кадет (позиција)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Кадет
Русија-Армија-ОФ- (Д) -2010 година.svg Russia-Airforce-OF- (D) -2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо

Курс [1] [2] :

 1. воена функција на која е назначен граѓанин кој е запишан во воена образовна институција за стручно образование (ВОУПО) или студент ( приватен ) во образовна формација во која било воена специјалност за регистрација (тој нема питомски ознаки ) и нема имаат офицерски чин .
 2. името на војникот доделен на оваа позиција .
 3. позицијата на студенти во повисоките наутички и наутички училишта на НКМФ, ММФ, МРФ, ММРФ, ГУСМП, МРХ СССР е утврдена со Правилникот за ... наутички училишта, бидејќи по завршувањето на овие образовни институции, на матурантите им беше доделена титулата резервен офицер на морнарицата (морнарицата) на СССР.

Единствениот пост во руските вооружени сили со ознаки во форма наремени зарамо .

Во англосаксонската војна кадет - кадетски офицери ( инж. Офицерски кадет).

Историја

Кадет на школата за летање ( летечки клуб Алатир), градот Алатир на вооружените сили на СССР , 3 ноември 1941 година .

Во 1918 година, по распадот на Руската империјална армија, со цел да се обучи командниот (командант) персонал во Црвената армија , беа организирани секакви курсеви и училишта. Учениците на овие курсеви се нарекувале питомци . Подоцна, официјално беше утврдено работното место за студенти во воените образовни институции за стручно образование - кадет .

На 1 ноември 1973 година, по наредба на министерот за одбрана на СССР бр. 250, буквата „К“ беше воведена на ремените на питомците од воените училишта. Буквата „К“ изработена од анодизиран алуминиум (за свечено-викенд туники) во златна боја, висока 30 милиметри , се наоѓала на растојание од 25 милиметри од долниот раб на прерамката до долниот раб на буквата. Пластизол букви беа нанесени на прерамките на големиот капут и секојдневната униформа.

Некои од вооружените сили на социјалистичките држави (на пример, во НПА на ГДР ) имаа и кадети ( германски: Курсант ).

Во вооружените сили на некои постсоветски држави остана и местото кадет .

Надвор од постсоветскиот простор, лицата кои поминуваат високо воено образование, вклучително и во земјите на НАТО на различни јазици, се нарекуваат поинаку. Во земјите од англиското говорно подрачје, и НАТО и кои не се членки на НАТО, слична позиција се нарекува „офицер - кадет“, во Германија, Австрија и Швајцарија - Offizieranwärter, во Чиле, како и низа други земји од шпанскиот јазик - Aspirante a официјален.

Воена служба

Кадет на општо воено училиште на руските вооружени сили , 2011 година .
Војник на Таџикистан ( кадет ), студирал на Воениот институт на копнените сили на вооружените сили на Република Казахстан ( Алма-Ата ). Кодекс на облекување - Казахстан, но значка и амблем на неговата капа и знаме на вратоврска - Вооружени сили на Таџикистан .
Споменик на загинатите војници .

Избор

Професионален избор на кандидати за прием се врши со оние кои влегуваат во VOUPO за кадетски позиции, таа ја вклучува дефиницијата за:

 • подобноста на кандидатите за прием во ВУПО од здравствени причини;
 • нивото на физичка подготвеност на кандидатите;
 • категории на професионална соодветност на кандидатите врз основа на нивната социо-психолошка, психолошка и психофизиолошка состојба;
 • степенот на општо образование на кандидатите според резултатите од унифицираниот државен испит (УПО) по општообразовни предмети во средно (комплетно) училиште или техничко училиште (стручно училиште).

Сервис

Во зависност од ВУПО, времетраењето на обуката на питомците е во следните специјалности ( ВУС ):

 • високо професионално образование (HPE) - 4 години, 5 години или 6 години (во зависност од универзитетот и специјалитетот);
 • средно специјализирано образование (ССО) - три години;
 • помлад дефектолог (МСП) - три месеци.

Руските вооружени сили пропишуваат дека кадет VOUPO VPO мора:

 • летање , за време на студирање и сервис за совладување на специфичен тип на авион ( хеликоптер ) и да има во просек најмалку 170 часа лет на него;
 • комбинирано оружје , за време на студиите и службата за совладување на борбени возила според VUS и стекнување до 250 часа возење;
 • воздушен , за време на студиите и службата да совладува борбени возила според VUS и да стекне до 250 часа возење и да направи повеќе од 30 скокови со падобран , во различни услови.

Сите питомци во ВУПО се целосно поддржани од државата ( паричен додаток (земајќи ја предвид должината на стажот и квалитетот на студирањето), сместувањето, оброците, униформите , транспортот и слично).

На питомците им се овозможува бесплатно патување до местото на нивниот одмор еднаш годишно.

Кадетите протерани од VOUPO поради недостаток на дисциплина, неподготвеност да студираат, академски неуспех или кои одбија да склучат договор , ги надоместуваат средствата од федералниот буџет потрошени за нивната воена обука во износ утврден со уредба на Владата на Руската Федерација .

