесија на Стратегијата за Западен Балкан , Европската Call Центар (6 февруари 2018 година). Датум на лекување 18 мај 2018 година.
  25. Нов хоризонт за интеграција на Косово во ЕУ . Европски парламент (7 февруари 2013 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  26. Церни . ЕУ ги проучува понудите на Косово за добивање стабилизација, Спогодба за асоцијација , Блумберг (27 март 2012 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  27. Битичи . ЕУ ќе го постави Косово на долг пат кон членство , Ројтерс (27 март 2012 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  28. Физибилити студија за Договор за стабилизација и асоцијација помеѓу Европската унија и Косово (PDF). Европска комисија (10 јуни 2012 година). Датум на лекување: 24 октомври 2012 година.
  29. Неофицијален текст на предложениот договор за Косово Б92 (19 април 2013 година). Преземено на 17 август 2013 година. Архивирано на 27 септември 2013 година.
  30. ^ Србија и Косово постигнаа посредуваше ЕУ историска спогодба , ББС (19 април 2013). Преземено на 19 април 2013 година.
  31. Едона Пеци Косовските пратеници им пркосат на протестите за ратификација на договорот за Србија . Балкански увид (3 мај 2013 година). Датум на лекување: 13 јануари 2017 година.
  32. Препораката на резолуцијата на Советот за одобрување на отворањето на преговорите за Договорот за стабилизација и асоцијација меѓу Европската унија и Косово Европски стрип (22 април 2013 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  33. Павлек . Комисијата на ЕУ препорача почеток на преговори за членство во Србија , Ројтерс (22 април 2013 година). Датум на лекување 20 јуни 2013 година.
  34. Lease Соопштение за печат - 3251. седница на Советот . Мило ми е на Европската унија (25 црви 2013 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  35. Европски совет 27/28 јуни 2013 Заклучоци . Европеецот се радува (28 црви 2013 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  36. Косово започнува клучни разговори за ССА со ЕУ . Балкански увид (28 октомври 2013 година). Преземено на 28 октомври 2013 година.
  37. Negotiations Успешно завршени преговорите за Спогодбата за стабилизација и асоцијација , Европска служба за повикување прашања (2 мај 2014 година). Преземено на 2 мај 2014 година.
  38. Signed Потпишан Договор за стабилизација и асоцијација помеѓу Европската унија и Косово . Европски стрип (27 јуни 2015 година). Преземено на 27 октомври 2015 година.
  39. Косово се враќа во Европа . kommersant.ru . Датум на лекување: 12 август 2021 година.
  40. ЕУ коментираше на претстојните преговори меѓу Србија и Косово РИА Новости . Датум на лекување: 12 август 2021 година.
  41. Србија-Косово: с still уште нема пробив . euronews.com . Датум на лекување: 12 август 2021 година.
  42. ^ ЕУ ја предупреди Црна Гора во текот евра , Б92 (октомври 10, 2007). Архивирано на 5 ноември 2012 година. Датум на лекување 9 септември 2011 година.
  43. Црна Гора оди кон членство во ЕУ (24 октомври 2007 година). Преземено на 19 февруари 2013 година. Архивирано на 11 мај 2013 година.
  44. ЕУ ќе ја доведе во прашање употребата на еврото од Црна Гора (8 октомври 2007 година). Преземено на 19 февруари 2013 година.
  45. започна разговорите на ЕУ со Косово за безвизен режим EUBusiness (19 јуни 2012 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  46. Комисијата доставува визен патоказ до косовската влада . Европски стрип (14 црви 2012 година). Преземено на 17 август 2013 година.
  47. ЕУ доставува патна карта за визи до Косово . RTTNews (црв 14 2012). Преземено на 17 август 2013 година.
  48. Европската комисија предлага патување без визи за жителите на Косово . Европската комисија (4 мај 2016 година). Преземено на 4 мај 2016 година.
  49. Назадување на визите за Косово обвинети за одложување на договорот за границата (6 ленени 2016 година). Преземено на 24 февруари 2017 година.
  50. Косовскиот министер вети исполнување на последниот репер за визна либерализација (22 март 2018 година). Датум на лекување: 30 март 2018 година.
  51. Либерализација на визите: Комисијата потврди дека Косово ги исполнува сите потребни одредници . Европски стрип (18 lipnya 2018). Датум на лекување: 20 lipnya 2018 година.