Кампања Лејб

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување
Lifeивотна компанија
Оригиналниот стандард на кампањата за живот, Државен историски музеј
Оригиналниот стандард на кампањата за живот, Државен историски музеј
Години на постоење 17 - 31 декември 1741 година - 21 март 1762 година
Земја Руската империја
Потчинетост командант на четата ( Елизавета Петровна )
Вклучено во одвоени
Тип на гранадирска компанија
Функција заштита и заштита на личноста на царицата и лицата од царското семејство
Број воена единица
Дислокација Санкт Петербург
Мотото „Со силата на крстот таа победи.
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Слики за написот „ Lifeивотна кампања “. Воена енциклопедија на Ситин , Санкт Петербург, 1911 - 1915 година.
Тапанар на компанијатаза живот , од 1742 до 1762 година .
Snuffbox во форма на капаче за гранати на компанијата Life со монограм на Елизавета Петровна
Капа гранадер приватен на компанијата Life. 1740-1760-ти години. Гим

Животот група ( 17 - 31 декември 1741 година - на 21 март 1762 година од него. Лајб - телото и . Fr трупата - компанија) - Гренадиер компанија (300 grenadiers и 64 "Zarotnaya редови ", вкупно - 364 луѓе на персонал) Спасители на полкот Преображенски и група благородни лица блиски до дворот, под лично водство на ќерката на Петар I, Елизабета, чии сили на 25 ноември 1741 година извршија бескрвен удар во палатата во Руската империја , и Царицата Елизабета Петровна беше востоличена.

Непосредните команданти во компанијата Лајф беа:

Пуч од 1741 година

Ноќта на 25 ноември 1741 година, Царевна Елизавета Петровна, со гранадирите на полкот Преображенски, изврши државен удар , при што беа уапсени доенчето царот Иван VI Антонович и неговите родители - принцот Антон Улрих од Брауншвајг и Ана Леополдовна .

Елизавета Петровна, од детството навикнати на обична стражарска средина подобро од било кој од нејзиниот ранг, можеше да ја цени храброста на гранадистите Преображенски: на крајот на краиштата, заради неа, тие ја прекршија заклетвата дадена, иако не почитувана, но сепак легитимен монарх (млад Иван VI), и заради неа тие стапнаа во непознатото во декемвриска ноќ. На крајот на краиштата, никој не може да им гарантира дека заземањето на власта ќе се одвива непречено и дека чуварите и другите полкови стационирани во и во близина на главниот град нема да им се спротивстават. Сесаревна, се разбира, сфати дека таа е исто толку криминалец како и гранадирите. И ја прекрши заклетвата. Затоа, откако се качи на престолот, не можеше да се ослободи од мислата дека може да се третира на ист начин. Во оваа ситуација, таа можеше да им верува само на оние кои буквално на раменици ја доведоа до врвот на моќта и ја направија царица. Затоа, Елизавета Петровна, дење и ноќе, буквално се опкружи со прстен од животни придружници, да се биде во палатата, во спалната соба, да замине некаде или да прави долги патувања. Односно, таа се осмели да ги изврши своите државни функции само во присуство на стражарот theивот-придружник.

Историја

гранадирски капи во декор над прозорците на театарот Ермитаж
и музејски фрагмент од Зимската палата на Петар I

Со декрет од 31 декември 1741 година ( 11 јануари 1742 година ) Елизавета Петровна го објави формирањето на Companyивотната компанија.

