поручник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
поручник
Russia-Army-OF-1b-2010.svg Russia-Airforce-OF-1b-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг Постар поручник
Помлад ранг Заповедник
Аналози поручник-зур-види [г]
Поручник на воената полиција во близина на ешалонот на тенкови Т-34-85 донесени во Русија од Лаос . 19 јануари 2019 година

Поручник (ст.- преку него. Поручник на фр. Поручникзаменик “, буквално „носител на место“, а потоа и во квалитет. Ранг , воен чин ) - чин, чин помлади офицери во вооружените сили на многу држави и земји.

Пред воениот чин на војник на руските вооружени сили , кој служи воена служба во стражарска воена единица, на чуварски брод , се додава зборот „чувар“. Зборовите „правда“ или „медицинска служба“ се додаваат на воениот чин на војник на руските вооружени сили со специјалност за воена регистрација од правен или медицински профил. Зборовите „резерва“ или „пензиониран“ се додаваат на воениот чин на државјанин на Русија во резерва или во пензија, соодветно. Платата за воениот чин l-nt , во руските вооружени сили, е 10.000 рубли. Просечната плата за оваа категорија службеници е 40.000 рубли [ извор неодреден 786 дена ] .

Историја

За прв пат во Франција во 15 век, поручниците почнаа да повикуваат лица од командниот штаб кои ги држеле местата на заменици началници на одреди (од крајот на 15 век - заменици команданти на компании ), а во морнарицата - заменици капетани на брод [1] . Од втората половина на 17 век, во Франција и во други држави и земји, поручник има воен чин во армијата и морнарицата.

Во Руската империја, од 1701 до 1917 година, чинот поручник постоел само во царската флота [1] ; во другите видови оружје, различни чинови одговарале. Ова се должи на фактот што чинот „ поручник “ во „ Табела на чинови “ преминал од X класа во IX во 1885 година. Во руската армија (освен коњаницата и гардата ), чиновите му одговараа: „ полковник “ (1730–1797), „ штаб капетан “ (1797–1884), „ полковник “ (1884–1885) и повторно „штаб капетан“ (1885−1906, од 1912).

Во вооружените сили на СССР (тогаш во вооружените сили на Руската Федерација ), чинот поручник беше воведен во сите гранки на војската со Уредба на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР од септември. 22, 1935 година.

Се доделува како офицерски чин на воени лица кои завршиле воени училишта и на оние кои се одговорни за воена служба кои завршиле воена обука на воените одделенија на цивилните универзитети, како и во други случаи во согласност со закон. На помладите поручници им се доделува чин поручник по истекот на утврдениот рок на служба со позитивно атестирање и соодветното работно место.

Ремен за рамо на поручник на армијата на Шри Ланка

Современиот чин поручник во различни држави одговара на предреволуционерниот чин втор поручник , чинот втор поручник во американската и британската армија , чинот втор поручник во полската армија , кинескиот чин шао веи (少尉) и арапскиот чин мулазим .

Тој е еден од основните офицерски чинови и се доделува на крајот од воениот оддел (факултет за воена обука и така натаму) на универзитетот (на крајот на универзитетот) и високото воено училиште (високата воена образовна институција, која може да биде воено училиште, институт, универзитет или академија) во Русија, а порано во СССР, по наредба на министерот за одбрана.

Во моторизирани пушки, воздушни, тенкови, инженерски трупи и артилерија и така натаму во државата, поручник кој дипломирал на команден универзитет обично е командант на вод . Поручници на морнарицата, воздухопловните сили, воздушната одбрана, воздухопловните сили и стратешките ракетни сили заземаат позиции според профилот на дипломираната образовна институција.

Примероци од ознаки на поручник (OF-1b) во РИА, вооружените сили на СССР и вооружените сили на Русија

Ознаки Малиот грб на Руската империја.svg

РИА

Поморски знак на Русија.svg

ГРЕФЕН

Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на вооружените сили на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советска армија на вооружените сили на СССР

Ремен за рамо

или

ревер
знак

1904ic-p02.png Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K3 1924v.jpg Полковник на Црвената армија 1943v.png RA A-arm Lt 1943.png Црвеното воздухопловство Leytenant 1943v.png RAF A F1-2Lt од 2010 година par.svg RAF AF F1-2Lt од 2010 година par.svg
РА Комзвода 1919 година.svg
втор поручник

(пред 1917 г.)

лента за на рамо

(пред 1917 г.)

Командант
вод
(1919-1924)
ревер
знак
К3
(1924-1935)
ревер
знак

(1935-1943)

ревер
знак

БТВ
(1935-1943)

ревер
знак

Воздушни сили
(1935-1943)

СВ
(1943-1955)
Поле
(1943-1955)
морнарица
(1943-1955)
преден SV
(1955-1991)
БиБиСи
(1955-1991)
Ознаки Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руска Федерација
Ремен за рамо или
ракав
знак
RAF ABTr F1-2Lt 2010.png RAF AF F1-2Lt 2010parad.gif RAF AF F1-2Lt 2010.png RAF A F1-2Lt 2010.png RAF A F1-2Lt 2010parad.png Русија-морнарица leytenant.png Russia-Navy-OF-1b-1994-parade.svg Russia-Army-OF-1b-camo.svg RAF N F1b-Lt 2010 – .png RAF N F1-2Lt од 2010 година par.svg RAF N F1b-Lt sleeve.png Поручник на руската полиција.png Поручник ББ.gif
ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
церемонијална
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
Воздушни сили
(1994-2010)
SV , стратешки ракетни сили
(1994-2010)
церемонијална
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
морнарица
(1994-2010)
церемонијална
(1994-2010)
Поле
(1994-2010)
морнарица церемонијална ракав
знак
полицијата
SMVCH
...
ББ
Министерство за внатрешни работи
Редоследот на воените чинови на руските вооружени сили
Помлад воен и поморски чин:
Заповедник

Грб на Руската Федерација.svg
поручник
Висок воен и поморски чин:
Постар поручник

исто така види

Белешки (уреди)

  1. 1 2 „К-22“ - борбен крстосувач / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1979. - С. 597. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 4).

Литература

Врски