Кутахов, Павел Степанович

Одете на навигација Одете на пребарување
Павел Степанович Кутахов
Павел Кутахов 4.jpg
Дата на раѓање 3 (16) август 1914 година ( 1914-08-16 )
Место на раѓање Малокирсановка , Дон козачки регион , Руска империја
Датум на смрт 3 декември 1984 година ( 1984-12-03 ) (70 години)
Место на смртта Москва , СССР
Припадност СССР
Тип на војска Сојуз на советските социјалистички републики Воздушни сили
Години на служба 1935 - 1984 година
Ранг Главен маршал на воздухопловните сили на СССР
Командувано Воздушни сили
Битки / војни Полска кампања на Црвената армија ,
Советско-финска војна ,
Големата патриотска војна
Награди и награди
Херој на СССР Херој на СССР
Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин
Ред на Октомвриската револуција Ред на Црвениот банер Ред на Црвениот банер Ред на Црвениот банер
Ред на Црвениот банер Ред на Црвениот банер Ред на Кутузов I степен Орден на Александар Невски
Орден на патриотската војна, 1 класа Ред на Црвена Звезда Ред на Црвена Звезда Орден "За служба на татковината во вооружените сили на СССР" III степен
Медал за воени заслуги Јубилеен медал „За храбар труд (за воена храброст). Во чест на 100 -годишнината од раѓањето на Владимир Илич Ленин “ Медал SU за одликување во чувањето на државната граница на СССР лента.svg SU медал за одбрана на советската трансарктичка лента.svg
Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна од 1941-1945 година“. SU медал Дваесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година лента.svg SU медал Триесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година лента.svg SU медал Ветеран на вооружените сили на СССР лента.svg
SU медал 50 години вооружени сили на СССР лента.svg SU медал 60 години вооружени сили на СССР лента.svg
Ленинска награда - 1983 година Почесен воен пилот на СССР.png Значка GenStaffCol SU.png Градник „25 години победа во Големата патриотска војна“

странски награди

Офицер на Редот на Британската империја (воена) Витез Гранд Крст од Редот на ренесансата на Полска Орден на Народна Република Бугарија 1 степен
Орден за заслуги за татковината во злато (ГДР) Орден на Црвениот знаме (Унгарска Народна Република) Чехословачки орден на Црвениот знак
МН Нарачај Сухебатор ребро1961 година.svg OrdenShanhorsta.png МН Нарачај Сухебатор ребро1961 година.svg Витез од редот на Нил
Медал 40 години Лента за победа на Калхин Гол.png 50 години годишнина од монголската револуција ребро.PNG
Автограм Автографска слика
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Павел Степанович Кутахов ( 3 август (16), 1914 година , село Малокирсановка , сега округ Матвејево -Курган од Ростовската област -3 декември 1984 година , Москва )-советски воен водач, главен маршал на Авијација ( 1972 ), двапати Херој на Советскиот Сојуз ( 1 мај 1943 година , 12 август 1984 година ), лауреат на наградата Ленин ( 1983 ), почесен воен пилот на СССР ( 1966 ). Член на Централниот комитет на CPSU ( 1971 - 1984 ). Член на Советот на Сојузот на Врховниот совет на СССР од 8-11 свикувања ( 1970 - 1984 ).

Биографија

Роден на 16 август 1914 година во семејство на сиромашен селанец во селото Малокирсановка, округот Таганрог од армискиот регион Дон , сега округ Матвејево-Курган , Ростовски регион . Семејството имало четири сина и една ќерка. Во почетокот на 1919 година, таткото на Павле починал од тифус .

Во тоа време, имаше само основно училиште во Малокирсановка, а Павел отиде да учи во селото Федоровка , 18 километри од Малокирсановка. Во 1930 година дипломирал на седумгодишното училиште Федоров. Во 1930 година дојде во Таганрог . Извесно време студираше во средно училиште во близина на Новиот пазар (сега средно училиште бр. 9 , музејот Кутахов е создаден во училиштето).

Потоа, тој влезе во факултетското школување на трамваи, кое го дипломираше во 1933 година. По дипломирањето на фабриката за авиони број 31 именувана по Димитров во Таганрог, каде што работел како механичар. Во исто време, Павел Кутахов влезе во вечерното работничко училиште во Индустрискиот институт Таганрог и дипломираше во 1935 година.

