Универзијада

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување
Знамето на ФИСУ

Универзијада (Универзијада) - меѓународни и национални спортски натпревари меѓу студенти, одржани од Меѓународната федерација за универзитетски спортови (ФИСУ) . Името „Универзијада“ доаѓа од зборовите „ Универзитет “ и „ Олимпијада “. Често се нарекуваат „Светски студентски игри“ и „Светски универзитетски игри“. Летните и зимските универзијади се одржуваат на секои две години.

Историја

Историјата на студентскиот спорт започна во далечната 1905 година, кога во САД се одржаа првите меѓународни натпревари меѓу студентите. Во 1919 година, Конфедерацијата на студенти беше создадена од Жан Птижан. Под покровителство на оваа организација во 1923 година се одржаа првите Светски студентски игри во Париз. Една година подоцна, беше организирана нова структура, Меѓународната конфедерација на студенти (ISS). За време на работата на ISS, до 1939 година, се одржаа уште осум натпревари меѓу учениците. Сите натпревари се одржаа во Европа. Најголем број пати на игрите домаќини била Франција - 3 пати.

Повоениот раскол меѓу земјите од Западниот и Источниот блок влијаеше и на развојот на студентскиот спорт. Во 1947 година беше создадена Меѓународната унија на студенти (UIE). На натпреварите што ги одржува оваа организација речиси и да не учествуваа претставници на западните земји. Последните UIE игри се одржаа во Хелсинки во 1962 година.

Меѓународната федерација за универзитетски спортови (ФИСУ) стана правен наследник на Меѓународната студентска конфедерација. Првите игри организирани од ФИСУ и неговиот претседател, д-р Пол Шлајмер, беа Неделите на спортски спортови во 1947 година во Париз.

Број на земји кои учествуваа на минатите Универзијади

Во 1959 година, членовите на UIE станаа дел од FISU. Истата година, во Торино се одржа првата летна универзијада. На натпреварот учествуваа 965 млади спортисти од 45 земји во светот. Една година подоцна се одржаа првите зимски студентски игри во Шамони (Франција), каде беа одиграни 13 комплети медали. Третата летна универзијада од 1963 година се одржа во Порто Алегре и влезе во историјата како прв студентски натпревар одржан надвор од Европа. Во Москва се одржа седмата летна универзијада. Се одржаа натпревари во 10 спортови на кои учество земаа 4000 спортисти. Тогаш бројот на учесници стана рекорд. Осмата летна универзијада во Рим се одржа во форма на Универзитетско светско првенство во атлетика. И покрај тоа, на натпреварот учествуваа 468 спортисти од 38 земји.

Барања за учесниците

Сите натпреварувачи мора да ги исполнуваат следниве услови:

а) да бидат државјанин на земјата што ја претставуваат;

б) да има најмалку 17 години и не постаро од 28 години на 1 јануари во годината на натпреварот.

в) да биде активен студент на високообразовна институција или да дипломира на универзитет не порано од 1 година пред почетокот на Универзијадата.

Светски универзитетски игри

Настани: [1]

Места на Универзијадите

година Игри Летна универзијада Игри Зимска универзијада
Градот Земја Градот Земја
1959 година Јас Торино Италија -
1960 година - Јас Шамони Франција
1961 година II Софија Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија -
1962 година - II Вилари Швајцарија
1963 година III Порто Алегре Знамето на Бразил (1960-1968) Бразил -
1964 година - III Спиндлерув Млин Чехословачка
1965 година IV Будимпешта Унгарија -
1966 година - IV Сестриере Италија
1967 година В Токио Јапонија -
1968 година - В Инсбрук Австрија
1970 година VI Торино Италија VI Рованиеми Финска
1972 година - Vii Лејк Пласид САД
1973 година Vii Москва СССР -
1975 година VIII Рим Италија VIII Ливињо Италија
1977 година IX Софија Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија -
1978 година - IX Спиндлерув Млин Чехословачка
1979 година X Мексико Сити Мексико -
1981 година XI Букурешт Знамето на Романија (1965-1989) Романија X Хака Знамето на Шпанија (1977-1981) Шпанија
1983 година XII Едмонтон Канада XI Софија Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија
1985 година XIII Коби Јапонија XII Белуно Италија
1987 година XIV Загреб Југославија XIII Штрбске Плесо Чехословачка
1989 година Xv Дуизбург Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ XIV Софија Знаме на Бугарија (1971-1990) Бугарија
1991 година Xvi Шефилд Обединето Кралство Xv Сапоро Јапонија
1993 година Xvii Бафало САД Xvi Закопане Полска
1995 година Xviii Фукуока Јапонија Xvii Хака Шпанија
1997 година XIX Сицилија Италија Xviii Муџу Република Кореја
1999 година XX Палма де Мајорка Шпанија XIX Попрад Словачка
2001 година XXI Пекинг Кина XX Закопане Полска
2003 година XXII Даегу Република Кореја XXI Тарвизио Италија
2005 година XXIII Измир Турција XXII Инсбрук / Зефелд Австрија
2007 година Xxiv Бангкок Тајланд XXIII Торино Италија
2009 година Xxv Белград Србија Xxiv Харбин Кина
2011 година XXVI Шенжен Кина Xxv Ерзурум Турција
2013 година XXVII Казан Русија XXVI Провинција Тренто Италија
2015 година XXVIII Гвангџу Република Кореја XXVII Гранада Шпанија
Осрбље , Штрбске Плесо Словачка
2017 година XXIX ТајпејРепублика Кина (Тајван) Кинески Тајпеј XXVIII Алма-Ата Казахстан
2019 година ХХХ Неапол Италија XXIX Краснојарск Русија
2021 година XXXI Ченгду Кина ХХХ Луцерн Швајцарија
2023 година XXXII Екатеринбург Русија XXXI Лејк Пласид САД
2025 година XXXIII Рајна-Рур Германија XXXII Торино Италија

исто така види

Белешки (уреди)

  1. СВЕТСКИ СТУДЕНТСКИ ИГРИ (ПРЕТУНИВЕРЗИЈАДА) . ГБР Атлетика. Преземено на 201012-10.

Врски