кура (полигон)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Чукотский автономный округМагаданская областьЯкутияКурильские островаОхотское мореАлеутский районАлеутские островаУсть-Большерецкий районЕлизовский районСоболевский районМильковский районБыстринский районУсть-Камчатский районТигильский районКарагинский районКарагинский районОлюторский районПенжинский районБерингово мореТихий океанКура (полигон) (Територија Камчатка)
Опис на сликата
Красная точка
Полигон Кура

Ракетниот дострел Кура е полигон за тестирање на вселенските сили на руските воздушни сили . Се наоѓа на полуостровот Камчатка , во областа на селото Кључи ( воениот град Кључи-20), 500 км северно од Петропавловск-Камчатски , во мочурлива напуштена област на реката Озернаја . Главната цел е да се примаат боеви глави на балистички ракети по лансирање на тест и обука, да се контролираат параметрите на нивното влегување во атмосферата и точноста на ударот.

Депонијата е формирана на 29 април 1955 година и првично беше наречена „Кама“. Формирана е посебна научна станица за тестирање (ONIS), формирана врз основа на истражувачки институт бр. 4 во селото Болшево, Московскиот регион . Развојот на полигонот започна на 1 јуни 1955 година од страна на силите на посебен радарски баталјон прикачен на него. За кратко време, изграден е воениот град Кључи-1 , мрежа на патишта, аеродром и голем број специјални структури.

Од 2020 година, полигонот продолжува да функционира, останувајќи еден од најзатворените објекти на Стратешките ракетни сили . На полигонот се стационирани: воена единица 25522 (43-та посебна научна тест станица), воена единица 73990 (14-ти посебен мерен комплекс), воена единица 25923 (воена болница), воена единица 32106 (авијација командант), воена единица 13641 ( посебна мешовита авијациска ескадрила). На полигонот служат повеќе од илјада офицери, потерници, војници со договор и околу 240 регрути.

За следење на полигонот, Соединетите Држави одржуваат постојана набљудувачка станица „Ерксон воздушна станица“ (поранешна воздушна база Шемја), 935 километри од полигонот, на островот Шемја . Базата е опремена со радари и авиони за набљудување на ударите на дострелот. Еден од овие радари „Кобра Дејн“ е создаден во 1977 година специјално за оваа намена.

На 1 јуни 2010 година, полигонот беше отстранет од стратешките ракетни сили и беше вклучен во структурата на вселенските сили ; тоа е структурна поделба на космодромот Плесецк како посебна научно-истражувачка станица [1] .

„Прифаќање“ на проектили

Траекторијата на летот на ракетата од Плесецк до полигонот Кура (5700 км)

Првата боева глава на балистичка ракета стигна до воздушниот простор над областа на ракетниот опсег на 21 август 1957 година по московско време (на почетокот на денот на 22 август по локално време). Тоа беше R-7 ICBM . Извесно време по лансирањето, не беше можно да се откријат никакви траги од фрагменти од боева глава што паѓаа.

Од мемоарите на тоа пробно лансирање на Борис Черток , заменик на С.П.Королев:

Останатите ( Воскресенски , Мишин , Јурасов , Калашников и Охапкин ) рекоа [за време на болеста на Черток , при што се случи лансирањето] дека во ова победничко лансирање боевата глава не била пронајдена во Камчатка. Не се пронајдени никакви траги од падот, без разлика како изгледале. Според сите индикации, главата изгорела и се распаднала во густи слоеви [од атмосферата], многу блиску до Земјата. Телеметријата беше изгубена 15-20 секунди пред проценетото време за достигнување на површината на Земјата.

...

[Според Игор Јурасов] Веднаш по одвојувањето на боевата глава е снимен нејзиниот судир со телото на централниот блок.

- Борис Черток, „Ракети и луѓе. Фили-Подлипки-Тјуратам“, поглавје 3.

Од мемоарите на Леонид Слабки :

Анализата на паднатите структурни елементи на боевата глава овозможи да се утврди дека уништувањето започнало од врвот на боевата глава, а во исто време да се разјасни големината на пренесувањето на нејзината топлинска заштитна обвивка. Ова овозможи да се финализира документацијата за боевата глава, да се разјасни распоредот, дизајнот и пресметките на силата и да се направи што е можно поскоро за следното лансирање.

- В.Е. Goodilin , LI Slabkiy , „ Ракети и вселенски системи (Историја. Развој. Перспективи)“, Поглавје 2.

За време на неговото постоење, на полигонот беа извршени повеќе од 2.600 лансирања на проектили, од првите советски до модерните Топол-М и Булава , полигонот доби повеќе од 5600 главни единици.

Команда

Команданти:

Белешки (уреди)

Врски