Чувари за живот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Униформата на Коњаничкиот полк на чуварите на живот во 1848 година
Полковник Б.М. Петрово-Соловово , командант на полкот Хусарски чувар на живот
Менување на гарда Животот гарда , pickelhams , pantalers и jackboots се видливи, Лондон .

Leib- Guardia ( Германија Leibgarde од Лајб "телото" + Латинска "заштита, заштита" Гвардија) е почесен името на избраниот воени единици со цел да се заштити лицето и престој на монарх . Животната стража не треба да се меша со современите телохранители .

Покрај традиционалните борбени и стражарски задачи, Животните гарди вршат свечена функција, учествувајќи во паради , поворки и свечени патувања. Во овој поглед, посебно внимание се посветува на изгледот на персоналот. Се претпочитаат високи, добро градени регрути. Имаше дури и еден вид „надворешна “ градација. На пример, во Руската империја, највисоките и светла коса регрути беа однесени во полкот Преображенски , русокосите беа однесени во полкот Семјоновски , бринетите во полкот Измаиловски . Во полковите на Коњската гарда , важноста се придаваше не само на бојата на косата на чуварите на живот, туку дури и на бојата на коњите: во Коњаничкиот полк русокосите служеа на заливски коњи, во Неговото Височество Курасиер - црвено на црвените коњи.

Историја на потекло

Во армиите на светот уште од античко време постоеле одреди слични по намена на чуварите на живот. Прототипот на Животна гарда беше вооружена свита , составена од избрани воини поврзани со монархот со врски на лична лојалност: хетаира на Александар Македонски , персиски „ бесмртници “ (првите илјада од нив беа личната гарда на кралот ), античките римски преторијанци, а подоцна и палатата schola [en] , свитата на средновековните феудалци . Функциите на Животната гарда под византиските императори ги извршуваа варангиски платеници , а под личноста на папата (и на многу европски судови) - швајцарските гардисти .

Англија

Обединето Кралство

Денес, следните единици може да се именуваат како Британска гарда:

Гардиска дивизија [ru] се состои од пет пешадиски полкови:

Коњаницата на гардиската палата која се состои од два полка:

Телохранителите на британскиот монарх , составени од три церемонијални единици:

Полковите на гардиската дивизија и коњаницата на палатата ги комбинираат церемонијалните и борбените функции; првите од нив во борбени услови се моторизирана пешадија, додека вторите се оклопно извидување. Телохранителите на британскиот монарх се составени од истакнати ветерани на армијата, но телохранителите на монархот се само номинално - всушност, оваа функција ја вршат квалификувани членови на Командата за безбедност ru en на Митрополитската полициска служба .

Историски гледано, имало и други гардиски единици, како што е гардискиот митралески полк .

Франција

По примерот на Британците, на дворот на Филип II Август се појави кралската гарда на качените наредници ( Sergents d'armes ). За време на Стогодишната војна под Чарлс VII од Валоа , коњаничкиот одред беше заменет со корпус на чувари на нозете, кој беше инициран од чета на шкотски стрелци. Новиот чувар го доби името Garde du Corps (од француски - „телохранители“).

По Големата француска револуција, кралската гарда била укината, но повторно воспоставена од Наполеон I, прво во форма на Конзуларна гарда, а од 1804 година веќе како Царска гарда (т.н. „Стара гарда“ ).

Германија

Следејќи го примерот на француските кралеви, бранденбуршкиот електор Фредерик III во 1692 година основал лична стража наречена Garde du Corps . Пред него, германските термини беа усвоени во Германија . Трабантенгарде („близок стражар“) и тоа. einspännigen Knechte („качени слуги“). Отприлика во исто време, терминот Животна гарда стана широко распространет во германските покраини и Австро-Унгарија (на пример, Австро-унгарската империјална и кралска гарда на пешадиската чета , германски kuk Leibgardeinfanteriekompanie ).

Тоа е германската терминологија која стана вградена во руската воена традиција од 18 век , вклучително и во форма на префиксот leib во името на воената единица: животен полк , животна кампања , животен курасиер итн.

Руската империја

Во Руската империја, чуварите на живот се појавија под Петар I. Јадрото на идната Животна гарда се состоеше од поранешните „ смешни “ полкови Семјоновски и Преображенски , чии офицери и војници беа регрутирани и обучени лично од Петар и му беа несебично лојални. Од 1700 година, двата полка беа официјално наречени чувари на животот.

Последователно, бројот на руските чувари за живот значително се зголеми и неговиот состав се прошири.

Модерност

Во модерната ера, единиците на чуварите на живот сè уште постојат во армиите на повеќето монархии. Слични формации, комбинирајќи безбедносни и церемонијални функции, се достапни и во земји со републикански систем, вклучувајќи ја и Руската Федерација ( Претседателски полк ).

исто така види

Литература

 • Филип Мејсон . Столбови на монархијата, ISBN 0-7043-2424-5
 • Воен енциклопедиски речник . - М .: Воена издавачка куќа, 1984 година.
 • Богуславски Л.А. Историја на полкот Апшерон. 1700-1892: во 3 тома . - СПб. : Тип. Мин. начини на комуникација (А. Бенке) , 1892 година.
 • Вахрушев М.Н. Историја на 101-от пермски пешадиски полк. 1788-1897 година - СПб. , 1897 година.
 • Висковатов А.В. Хроника на руската царска армија. - СПб. , 1852 година.
 • Висковатов А.В. Историски опис на облеката и оружјето на руските трупи. - СПб. , 1901 година.
 • Габаев Г.С. Сликарство за руски полкови во 1812 година. - Киев, 1912 година.
 • Зноско-Боровски Н. Историја на гардискиот полк на Измаиловски. - СПб. , 1882 година.
 • Историјата на полкот на чуварите на животот Џегер 100 години. 1796-1896 година - СПб. , 1896 година.
 • Potto V.A. Историја на полкот Ахтирка . - СПб. , 1902 година.
 • Sudravsky V.K.History на животот гарда Гренадиер полк . - СПб. , 1906 година
 • Збирка биографии на кавалерската гарда. - СПб. , 1901-1908 година.
 • Смирнов Ја.С. Историја на 65-тиот московски пешадиски полк. 1642-1700-1890 - Варшава, 1890 година.
 • Хлопов М.Д. 52-ри пешадиски полк Виленски. - Тула, 1893 година.
 • Чичерин А.К. , Долгов С.Н. , Афанасиев А.Н. Историја на гардискиот полк на Преображенски . - СПб. , 1883 година.
 • Шустов В.Н. Историја на 25-тиот драгунски полк Казан. - К. , 1901 година.
 • Annenkov IV Историја на животните гардиски коњанички полк (1731-1848): во 4 часот - Повторено издание 1849 година - Санкт Петербург. : Алфарет, 2009 година.