Во август 1935 година, тој се приклучи на Црвената армија , кога влезе во Сталинградската воена пилотска школа на нацртот Комсомол . Почна да лета со авион У-2 . Дипломирал во 1938 година.

Во 1938 година тој пристигна во борбениот полк на воздухопловните сили на воениот округ Ленинград . Наскоро тој стана борци на ниво на командант. Тој направи неколку летови за време на полската кампања на Црвената армија .

Советско-финска војна

За време на војната со Финска, Кутахов изврши 131 летови. Се бореше како командант на летање во 7 -миот борбен воздухопловен полк . Во битка во јануари 1940 година, тој беше соборен од финска противвоздушна артилерија и падна со падобран зад непријателските линии, враќајќи се пеш на локацијата на советските трупи. За разлика во оваа војна, тој беше претставен за доделување на Наредби на Црвениот знаме и Црвена Звезда , но не беше награден.

Големата патриотска војна

На почетокот на Втората светска војна, поручникот Кутахов беше заменик -командант на ескадрила на 7 -миот борбен воздухопловен полк, стациониран во регионот Виборг . Тука тој ја отвори својата сметка за победите, соборувајќи го германскиот авион за врска „Сторч“ на 24 јули. Во јули 1941 година тој беше префрлен во 145 -тиот борбен воздухопловен полк на Карелискиот фронт , каде што прво беше назначен за заменик -командант, а потоа за командант на ескадрила. Учествуваше во одбраната на Мурманск , Кандалакша и железницата Киров. Придружувани камп приколки на транспортни бродови Lend-Lease . Во април 1942 година, полкот беше трансформиран во 19 -тиот гардиски боречки авијациски полк . Во април 1943 година, тој беше назначен за помошник командант на полк за служба со воздушна пушка.

Еден од најпознатите борбени пилоти на Карелискиот фронт. Весникот Боеваја Вакта во мај 1943 година напиша:

„За 22 месеци борбена работа на нашиот фронт, Херојот на Советскиот Сојуз Павел Кутахов не само што се стврдна и помина низ тешкиот пат за подобрување на своите вештини. Во тоа време, тој собра околу себе прекрасна галаксија пилоти на храбри асови, беше едукатор на нови воздушни борци. Меѓу нив, името на херојот на Советскиот Сојуз Јефим Кривошеев блеска со вечна слава “.

До февруари 1943 година, командантот на ескадрила на стража, мајор П.С. Кутахов, изврши 262 полетувања, лично собори 7 авиони во 40 воздушни битки и 24 во групата (според списокот за награди, според истражувањето на М. Ју. Биков , 6 од нив се потврдени лични победи и 15 во групата [1] ). За овие подвизи, тој беше награден со највисоката награда во земјата.

Кутахов по битката, на крилото на борецот Бел П-39 Аиракобра , 1943 година .

Со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 1 мај 1943 година, на ПС Кутахов му беше доделена титулата Херој на Советскиот Сојуз . Во мај 1944 година, гардискиот мајор Кутахов беше назначен за командант на 20 -тиот гардиски борбен воздухопловен полк . Полкот се бореше како дел од 16 -та гардиска борбена авијациска дивизија ( 7 -та воздухопловна армија , Карелијански фронт ). Во неговиот полк имаше десет херои на Советскиот Сојуз.

Во 1944 година, кралот Georgeорџ Шести им додели на стражарите на мајор Кутахов Орден на Британската империја , четврта класа, за високи вештини за летање и подвизи во чувањето на северните конвои. Севкупно, за време на воените години, ПС Кутахов изведе 367 летови, спроведе 79 воздушни битки, во кои собори 14 авиони лично и 28 како дел од групата [2] (документите на полкот потврдија 13 лични и 15 групни победи [3 ] ). Има добиено многу награди.

Повоена служба

По војната, потполковник Кутахов командуваше со 20 -тиот гардиски борбен воздухопловен полк на Арктикот до ноември 1948 година, а потоа беше испратен на тактички курсеви за повисоки офицерски летови во Липецк . Дипломирал со почести во 1949 година. Тој беше назначен за заменик командант на 175 -та борбена авијациска дивизија на воздухопловните сили на групата советски окупациони сили во Германија . Од декември 1950 година, тој служеше како командант на 145 -та борбена авијациска дивизија . Од ноември 1951 година тој беше заменик -командант, а од декември 1953 година - командант на 71 -от борбен воздухопловен корпус на 24 -та воздухопловна армија (ГСВГ).