По Божја благодат, ние, Елизабета Прва, царица и автократ на цела Русија, и така натаму, и така натаму. Понеже, за време на приемот на нашиот руски родителски престол на нашиот полк на Lifeивотните чувари, а особено на гранадската чета на полкот Преображенски, тие ни ја покажаа својата ревносна лојалност со својата услуга ... без да предизвикаат крвопролевање, примени; и како во тоа сме благодарни на Господ Бог, давателот на сите благослови за неговата неискажлива милост кон нас и кон целата наша состојба; така, имајќи го нашето милосрдно расудување ... верната служба на горенаведеното, не можеме да останеме без да им ја покажеме нашата посебна империјална милост, за што се заложивме да го сториме следново (пренесување парични награди на гардата, Ингерманланд и Следуваат полкови Астрахан) ... ние го дефинираме неговото име - Companyивотната компанија, во која ние, Царското величество, се бориме да го одржуваме местото на капетанот и сами да го командуваме, и во колкав број ранкови има оваа Companyивотна компанија и кои ранови се на сите главни и подофицери и приватници на сите ни е милостиво доделено, тогаш треба да биде со ова ... Ова на нашата компанија „Lifeивот“ во сите погоре како подофицери, капери и приватници, освен платените чинови, ние најмногу милостиво ги фаворизира благородниците (кои го немаат тоа досега) со таков декрет што од нив родени од ова го имаа бројот на деца на благородништвото по наследство; на кого сега од нас најмилосрдно доделени благородници им наредуваме во нашата хералдика да напишат во благородната книга и, за незаборавно сеќавање, идните семејства на нашата држава, за ова, дадено од Господ Бог, успех во нашата перцепција за нашата серуска родителски престол, во кој случај овие лица од нашиот Лајб- компанијата ја покажа својата благородна услуга кон нас и кон целата држава, да изработуваат грбови според моделот одобрен од нас; и кои се од благородништвото, и затоа додајте го овој нов грб на нивните грбови и подгответе ги соодветните дипломи за нашето потпишување ...

Градење на компанија за живот на локацијата
поранешната Зимска палата на Петар I

Самата царица стана капетан на компанијата за живот, капитенот потполковник доби чин генерал, двајца поручници - генерал -полковник , двајца потполковник - генерал -мајор , ајдутант стана бригадир , офицер -налог - полковник , осум наредници - потполковници , шест потпретседатели беа унапредени во ранг на главен мајор , знаменик и четвртомајстор - за неколку секунди - мајори , дванаесет капелари станаа капетани, десетина потпретседатели - капетан -потполковници и триста гранадири - потпоручници.

Директната и единствена должност на компанијата „Lifeивот“ беше да ја заштити личноста на царицата и лицата од царското семејство. И во Санкт Петербург и во Москва и во палатите на двата главни града под царицата, и за време на највисоките „кампањи“ и под Големиот војвода и Големата војвотка, секогаш имаше тим од животни придружници. Во Санкт Петербург, дневната внатрешна стража од компанијата Лајф се состоеше од 1 наредник, 1 десетар, 10 коњанички чувари и 40 гранадири со тапанар и свирач на флејта.

Во 1749 година, Зимскиот дворец на Петар Велики , или „Старата зимска куќа“, како што беше наречен, беше издвоен за да се смести животната компанија. Се наоѓаше на местото на модерниот театар Ермитаж и касарната на 1 -от баталјон на полкот на стражарите „Преображенски“. Целата содржина на етикетата беше објавена од судската канцеларија. За време на крунисувањето и во други свечени прилики, Comивотните придружници носеа униформи на коњаницата и ја вршеа судската служба на коњанички чувари.

Грб на компанијата Лајб

грб на животниот кампан на Афанасиев

Во општиот проект на грбот „Lifeивот-Компански“, се појавува: во црно поле има златен рафтер со слика на три запалени гранати, над рафтерот има две сребрени петаголни starsвезди, под рафтерот едната е иста ѕвезда. Овој амблем во повеќето грбови ја зазема десната половина од штитот, во многу малку ( Воронцови и Шувалови ) - врвот, а за грофот А. Разумовски, грбот беше комбиниран со други зголемувања.

Штитот е крунисан со благородна кацига, чијшто визир е свртен надесно; капа на живо-компаниски гранадир со пердуви од ној, црвено-бели, е наметната на шлемот; на страните на капачето има две црни орелови крила, а на секое од нив има три сребрени starsвезди. Општото мото на theивотот-Компани-грбови: „за лојалност и jeубомора“.

Според информациите на наведениот грб В.К. Лукомски и С.Н. Троиницки, до 1917 година архивата на одделот за хералдика на одделот за хералдика содржела документи за 144 -тиот највисоко одобрен грб на животните придружници [2] .

