Војник на Црвената армија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Војник на Црвената армија
1935-i-pg01v.png


Јака на туниката на војникот на Црвената армија на Црвената армија - пешадија (1935-1940)
1943inf-pf20.png
Теренски еполета на војникот на Црвената армија на Црвената армија - пешадија (1943-1946)

Црвена армија ( војник ) - воен чин и позиција на војник во чинот и досието на Работничката и селанска Црвена армија (РККА) , чин и досие на трупите на НКВД на Советска Русија и Советскиот Сојуз од февруари 1918 година до 1946 година , синоним за зборот „ војник “, кој беше напуштен како „ контрареволуционер[1] .

Војник на Црвената армија

Службена книга на В.И. Ленин како почесен војник на Црвената армија, 1919 година.
Униформа на Црвената армија, 1924 година.

Воведен е како личен воен чин во 1935 година . Во морнарицата на вооружените сили на СССР во 1918-1946 година, чинот на војник на Црвената армија одговараше на поморскиот чин на Црвената морнарица . Во февруари 1946 година, на воен чин на војник на Црвената армија беше заменет од страна на ранг на приватни [2] .

Ознаки

Во 1924 година, во Црвената армија беше воведена нова униформа . Беа откажани клапите на градите и ознаките на ракавите, на палтото и туниката беа зашиени дупчиња за копчиња : [3]

За луѓето од Црвената армија, бројот на полкот беше означен на отворите за копчиња.

Редоследот на воени чинови

помлад ранг:
бр

Значка на Црвената армија.svg
Војник на Црвената армија

( Krasnovairdriver /
Краснофлотец
)

постар ранг:
Одделен командант
каплар

Галерија

Група луѓе на Црвената армија од фабриката „Руски Рено“ пред да бидат испратени да се борат со Каледин , Петроград , 1918 година
Скулптура на војник на Црвената армија во Харков , 1935 година
Поштенска марка на СССР од серијата „20 години Црвена армија“, 1938 година . Војник на Црвената армија
Книга на Црвената армија од пролетта 1945 година (издадена во март).

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Револуција и граѓанска војна во Русија: 1917-1923 година. Енциклопедија во 4 тома. - Москва: Тера , 2008 .-- Т. 4. - С. 129 .-- 560 стр. - ( Голема енциклопедија ). - 100.000 примероци - ISBN 978-5-273-00564-8 .
  2. Повелба на внатрешната служба на вооружените сили на СССР , од 1946 година.
  3. Ознаки во копнените сили (по наредба на РВС на СССР бр. 807 од 20.06.1924 година).

Врски