Големината на официјалната плата

Платата за воени позиции од 01.01.2020 година изнесува: [3]

 • за кадет на воена образовна установа за стручно образование (за воен персонал од редот на граѓаните кои не служеле воен рок пред да се запишат во воени образовни установи за стручно образование или се запишале на обука во овие образовни институции од резерва ) пред склучување на договорот за воена служба е 2.000 рубли. , од датумот на влегување во сила на договорот за поминување на воената служба, платата за воената позиција „ питомец “ се плаќа во износ од 7.594 рубли;
 • на питомците на школите за техничари од редот на војниците со договор за време на обуката им се исплаќаат плати за воените позиции што ги извршуваат пред запишувањето на обука.

Облечи

Наредба на Министерството за одбрана на СССР број 120, од ​​4 август 1956 година „За воведување на правото на носење воена униформа наредници , ситни офицери , војници , морнари , кадети и ученици на советската армија и морнарица (во мирнодопски услови ) „По воена униформа е воспоставена облека за кадети на воените училишта на Советската армија и морнарицата на вооружените сили на СССР за мирнодопски услови:

Свеченост и викенд.
Секојдневно поле
 • лето:
 • зима:
  • капа со ушни клапи
  • сив еднограден шинел
  • каки туника
  • харемски панталони сини
  • чизми
  • појас
  • кафеави ракавици
  • ленти со наредби и медали и значки на туниката
Работа [5]
 • лето:
 • зима:
  • капа со ушни клапи
  • ватирана јакна или палто
  • каки туника и харемски панталони
  • чизми
  • појас
  • ракавици

Ознаки

Обезбедени се сите видови ознаки за кадети , како што се:ленти за рамо , ознаки на ракави ( народен површно) и сл.

109. Кадетите на воените образовни институции (освен морнарицата ) ленти за рамо носат:

На ремените на рамо има златна буква „К“. Висината на буквата е 20 mm, растојанието од долниот раб на лентата за рамо до буквата е 15 mm. На прерамките на надзорниците, наредниците и капеларите, во согласност со воениот чин , се поставени метални квадрати со златна боја. [7]

Кадетите на одделенијата за обука се регрутирани и носат ремени за рамо на војниците на Вооружените сили на Руската Федерација. Вооружените сили на СССР, исто така, носеа прерамки на војниците.

Лежерни ремени за рамо

Бои на ленти за рамо за кадети по тип на вооружени сили , борбени оружја на вооружените сили и специјални сили ( специјални служби ) на вооружените сили на СССР :

Интересни факти

 • Во вооружените сили на СССР - единствената позиција (во воените училишта и академии) што има ознаки во форма на ремени за рамо. Во вооружените сили на Руската Федерација, „питомецот“ е означен меѓу воените чинови: приватен (кадет) [8] .
 • Во воените училишта (институти), академии и образовни формации, тие ја зачуваа традицијата на Црвената армија да се однесува на воениот персонал на војникот со името на позицијата, односно: „ Кадет Пупкин “, „ Другар кадет “.

64. ... питомци на воени образовните институции за стручно образование кои немаат воени редови на водник и ситни службеници, составот наналог службеници и налог службеници , како и питомци на обука на воени единици (единици) кога се однесуваат на нив, викајте ги: „Кадет Иванов“, „Другар кадет“ ... [ девет]

- За воената учтивост и однесување на војниците, Поглавје 2. Односи меѓу војниците, Повелба за внатрешна служба на вооружените сили на Руската Федерација (одобрена со Указ на Претседателот на Руската Федерација од 14 декември 1993 година бр. 2140)

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Речник на воени термини, Составувачи: А.М.Плехов, С.Г.Шапкин, - М, 1988 г.
 2. Кадет на веб-страницата на руското Министерство за одбрана.
 3. Постапката за обезбедување парични надоместоци на војниците на вооружените сили на Руската Федерација и обезбедување на нив и на членовите на нивните семејства со посебни плаќања, одобрена со наредба на министерот за одбрана на Русија 2019 2019 година бр. 727
 4. Забелешка. Во жешките области, наместо гарнизонска капа, се носи панама .
 5. Забелешка. Капи , туники, широки панталони, обувки и капути за работни униформи се акумулирани во воените училишта во утврдени големини поради униформите кои ги служеле условите за носење и се погодни за употреба.
 6. Забелешка. Во топли области - Панама.
 7. Наредба на министерот за одбрана на Руската Федерација бр. 210, од ​​28 март 1997 година.
 8. Повелба на внатрешната служба на вооружените сили на Руската Федерација. Додаток 3.
 9. Повелбата на внатрешната служба на вооружените сили на Руската Федерација (одобрена со Указ на Претседателот на Република Белорусија од 14 декември 1993 година бр. 2140) Исто така, питомец во врска со воениот персонал кој е на воена служба на Воениот рок е главен и, во зависност од времетраењето на обуката: 2 курса - командант на одред (заменик командант на вод), 3-та година и последователна - командант на вод.

Литература

Ссылки