Црвената морнарица

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Црвената морнарица
1943goast-p20.png 1943moravia-p20fl.png
Ремен на рамо на морнар на Црвената морнарица од крајбрежната служба на воената флотила Онега до капут и јакна од грашок Црвена поморска еполета на авијацијата на Касписката поморска флотила за фланелна кошула
Земјата СССР
Создаден 1943 година
Виш ранг Постар морнар
Помлад ранг бр

Краснофлотец - воен чин и позиција војник во редовите на РККФ од февруари 1918 година , како личен воен чин воведен во 1935 година . Во армијата во 1918-1946 година , чинот на Црвената морнарица одговараше на чинот на војник на Црвената армија . Во февруари 1946 година, овој чин беше заменет со чинот морнар во морнарицата на вооружените сили на СССР .

Секвенца на воени чинови на СССР
Помлад ранг: Не

Поморски знак на Советскиот Сојуз.svg
Црвената морнарица
Виш ранг:
Постар морнар


исто така види