Во 1957 година дипломирал на Вишата воена академија именувана по К. Е. Ворошилов . Од декември 1957 година, тој служеше како заменик -командант за борбена обука на 30 -та воздухопловна армија во Балтичкиот воен округ , во октомври 1959 година стана првиот заменик -командант на оваа армија. Таму совлада суперсонични борци . Од август 1961 година до јули 1967 година, командант на 48 -то воздухопловство на Воениот округ Одеса . Во 1966 година, тој беше меѓу првите што ја доби почесната титула „ Почесен воен пилот на СССР “.

Во јули 1967 година, генералниот полковник за авијација П. С. Кутахов беше назначен за прв заменик-главен командант на воздухопловните сили на СССР . Во март 1969 година, воздушниот маршал Кутахов стана главен командант на воздухопловните сили на СССР. Во 1972 година го доби воениот чин на главен маршал за авијација .

Кутахов-заменик на Советот на Сојузот на Врховниот совет на СССР од 8-11 свикувања (1970-1989) од Азербејџанската ССР, од 1961 година беше избран за делегат на сите партиски конгреси. Од 1971 година - член на Централниот комитет на CPSU . Тој исто така беше заменик на Врховниот совет на украинската ССР 6 и 7 свикувања (1963-1971).

Кутахов леташе со модерни борци до 60 -годишна возраст.

Во 1984 година по втор пат ја доби титулата Херој на Советскиот Сојуз.

Тој почина на 3 декември 1984 година од голем удар . Погребан во Москва на гробиштата Новодевичи .

Семејство

Список на воздушни победи

Вкупни воздушни победи: 14 + 28 (од кои 13 + 15 се пронајдени во оперативни документи);
сурти - 367;
воздушни битки - 79.

** - победи на групата

Меморија

Капетан П. С. Кутахов, 1942 година .
  • Неговото име го носи Армавир ВВАУЛ (Армавир ВАИ) пред да биде реорганизиран и вклучен во Краснодарската ВАИ.
  • Бронзена биста на П.С. Кутахов беше инсталирана во неговото родно село Малкирсановка .
  • Во селото Малокирсановка постои музеј посветен на животот и делото на П. С. Кутахов.
  • Во селото Мурмаши, регионот Мурманск, една од улиците е именувана по П. С. Кутахов.
  • Во чест на Кутахов, бродот на флотата за риболовна индустрија РТМК-и „Павел Кутахов“ беше именуван, број на опашка МА-1819, М-0007, изграден во 1989 година. Домашно пристаниште Мурманск .

Воени чинови

Награди

Награди на СССР
Награди на странски земји

См. также

Примечания

1. М. Ю. Быков. Все Асы Сталина 1936—1953 гг.. — Научно-популярное издание. — М. : ООО «Яуза-пресс», 2014. — 1392 с. — (Элитная энциклопедия ВВС). — 1500 экз.ISBN 978-5-9955-0712-3 .
  2. Руденко С. И. Главный маршал авиации П. С. Кутахов (К 70-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1984. — № 8. — С. 43—46.
  3. М. Ю. Быков. Все Асы Сталина 1936—1953 гг.. — Научно-популярное издание. — М. : ООО «Яуза-пресс», 2014. — С. 660—661. — 1392 с. — (Элитная энциклопедия ВВС). — 1500 экз. — ISBN 978-5-9955-0712-3 .
  4. Кутахов Павел Владимирович : Министерство обороны Российской Федерации
  5. Суд в Москве арестовал имущество замглавы Генштаба ВС Арсланова

• Толстиков В. И. С авиацией на Вы… К 100-летию П. С. Кутахова // Крылья Родины . — 2014. — № 8 . — С. 74—78 .
  • Дейнекин П. С. Главный маршал авиации П. С. Кутахов. К 80-летию со дня рождения // Военная мысль . — 1994. — № 7. — С. 66—72.
  • Штокало В. К. Главком П. С. Кутахов. — М. , 2019.