Животен чувар (Велика Британија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Чувари за живот
Чувари на коњи, Лондон април 2006 година 026.jpg
Земја
Вклучено во Коњаницата на палатата и британската армија
Учество во
Сајт housecavalry.co.uk/l...
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Телохранител ( Eng. Life in Guards) - Британски гардиски коњанички полк, еден од двата полка на домашната коњаница . Втор полк - Кралски и Блуз .

Историја

УметникотХари Пејн . Првиот британски гардиски полк на коњи во битката кај Детинген за време на војната за австриското наследство .

Животната гарда произлезе од неколку различни единици на Коњската гарда, главно формирана од коњанички благородници во 17 век во пресрет и за време на реставрацијата на Стјуартите на иницијатива на Чарлс II .

  • Првата војска првично била формирана во Бриж во 1658 година како чувари на сопствените коњи на неговото височество. Тие беа дел од контингентот составен од прогонетиот крал Чарлс II како негов одред во војската на кралот Филип IV од Шпанија, кој во тоа време се бореше против Французите и нивниот сојузник, Оливер Кромвел .
  • Вториот одред е основан во 1659 година како Монах живот стража.
  • Третиот одред, како и првиот, бил формиран во 1658 година од прогонетите ројалисти и првично бил познат како гарда на коњи на Војводата од Јорк.
  • Четвртиот одред е создаден во 1661 година во Англија (по реставрацијата)

Покрај тоа, претходниците на модерната британска животна гарда се две единици на гардата на коњски гренадиер, во кои обичните луѓе служеа како ранг и датотека (за разлика од четирите претходни единици, целосно екипирани од благородници):

  • Првиот одред на гардата на коњски гренадиер беше формиран во 1693 година со комбинирање на три одреди гранатери.
  • Вториот одред на гардата на коњски гренадиер беше формиран во Шкотска во 1702 година.

Некои од овие трупи учествуваа во борбите за време на Третата англо-холандска војна во 1672 година, а потоа и во одлучувачката битка кај Сеџмур за време на задушувањето на бунтот Монмут во 1685 година.

Третиот и четвртиот одред на Коњската гарда беа распуштени во 1746 година. Во 1788 година, преостанатите 1-ви и 2-ри одреди, заедно со два одреди на гардата на коњскиот гренадиер, беа реорганизирани во два полка, 1-ви и 2-ри полкови на гардата за живот. Оттогаш (1788) чинот и досието главно биле регрутирани од обичните луѓе (погрден прекар: „syrniki“), додека најголемиот дел од војниците од редот на господата се пензионирале.

Уметникот Ричард Симкин . Животните гарди напаѓаат во коњаничка пресметка во Џемапа, неколку дена по битката кај Ватерло .
Уметникот Ричард Кејтон Вудвил . „Напад на чуварите на живот во битката кај Ватерло “.

Во 1815 година, 1-виот и 2-от полк на гарда за живот беа дел од Коњаничката бригада на Палатата што се бореше во битката кај Ватерло под команда на генерал-мајор Лорд Едвард Сомерсет .

Во 1821 година, чуварите на живот, под команда на капетанот Оукс, отвориле оган врз ожалостените кои се обидувале да ја пренасочат погребната поворка на кралицата Каролина низ градот Лондон . Загинаа двајца цивили. Иако беа покренати обвиненија за убиство, ниту еден чувар не беше изведен пред лицето на правдата. [1]

За време на Првата светска војна , двата полка ги напуштија своите коњи и беа реформирани во баталјони за митралези, станувајќи 1-ви и 2-ри баталјони на митралезниот полк на гардата. По завршувањето на војната, тие се вратиле на нивните претходни имиња и типот на војници (коњаница). Во 1922 година, двата полка беа комбинирани во еден полк, полк за чувари на животот (1-ви и 2-ри). Во 1928 година, полкот едноставно беше преименуван во Животна гарда.

За време на Втората светска војна, живата гарда учествуваше во слетувањето во Нормандија , напредувањето низ Франција и ослободувањето на Брисел .

Во 1992 година, Life Guards и Royal and Blues беа реорганизирани во нешто како бригада. И двата полкови го задржаа својот полковен идентитет, униформи и традиции и беа два различни полковници; сепак, тие функционално формираа еден дводелен полк. Како коњанички полк на коњаницата на палатата, тој е свечена воена единица во паметни униформи; како полк на коњаницата на палатата - оклопна извидничка единица. Така, зборуваме за полица, поделена на два на два начина.

Чувари за спасување во зимска униформа. Нашите денови.
Филдмаршал Луис Маунтбатен, 1. Ерл од Маунтбатен од Бурма, во униформа на почесен полковник (полковник) на гардата за живот.

Особености

Како Кралскиот Блуз, Лајф гардата, за разлика од другите британски единици, традиционално не го користат чинот наредник, наместо тоа има неколку чинови каплар.

На чело на полкот се три лица: началникот на полкот, почесниот полковник и вистинскиот командант. Главниот полковник е владејачкиот монарх, а полковниот полковник е особено почесен висок војсководец. Вистинскиот командант на полкот се нарекува командант.

Во свечени прилики, чуварите на животот носат црвена униформа, метален шлем и метален шлем со бел столб; исклучок се трубачите на полкот, кои носат црвен столб, и ковачите, кои носат црна перја и сини униформи. Дополнително, Life Guards носат ремен за брадата под долната усна, за разлика од кралските блуз кои го носат под брадата. На службената облека, офицерите и офицерите на налогот на Животната гарда носат црвена чипка на десното рамо.

Белешки (уреди)

  1. Од архивата, 18 август 1821 година: Двајца убиени во погребната поворка на Кралицата . Гардијан (18 август 2011 година). Датум на лекување: 08.06.2019 година.

Литература

  • Лојд, В (1992). Предизвикувачи и полначи: Историја на животните чувари 1945-1992 година. Лео Купер.
  • Донај, мајор НП (н). Стандарди на домашната коњаница. Гејл и Полден, Алдершот.
  • Вајт-Спанер, Барни (2006). Чувари на коњи. Мекмилан. ISBN 978-1405055741 .