Судбината на животните придружници

За време на владеењето на Елизабет Петровна, повеќе од 600 борбени чинови служеа во компанијата „Lifeивот“, со одобрен персонал од 300 гранадири (не сметајќи повеќе од 80 плата). Половина од нив (првиот повик) станаа сопственици на земјиште, главно сопственици на земјиште од мал обем, во областа Пошехонски во провинцијата Јарослав. Не сите од нив доведоа до нови родови. Земјите на оние што немаа потомство беа вратени во државна сопственост. Сепак, Comивотните придружници сочинуваа значителен дел од земјопоседниците во Пошехонск.

За време на целото владеење на царицата Елизабета, уживајќи исклучителни благодети и внимание, животните придружници, сепак, се одликуваа со екстремна слабост и речиси целосен недостаток на дисциплина. Ова делумно беше поттикнато од фактот дека тие имаа највисок командант на чета во руската армија - самата царица. Како и да е, од 1741 до 1762 година, 57 лица (20%) беа уапсени . Од нив, 8 - 10 пати - И. Морзовски, Н. Бурнов, И. Суховерков и Е. Ворсин. Само еден од пет гранадири бил уапсен „за дрскост“. Мал е и бројот на протерани за 21 година. Тие беа протерани од компанијата „Lifeивот“ „за дрскост“ - 20, „за старост и болест“ - 2, „за неспособност и лудост“ - 2, а еден беше однесен во Тајната канцеларија . Многу храбри учесници не ја исполни оваа чест, починаа во своите имоти од болест и пијанство и не успеаја да станат предци на благородни семејства. До март 1762 година, од првиот нацрт (декември 1741), 62 лица останаа во компанијата Лабе (приближно 20%), тие служеа во компанијата Лабе 21 година, во текот на овие години 136 луѓе починаа во службата - речиси половина. Првите гранадири беа во најголем дел од наједноставното потекло. Повеќето од нив може да се припишат на постари, искусни војници кои служеле во стража; од 1720 -тите - 78 луѓе, од 1730 -тите - 150 луѓе и од 1740 - 1741 -ти - 45 лица. Фактот дека над 21 година - 136 луѓе загинаа во службата, ја потврдува нивната средна возраст и тешкотиите што ги доживеа за време на долгата воена кариера. Тие беа главно неписмени, но речиси универзално во брак. Оние кои успеаја да ги преживеат сите „тешкотии и тешкотии“ на воената служба, среќно преживеаја до длабока старост, создавајќи нови благородни благородни семејства. Многумина се поврзаа со создавање семејства меѓу нивните деца. Децата на многу чувари на живот, исто така, го посветија својот живот на служењето во theивотните чувари.

Companyивотната компанија беше „расклопена“ од Петар III на 21 март 1762 година , меѓутоа, царицата Катерина II во првите денови од нејзиното владеење ги пријави повеќето од отпуштените животни придружници во коњаничкиот корпус (им беа доделени „награди на коњаничките стражари ), помал дел (околу 80 лица) добија пензија.

Павел Абрамов ја расветлува личноста на идниот војник Нагиба.
  • Во списанието „ Руска старина “ за април 1893 година, свештеникот Павел Илински ја раскажа неверојатната приказна за војникот Нагиба, кој наводно ја подигнал царицата Елизабета Петровна на престолот. „Руската антика. Април 1893 година "
  • Вдовицата на починатиот гранадир Андреј Дегтијарев на 20 јануари 1752 година се обрати до Сенатот со петиција во која бара да и се даде диплома на нејзиниот сопруг „за благородништвото“ на нејзиниот сопруг, бидејќи нема деца од „машки пол“ остана од него, но има само ќерка, Авдотја, 22 години (родена пред декретот на 31 декември, затоа, не благородничка), која е мажена за копирката на етикетата, Бутримов. Царицата „сакаше да покаже“ да и издаде диплома на нејзината ќерка, а не на вдовицата на Дегтијарев. Следствено, таквата практика можеше да се случи.

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. Ary Баријатински, Иван Сергеевич // Руски биографски речник : во 25 тома. - SPb - М. , 1896-1918 година.
  2. Лукомски В.К., Троиницки С.Н. Листа на семејства и лица чии грбови се одобрени или доделени од руските монарси, а исто така одобрени од Водечкиот сенат на Привремената влада на Русија. - SPb : Издавачка куќа ВИРД, 2004.- ISBN 5-94030-059-6 .

Литература

Линкови